Outdoor activiteiten zijn activiteiten die buitenshuis plaatsvinden en meestal in een natuurlijke omgeving plaatsvinden. Deze activiteiten zorgen voor plezier, oefening, uitdaging, kameraadschap, spirituele vernieuwing en een kans om deel te nemen aan de natuur. Voor veel mensen is het ook een uitlaatklep of om te ontspannen aan de dagelijkse hectiek. En natuurlijk weten we ook dat buiten zijn gezond is. De natuur helpt ons brein op nieuwe ideeën te komen. Ben je vaak buiten dan herstel je sneller en heb je minder pijn. Lekker buiten zijn is beter voor je gezondheid. En ben je lekker buiten dan vermindert dat je stressniveau. Vandaag de dag zijn we vooral bezig met onze telefoon, spelcomputer of ander elektrisch apparaat. 

Daarom hebben we verschillende voorbeelden van deze activiteiten onderverdeeld in categorieën. Bekijk hieronder de activiteiten en bepaal zelf welke het beste bij jou past. 

Outdoor activiteiten in de bergen

 • Trekking: Trekking is tussen wandelen en bergbeklimmen in met betrekking tot moeilijkheidsgraad. Hoewel het meer op wandelen lijkt. Het verschil is dat tochten twee of meer dagen duren.
 • Hiking: Is grotendeels wandelen over goed begaanbare paden. Dit zijn meestal tochten van een halve tot een hele dag, het wandelen is relatief eenvoudig
 • Klimsport: Dit is een sport waar je op rosten gaat klimmen. Zo kan je klimmen op lage rotsblokken (boulders) maar ook op enorm lange routes in rotswanden van 1000 meter hoog.
 • Mountainbiken: Een mountainbike of terreinfiets, ook wel MTB of ATB genoemd, is een fiets die gemaakt is om op onverharde wegen of paden te rijden.
 • Skiën: Skiën is zich met behulp van van twee ‘planken’, ski’s genoemd, die aan de voeten worden bevestigd afdalen van een besneeuwde berghelling of piste.
 • Snowboarden: Snowboarden is met behulp van een board (met vastgemaakte schoenen) afdalen van een besneeuwde berghelling of piste.
 • IJsklimmen: IJsklimmen is een echte wintersport en wordt het meest gedaan op bevroren watervallen. Met speciaal materiaal zoals ijsbijlen en stijgijzers ga je tegen het ijs omhoog.
 • Alpinisme: In een bergachtig terrein met rotsen, ijs en gletsjers beoefen je de sport van het bergbeklimmen. Het hoofddoel is het bereiken van de bergtop.
 • Canyoning: Bij canyoning maak je al klimmend, lopend, zwemmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt.
 • Abseilen: Bij het abseilen ga je via een klimtouw afdalen van een steile bergwand. Als het ware loop je achteruit de berg af.
 • Backpacking: Is een manier van reizen wat veel vrijheid geeft, het wordt ook wel rugzaktoerisme genoemd. Met weinig geld en alleen een rugzak reis je rond.

Outdoor-activiteiten in de bossen

 • Kamperen: Onder kamperen verstaan we het verblijven op een buitenterrein. Meestal wordt dit gedaan met een tent, camper of caravan.
 • Boomklimmen: Hiermee ga je met speciaal materiaal zoals; touw, gordels, helm en carabiners op een zo veilig mogelijke manier de boom in klimmen.
 • Paintball: Paintball is een sport waarbij het de bedoeling dat men elkaar beschiet met verfballetjes. Meestal gebeurd dit in de buitenlucht.
 • Paardrijden: Met een paard ga je lekker de bossen in om te genieten van de natuur. Er zijn zelfs speciale routes die je met paarden kan afleggen.
 • Geocaching: In het kort, schatzoeken in de natuur. Je kunt hierbij een hele route lopen van meerdere kilometers of juist eentje van enkele tientallen.
 • Survival: Een survival is een tocht of training waarbij de deelnemers midden in de natuur proberen te overleven met zo min mogelijk middelen.
 • Bushcraft: Bushcraft is het (over)leven in, van en met de natuur, met tevens respect voor die natuur. tevens probeer je met middelen uit de natuur je verblijf of de doortocht zo aangenaam mogelijk te maken.

Outdoor activiteiten in of op het water

Overige activiteiten

 • Bungee jumping: Dit is een activiteit waarbij je van een hoge object springt terwijl je verbonden bent met een groot elastisch koord. Meestal is dat van een brug.
 • Metaaldetectie: Hiermee ga je met een metaaldetector metalen voorwerpen zoeken. Er kan zowel op het strand als ook op akkers of zelfs onder water met een metaaldetector gezocht worden.
 • Wandelen: Wandelen kun je overal, strek de deur achter je dicht en gaan. Dit kun je dan ook vrij makkelijk en overal doen. 

Zo zie je maar weer dat er ontzettend veel mogelijk is om outdoors te doen. Bij veel van deze sporten is het zelfs mogelijk om complete reizen te doen. Hierbij ga je samen met een begeleider en eventueel mede outdoor enthousiastelingen deze sport beoefenen. Ben je nu echt iemand die liever alleen een outdooractiviteit beoefend dan zijn hier ook tal van mogelijkheden. Met andere woorden, wil je echt iets buiten gaan doen dan is er niets meer wat je tegenhoudt. Buiten jezelf om dan. 

Zijn we nog een sport of activiteit vergeten te vermelden, schroom niet om contact met ons op te nemen. Dan gaan wij ervoor zorgen dat ook jouw outdoor activiteit erbij komt te staan.

Ja ik weet nog een goede outdoor activiteit

Weet jij nog een activiteit die we hier nog niet genoemd hebben? En kun jij daar in 1 á 2 regels iets over schrijven? Neem dan gratis contact met ons op. Wij zullen je activiteit gaan beoordelen en natuurlijk bij goedkeuring plaatsen.