De beste 6 persoons tenten

Geniet jij ook van de gedachte, dat je straks met het hele gezin op de camping in Nederland, Frankrijk of bijvoorbeeld Italië staat? Een kampeervakantie biedt tal van verschillende voordelen ten opzichte van een vakantie in een hotel of gehuurd appartement. Denk aan de vrijheid van de camping, het gezellige van de avonden voor de tent, het tikken van de regen op je tentdoek in de nacht, enzovoorts.

Zelf ben ik een groot liefhebber van kamperen. Heb je nog geen tent voor het hele gezin, of ben je voornemens je huidige tent te vervangen? In dit artikel vertel ik je meer over de beste 6 persoons tenten van dit moment. Een 6 persoons tent is niet alleen interessant voor gezinnen met vijf of zes personen; neem de beste 6 persoons tent ook in overweging, wanneer je met z’n vieren op kampeervakantie gaat. Wat extra ruimte in de tent komt goed van pas om je spullen een plekje te kunnen geven. 

Top 5 beste 6 persoons tenten

Heb je geen tijd of zin om de verschillende 6 persoons tenten zelf te vergelijken? Ik heb de beste 6 persoons tenten van dit moment hieronder voor je op een rijtje gezet.

De tenten zijn in willekeurige volgorde aan dit overzicht toegevoegd. Ik heb ze vergeleken op basis van hun formaat, materiaal, gebruiksgemak, prijs en de beoordelingen van andere gebruikers. Hieronder vind je alle tenten uitgebreid terug.

Coleman is een geliefd merk onder kampeerders. Deze producent verkoopt niet uitsluitend tenten; ze produceren ook diverse andere artikelen voor op de camping. De Coleman Vespucci 6 tunneltent valt qua prijs in het middensegment. Het betreft een ruime en uiterst stevige 6-persoons familietent met een royale leefruimte. Handig op de momenten dat het weer minder goed is (check ook meteen even een weer app) en je in de tent een spelletje wilt spelen of een boek wilt lezen; het leefgedeelte biedt plek aan zes stoelen en een eettafel. De tent is voorzien van drie slaapcabines en is op stahoogte geproduceerd. Het maakt dat je jezelf eenvoudig door de tent beweegt en je er bijvoorbeeld omkleedt. 

Rondom de Coleman Vespucci 6 tunneltent vind je meerdere ventilatiegaten en een aantal grote ramen. Wanneer het zomers erg warm is kun je deze ventilatiegaten in de namiddag openen, om de tent goed door te laten tochten. Het voorkomt dat de warmte er blijft hangen. De tent biedt SPF 50 bescherming tegen de zon, mede door de UVGuardTM van Coleman. Voor je veiligheid in de tent is deze volledig gemaakt van brandvertragend materiaal. 

Goedkoper dan de Coleman Vespucci 6 tunneltent is de High Peak Tauris 6 tunneltent; het model valt binnen het lagere prijssegment. De tent is voorzien van twee ingangen en een los grondzeil. Het middendeel van de tent kun je gebruiken als leefruimte met aan weerszijden een slaapgedeelte voor drie personen. Dat de tent over een los grondzeil beschikt biedt het voordeel dat deze eenvoudig te reinigen is na een kampeervakantie. Het model is voorzien van meerdere ramen, zodat je overdag verzekerd bent van voldoende licht. Handig tijdens het spelen van een spel met het gezin! Aan de bovenzijde van de tent bevinden zich twee ventilatieluiken om de tent door te laten tochten. 

Met een waterkolom van 4.000 millimeter biedt de tent een goede bescherming bij regen. De tent is waterdicht. Probeer te voorkomen dat er spullen tegen de wanden van de tent worden gelegd; het kan lekkages veroorzaken. De tent is met een gewicht van 14,2 kilogram relatief licht. 

Kies voor de Bo-Camp Urban Outdoor tent (Streeterville), wanneer je een hoge familietent zoekt. Dit model, ook wel een Sahara tent genoemd, heeft een diameter van 4,0 meter en is in de nok maar liefst 2,5 meter hoog. De ideale tent voor langere kampeerders!

Handig aan deze tent is het stevige grondzeil, welke los te ritsen is. Het maakt het mogelijk dit grondzeil, welke van pvc gemaakt is, los van de tent schoon te maken. Rondom de tent bevinden zich verschillende hordeuren, welke je de mogelijkheid bieden de tent door te laten tochten op warme dagen. 

De Bo-Camp Urban Outdoor familietent voor 6 personen is gemaakt van katoen (285 gram per vierkante meter), wat het tot een zeer stevige tent maakt. Het materiaal is waterproof en heeft een schimmel- en rotwerende werking. Zo blijft de tent lang mooi en in goede conditie. Nadeel van katoen is wel, dat dit de tent tot een van de zwaardere modellen maakt in dit overzicht. Bij de ingang van deze 6-persoons familietent bevindt zich een dubbele deur. Het vergroot het gebruiksgemak van deze tent. 

Op zoek naar een comfortabele tunneltent voor 6 personen, welke over een groot aantal ramen beschikt? Kijk in dat geval eens naar deze CampFeuer familietent voor zes personen. Het model is wind- en waterdicht en beschikt over grote ramen. Dit verzekert je van voldoende lichtinval gedurende de dag. Van de zon heb je weinig last, doordat ieder van deze ramen over een compacte luifel beschikt. Het zorgt voor schaduw in de tent. 

Aan de voorzijde beschikt de CampFeuer tent over een grote leefruimte, waar je voldoende plek hebt voor een tafel met zes stoelen. Je kunt hier ook een aantal kratten met spullen kwijt. De achterzijde van deze tunneltent biedt je een ruime slaapcabine. De slaapcabine beschikt over twee grote ingangen en voldoende ventilatie, dankzij het ademende gaas waarvan deze ruimte gemaakt is. 

Met een waterkolom van 5.000 millimeter en verzegelde naden is deze CampFeuer tunneltent volledig waterdicht. Prettig aan deze familietent voor zes personen is ook het lichte gewicht ervan: 18,5 kilogram. 

Het overzicht met de beste 6 persoons familietenten van dit moment is compleet met de Quechua Air Seconds 6.3. Dit model tent biedt het voordeel dat deze opblaasbaar is. Je zit als gevolg daarvan niet langer met losse tentstokken; de tentstokken zijn vervangen door opblaasbare tubes.

Het komt het opzetgemak van de familietent ten goede. De Quechua Air Seconds 6.3 biedt je een ruime leefruimte, gecombineerd met drie royale slaapcompartimenten. Een van deze compartimenten bevindt zich aan de voorzijde van de tent; de andere twee aan de achterzijde. De leefruimte vind je in het midden van de tent. 

Niet alleen is de Quechua Air Seconds 6.3 eenvoudig op te zetten, ook is deze gemaakt van een Fresh-tentdoek. Voordeel hiervan is het gegeven, dat deze bescherming biedt tegen de zon. De tent zal minder snel opwarmen dan een model van een ander materiaal. De tent biedt een waterkolom van 2.400 millimeter (buitentent). In vergelijking met andere tenten uit dit overzicht is dit relatief laag; het maakt deze tent voornamelijk geschikt voor een kampeervakantie in een droog en zonnig land. 

De tent is windbestendig tot snelheden van zo’n 60 kilometer per uur, wat overeenkomt met windkracht 7. Het model is met een gewicht van 25,9 kilogram niet het lichtste model uit dit overzicht. 

Let hierop bij het kopen van een 6 persoons tent 

Bij de aanschaf van de beste 6 persoons tent zijn er verschillende elementen op basis waarvan de tenten met elkaar vergeleken kunnen worden. Hieronder licht ik de belangrijkste factoren nader toe. 

Materiaal

Het tentdoek van 6-persoons familietenten wordt van verschillende materialen gemaakt. Populair zijn de tenten van polyester, katoen en polykatoen. Ieder van deze materialen biedt z’n voor- en nadelen. Zo is een polyester tent licht van gewicht en snel droog. Een katoenen tent biedt meer stevigheid en gaat vaak langer mee. Wat voor jou hierin de beste keuze is, hangt van verschillende factoren af. Wanneer gebruik je de tent? In welke landen kampeer je normaliter? Is het je eerste tent, of weet je al zeker dat kampeervakanties bij je passen? Enzovoorts. 

Een tent kan van verschillende extra’s voorzien zijn, denk aan een coating die het materiaal van de tent brandvertragend maakt. Of denk aan een tentdoek met een UV-beschermende werking, wat voorkomt dat de tent snel warm wordt. Tenten zijn vrijwel standaard waterdicht.

De mate van waterdichtheid verschilt echter sterk; je leest het af aan de waterkolom van een tent voor zes personen. Een waterkolom van 2.000 millimeter is het minimum, verstandiger is het te kiezen voor een waterkolom van 4.000 of 5.000 millimeter. Dat laatste is overigens enigszins afhankelijk van de landen waar je kampeert. In Spanje en Zuid-Frankrijk speelt dit zomers een minder grote rol. 

Let ook op het grondzeil van de tent. Zeker wanneer je op een rotsachtige ondergrond kampeert, wil je er zeker van zijn dat het grondzeil stevig is. Kleine beschadigingen aan het grondzeil kunnen ertoe leiden dat er ongedierte bij de tent naar binnen komt. Evenals dat er vocht binnen kan komen.

Sommige familietenten voor zes personen beschikken over een geïntegreerd grondzeil; bij andere modellen rits je het grondzeil los. Dat laatste biedt het voordeel dat je het grondzeil los van de tent zelf schoon kunt maken. Vaak is het grondzeil na een kampeervakantie het viest. 

Kies je voor een tent met tentstokken, let dan op de kwaliteit van het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Tentstokken worden veelal gemaakt van glasvezel en staal. Het vormt een stevige basis, ook wanneer het buiten hard waait. In dat laatste geval zet je de tent steviger vast met scheerlijnen. Veel tenten zijn tegenwoordig voorzien van reflecterende scheerlijnen, wat voorkomt dat je erover struikelt.  

Opzetgemak

Voor het opzetten van een grote familietent voor zes personen wordt onderscheid gemaakt tussen twee systemen: een opblaasbare tent met tubes en een klassieke tent met tentstokken. Een opblaasbare tent is over het algemeen makkelijker op te zetten en weer af te breken; via ventielen op de tubes blaas je ze op met een hand- of elektrische pomp.

Zet de ventielen aan het eind van de kampeervakantie weer open om de tent in te pakken. Wees bij een opblaasbare tent extra alert op scherpe voorwerpen onder de tent; ze zouden de tubes kunnen beschadigen. Het verschilt per tent hoeveel lucht er in de tubes moet worden geblazen.

Leefruimte 

Grote familietenten zijn vaak voorzien van één of enkele slaapcabines, gecombineerd met een grote leefruimte. Deze leefruimte kan zich in het midden, tussen beide slaapcabines bevinden of aan het uiteinde. Gebruik deze ruimte voor een tafel met stoelen, zodat je bij slecht weer in de tent kunt zitten.

Ook in de avond is het prettig om een grote leefruimte te hebben; het gaas voor de deuren van je tent beschermen je er tegen de muggen. Het oppervlak van de leefruimte verschilt per tent. De leefruimte biedt niet alleen een plek om te zitten; je kunt er ook kratten met etenswaren of andere kampeerspullen kwijt. Een volledig gesloten tent voorkomt dat ongedierte bij de etenswaren kan komen. 

beste 6 persoons tenten

Slaapcabines

Het aantal slaapcabines waarover een tent voor zes personen beschikt kan per model verschillen. Sommige tenten beschikken over twee slaapcabines, bedoeld voor drie personen per cabine. Andere tenten zijn ontworpen met drie slaapcabines voor ieder twee personen. Bepaal vooraf op welke manier je deze slaapcabines wilt gebruiken.

Een tent met drie slaapcabines voor twee personen is bijvoorbeeld ideaal voor een gezin van vier personen; je houdt een slaapcabine over voor je kleding of kratten met andere spullen. Het opbergen daarvan gaat lastiger in een tent met twee slaapcabines. Slaap je als gezin van vijf met twee oudere kinderen en een jong kind? In dat geval kan een tent met twee slaapcabines ideaal zijn; het jongere kind slaapt bij diens ouders. 

Vervoer

Je wilt de tent makkelijk mee kunnen nemen op vakantie. Tegenwoordig wordt vrijwel iedere tent verkocht in een compacte draagtas. Niet alleen handig voor het vervoer van de tent, ook voor het opbergen ervan na een kampeervakantie. Het voorkomt dat je op de camping merkt een aantal onderdelen thuis te hebben laten liggen.

Houd er rekening mee dat veel grotere modellen familietenten over twee van deze draagtassen verdeeld zijn: een tas voor de buitentent en een draagtas voor de binnentent met aanvullende deuren en accessoires. 

Naast de wijze waarop de familietent voor zes personen verpakt is, speelt ook het gewicht ervan mee. Het gewicht van een tent hangt vaak samen met het materiaal waarvan deze gemaakt is. Een tent van katoen weegt meer dan een model van polyester. Gemiddeld zal een tent voor zes personen zo’n 17,5 tot 20,0 kilogram wegen. Bij een katoenen tentdoek zit het gewicht van de tent al snel op 25,0 tot 27,5 kilogram. 

Stahoogte

Veel mensen vinden het prettig om rechtop te kunnen staan in hun familietent. Niet alleen om je in de tent om te kunnen kleden; ook om in de leefruimte een eettafel met stoelen te kunnen plaatsen.

De stahoogte van de familietenten verschilt vaak iets, al zijn de meeste modellen zo ontworpen dat je in de leefruimte voldoende ruimte hebt om rechtop te staan. In de slaapcabine is dit niet bij iedere tent mogelijk; het dak van de tent loopt doorgaans schuin af naar de uiteinden ervan. Voor hele lange kampeerders biedt een Sahara tent de uitkomst, de stahoogte hiervan loopt in de nok op tot zo’n 2,5 meter. 

Houd hier rekening mee bij het gebruik van een 6-persoons familietent 

Zeker wanneer je voor het eerst gaat kamperen met een 6-persoons familietent is het verstandig deze thuis alvast eens op te zetten. Wat blijken de lastige punten te zijn bij het opzetten van de tent? Na een lange dag in de auto te hebben gezeten, heb je de energie niet meer om dit op de camping nog uit te moeten zoeken. Er wordt niet altijd een handleiding met de tent meegeleverd; van sommige tenten vind je online een instructievideo, waarin wordt voorgedaan hoe je deze opzet. Hou er ook rekening mee of je eventueel een tenttapijt mee wil nemen.

Houd bij het gebruik van een 6-persoons familietent ook rekening met het formaat ervan, als je een kampeerplek boekt. Zeker in Italië zijn de kampeerplekken vaak compact. Vraag vooraf bij de camping na, of deze plekken groot genoeg zijn voor jouw tent. 

Kies je voor een opblaasbare tent met tubes, dan is het raadzaam standaard een extra tube mee te nemen. Ook een extra reserveventiel kan van pas komen. Mocht een tube lek blijken te zijn, dan kun je deze ter plekke vervangen. Vaak kun je deze losse tubes bij de producent van de opblaasbare familietent bestellen. 

Conclusie: de beste 6 persoons tent 

In dit artikel heb ik een aantal kwalitatief goede 6 persoons tenten op een rijtje gezet. Ook zoomden we in op de factoren waarop je dient te letten, wanneer je zelf verschillende familietenten voor zes personen met elkaar vergelijkt. Bepaal vooraf voor jezelf hoeveel slaapcabines je nodig hebt, waar je de tent verwacht te gebruiken (uitsluitend zonnige landen of ook landen met een reële kans op regen) en welk budget je beschikbaar hebt voor de tent. Op basis hiervan bepaal je wat voor jou de beste 6 persoons tent is. 

De Coleman Vespucci 6 tunneltent behoort tot de beste 6 persoons tenten van dit moment, het is een stevig model van polyester. Kies je voor een moderne opblaasbare familietent? Ga in dat geval voor de Quechua Air Seconds 6.3. 

Bekijk ook eens:
Beste pop-up tent voor 4 personen
Beste 1 persoonstent
Beste pop-up tent

FAQ Beste 6 persoons tent 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over de aanschaf van de beste 6 persoons tent. Waarop moet ik letten? Hoe vergelijk ik de diverse tenten met elkaar? Wat is de beste 6 persoons familietent van dit moment? Hieronder vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld zijn.

Welke tent voor 6 personen?

Tenten voor zes personen zijn er in verschillende soorten. Kies tussen een opblaasbare tent en een klassiek model met tentstokken, een tent met twee of drie slaapcabines en tussen een Sahara tent en een tunneltent. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. 

Wat is de beste familie tent?

Wat de beste familietent is hangt af van de eisen die je eraan stelt. Populair zijn onder meer de Coleman Vespucci 6 tunneltent en de opblaasbare Quechua Air Seconds 6.3. Het zijn zeer stevige, makkelijk op te zetten en mee te nemen familietenten voor 6 personen. 

Wat is het beste merk tent?

Tenten van merken als Coleman, High Peak, Bo-Camp en Quechua zullen je van veel plezier verzekeren. Wat het beste merk is, hangt af van je voorkeuren en budget. Een Coleman tent is bijvoorbeeld duurder dan een tent van High Peak; de kwaliteit is echter ook beter. Of de hogere kwaliteit voor jou nodig is hangt af van het beoogde gebruik van de tent.

Welke tent is het snelst op te zetten?

Een opblaasbare tent is het snelst op te zetten; deze is voorzien van tubes met ventielen. Dit is een alternatief voor de klassieke familietenten met losse tentstokken. De Quechua Air Seconds 6.3 is een voorbeeld van zo’n opblaasbare tent voor grote gezinnen. 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *