Het is weer herfst, de bladeren vallen van de bomen en overal vind je kastanjes. Niets is fijner dan in deze periode een bezoekje te brengen aan het bos. Natuurlijk loop je niet op je sandalen of gympen door het bos. Het liefst draag je speciale outdoorlaarzen. Deze zijn waterdicht, hebben een goed voetbed en zien er ook nog eens mooi uit. Het kiezen van speciale laarzen die je draagt tijdens buitenactiviteiten kan moeilijk zijn. Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van deze laarzen. Wij zetten de 5 beste tips op een rijtje zodat jij binnenkort op de juiste outdoorlaarzen rondloopt.

Tip 1: meten is weten

Elk schoenenmerk hanteert een eigen maatvoering. Bij de meeste outdoorlaarzen is dat niet anders. Het kan voorkomen dat je bij het ene merk maat 41 past maar bij andere merken echt een maatje groter moet kiezen. Wanneer je je voeten op meet, weet je tot op de millimeter welke maat jou het beste zal passen. In de winkel is vaak een mogelijkheid om de voetmaat op te meten door het gebruik van speciale tools. Thuis kan je met een meetlint aan de slag gaan. Dat doe je als volgt:

Bestel je wandellaarzen online? Pas ze dan zodra ze bij je thuis worden bezorgd. Soms zit net tussen twee maten in of valt een specifieke laars juist groter of kleiner uit dan dat je had verwacht. Pas daarom ook de laarzen aan beide voeten, de kans is namelijk groot dat je voeten niet precies even groot zijn.

Tip 2: slim passen

Draag je in het dagelijks leven vaak dunne sokken of een panty? Of draag je steunzolen? Houdt hier dan ook rekening mee tijdens het passen van de laarzen. Niet elke laars is geschikt voor steunzolen. Zorg er daarnaast altijd voor dat je ongeveer een centimeter aan ruimte overhoudt achter bij de hiel. Je tenen moet je vrij kunnen bewegen. Even er mee wiebelen tijdens de pasbeurt! Zelfs wanneer je de laarzen uitprobeert met dikke sokken aan.

Wanneer je veel loopt zullen je voeten na verloop van tijd opzwellen. Wanneer je op zoek gaat naar outdoor wandellaarzen is het aan te raden pas aan het eind van de dag de schoenen uit te proberen. Je voeten zijn dan op het grootste. Hierdoor weet je ook zeker dat tijdens een lange wandeltocht je schoenen niet gaan knellen naar verloop van tijd.

Tip 3: Controleer de pasvorm

Je nieuwe outdoorlaarzen moeten goed passen. De pasvorm kan je op verschillende manieren controleren. Het is belangrijk dat de bovenkant van de wandellaars precies past en versteviging geeft aan je voet. Voel je druk tijdens het passen? Dan is de laars te klein en heb je meer ruimte nodig. Je voorvoet moet in de laars naar beide kanten kunnen bewegen. Hierbij moet de voet niet over de rand van de binnenzool gaan. Houdt ongeveer een halve centimeter aan ruimte aan over het breedste gedeelte van je voet.

Tip 4: Loop er al een stukje op

Veel mensen passen schoenen maar lopen er niet op rond. Ze doen ze aan en bekijken hoe de schoenen staan voor de spiegel. Belangrijk is om juist even te lopen door de winkel of door je woonkamer. Zo kan je ze écht aan voelen en weet je of ze daadwerkelijk lekker lopen. Zijn er geen randjes van de binnenzool die je voelt? Gaan je tenen niet knellen en komen je hielen niet om hoog? Wanneer dat allemaal niet het geval is heb je een goede outdoorlaars gekozen.

Tip 5: Doe de spiegel check

Wanneer je een outdoorlaars probeert wil je natuurlijk ook even bekijken hoe hij nu staat. Wanneer je voor de spiegel staat is het belangrijk om te letten op hoe de laars aansluit. Kijk naar je kuit, is er geen groot gapend gat aan de achterkant? Sluit de laars mooi boven aan maar zit hij niet knellend? In het begin moeten de laarzen goed strak aansluiten op de benen. Wanneer je de laarzen al een aantal keer hebt gebruikt zal je merken dat ze soepeler worden en naar je been gaan vormen.
Wanneer de laarzen goed aansluiten, je nog voldoende ruimte over hebt bij je tenen en hiel is het tijd voor een boswandeling. De outdoorlaarzen zorgen voor warme en droge voeten. Vind je het maken van een keuze toch wat lastig? Ga dan naar een expert op het gebied van outdoorlaarzen. Zo kan je bij De Boer Drachten terecht voor modellen voor heren en dames. Klik hier om het aanbod te bekijken. De professionals in de winkel helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste outdoorlaarzen.