Heb je ook zo’n hekel aan muggen? Ze steken je wanneer je in de avond van een glas wijn geniet op het terras, wanneer je na een lange dag aan het zwembad onder de dekens kruipt, enzovoorts. Het blijkt vaak lastig te zijn om de muggen bij je huis of kampeerplek weg te houden! In dit artikel geven we je verschillende anti muggen tips, die je helpen de muggen te verjagen. Zo verklein je de kans op jeukende muggenbulten aanzienlijk!

Groot aantal muggen in Nederland

Wist je dat er alleen in Nederland al meer dan twintig verschillende soorten muggen voorkomen? Kijk je breder dan Nederland, dan loopt dat aantal al snel op. Van de verschillende soorten muggen steekt lang niet iedere muggensoort. Daar komt nog bij, dat alleen de vrouwelijke mug bijt. Mannetjes bijten niet en zijn hierdoor veel minder vervelend. Al zorgt ook het zoemen van de muggen bij veel mensen voor irritaties.

Het is niet voor niets dat muggen mensen steken. Het heeft te maken met de eiwitten die ze in ons bloed vinden. Deze eiwitten hebben vrouwelijke muggen nodig om hun eitjes te kunnen laten groeien. Een voordeel; muggen kunnen best kieskeurig zijn! Vaak wordt het ene gezinslid veel vaker gestoken dan het andere. Er zijn verschillende anti muggen tips die je helpen om jezelf zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vrouwelijke muggen.

Zo bescherm je jezelf tegen muggen

De eerste anti muggen maatregel die je kunt nemen om de kans op beten te verkleinen, is het aanpassen van je kleding. Met name in de avonduren zijn muggen actief. Zorg dat je een trui of blouse aantrekt in plaats van een shirt met korte mouwen. Daarnaast is het verstandig om een lange broek aan te trekken. Stop deze aan de onderkant bij je sokken in, om te voorkomen dat de muggen op je voeten bijten! Lees alle tips in ons artikel: Hoe muggenbeten voorkomen tijdens het wandelen.

Spray tegen muggenbeten

Niet ieder vakantieland is geschikt voor het dragen van een lange broek en een trui in de avond. Denk aan een land als Spanje of Portugal, waar het ook in de avond nog erg warm kan zijn. In zo’n situatie is een goed anti muggen middel DEET. Dit middel wordt in verschillende varianten aangeboden.

Het gebruik van DEET is aan te raden tot een concentratie van maximaal 50%. Je hebt niet altijd een dergelijke hoge concentratie nodig. Soms volstaat een concentratie van 20 of 30 procent, afhankelijk van het aantal uren dat je buiten wilt blijven zitten. Over het algemeen blijft DEET met een concentratie van 30% zo’n vierenhalf uur werkzaam. Voor DEET 50% geldt dat dit al snel negen uur is.

spray tegen muggen

Let op: het gebruik van DEET met een concentratie hoger dan 20% wordt afgeraden bij kinderen met een leeftijd tot 2-3 maanden. Ook bij iets oudere kinderen is het verstandig om voor DEET met een lagere concentratie te kiezen (maximaal 30-40%). Het doet niet af aan de werking van het middel, je zal alleen iets vaker moeten sprayen.

Middelen smeren tegen muggen

Naast de mogelijkheid om een spray tegen muggen te gebruiken, kun je sommige middeltjes ook smeren. DEET wordt naast een variant als spray, ook als crème aangeboden. Het voordeel van een crème is dat je dit ook kunt gebruiken bij een harde wind, of als je bijvoorbeeld huisdieren op het terras hebt lopen. De nevel zou in hun ogen of op de vloer terecht kunnen komen bij een spray.

Niet alleen DEET werkt als crème tegen muggen. Er zijn ook verschillende oliesoorten die je op je huid kunt smeren. Voorbeelden hiervan zijn tea tree olie en citronella olie. De geur van citronella schrikt de muggen af. Hetzelfde geldt voor de geur van tea tree olie. Houd er rekening mee, dat de geur ook niet door alle mensen verdragen wordt. Citronella is vaak wat frisser!

Planten en kruiden tegen muggen

Je las al dat verschillende planten en kruiden verwerkt kunnen worden tot een olie, welke je vervolgens op je huid smeert tegen muggen. De tea tree olie is er een goed voorbeeld van. Er zijn nog meer planten en kruiden die helpen tegen muggen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, waarvan de geur bepaald niet geliefd is bij deze insecten. Ook kattenkruid en bijvoorbeeld chrysanten schijnen te werken tegen muggen. Nadeel van kattenkruid is dat het katten aan kan trekken. Daar zit je wellicht niet op te wachten in je fraai aangelegde tuin!

kattenkruid

Een middel wat tegen veel meer insecten werkt dan alleen tegen muggen is knoflook. Het nadeel van knoflook is dat het naast insecten ook mensen op afstand zal houden. Gebruik knoflook daarom op ruime afstand van je terras, of kies voor een van de andere genoemde planten en kruiden.

Rook en geur om muggenbeten te voorkomen

Eerder noemden we al dat de geur van onder meer tea tree olie en citronella olie muggen af zal schrikken. Vergelijkbaar met deze middelen kan ook toco tholin helpen. Dit middel heeft net als beide andere middelen een hele sterke geur. Dit laatste middel komt overigens niet alleen van pas in de zomer. Het middel wordt ook vaak gebruikt in de herfst en winter. Het helpt in die seizoenen om vrijer te ademen, waardoor je minder last zal hebben van een verkoudheid.

Zo bescherm je jezelf binnen tegen muggen

Het is bijna niet te voorkomen dat de muggen bij je tent of woning naar binnen komen. In de avond loop je naar binnen voor een kop thee of een glas wijn, waarbij de kans groot is dat er een mug naar binnen schiet. Zelfs als je de deur direct achter je dicht doet! Een algemene tip voor woningen en bijvoorbeeld caravans is het gebruik van horren. Je zou deze horren zelf kunnen maken, wanneer je hier gaas voor aanschaft. Het is belangrijk dat het gaas heel compact van aard is. Muggen hebben slechts een kleine opening nodig om naar binnen te kunnen komen.

Onderstaand vind je een aantal andere hulpmiddelen die je helpen om muggen te vangen als deze binnen je woning, tent en caravan vliegen.

Insectenlamp

Een van de hulpmiddelen die je kan helpen bij het verjagen of vangen van muggen is de insectenlamp. Deze lamp geeft een bijzonder blauw licht, wat de muggen aantrekt. Als de mug eenmaal in de lamp vliegt, komt deze hier niet meer uit. In sommige gevallen wordt de mug direct gedood. In andere gevallen zal je het reservoir van de insectenlamp eens per dag of eens per paar dagen moeten legen. Doe dit buiten!

Het voordeel van een insectenlamp is dat deze niet alleen werkt tegen muggen. Je kunt de insectenlamp ook gebruiken om andere insecten in je kamers te vangen.

flystopper

Deze vliegenlamp Flystopper is een van de beste als we de ruim 100 reviews mogen geloven! Deze is zelfs Tot 50% krachtiger dan andere vergelijkbare apparaten! Bekijk deze vliegenlamp hier.

Anti muggen stekker

Niet alleen een insectenlamp is een zeer geschikt anti muggen middel voor binnen. Datzelfde geldt voor de anti muggen stekker. Je steekt de stekker in het stopcontact, waarna het apparaat voor een hele hoge toon zorgt. De trillingen die hierbij worden uitgezonden door het apparaat maakt dat de muggen verjaagd worden. Houd er rekening mee, dat het apparaat de muggen niet vangt. Het is dus belangrijk het apparaat in iedere ruimte te gebruiken waar je langere tijd zit.

Een nadeel aan een anti muggen stekker is het feit dat je de hoge toon soms zelf ook kunt horen. Dit kan als storend worden ervaren, zeker in de slaapkamer!

Klamboe om jezelf te beschermen

Een derde optie is het gebruik van een klamboe. Vergelijk het enigszins met een hor! Met een klamboe aan het plafond houd je de muggen bij je vandaan. Zorg dat de klamboe groot genoeg is voor je bed. Je wilt voorkomen dat de muggen alsnog onder de klamboe door bij je kunnen komen. Houd er daarbij rekening mee dat de muggen niet uit je kamer worden gehouden. Het zoemende geluid van de muggen kan als heel storend worden ervaren. Het is om deze reden verstandig om de klamboe te combineren met een van de andere hulpmiddelen, die de muggen vangt of uit je kamer houdt.

Thermacell

Heb je nog geen oplossing gevonden om de muggen bij je uit de buurt te houden? Een vierde anti muggen middel voor binnen is een thermacell. De werking van dit hulpmiddel is heel eenvoudig! Je legt de thermacell op tafel, waarna het apparaat een virtuele koepel over je heen plaatst. Wanneer de muggen in de buurt van deze koepel komen worden ze gedood of verjaagd. Zorg dat je de thermacell in het midden van de ruimte legt, zodat je goed gedekt wordt door de koepel.

Tip: je kunt de thermacell ook op het terras gebruiken. Leg het apparaat in het midden van de tafel om jezelf te beschermen tegen muggen.

Algemene tips tegen muggen

Nu je een goed beeld hebt van de verschillende hulpmiddelen tegen muggen, bieden we je graag nog een aantal algemene anti muggen tips.

Kampeer niet bij stilstaand water

Muggen vinden het heerlijk om bij stilstaand water te verblijven. Het is niet voor niets, dat vaak afgeraden wordt om dicht in de buurt van een meer te kamperen. De kans dat je hier gestoken wordt is erg groot! Ook in een tuin met bijvoorbeeld een vijver is de kans op muggen groter. Probeer het water te laten stromen om de kans op de aanwezigheid van stekende muggen iets te verkleinen. Nog beter is het om helemaal uit de buurt van (stilstaand) water te blijven!

muggen stilstaand water

Wind verjaagt de muggen

Wanneer het stevig waait op je kampeerplek of in de tuin is de kans op een muggensteek kleiner. Kies voor een kampeerplek waar de wind vrij spel heeft. Een kampeerplek met veel bomen of struiken rondom je tent en caravan is een hele prettige plek voor muggen! In huis kun je de wind simuleren door bijvoorbeeld een ventilator aan het voeteneinde van je bed te plaatsen. Een ventilator heeft het bijkomende voordeel dat het je koel houdt in de warme zomers.

Zelf een muggenspray maken

DEET is het meest bekende anti-muggenmiddel. Wist je dat je een soortgelijke spray tegen muggen zelf kunt maken? Het enige wat je nodig hebt zijn 30 druppels kattenkruid etherische olie en 15 druppels van de citroen eucalyptus. Meng de druppels van beide middelen met 120 milliliter aan bodylotion. Gebruik hier niet de lekker geurende en dure bodylotion voor die je bij de feestdagen hebt gekregen, maar kies voor een neutrale bodylotion. Goedkoper en beter werkend!

Het gebruik van een zelfgemaakte muggenspray is niet alleen goedkoper dan DEET, maar ook nog eens gezonder. Van DEET wordt gezegd dat het schadelijk kan zijn voor de huid, zeker bij een hoge concentratie. Maak je niet direct ongerust, wanneer je in het verleden DEET gebruikt hebt. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat DEET met een maximale concentratie van 50% schadelijke effecten heeft.

Elektrische vliegenmepper gebruiken

Ook handig: de elektrische vliegenmepper! Met een elektrische vliegenmepper dood je muggen direct als zij tegen de draden van de vliegenmepper vliegen. Enig nadeel van muggen is dat ze vaak niet alleen komen. Dit betekent dat de elektrische vliegenmepper met name geschikt is voor het gebruik in een afgesloten ruimte. Buiten zal je na het doden van een mug al snel te maken krijgen met het gezoem of een beet van de volgende mug. Andere anti muggen middelen van deze pagina zijn in zo’n geval efficiënter.

Disclaimer: pas altijd op met het gebruik van anti muggen middelen
Let bij het gebruik van anti muggen middelen goed op de mogelijke bijwerkingen hiervan. Deze bijwerkingen kunnen zowel bij medische hulpmiddelen voorkomen, als ook bij natuurlijke hulpmiddelen tegen muggen. Pas daarnaast op met het gebruik van goedkope middelen die je online worden aangeboden. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid, die van je kinderen en die van huisdieren! Mocht je te maken krijgen met bijwerkingen na het gebruik van een anti muggen middel, dan is het belangrijk om de hulp van een huisarts in te schakelen.

Veel gestelde vragen over anti muggen tips

Regelmatig krijgen we vragen over het gebruik van middeltjes tegen muggen. Welke crème kan ik bijvoorbeeld het beste gebruiken? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over anti muggen middelen.


Waar houden muggen niet van?

Muggen houden niet van de geur van tea tree olie, van citronella olie en bijvoorbeeld van wind. Smeer de oliën op je huid en combineer het met een ventilator aan de eettafel op het terras of aan het voeteneind in je slaapkamer.

Is citroen goed tegen muggen?

De scherpe geur van citroen schrikt muggen af. Het is om deze reden dat wordt aangeraden om citronella olie op je huid te smeren als je in de avond buiten wilt zitten. Dit verkleint de kans op muggensteken aanzienlijk.

Wat is het beste anti-muggen middel?

Er zijn verschillende anti-muggen middelen die helpen tegen beten van de vrouwelijke mug. Smeer bijvoorbeeld citronella olie of tea tree olie op je huid. Ook een insectenlamp en bijvoorbeeld een klamboe werken goed om beten tegen te gaan.

Tegen welke geur kunnen muggen niet?

Met name de geur van citronella olie werkt goed tegen muggen. Ook de geur van tea tree olie en bijvoorbeeld toco tholin houdt de muggen van je huid en verkleint daarmee de kans op een venijnige beet.

Kunnen muggen tegen parfum?

Het is afhankelijk van de samenstelling van een parfum, of de muggen deze goed kunnen verdragen. In plaats van parfum kun je beter voor het gebruik van citronella olie of bijvoorbeeld tea tree olie kiezen.

Bekijk ook onze andere tips: