Dat Bushcraft zich meestal in of rondom een bos bevind is vaker wel het geval dan niet. Voor beginners is het soms lastig om te weten waarvoor je nu wat gebruikt. Door alle manieren van identificeren en alle bruikbare soorten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom hier een duwtje in de juiste richting met 5 handige bomen voor bushcraft.

Inhoudsopgave

  1. Berk 
  2. Den
  3. Eik 
  4. Wilg 
  5. Hazelaar

Deze bomen vind je allemaal in Nederland en over het algemeen ook in al onze provincies, ze zijn makkelijk te onderscheiden. We vertellen je welke bomen het zijn, hoe jij deze herkent en waarvoor je ze kunt gebruiken. Bomen en bushcraft gaan zeker samen.

Berk 

Berken komen in alle soorten en maten maar de meeste soorten zijn al snel herkent, ze hebben namelijk een witte bast. Vaak groeien berken enigszins bij elkaar in buurt. Ze groeien relatief recht omhoog. Berken zijn ontzettend bruikbaar in bushcraft. Om te beginnen bevat de schors van deze boom olie, ideaal om vuur mee te maken ook als het vochtig is. 

Daarnaast kun je met de schors waterdichte containers maken, kunstige bakjes vouwen en zelfs een teer maken. Variërend in de soorten is de sommige schors dikker dan andere, deze lenen zich het beste voor de containers of grotere projecten. Van messcheden tot schoenen werden hiervan gemaakt. Dunnere soorten lenen zich makkelijker voor het starten van vuur of zelfs als papier.

Verder leent deze boom zich goed om sap van de tappen in het voorjaar. Het hout brand fantastisch en iets minder snel dan naaldhout. Het is goed te bewerken en leent zich daarom keurig voor diverse houtsnijprojecten. 

Den

De den, wie kent hem niet. Als je kerstmis kent, dan ken je de boom met zijn takken wonderschoon. Los van zijn schoonheid geeft de den een hoop gebruikersgemak binnen bushcraft. Je herkent de den aan zijn naalden. In Nederland tref je hoofdzakelijk maar 1 soort aan namelijk de Grove Den. Op de foto’s zie je zijn karakteristieken al snel duidelijk worden. De dennenappels zijn natuurlijk een makkelijke indicatie. Hoewel ze bruikbaar zijn richten we ons nu even op de grootste pluspunten van de boom.

Ten eerste de naalden, heerlijk om thee van te maken en vol met vitamines. Wanneer je de naalden en de boom  hebt aangeraakt dan zullen je handen al snel plakken. Deze boomsoort bevat namelijk hars. Hars is zeer plakkerig en… ontvlambaar. Naaldhout in het algemeen brand vanwege de hars uitzonderlijk goed. Fijn dus met vochtig weer, pas wel op dit hout brand harder, sneller en knispert meer.

De hars kan ook gebruikt worden om lijm van de vervaardigen, laat het smelten en meng het met verkoolde touwvezels. Wanneer het stolt heb je een oersterke natuurlijke lijm. Tof voor kleine projecten zoals speerpunten bevestigen, ook kun je hier voorwerpen waterdicht mee maken.

De wortels van de boom lenen zich goed voor een primitief koord te maken. Graaf de wortels met een diameter van maximaal vijf millimeter op en laat deze weken in water. Verwijder daarna de schors van de wortels en splijt de binnenzijde. Maak ze nogmaals goed nat en knopen maar. TA Outdoors maakte hier een super interessante video over.

Eik 

De meeste mensen herkennen de eik aan het typische blad. Deze bomen kunnen ontzettend oud maar dus ook erg groot worden. Vaak zie je het al aan de grond, deze is soms bezaaid met eikels. Van deze eikels kun je een drankje brouwen wat prima je koffie vervangt. Je kunt de eikels eten als je er wat moeite voor wilt doen.

Zorg dat je de harde onderkant (hoedje) verwijderd. De bruine zijde van deze nood bevat de stof tannine. Ideaal voor het looien van vachten, in het Engels heet dit tanning. Maar om te eten wil je deze buitenste laag verwijderen. Kook de eikels en spoel ze daarna nog eens goed om in koud water. Plet ze in burger vorm en bak ze heerlijk op.

Eik is natuurlijk ook uitmuntend om je kampvuur mee aan te houden. Ideaal om de nacht mee door te komen. Daarnaast is de eik een sterke houtsoort waardoor je er makkelijk en vertrouwd constructies mee kunt bouwen. 

Wilg 

De wilg heeft zeer flexibele takken die ideaal zijn voor het weven. Zo weef je al snel een mandje, visval of een dak voor je bushcraft shelter. Wilg groeit erg makkelijk en wanneer je deze aantreft groeien er vaak meerdere bij elkaar. Los van zijn flexibiliteit had wilg vroeger ook een medicinale functie. Zo werd de binnenzijde van de schors en de bladeren gebruikt voor het verlichten van koorts, lichte hoofdpijn en artritis. Wilg smaakt niet erg lekker, dat je het vast weet. Door de stuf Salicylzuur wat in de bast zit kun je er ook looistof van maken. 

Een wilg is een bladverliezende boom, herkenbare soorten zijn de knotwilg, kronkelwilg (paastak) en de treurwilg. Ze groeien snel en graag in een vochtige bodem. Grote kans dat je ze aantreft in de buurt van plassen, sloten, beken of rivieren. Er zijn tig soorten wilgen, echter produceren ze allemaal “katjes”. Dat zijn de kleine bloempjes die uit de knoppen komen, makkelijk te herkennen.

Hazelaar

De hazelaar is een boom die velen van ons bijna in elk dorp of in elke wijk wel hebben staan, ook in de natuur zie je regelmatig terug. De hazelaar groeit relatief snel met veel rechte takken verticaal. Ook hier zul je nootjes (hazelnoten) bezaaid op de grond vinden. Deze noten worden niet alleen door mens maar ook door dieren erg gewaardeerd. Je kunt soms vijf kilometer verder van de boom al noten tegenkomen.

De hazelaar is met zijn blad makkelijk te herkennen (zie foto). De hazelaar is een “naaktbloeier” wat betekent dat de boom al bloeit zonder dat deze bladeren heeft. Je herkent ze dan aan de bloeiwijzen, vrouwtjes hebben meer knoppen en de mannetjes langere dunne slierten.

Hazelaar heeft vaak veel dunnere takken die erg recht groeien. Perfect voor driepoten, stokjes voor projecten, of vuurbogen. Hazelaar is vergelijken met andere houtsoorten een zachte houtsoort. Het gaat minder lang mee en is minder sterk. Het is zeker te gebruiken als brandhout maar verreweg van het meest geschikte. 

Heb jij deze bomen wel eens gezien of gebruikt tijdens jouw bushcraft weekend? Laat het eens hieronder in de reacties weten.