Heb jij een mooie reis op de planning staan? Tijd om de backpack van zolder te halen, om te kijken of deze nog goed past. De kans is groot dat de backpack opnieuw moet worden afgesteld, als je deze maanden niet gebruikt hebt. Het correct afstellen van een backpack voorkomt vervelende pijntjes aan de rug en nek.

Reden genoeg om er voldoende aandacht aan te besteden! In dit artikel vind je verschillende tips, die je helpen de backpack af te stellen. Kijk ook eens naar de tips voor het inpakken van een backpack. Door voor structuur te zorgen vind je de benodigde spullen onderweg snel terug, zonder de backpack eerst volledig leeg te moeten halen. 

Je backpack afstellen doe je zo 

Laten we aan de slag gaan met het afstellen van je backpack! Controleer eerst goed of alle bandjes nog heel zijn. Mogelijk moeten er bandjes vervangen worden, doordat deze versleten of anderszins beschadigd zijn geraakt tijdens een vorige reis. Het voorkomt dat ze onderweg knappen. Maak voor je start met het afstellen van de backpack alle bandjes los en zorg dat er wat spullen in de backpack zitten. Je hoeft deze nog niet volledig in te pakken, maar de backpack mag niet leeg zijn bij het afstellen. 

Man Backpack Afstellen
© Gstockstudio/Depositphotos.com

Stap 1: de heupbanden van een backpack 

De basis voor het afstellen van de backpack wordt gevormd door de heupbanden, de onderste banden aan je backpack. Het is belangrijk dat de heupbanden ter hoogte van het midden van je heupbot vallen. Wanneer dit het geval is, kun je de heupbanden vastklikken met de gesp. Gebruik de verstelbanden om de heupbanden aan te laten sluiten op je heupbot. 

Stap 2: het afstellen van de schouderbanden 

Nu is het zaak om de schouderbanden goed af te stellen, wat voorkomt dat de backpack naar achter helt. Wellicht voelde je dit al gebeuren na de eerste stap! De rugpand van je backpack moet strak tegen de rug zitten, wat je bereikt door de verstelbanden rond je oksels te gebruiken. Zorg dat je de verstelbanden aan beide kanten tegelijkertijd aantrekt. Het voorkomt dat de tas scheef hangt. 

Stap 3: instellen van het ankerpunt 

Een backpack heeft vaak een zachte verdikking aan de achterzijde. Dit noemen we het ankerpunt. Het is belangrijk dat het ankerpunt van de backpack ter hoogte van je schouderbladen valt. Zou dat niet het geval zijn, dan worden je nekspieren op een verkeerde wijze belast. 

Stap 4: afstellen van de borstriem 

Je backpack zal inmiddels steeds comfortabeler aanvoelen op je rug. Nu is het zaak om de borstband aan de voorzijde af te stellen. De gesp van de borstband moet in het midden tussen je borsten vallen. Je mag de verstelbanden van de borstband best wat strakker aantrekken. Belangrijk is wel, dat het je ademhaling niet belemmert. 

Stap 5: aantrekken van de stabiliteitsbanden 

Veel moderne backpacks zijn voorzien van stabiliteitsbanden. Je vindt deze banden zowel aan de bovenzijde, bij de schouder, als aan de onderzijde bij de heupbanden. Door de stabiliteitsbanden aan te trekken, zorg je dat de backpack steviger tegen je rug aan komt te zitten. 

Tips voor het inpakken van je backpack

Afstellen Backpack Infographic

Nu je backpack op de juiste wijze is afgesteld, kun je starten met het inpakken hiervan. Vaak geen eenvoudige klus, daar de ruimte beperkt is. Hieronder vind je verschillende tips, die je hierbij helpen. Diverse webshops bieden handige accessoires aan, om het indelen van je backpack te vergemakkelijken. Kijk er eens naar, voordat je start met inpakken! 

Tip 1: meest gebruikte spullen op een logische plek  

Vaak is een backpack verdeeld in verschillende compartimenten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het bovenvak, het hoofdvak en het ondervak. Ieder van deze vakken heeft vaak een eigen rits. De spullen die je het vaakst gebruikt kun je het beste in je bovenvak opbergen, mits ze niet te zwaar zijn.

Het openen van de klep aan de bovenzijde maakt dat je direct bij de spullen kunt komen. Neem je contant geld mee? Berg dit dan op in een vakje aan de voorkant, welke vaak in de heupbanden van je backpack zit. Het is ook de ideale plek voor bijvoorbeeld een sleutel van je hotelkamer of hostel!  

Tip 2: opbouw van het gewicht in je backpack 

De compartimenten van je backpack zijn ook bepalend voor het verdelen van het gewicht over de tas. Zorg dat de lichtste spullen in het bovenvak zitten. Het ondervak gebruik je voor de middelzware bagage. Het grootste deel, de zwaarste spullen, berg je op in het hoofdvak van de backpack. Zou je het gewicht niet op de juiste wijze over de compartimenten van de backpack verdelen, dan is de kans groot dat de backpack naar achter helt of bijvoorbeeld scheef hangt. 

Tip 3: rol kleding op om meer mee te kunnen nemen 

Normaliter zijn mensen gewend om hun kleding op te vouwen. Iedereen heeft immers stapeltjes opgevouwen shirts en broeken in de kast liggen. Bij het inpakken van een backpack is het verstandig om je kledingstukken juist op te rollen. Het oprollen van kleding neemt minder ruimte in beslag. Wanneer je dit netjes doet, ontstaan er geen kreukels in je kledingstukken.  

Tip 4: maak gebruik van packing cubes 

De opgerolde kledingstukken kun je in packing cubes opbergen per soort. Met de packing cubes houd je de backpack heel overzichtelijk. Je pakt onderweg alleen de packing cubes met spullen die je nodig hebt. Je kunt dit hulpmiddel ook vullen met toiletartikelen, met bijvoorbeeld je elektronica, een EHBO-setje, enzovoorts. De packing cubes zijn veel steviger dan plastic zakjes, welke gedurende de reis zullen scheuren. Je koopt dit hulpmiddel voor een paar tientjes online! 

Tip 5: verpak je backpack in een flightbag 

De beelden van luchthavenmedewerkers die met de backpacks en koffers van reizigers gooien zullen je niet onbekend zijn. Daarbij leggen de backpacks een lange route af over transportbanden op de luchthaven. Het brengt risico’s met zich mee! Je wilt voorkomen dat de backpack beschadigt, dat er spullen uit de backpack rollen onderweg, of dat deze vast komt te zitten.

Denk aan een verstelband, welke blijft haken aan de zijkant van een transportband op de luchthaven. Met een flightbag ga je dit tegen! Het is feitelijk niets meer dan een compacte beschermhoes voor je backpack. Overigens komt de flightbag niet alleen van pas op de luchthaven. Draag deze ook over de backpack als het bijvoorbeeld regent. 

Handige tips van reisexperts 

Is je backpack inmiddels op de juiste wijze afgesteld en heb je deze strategisch in kunnen pakken met de tips uit dit artikel? We zetten nog een aantal handige, extra tips van reisexperts voor je op een rijtje! 

Benjamin Verhoef: In plaats van packing cubes kun je ook drybags gebruiken! In de basis komen beide hulpmiddelen qua werking overeen. Het voordeel van de drybags is dat deze je spullen droog houden. Niet alle backpacks zijn van zichzelf waterdicht! 

Lars Hilgersom: Zorg dat de zwaarste spullen het dichtst tegen je rugpand ingepakt zitten. Verder van je rug af kun je de minder zware spullen stoppen. Het bied je meer comfort onderweg en voorkomt rugklachten! 

Jelle Versluis: Zorg dat je altijd bij een fles met water en je navigatie kunt komen! Ook je tarp en regenjack zouden boven in je backpack moeten zitten, zodat je deze snel kunt pakken. Zelf vind ik het ook prettig om snel bij mijn EHBO-kit te kunnen. Daarvoor maak ik gebruik van een opvallende patch en een rood koord.