De 3 beste camping gasbranders

Op zoek naar de perfecte campinggasbrander voor jouw buitenavonturen? Bij OutdoorOnly hebben we de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of net begint, onze handige gids helpt je bij het vinden van de ideale gasbrander voor jouw behoeften. Ontdek onze aanbevelingen en handige tips om te genieten van heerlijke maaltijden in de buitenlucht. Lees snel verder en maak je kampeerervaring onvergetelijk!

In dit artikel help ik je de beste camping gasbrander van dit moment te vinden. Er zijn verschillende factoren op basis waarvan je gasbranders met elkaar kunt vergelijken. Dit overzicht helpt je, wanneer je op korte termijn een camping gasbrander wilt kopen zonder zelf producten met elkaar te vergelijken. 

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

7

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

365

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

5.5

Bestede uren

Icon bekeken producten

8

Onderzochte producten

Onderstaande top 3 toont je de beste camping gasbranders van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën. 

Beste camping gasbranders top 3

  1. Jetboil Zip Carbon
  2. Campingaz Twister Plus Piëzo
  3. Forclaz gasbrander piëzo MT500

Hieronder vind je een overzicht met de top 3 beste camping gasbranders van dit moment. Zo hoef je de verschillende gasbranders zelf niet meer te vergelijken. Het gebruik van een gasbrander wordt aangeraden aan kampeerders die weinig spullen mee willen nemen, bijvoorbeeld omdat ze met de fiets op vakantie gaan. Ook wanneer je met de auto op vakantie gaat kan een camping gasbrander van pas komen; gebruik de gasbrander bijvoorbeeld voor je kop koffie. Terug naar de basis, met zo min mogelijk spullen! Naast kampeerders worden de gasbranders veel gebruikt door bergsporters, scouts en bijvoorbeeld mensen die met een backpack over de wereld reizen. 

De Jetboil Zip Carbon wordt momenteel als de beste gasbrander gezien. Deze gasbrander biedt een groot vermogen, wat het mogelijk maakt om een halve liter water binnen circa 2,5 minuut aan de kook te brengen. Daarbij is de Jetboil Zip Carbon een zeer zuinige gasbrander; met een gasblikje van 100 gram kun je circa 12 liter water koken. Om de brander op gas veilig te kunnen gebruiken wordt deze geleverd inclusief een gratis gastank stabilisator. 

Het model heeft een formaat van 10 bij 16,5 centimeter en een gewicht van 400 gram. Het is hiermee niet de lichtste gasbrander. 

Wil je een luxere versie? Lees dan eens deze uitgebreide review van de Jetboil Flash.

VoordelenNadelen
zeer efficiëntwordt geleverd zonder gas
weegt slechts 340 gramgeen ontsteker (zelf lucifers meenemen)
water is binnen 30sec kokend heet

Een goed alternatief voor de Jetboil Zip Carbon gasbrander is de brander van Campingaz, de Twister Plus. Het model is voorzien van een piëzo ontsteking. Met een vermogen van 2.900 watt breng je een pan met water of bijvoorbeeld een maaltijd in blik snel op temperatuur. Dankzij de Easy Clic-technologie weet je zeker dat de gasfles onder de camping gasbrander stevig vastzit. 

Doordat de Campingaz Twister Plus van kunststof gemaakt is, weegt deze nauwelijks wat: slechts 351 gram. Met een formaat van 12 bij 11 centimeter neem je deze daarnaast makkelijk mee in een fietstas of backpack. 

VoordelenNadelen
gasfles is eenvoudig te wisselenautomatische ontsteking werkt niet altijd
makkelijk op te bergengebrek aan stabiliteit
goede prijs/kwaliteit verhouding

Een derde optie is de Forclaz gasbrander MT500 met piëzo ontsteking. Deze camping gasbrander is van de Decathlon en is veruit de goedkoopste optie uit deze top 3 beste camping gasbranders. Het model biedt met 2.750 watt een groot vermogen. In iets meer dan drie minuten breng je een liter water aan de kook. Hierbij wordt logischerwijs uitgegaan van ideale omstandigheden; geen wind. In de praktijk kan het iets langer duren. 

Met een gewicht van slechts 85 gram is deze Forclaz gasbrander de lichtste optie uit het overzicht. Het model wordt geleverd met een handige draagtas waarin je de gasbrander na gebruik op kunt bergen. De gasbrander valt te combineren met Forclaz patronen van 100, 230 en 450 gram. 

VoordelenNadelen
inclusief piezode vuurpit is vrij smal
realtief licht van gewichtalleen compatibel met gas van decathlon
regelbare vlam

Tips bij het kopen van een camping gasbrander 

Bij de aanschaf van een gasbrander voor tijdens het kamperen of wildkamperen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder licht ik de diverse factoren nader toe. 

Vergelijk een gasbrander met een camping gasstel 

Allereerst is het zaak om voor jezelf te bepalen met welk doel je de camping gasbrander aanschaft en in welke situaties je deze verwacht te gebruiken. Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, maken onder meer bergsporters en mensen die op de fiets op vakantie gaan gebruik van een gasbrander; zij willen zo min mogelijk spullen meenemen.

Kies je echter voor een kampeervakantie met de auto, dan biedt een camping gasstel je meer comfort en een groter gebruiksgemak. Je hebt hierbij vaak twee pitten om op te koken, daar waar een camping gasbrander slechts één pit biedt. Evenals dat deze kooktoestellen soms over een uitklapbaar plankje aan de zijkant beschikken waarop je kookgerei kwijt kunt tijdens het koken. In de auto heb je over het algemeen voldoende ruimte voor een camping kooktoestel. 

Tip: kijk ook eens naar het artikel wat ik schreef over camping gasstellen. Je leest daarin meer over de beste camping gasstellen van dit moment. 

Formaat en gewicht van een gasbrander 

Wanneer je besluit een camping gasbrander te gaan gebruiken, kun je de verschillende opties vergelijken op basis van hun formaat en gewicht. Een gasbrander is bij voorkeur zo licht mogelijk. Zo neem je deze eenvoudig mee in je fietstas of backpack. Over het algemeen weegt een compacte gasbrander niet veel meer dan 400 tot 500 gram. 

Let niet alleen op het gewicht van de gasbrander, maar kijk ook naar het formaat hiervan. De meeste gasbranders hebben een diameter van zo’n 10 tot maximaal 15 centimeter en een hoogte van 15 tot 20 centimeter. Handig aan de meeste modellen is dat deze geleverd worden met een draagtas. Het voorkomt dat je kleding of andere voorwerpen aan de uitstekende elementen van een gasbrander blijven steken in je tas. Daarbij houd je de onderdelen van de gasbrander met de draagtas bij elkaar. 

camping gasbranders

Eenvoud in het aansluiten van de gasbrander 

Na een lange dag te hebben gewandeld of gefietst, wil je de gasbrander snel aan kunnen sluiten op de meegenomen gasfles. In veel gevallen kun je de gasfles aan de gasbrander vastschroeven. Op dit punt verschilt een gasbrander van een kooktoestel, welke doorgaans aangesloten wordt met een gasslang. Probeer dit thuis alvast eens uit!

Zo weet je zeker dat de aangeschafte gasfles op de gasbrander past. Let hierbij niet alleen op de schroefaansluiting van de gasfles, maar kijk ook naar het type gas. De meeste gasbranders kunnen gebruikt worden in combinatie met zowel butaan- als propaangas.

Sommige modellen beschikken over een Easy Clic-aansluiting. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de gasfles op de juiste wijze aangesloten zit, waarmee lekkend gas voorkomen wordt. Je kunt de combinatie van de gasfles met de gasbrander op een lek controleren door een klein beetje groene zeep rond het aansluitpunt te smeren. Wanneer er geen belletjes zichtbaar zijn zit de gasfles goed aangesloten. 

Vermogen van de camping gasbrander 

Een derde punt op basis waarvan de verschillende camping gasbranders met elkaar vergeleken kunnen worden is het vermogen hiervan. Het vermogen van een gasbrander wordt uitgedrukt in het aantal watt. Het zegt iets over de snelheid waarmee je een maaltijd of een kop koffie bereidt. Des te groter het vermogen, des te eerder ben je klaar! Gemiddeld genomen heeft een gasbrander een vermogen tussen de 2.000 en 3.000 watt. 

Brandstof van een brander 

In dit artikel heb ik voornamelijk ingezoomd op de verschillende branders op gas. Niet voor niets; het zijn de meest gebruikte branders door Nederlanders. Er zijn echter meer opties. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar een brander op benzine. Een benzinebrander is een interessante optie, wanneer je naar een gebied trekt waar je niet altijd een verkoper van compacte gasflessen zal vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel landen buiten Europa. Het voordeel van een benzinebrander is dat je vrijwel overal benzine kunt kopen. 

Zo gebruik jij je camping gasbrander veilig 

Om de camping gasbrander veilig te kunnen gebruiken zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zorg er allereerst voor dat de gasfles stevig en volledig vastgedraaid zit aan de gasbrander, voordat je deze gebruikt. Eerder las je al dat met groene zeep te controleren valt of er sprake is van een lek. 

Nadat je de gasfles aan de camping gasbrander vastgeschroefd hebt, is het zaak een zo vlak mogelijke ondergrond te zoeken. De gasbrander moet stabiel en bij voorkeur uit de wind staan, voordat je deze inschakelt. Zo voorkom je dat de gasbrander tussentijds om kan vallen, met alle risico’s van dien. Zorg er altijd voor dat de omgeving van de gasbrander vrij van spullen is. Mocht de gasbrander omvallen, dan kan er niets in brand vliegen. Houd je lichaam nooit boven de gasbrander op het moment dat je deze ontsteekt. Op voorhand weet je nooit precies hoe hoog de vlam hiervan komt.

De onderdelen van een gasbrander kunnen heet worden bij het gebruik hiervan. Pak de gasbrander daarom nooit vast tijdens of net na het gebruik hiervan. Wacht totdat de gasbrander volledig afgekoeld is. Tegenwoordig zijn de meest hete onderdelen van de gasbrander afgeschermd, wat de kans verkleint dat je jezelf verbrandt als je de brander op gas per ongeluk aanraakt. 

Gebruik de camping gasbrander alleen buiten, nooit in een tent. Zou je de gasbrander in de tent gebruiken, dan maak je het risico op een brand onnodig groot. Daarbij kan het vrijgekomen gas hier moeilijker ontsnappen. Na het gebruik van de gasbrander kun je deze in de voortent zetten. Pas op dat de gasfles niet in de brandende zon staat overdag. 

Wat is een piëzo ontsteking? 

Maak het gebruik van een camping gasbrander makkelijker en veiliger, door voor een model met piëzo ontsteking te kiezen. Tegenwoordig zijn de meeste modellen hiervan voorzien. Het voordeel van een piëzo ontsteking is het feit, dat de ontsteking onderdeel is van de gasbrander. Op het moment dat je de drukknop indrukt en het gas door de gasbrander laat stromen, zal er een vlam ontstaan. Feitelijk activeert de piëzo ontsteking bij het indrukken van de knop een elektrische schok, welke ertoe leidt dat de stroom aan gas vlam vat. Zodra het gas ontvlamt kun je de camping gasbrander gebruiken. 

Niet alleen een camping gasbrander is tegenwoordig vaak standaard van een piëzo ontsteking voorzien. Het geldt ook voor veel barbecues op gas, voor kooktoestellen welke op campings gebruikt worden en bijvoorbeeld voor onkruidbranders. Het is de meest veilige manier om het gas te laten ontvlammen.

Welke ontstekingen zijn er nog meer?

Het alternatief voor een piëzo ontsteking is een ontsteking middels een brandende lucifer of bijvoorbeeld een aansteker. In dit geval vat het gas niet automatisch vlam als gevolg van de middels de piëzo ontsteking gegenereerde elektrische schok, maar dien je dit handmatig te doen. Pas bij het gebruik van een lucifer of aansteker op; draai de knop voor de toevoer van het gas niet te ver open. Steek de gasbrander aan en verhoog vervolgens de toevoer. 

Niet alleen is het op deze manier ontsteken van de gasbrander minder veilig; het risico dat je jezelf verbrandt is groter. Ook is het niet altijd even gemakkelijk om de lucifer of aansteker aan te houden. Denk aan een situatie waarin het hard waait. 

Wat is een goede gasbrander?

De Jetboil Zip Carbon gasbrander wordt gezien als de beste camping gasbrander van dit moment. Ook de goedkopere Campingaz Twister Plus Piëzo camping gasbrander is een goede optie. De goedkoopste gasbrander van voldoende kwaliteit is de Forclaz lichte en compacte MT500 gasbrander.

Welke gasbrander moet ik kiezen?

ij het kopen van een camping gasbrander is het zaak om naar verschillende factoren te kijken. Belangrijk hierbij zijn het gewicht en formaat van de brander, het vermogen hiervan en het gebruiksgemak. Je wilt de gasfles snel en gemakkelijk aan de gasbrander vast kunnen schroeven.

Welke gasbrander is goed voor hiking?

Om aan het eind van een dag hiken een warme maaltijd te kunnen nuttigen gebruiken veel hikers een gasbrander. De Jetboil Zip Carbon gasbrander is voor hen een goede optie, evenals de Campingaz Twister Plus Piëzo gasbrander. Een gasbrander moet betrouwbaar en licht van gewicht zijn. 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *