3 Ideale tarp setups voor je 3×3 tarp

Hoi allemaal! Vandaag neem ik jullie mee op pad met de tarp. De tarp ook wel tarpaulin genoemd in het Engels. Plat gezegd een grote lap stof die je extra leefruimte geeft tijdens het kamperen. Voor de ervaren kampeerders is de tarp eigenlijk het onderdak. Het beschermd je van zon, regen en wind en is door de talloze opzet opties een zeer waardevol stukje uitrusting. Ook komen er in deze blog twee knopen voorbij die je als beginner op weg helpen bij het strak zetten van de rigdeline.

Tarp setups

Tarpen komen in allerlei vormen en maten en worden gemaakt van verschillende materialen. De meest voorkomende zijn daarbij de polyester tarpen en tarpen van canvas stof, vaak met wax. Die laatste zijn een stuk zwaarder maar wel fijner als je van plan bent vuur te maken onder de tarp. In deze blog is de tarp van het Nederlandse Taskforce2215 gebruikt, een echte topper in het formaat 3×3. Je ziet ze in verschillende uitvoeringen. Lees hier de tarp taskforce2215 review

Omdat er zo veel verschillende manieren zijn om je tarp op te zetten laat ik jullie mijn favoriete vormen zien. Als ik ga kamperen heb ik altijd de tarp mee en ik voel mij ondertussen comfortabel genoeg om alleen onder de tarp te slapen ten opzichte van een tent. Dit geeft mij de vrijheid om lekker om mij heen te kijken en geeft een extra verdieping in het buitenzijn/slapen. Daarbij wil ik wel even aangeven dat deze vormen voornamelijk tot hun recht komen bij het slapen op de grond. Slaap je liever in een hangmat dan is de “Diamond fly” een ideale vorm.

Plough point setup

Op nummer één staat voor mij de “plough point”. Het bied mij voldoende ruimte om rechtop te staan of bij slecht weer rechtop te zitten. Daarnaast is dit figuur erg makkelijk op te zetten! Het grote nadeel is dat je een boom nodig hebt of een lange stok. Je zet deze tarp op door 1 van de hoeken naar de boom af te binden, het liefst zo hoog mogelijk want dat geeft je genoeg ruimte om te staan.

Als je dat minder belangrijk vind of het weer zit tegen dan doe je er goed aan om de tarp iets lager aan de boom vast te maken. Vervolgens maak je de andere hoeken van de tarp vast in de grond met een haring, tada… Je shelter staat! Je kunt hier comfortabel liggen en zitten met 2 personen inclusief materiaal. Doordat de tarp aan één zijde omhoog staat afgespannen kun je er veilig een vuurtje bij maken zonder dat je in de rook hoeft te zitten.

Bekijk hier de short: https://youtube.com/shorts/XjPM6tIZQrU

Overhang lean to setup

Een tweede set up is ook een topper waarbij je niet per sé een boom nodig hebt! Met de “Overhang lean to” kom je er met twee (wandel)stokken er namelijk ook. Uiteraard zijn bomen wel een stuk handiger, ongeacht hoe ver ze uit elkaar staan. Zoals je in de video kunt zien geeft deze setup voldoende ruimte om in te zitten en te slapen, door de overhang blijf je ook droog met een regebui waarbij het waait.

De extra flap stof die je aan de binnenzijde steekt zorgt ervoor dat je droog van de grond kunt liggen of zetten, zo kun je ook zonder bivy aangenaam de nacht in bij regen. Afhankelijk van de hoogte waarop je de tarp hangt kun je met deze setup ook nog staand omkleden, wel zo fijn om dit droog te kunnen doen bij regen. Overdag geeft het voldoende bescherming van de wind en creëer je makkelijk een plekje schaduw.

Diamond fly setup

Als laatste een set up die ik liever gebruik wanneer ik niet te veel wil opvallen in mijn omgeving. Ook deze set up is iets lager bij de grond. We spannen hierbij de ridgeline ongeveer op heuphoogte. De tarp komt niet hoger dan mijn heup, de meeste begroeiing groeit niet veel hoger dan je heup vandaar. Het fijne van deze set up is dat het je meer dan voldoende bescherming geeft van vies weer maar tegelijkertijd meer genoeg ruimte geeft om comfortabel te slapen. Daarnaast kun je zorgeloos je materialen kwijt zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze nat worden.

Zelf vind ik het fijn om één hoekje omhoog af te spannen of hier een stok onder te zetten zodat ik in elk geval nog naar buiten kan kijken ook als het regent. Het nadeel van deze manier van opspannen is dat je er maar echt met één persoon comfortabel in ligt en dat je altijd kruipend in en uit je tarpshelter moet.

Mijn tarp set-up voorkeur

Deze top drie is natuurlijk een persoonlijke voorkeur en daarmee subjectief. Mijn veruit meest gebruikte vorm is de diamond fly, puur omdat dit met de hangmat mooi uitkomt en makkelijk op te zetten is. Ook ben ik een voorstander van de tarp tent. Een set up die enige voorbereiding vergt, maar je ontzettend goed beschermt van hevige regen, wind en zelfs sneeuw.

Het nadeel is dat je altijd een stok nodig hebt, hetzij een wandelstok of een gewone stok met een paar sokken (om te voorkomen dat je door je tarp heen prikt). Om jullie deze set-ups niet te onthouden, daar zijn ze simpelweg te functioneel voor, link ik hier naar een aantal video’s waarin je ze eens goed kunt bekijken.

Handige knopen

Knopen zijn er in alle vormen en maten, hieronder een video waarin twee knopen worden gedemonstreerd waarbij je al heel snel een mooie en strakke ridgelijn kunt maken. Als je veters kunt strikken kun je dit ook!

Zoals je hebt kunnen lezen is een tarp een heel erg handig stuk uitrustig. Of je nu gaat kamperen met je backpack of gewoon wat extra schaduw wilt op het strand. Met polyester ben je vaak onder de 500gram al klaar. Wanneer je ze netjes opvouwt nemen ze minder ruimte in beslag dan een trui dus je kunt ze altijd kwijt. Daarnaast zijn de polyester varianten erg snel droog. Je kunt ze daarom ook in een regenbui aan de buienzijde van je rugzak dragen mocht je ruimte tekort komen.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *