Rijd alsof het altijd zondag is, zet je camper op een dieet, pomp de banden op, ga op vakantie in eigen land en nog veel meer handige tips van camperdeelplatform Camptoo om te besparen op brandstofkosten.

Zet je camper op een dieet

Ben je van plan een roadtrip te maken met een camper, kies dan een voertuig uit die lichtgewicht is. Want hoe lichter het kampeermiddel, hoe minder brandstof je verbruikt en hoe langer je de volgende stop bij de benzinepomp uitstelt. Een klein nieuw camperbusje slurpt gemiddeld veel minder dan een twintig jaar oude camper voor zes personen.
Ook bij het inruimen van je camper of caravan gaat elk pondje door het mondje, dus let op: neem vooral geen spullen mee die je écht niet nodig hebt: dumbbells, aambeelden, granieten keukenbladen. Laat ook wat ruimte over in de koelkast, boodschappen kun je ook ter plaatse in zo’n klein, gezellig supermarktje doen.

Check hoe zuinig de motor is

Als je toch op zoek bent naar een camper – huur of koop – kijk dan even goed naar het kloppend hart van het voertuig: de motor. Die speelt een belangrijke rol bij het verbruik van de wagen en dat vertaalt zich direct naar de teller op de pomp.
Een camper met een nieuwere motor rijdt doorgaans zuiniger dan een camper die de vorige eeuw nog heeft meegemaakt. En bovendien: een nieuwere motor is ook een stuk minder belastend voor het milieu. In het geval van de caravan kijk je naar het verbruik van de auto. Een moderne benzineauto rijdt een stuk zuiniger dan een oude dieselbak.

Camper

Rijd alsof het zondag is

Onderweg naar je vakantiebestemming kun je een paar dingen doen om een bezoek aan de pomp nog even uit te stellen. Samengevat: rijd alsof het zondag is, kalm en onbekommerd. Je kampeermiddel verbruikt het minst wanneer hij minder hard hoeft te werken.
Dat betekent: rijd niet met het gaspedaal helemaal ingedrukt, dat is nergens voor nodig. Je bent tenslotte op vakantie, niet op de vlucht. Maak geen sport van inhalen, laat de rem met rust en probeer als dat kan zoveel mogelijk op vlak terrein te rijden. Een laatste speeltip: check de bandenspanning. Zorg dat de banden volgens de voorschriften zijn opgepompt, daarmee kun je écht brandstof besparen.

Kies de pomp met zorg

Aan de pomp kan de prijs van diesel en benzine flink verschillen. Vaak betaal je aan de snelwegpomp een veel hogere prijs voor een litertje brandstof dan wanneer je de afrit neemt, een dorp in of industrieterrein op.
Doe daarom goed onderzoek en speur je maps af naar de goedkoopste pompen. Ook ben je op je vakantiebestemming misschien iets duurder uit voor je dagelijkse behoefte brandstof. Misschien toch nog even snel tanken voordat je de grens overgaat?

Verbruik minder brandstof (duh)

Niets zo toegankelijk als een ingetrapte deur: hoe minder kilometers je maakt, hoe minder brandstof je verbruikt. De zomervakantie naar Frankrijk is voor veel mensen heilig, maar tussen noord en zuid zit al heel veel liters brandstof.
En ons persoonlijk advies: ga eens lekker op verkenningstocht in eigen land. Ons land is weliswaar klein, maar geen provincie, geen nationaal park is hetzelfde. Met een beetje geluk kun je het met één tankje af.

Stap over op elektrisch rijden

Ze vormen nog een minderheid op de camping, maar een feit is dat je elektrische campers of caravans achter een elektrische auto de komende jaren steeds vaker zult tegenkomen. Ook op ons deelplatform zijn al een paar mooie brandstofvrije campers te huur.

Met een elektrische camper of auto-caravancombinatie rijd je (nu nog) iets minder ver dan met een volle tank in een regulier kampeermiddel, maar het is vriendelijker voor de portemonnee en bovendien vriendelijker voor het milieu. Je zorgt in ieder geval voor nieuwsgierige blikken op de camping.

Laat je kampeermiddel zoveel mogelijk staan (wanneer op de camping)

Sta je op de camping en wil je de omgeving verkennen? Laat je camper of auto zo veel mogelijk op zijn plek staan en pak de fiets, goed ook voor de benen. Je kunt ook het aantal kilometers tijdens je vakantie beperken door iets langer op een plek te blijven staan, in plaats van elke dag verkassen.