5 Essentials voor Bushcraft

Tegenwoordig zie je op social media tal van foto’s en video’s van de nieuwste backpacks helemaal afgeladen met “bushcraft gear”, maar wat heb je nou ècht nodig om te gaan bushcraften?

Uiteraard is dit van veel dingen afhankelijk, zoals je locatie of het weer. Over het algemeen kun je stellen dat je een aantal uren of een dagdeel buiten zal doorbrengen. Je moet jezelf op zijn minst kunnen beschermen tegen regen, sneeuw of hagel. Indien het koud is dan is het wel zo lekker om ook uit de wind te zitten.

Tarp

Daarom nemen veel mensen een tarp mee. Een tarp is een stuk doek of stof, tegenwoordig vaak polyester wat je op tal van manieren kunt inzetten om een onderdak te vormen. Van regen en wind tegengaan tot het maken van een schaduwplaats in de zomer, met een tarp kun je alle kanten uit. Daarnaast geeft het al snel een kampeergevoel!

Mes

Naast een onderdak zul je met name bezig zijn met het vervaardigen van materialen. Vaak zul je daarvoor een voorwerp moeten hebben wat snijd. Een mes is daarbij wel een van de bekendste voorwerpen. Een klein zakmes tot een full tang mes, de keuze is reuze. Maar die keuze is ook erg persoonlijk en afhankelijk van wat jij zelf kunt en wat er in de omgeving is toegestaan te dragen. 

Crusader mugs

Nu je in elk geval beschut kunt starten met je bushcraft activiteiten zul je langzaam maar zeker ook dorst krijgen. Een goede waterfles die je ook kunt gebruiken om water in te koken kan erg handig zijn. De welbekende “crusader mugs” maken het bijvoorbeeld mogelijk om ook te koken in kleine hoeveelheden. Handig voor een iets stevigere lunch of een lekker soepje! In dit soort mokken past ook vaak een veldfles, handige combinatie.

Tip: Sommige mokken/veldflessen kun je tevens gebruiken om eten op te warmen, super handig!

Bijl

Bij de meeste projecten zul je ook gebruikmakengebruik maken van ofwel een bijl ofwel een zaag. Beiden meenemen is mogelijk maar lang niet iedereen doet dit. Er zijn veel persoonlijke voorkeuren afhankelijk van de activiteiten die je zult doen. Ik vind een bijl zelf erg handig omdat ik deze ook als hamer kan gebruiken. Afhankelijk van de dingen die ik wil doen met de bijl kijk ik welke soort bijl ik mee neem. 

Rugzak

En dan toch wel een van de meest besproken voorwerpen, de rugzak! Er zijn zo ongelooflijk veel rugzakken op de markt. Je stemt de grootte van de tas af op de afmetingen en het gewicht wat je wilt mee nemen. Ga je maar voor een dagje? Dan is een kleinere rugzak van 25L meer dan voldoende. Uiteraard kun je nog veel kleiner gaan als je een deel van je uitrusting op je lijf draagt. 

Toevoegen aan je bushcraft lijst

Items die we hier niet genoemd hebben, maar die je met gezond verstand toch mee neemt zijn:

Een vuursetje

Ben je van plan vuur te maken? Dan is dit wel erg handig, het vervaardigen van middelen om vuur te maken uit de natuur betekent ook dat je meer vraagt van de omgeving en onnodig iets hoeft te beschadigen. Een firesteel is een zeer handige en makkelijke manier om vuur te maken ook in de regen. 

Firesteel 2.0 Scout Oranje
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:58

EHBO kit

Het spreekt bijna voor zich dat wanneer je alleen buiten aan de slag gaat, in combinatie met messen, bijlen of vuur dat je goed voorbereid bent. 

Navigatiemiddelen

Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van waar je bent, afhankelijk van je locatie is dit niet altijd van belang. Zeker in Nederland is de kans op verdwalen erg klein. Ga je naar een onbekendnaar onbekend gebied? Dan is dit essentieel!

Voeding

Je verwacht misschien maar een paar uurtjes weg te zijn, maar wat gebeurd er bij een ongeluk? Wat als je vast komt te zitten en je niet meer kunt verplaatsen en je geen bereik hebt? Neem voor de zekerheid iets te eten mee.

Ik ben benieuwd wat jij allemaal wel of juist niet meeneemt als je gaat bushcraften. Laat het hieronder in de reacties eens weten.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *