Afgezien van een paar die-hard winterkampeerders, is de winter hét seizoen dat iedere wandelaar en kampeerder het wat rustiger aan doet en niet constant op pad is. Het perfecte moment voor wat long-needed maintenance aan die spullen die je de hele zomer door gebruikt.

Jassen wassen en impregneren

Helaas zijn jassen niet immuun voor vies worden, en ook de waterafstotende eigenschappen kunnen met de tijd minder worden. In de winter kun je mooi je zomerjas en regenjas wassen en impregneren. Zelf aap ik mijn moeder na en koop ik zo’n duopak van Nikwax (tip!)

Eerst was ik mijn jas met de Tech Wash op het sportprogramma van mijn wasmachine, op maximaal 30 graden. (Jazeker, sommige wasmachines hebben een sportprogramma, I kid you not.) Daarna gebruik ik de TX Direct Wash-In op een synthetisch programma, ook niet warmer dan 30 graden.

Drogen kan het best op een kleerhanger. Daarna kan je jas gewoon weer aan de kapstok, of als hij écht compleet krukdroog is, kun je hem in een doos opbergen voor het volgende seizoen.

Oo Winterklusjes

Schoenen laten verzolen

Dit is ook altijd zo’n issue. Ik draag mijn wandelschoenen het liefst het hele jaar door. Vooral in de winter zijn ze lekker warm en waterdicht. Maar na een paar jaar is het tijd om de binnenzool (en na écht lange tijd ook de buitenzool) te vervangen. Dan is toch de winter het handigste seizoen om dat te doen, want je best je schoenen toch wel een tijdje kwijt.

Bever heeft een service dat je daar de meeste merken wandelschoenen wel kunt inleveren: zij sturen ze dan naar de fabrikant voor onderhoud. En hoe graag ik ook lokale ondernemers steun: voor wandelschoenen zou ik niet naar de lokale schoenmaker gaan. Je weet niet of die ervaring heeft met dat merk en de juiste materialen in huis heeft.

Slaapmatje schoonmaken

Ja, wat dacht jij dan? Ook je slaapmatje wordt vies hoor! Dit is niet zo’n uitgebreid klusje. Het enige wat je hoeft te doen is je matje of luchtbed even goed afnemen met een vochtige doek en hem vervolgens over een wasrek of twee stoelen laten drogen. Klaar is Kees!

Slaapzak wassen

Een best wel eng klusje, vind ik zelf. Een slaapzak wassen, maar wel nodig! Er is niks lekkerder dan slapen in een schoon fris bed, dus waarom zou dat niet gelden voor je slaapzak? Het enge gedeelte zit ‘m in het verliezen van je loft (isolatiegraad) na het wassen en drogen. Dat wil je natuurlijk niet.

Was je slaapzak op een lage temperatuur en centrifugeer hem op een niet te hoog toerental. (Meer toeren per minuut = meer platgedrukt tegen de wand van de trommel.)

Als je een droger hebt, good for you! Stop je slaapzak met 3 schone tennisballen in de droger, zodat de vulling van je slaapzak lekker opgeschud wordt tijdens het drogen.

Geen droger? Geen nood! Stop na het wassen de 3 tennisballen in de wasmachine bij je slaapzak in de wasmachine en centrifugeer nog een keertje extra op een laag toerental. Drapeer daarna je slaapzak overeen wasrek of 2 stoelen. Let op dat je hem zo horizontaal mogelijk legt! Bij minder doorgestikte slaapzakken loop je anders het risico dat de vulling naar 1 kant zakt.

Uitgescheurde naadjes vaststikken

Ik weet niet of meer mensen hier last van hebben, maar ik ben iemand die eigenlijk veel te veel beweegt ’s nachts, ook in een krappe slaapzak. Dit leidt ertoe dat er soms wel eens een naadje uitscheurt (iets met mummy en ellebogen en op je zij proberen te draaien en dan rrrrratssss).

Speld het scheurtje even netjes dicht, pak naald en draad erbij en naai de boel zorgvuldig dicht. Ik gebruik altijd een dubbele draad voor extra stevigheid. Een stiksteek zorgt ervoor dat de boel écht vast zit. Weet je niet hoe dat moet? Het is heel simpel, Google afbeeldingen heeft genoeg plaatjes waar het duidelijk op staat!

Oo Winterklusjes 4

Brandertje schoonmaken

Wanneer je een allesbrander gebruikt in plaats van een gasbrander, kan het zijn dat er wat residu achterblijft in het brandstofcompartiment: roet, uitgebrande brandgel, restjes van de Firedragon blokjes, en wie weet wat je nog meer als brandstof hebt gebruikt.

Neem deze winter eens de tijd om je brandertje goed schoon te maken. Bik de harde restjes eruit en was je brandertje eens goed af. Poets hem op en hij is weer als nieuw!

Wat voor klusjes doe jij dit seizoen om je hiking gear in topconditie te houden?