De leukste wandelingen in de Albanese Alpen

In het ruige noorden van Albanië vind je de Albanese Alpen. De Albanese Alpen zijn een stuk van de Alpen die nog niet volledig ontdekt zijn door de toeristen. Hier kun je nog wandelingen maken waarbij je jezelf alleen op aarde voelt.

Ongerepte natuur in Albanië

De Albanese Alpen is een gebergte met ruige bergtoppen en ongerepte natuur. Je vindt deze bergen op de grens met Albanië, Kosovo en Montenegro. De Albanese Alpen maken deel uit van de Dinarische Alpen. De hoogste berg van de Albanese Alpen is 2.694 meter hoog.

Omdat de Albanese Alpen een stuk minder bekend zijn dan die in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland is het hier ook een stuk rustiger. Tijdens een wandeling door deze ruige bergen zul je dan ook weinig tot geen mensen tegenkomen.

Wel is Albanië als vakantieland erg in opkomst, dit zorgt ervoor dat je onderweg genoeg leuke accommodaties tegen zult komen.

Wandelen in de Albanese Alpen

De Albanese Alpen zijn een prima bestemming voor mooie wandelingen. Je kunt hier makkelijk dagtochten lopen, maar ook meerdaagse wandeltochten zijn geen probleem. Je wandelingen zullen langs glooiende hellingen, hoge rotspartijen, over kabbelende beekjes en over besneeuwde bergtoppen gaan. Hieronder drie fijne wandelingen in de Albanese Alpen op een rij.

Albanese Alpen 2

Hike Valbona – Theth

Een van de meest populaire en adembenemende wandelingen in de Albanese Alpen is de wandeling van Valbona naar Theth. Populair betekent in dit geval nog steeds niet overspoeld door hordes toeristen zoals bij andere bestemmingen het geval is.

De wandeling van Valbona naar Theth is een wandeling van 9,5 kilometer. De kans is groot dat je voordat je bij het begin van de trail bent al een paar kilometer hebt gelopen.
De wandeling neemt je mee over een bergkam van 1815 meter en je doet er ongeveer zes uur over.

Je begint de wandeling over een rivierbedding, je vervolgt je wandeling over een smal bergweggetje tot je bij een steile klim aankomt. Hier loop je vooral door veel groen en gras. Na de steile klim sta je op de top van de kam en heb je een adembenemend uitzicht over het dal en de rivierbedding waar je eerder die dag nog doorheen liep.

Na een pauze op de top begin je met de afdaling. Deze is een stuk minder steil maar daarom wel veel langer. De afdaling neemt je mee door het bos en groene weides. Na ruim zes uur wandelen kom je aan in het bergdorpje Theth.

Ondanks dat de wandeling een dagtocht is wil je toch drie dagen uittrekken voor deze hike. Op dag een reis je van Shköder naar Valbone, dit doe je met verschillende bussen en een boottocht over het Komani meer. Dag twee gebruik je voor je wandeling van Valbone naar Theth. Op dag drie kun je Theth nog wat verkennen voordat je met een busje of taxi terug reist naar Shköder.

Balkan trail

Deze vijfdaagse wandeltocht neemt je mee over de bergtoppen in Albanië, Kosovo en Montenegro. De ‘Peaks of the Balkan’ is een avontuurlijke wandelroute waarbij je met een groep en een gids op stap gaat.

Dagelijks wandel je etappes tussen twaalf en zeventien kilometer. Tijdens de wandeling kom je langs Vusanja, Theth, Valbona, Cerem, Dobërdol, Babino Polje en Plav. Onderweg slaap je in tentjes of in een guesthouse.

Rondje Theth

Ook in Theth kun je mooie wandelingen maken. Zo kun je vanuit Theth via de rivier naar Syr il Kälter (een prachtig waterpoel met helder blauw water, ook wel de blue hole genoemd.) wandelen. Van daaruit loop je via de het ravijn weer terug naar Theth. Een wandeling van ongeveer negentien kilometer met relatief weinig stijgen en dalen.

Bezienswaardigheden Albanese Alpen

Hieronder een aantal bezienswaardigheden in de Albanese Alpen die je zou kunnen doen of zien.

Blue hole: de blue hole is een waterpoel met kraakhelder blauw water dat je gezien moet hebben. Vanaf Theth wandel je binnen een uur naar de blue hole.

Boottocht Komani meer: om in de Albanese Alpen te komen is de kans groot dat je met de boot over het Komani meer reist. Staat deze bootreis tussen hoge bergen en over helderblauw water nog niet op je to-dolijstje, zet hem er dan meteen op.

Lepushe: Lepushe is een bergdorp waar vrij weinig over te vinden is. Sinds kort ligt er een geasfalteerde weg naartoe en kun je hier vrij eenvoudig komen om te gaan wandelen. Je vindt er wandelroutes die zijn uitgezet maar het meenemen van een GPS is in dit gebied niet overbodig.

Bloedwraak toren: op veel plaatsen in Albanië zul je bloedwraak torens tegenkomen. Dit zijn hoge torens met slechts één of twee kleine ramen. De torens werden in gebruikt door de familie van criminelen of moordenaars omdat ze bang waren dat de familie van de vermoorde persoon wraak kwam nemen.

Overnachten in de Albanese Alpen

Op verschillende plaatsen in de Albanese Alpen vind je leuke homestays, pensions of heb je de mogelijkheid om te kamperen. De accommodaties zijn allemaal kleinschalig en worden vaak gerund door lieve en vriendelijke lokale bevolking. Bij alle accommodaties kun je maaltijden eten. Vaak is er niet veel keuze en eet je wat de pot schaft. Zo had ik de keus uit vlees of vegetarisch. De maaltijden worden over het algemeen met lokale producten en groentes uit eigen tuin gemaakt.

Meest gestelde vragen over de Albanese Alpen

Mag je wildkamperen in de Albanese Alpen?

Ja, in heel Albanië en dus ook in de Albanese Alpen mag je wildkamperen. Zorg er altijd voor dat je je kampeerplaats schoner achterlaat dan hoe je het aantrof.

Beste reistijd Albanese Alpen?

De beste reistijd voor de Albanese Alpen is tussen eind mei en september. De kans is wel aanwezig dat er in mei wat trails gesloten zijn omdat er nog sneeuw ligt. In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen makkelijk oplopen tot dertig graden.

Zelf wandelen in de Albanese Alpen?

De Albanese Alpen zijn een bijzonder stuk natuur die je nu nog redelijk voor jezelf hebt. Ben jij klaar voor een toffe wandeling door deze adembenemende bergen?

amy

Hoi ik ben Amy een echte outdoorliefhebber met een groot hart voor een duurzame levensstijl. Naast buiten zijn vind ik koken en schrijven super leuk. Ga je mee met mijn avonturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *