De beste 1 persoons tent

Op zoek naar een 1 persoons tent voor jezelf, of als bijzettent voor je kind? Bij de keuze voor een 1-persoons tent zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. De wijze waarop je deze factoren beoordeelt, is sterk afhankelijk van het beoogde gebruik van de tent.

Neem je de tent mee op de fiets, in je backpack of in de auto? Factoren waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld het gewicht van de tent, de afmetingen hiervan en het materiaal wat gebruikt is bij de productie hiervan. In dit artikel neem ik je mee in de mogelijkheden die je hebt, wanneer je voor het kopen van een 1-persoonstent kiest. 

Top 5: beste 1-persoonstenten van dit moment 

Heb je geen tijd om zelf verschillende 1-persoonstenten met elkaar te vergelijken? Hieronder vind je de top 5 met beste 1-persoons tenten van dit moment. Houd er hierbij rekening mee dat de verschillende tenten in willekeurige volgorde aan dit overzicht zijn toegevoegd. De ene tent is net wat goedkoper dan andere modellen uit deze top 5 beste 1-persoonstenten, terwijl een ander model iets meer stevigheid biedt. 

Tips bij het vergelijken van een 1 persoons tent 

Eerder op deze pagina noemde ik al een aantal voorbeelden van factoren op basis waarvan de diverse 1-persoonstenten met elkaar vergeleken kunnen worden. Er zitten verschillen in het materiaal wat gebruikt is bij de productie van de tent, het gewicht hiervan, de waterdichtheid en windbestendigheid van de tent en bijvoorbeeld het gebruiksgemak. Je wilt een 1 persoons tent snel op kunnen zetten en bij je vertrek naar een volgende kampeerplek af kunnen breken en op kunnen vouwen. Dat laatste vergt bij veel compacte tenten enige oefening. Het is om deze reden aan te raden het in- en uitklappen van de tent thuis al een paar keer te proberen, voordat je op vakantie gaat. Dit voorkomt frustraties op de camping. 

Type tent 

Tenten worden in tal van verschillende modellen aangeboden. Dit geldt niet alleen voor een relatief grote familietent, maar ook voor compacte 1-persoonstenten. Veel kampeerders en liefhebbers van outdoor activiteiten kiezen voor een pop-up tent. Niet alleen wanneer zij in hun eentje op vakantie gaan, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze dit samen met een partner of vriend doen. Een pop-up tent is snel op te zetten en weer af te breken; niet voor niets wordt het ook wel een opgooitent genoemd door veel mensen. 

Naast de pop-up tenten kan ook een lichtgewicht 1 persoons tent interessant zijn. In het bijzonder, wanneer je de tent mee wilt kunnen nemen in je backpack of de fietstassen achterop de fiets. Een zware tent maakt het bewegen naar een volgende kampeerplek onnodig zwaar. 

Andere soorten 1-persoonstenten die worden aangeboden in kampeerwinkels zijn onder meer koepeltenten, enigszins te vergelijken met een pop-up tent, opblaasbare tenten en verduisterende tenten. Ben je voornemens te gaan wildkamperen? In dat geval is een verduisterde tent vaak niet nodig. Op een camping kan het handig zijn, zeker wanneer de camping goed verlicht is. Een 1-persoonstent heeft niet altijd een losse binnentent, waardoor een niet-verduisterend tentmateriaal maakt dat de tent veel licht doorlaat. 

Afmetingen van de tent 

Niet alleen het type tent bepaalt hoe makkelijk je deze meeneemt naar een volgende bestemming. Ook de afmetingen van de 1-persoonstent hebben hier invloed op. Bij een reis per fiets of met een backpack is het prettig om een zo compact mogelijke tent mee te nemen. Een compacte tent is niet alleen lichter, maar neemt ook minder ruimte in beslag; de pakmaat is over het algemeen kleiner. 

Kies voor je een vakantie met de auto? In dat geval mag de 1 persoons tent best wat groter zijn. Dit biedt het voordeel dat je bagage in de tent kwijt kunt. Denk aan een sporttas of bijvoorbeeld een kratje. De kleinste 1-persoonstenten bieden hier onvoldoende ruimte voor. Het maakt dat veel mensen die in hun eentje op vakantie gaan voor het gebruik van een 2-persoonstent kiezen. Evenals dat stellen die in een 2-persoonstent zouden kunnen slapen, vaak voor een 3-persoonstent gaan om voldoende opbergruimte voor zichzelf te hebben. 

Beoordeel niet alleen de breedte en lengte van een 1-persoonstent. Houd ook rekening met de hoogte van het model. Veel mensen vinden het prettig om rechtop in de tent te kunnen zitten. Een model met een hoogte van 90 centimeter is hierbij gewenst. Niet iedere 1-persoonstent biedt deze hoogte. 

Gewicht van de tent

Een lichtgewicht 1 persoons tent weegt over het algemeen niet veel meer dan één of twee kilogram. Je neemt deze varianten eenvoudig mee op de fiets of in je backpack. Kies je voor een groter model 1 persoons tent, dan ligt het gewicht vaak net iets hoger: tussen de twee en drie kilogram. Het voordeel van onder meer pop-up- en opblaasbare tenten is dat je geen tentstokken hoeft mee te nemen. Overigens zit het gewicht van een 1 persoons tent niet alleen in deze tentstokken, maar vaak voornamelijk in het type materiaal tentdoek wat gebruikt is. Denk aan het verschil tussen licht- en zwaargewicht polyester. Over de verschillende materialen lees je later op deze pagina meer. 

Waterdichtheid en windbestendigheid

Hoewel je hoopt de hele vakantie te kunnen genieten van mooi weer, zal je in veel gevallen geconfronteerd worden met op z’n tijd een regenbui. Geen probleem, wanneer de 1-persoonstent goed waterdicht is. Bij het vergelijken van de waterdichtheid van 1-persoonstenten is het zaak te kijken naar de waterkolom van de verschillende tenten. Des te groter de waterkolom, vaak uitgedrukt in een x.xxx aantal millimeter, des te beter waterdicht is de tent ook. Naast het vergelijken van de waterkolom van een tent, kun je uitzoeken of een 1-persoonstent van een speciale vochtafstotende coating voorzien is. Dit geldt voor een groot aantal tenten; je leest het vaak in de productomschrijving van het individuele model. 

Let niet alleen op de waterdichtheid van de tent, maar kijk ook naar de windbestendigheid hiervan. Doordat een 1 persoons tent erg licht is, kan de wind er vaak relatief makkelijk vat op krijgen. Je wilt voorkomen dat het tentdoek scheurt, of dat de tent loskomt van de grond. De windbestendigheid van een 1 persoons tent bepaal je op basis van het aantal scheerlijnen van het model. Kijk hierbij ook naar de aansluiting van een scheerlijn op de tent. Is het punt waar de scheerlijn met de tent verbonden zit stevig genoeg om een harde wind aan te kunnen? 

1-persoonstenten van verschillende materialen 

De meeste compacte 1-persoonstenten worden gemaakt van polyester. Het is een relatief stevig materiaal, wat lang mee gaat en daarbij licht van gewicht is. Hierbij moet worden opgemerkt dat men onderscheid maakt tussen lichtgewicht polyester en zwaargewicht polyester. Het verschil zit in de stevigheid en daarmee het gewicht van het materiaal. 

Voor een korte vakantie volstaat een 1-persoonstent van lichtgewicht polyester. Dit is ook aan te raden, wanneer je veel met de tent rondtrekt. Blijf je langer op één plek staan en reis je bijvoorbeeld per auto? Kies in dat geval voor de iets stevigere, maar zwaardere zwaargewicht polyester 1-persoonstent.

Naast de 1-persoonstenten van polyester, worden er ook modellen van nylon aangeboden. Houd er rekening mee dat de nylon 1-persoonstenten goedkoper zijn dan de modellen van polyester, maar dat de kwaliteit hiervan veel minder goed is. Gebruik deze nylon 1-persoonstenten bijvoorbeeld als tent op een festivalterrein. De kwaliteit van het materiaal speelt daar een minder bepalende rol; het gaat vaak immers maar om één of twee nachten kamperen. 

Pakmaat van de 1 persoons tent 

Eerder op deze pagina werd het nut van een kleine pakmaat van een 1-persoonstent al eens benoemd. Zeker mensen die de tent mee willen kunnen nemen in hun backpack of fietstas hebben baat bij een kleine pakmaat. De tent moet goed mee te nemen zijn naast de andere bagage in je tassen. Zou je met de auto op vakantie gaan, dan speelt de pakmaat van een 1-persoonstent een minder grote rol. Een 1-persoonstent is logischerwijs al veel kleiner dan een model voor twee, drie of vier personen, waardoor deze op zeker in de auto past.

Gemak bij het opzetten en afbreken 

Na een lange dag op de fiets of al wandelend, wil je de 1 persoons tent snel op kunnen zetten. Tijden zoeken naar de juiste onderdelen om de tent z’n bedoelde vorm te geven zorgt voor frustraties. Veel tenten zijn tegenwoordig zo ontworpen, dat deze relatief makkelijk op te zetten zijn. Ook wanneer je nog geen ervaring hebt met het kamperen in een 1 persoons tent. 

Een belangrijk verschil bij het opzetten van de verschillende 1-persoonstenten zit in de aanwezigheid, dan wel afwezigheid van losse tentstokken. Een pop-up tent, ook wel verkocht als werptent, heeft vaak geen tentstokken. Datzelfde geldt logischerwijs voor een opblaasbare tent. Dergelijke tenten krijgen hun vorm nagenoeg automatisch, wanneer je deze uit elkaar haalt en strak spant. Een koepeltent heeft soms nog wel één of twee losse tentstokken. Het kan het opzetten van de tent wat lastiger maken; oefen het thuis alvast een paar keer wanneer je er geen ervaring mee hebt. 

Andersom is het afbreken van een koepeltent doorgaans makkelijker, dan het in elkaar vouwen van bijvoorbeeld een pop-up tent. Bij een pop-up tent moet de tent op de juiste wijze in elkaar gedraaid worden, om deze weer in diens hoes te kunnen stoppen. Ook bij deze 1-persoonstenten is het verstandig thuis alvast een paar keer in alle rust te oefenen. 

Prijs van de 1-persoonstent 

Niet onbelangrijk is de prijs van een 1 persoons tent. De kosten van deze tenten kunnen al snel fors oplopen, wanneer je bijvoorbeeld specifiek voor een lichtgewicht 1-persoonstent kiest. De prijs van deze tenten kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Niet iedere 1-persoonstent is zo duur; er zijn ook varianten verkrijgbaar met een prijs tussen de 50 en 150 euro. Deze tenten zijn vaak wat zwaarder en van een minder goede kwaliteit. 

Conclusie: wat is de beste 1 persoonstent?

Wat voor jou de beste 1-persoonstent is, hangt van verschillende factoren af. Bepaal allereerst voor jezelf, in welke situaties je de tent verwacht te gebruiken. Zet je deze op als bijzettent voor je kind? Neem je de 1 persoons tent mee in je backpack, als je door een regio wandelt? Het bepaalt waarop je moet letten bij het vergelijken van tenten, om de beste 1-persoons tent te vinden. Factoren waarmee je rekening kunt houden zijn het gewicht, de pakmaat, de weersbestendigheid en het materiaal van de tent.

Bekijk ook eens:

Beste pop-up tent voor 4 personen
Beste 6 persoons tenten
Beste pop-up tent

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *