Je gaat voor de eerste keer een langere periode backpacken en dan ook nog In het tropisch warme Azië. Ik hoor je al denken, wat neem ik mee en wat vooral niet! Begin september begon ik mijn reis naar Azië. Dit was de eerste keer dat ik zo lang en zo ver weg ging. Ik had dus ook geen idee wat ik kon verwachten. In dit artikel vertel ik je de do’s and don’ts om je te helpen zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis.

Tips voor backpacken door Azië

Hieronder zal ik een aantal tips geven voor wat je wel en niet moet meenemen naar Azië.

Reisdocumenten

Deze heb je overal nodig dus niet vergeten. Maak ook voor je vertrek een aantal kopieën. Laat een kopie thuis en neem een kopie mee. Mocht je je paspoort kwijt zijn, kun je altijd wel iets regelen met je kopieën. Daarbij is het heel belangrijk dat je je originele paspoort nooit ergens achter laat als ‘deposit’. Voordat je het weet zijn ze je paspoort ineens ‘kwijt’ 

Mocht er iets gebeuren waarbij ze snel moeten kunnen checken of je verzekerd bent, is dit altijd handig om mee te nemen. Heb je geen fysieke pas meer? Zorg dan dat je de app van je zorgverzekering op je telefoon hebt staan.

Mocht je van plan zijn een scooter of auto te huren is dit belangrijk om mee te nemen. Je kunt deze gemakkelijk aanvragen bij ANWB-winkel. Het enige dat je mee hoeft te nemen voor de aanvraag is je rijbewijs en een pasfoto. Je betaalt zo’n € 25, maar dit is natuurlijk niets vergeleken met de boete die je krijgt als je je aanhouden en je hebt het niet.

Heel erg belangrijk! In Azië kun je namelijk geen contant geld pinnen met je Nederlandse bankpas. Wel kun je (bijna) overal met je creditcard betalen. Let op! Je betaalt wel een ‘fee’ wanneer je geld pint of betaalt met je creditcard. Dit verschilt per locatie hoeveel die ‘fee’ is. Zorg er daarom altijd voor dat je wat contant geld bij je hebt.

Tip: Neem meerdere creditcards mee mocht je er een kwijtraken. Bij sommige Currency Exchange automaten komt je creditcard er pas uit nadat je je geld hebt ontvangen. Het is dus heel makkelijk om je creditcard in een van deze automaten te vergeten.

Voordat je vertrekt, zorg dat je van alle belangrijke documenten kopieën hebt gemaakt. Mocht je iets kwijtraken of het wordt gestolen, dan heb je altijd je gegevens nog bij de hand om eventueel een nieuw exemplaar aan te vragen.

Reis uitrusting

Ga je een paar maanden op reis, dan is een backpack van 50L meer dan genoeg. Hoe groter de backpack, hoe meer onnodige dingen je gaat meenemen bleek uit mijn eigen ervaring.

Dit is een hoes die je over je backpack heen doet wanneer je je backpack ergens moet achterlaten (in een hostel bijvoorbeeld) maar vooral ook voor het beschermen van je bagage tijdens je vlucht. Je kunt deze hoes eenvoudig afsluiten met een slotje waardoor er niemand in je bagage kan. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er dingen meegesmokkeld worden in jouw backpack.

Wanneer je overdag op pad gaat, ga je natuurlijk niet je hele backpack meenemen. Neem daarom een klein (water resistent) tasje me om je belangrijkste handbagage in mee te nemen.

Dit is altijd handig om je belangrijkste spulletjes veilig ergens neer te kunnen leggen. Hostels hebben vrijwel altijd een kluisje waar je je belangrijkste spulletjes veilig kunt opbergen. Hiervoor heb je meestal wel een slotje nodig.

Kleding

Het moeilijkste onderdeel bij het inpakken van je backpack (voor mij dan). Je weet namelijk nooit wat het weer zal doen en hoeveel je precies nodig gaat hebben. 

Tip 1: neem vooral niet te veel mee. In Azië hebben ze genoeg leuke kleding- en schoenen winkeltjes. Daarbij is ook nog eens veel goedkoper dan in Nederland.

Tip 2: neem zo weinig mogelijk witte kleding mee. Wit wordt niet alleen super snel vies, maar je krijgt het ook nog eens heel slecht schoon… De wasserettes hier zijn super goedkoop, alleen zijn de wasmachines al wat ouder. De vlekken op witte kleding gaan er heel slecht uit en doordat de wasmachines al wat ouder zijn krijg je schone, witte kleding soms met vlekken terug. Dit is natuurlijk zonde. Dus ondanks dat witte kledingstukken fijn zijn met zo’n warm weer, zou ik er niet te veel van meenemen.

Vooral in het regenseizoen kan dit heel goed van pas komen

Zorg dat je geen waterdichte schoenen meeneemt om te wandelen. Dit gaat namelijk ontzettend zweten en droogt heel erg langzaam. Neem daarbij gaan zware berg-/wandelschoenen mee, want je wordt er niet blij van om deze iedere keer mee te moeten slepen.

Dit is meer dan genoeg aangezien het ‘s avonds niet heel erg afkoelt.

Dit is ontzettend handig als je een langere wandeling gaat maken. Je kunt er een korte broek van maken op een warme dag en dit soort broeken drogen ontzettend snel.

Dit is meer dan genoeg voor een reis van ongeveer 30 dagen. Ga je langer, neem absoluut niet meer mee want je kunt je kleding overal laten wassen voor een klein prijsje. Meestal wordt het ook nog voor je gestreken en spuiten ze er een heerlijk parfum op.

Toiletartikelen

Neem vooral niet te veel make-up mee, want na een paar dagen draag je dit nog amper.

Ik heb de eerste week overal gezocht naar spuitdeo. Dit kennen ze hier vrijwel niet, dus mocht je dit fijner vinden dan een roller, dan zou ik dit zeker meenemen. Het kan zijn dat ze dit op sommige plekken wel hebben, maar dan betaal je er ook wat meer voor.

Neem vooral geen grote flessen mee want dit kun je daar ook gewoon kopen. Daarbij hebben ze in vrijwel elk hotel/hostel, shampoo en douchegel staan.

Tampons verkopen ze hier bijna niet. Hebben ze het wel, dan vragen ze hier ook wel een redelijk prijsje voor.

Deze handdoeken zijn super handig. Ze drogen ontzettend snel en ze nemen weinig plek in in je backpack. 1 handdoek is genoeg want in de meeste hostels krijg je een handdoek als je incheckt.

In Azië voegen ze aan de meeste verzorgingsproducten whitening cream toe. Ik zou dit dus zeker van thuis meenemen mocht je hier geen fan van zijn.

Elektronica

Dit is heel handig aangezien je waarschijnlijk niet overal stroom hebt.

De belangrijkste spullen zijn hier ook verkrijgbaar, dus geen paniek als je een van deze dingen bent vergeten.