Onmisbaar tijdens een kampeervakantie: het camping gasstel. Bij de aankoop van een camping gasstel heb je tegenwoordig keuze uit verschillende varianten. Het maakt het bepaald niet makkelijker om tot een weloverwogen keuze te komen. In dit artikel zet ik de beste camping gasstellen van dit moment voor je op een rijtje.

Ook zoom ik in op de verschillende factoren waarmee je rekening dient te houden. Om een goed voorbeeld te noemen: kook je straks op hout, gas of benzine op de camping? Andere factoren op basis waarvan je camping kooktoestellen kunt vergelijken zijn de stabiliteit hiervan en bijvoorbeeld de mogelijkheden om de temperatuur hiervan in te stellen. 

In dit artikel zet ik de beste camping gasstellen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past! Wil je precies weten hoe wij onze producten kiezen voor de top 5? Dan kun je dat hier lezen.

Onze selectiecriteria

Icon Beoordelde Onderzoeken

8

Bekeken webshops

Icon Verzamelde Reviews

368

Gelezen reviews

Icon Besteede Uren

6.5

Bestede uren

Icon Onderzochte Producten

9

Onderzochte producten

Dit zijn de beste camping gasstellen 

Geen tijd om zelf een vergelijking te maken tussen de verschillende camping gasstellen die tegenwoordig worden aangeboden? Kies in dat geval voor een van camping kooktoestellen uit onderstaand rijtje. In dit overzicht maak ik onderscheid tussen verschillende categorieën kooktoestellen. 

Bij het samenstellen van dit overzicht met de beste camping gasstellen van dit moment heb ik naar verschillende factoren gekeken. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht en formaat van het kooktoestel, het gebruiksgemak hiervan en de snelheid waarmee je gerechten bereidt. Dat laatste hangt samen met het aantal watt wat een kooktoestel levert tijdens het koken. 

Beste gasstel voor buiten

De Campingaz Xcelerate 600 SG zie ik als het beste kooktoestel voor buiten van dit moment. Je gebruikt dit kooktoestel niet alleen op de camping, maar ook thuis bij mooi weer!

Het model is voorzien van vier poten en heeft aan weerszijden een handig plankje. Het biedt je ruimte om snel wat ingrediënten neer te zetten. Onder het kooktoestel heb je eveneens ruimte om spullen neer te leggen op een gespannen doek. Hoewel de Campingaz Xcelerate 600 SG veel ruimte biedt, kun je deze tot een zeer compact pakket in elkaar vouwen. Je neemt dit kooktoestel eenvoudig mee in de auto en zelfs op de fiets.

Het model heeft twee afzonderlijk in te stellen branders en biedt afneembare roosters met antikleeflaag. De Campingaz Xcelerate 600 SG biedt een vermogen van 4.400 watt en heeft een gewicht van 10,7 kilogram. Zoals de naam al doet vermoeden combineer je het kooktoestel met gas.  

VoordelenNadelen
Krachtig vermogen van 2x 2200 wattRelatief groot en zwaar (8,8 kg)
Twee ruime kookpitten met grillfunctieGeen ingebouwde ontsteking
Ingebouwde windschermenHogere prijsklasse dan vergelijkbare modellen
Makkelijk schoon te maken

Beste alternatief

Met de Coleman Unleaded 2 Burner Stove kies je voor het beste camping kooktoestel op benzine. Dit model is ideaal voor mensen die buiten Europa willen kamperen, daar je hier niet altijd de mogelijkheid hebt om je lege gasfles in te ruilen voor een gevulde. Benzine kun je over de hele wereld krijgen. De Coleman Unleaded 2 Burner Stove biedt je twee pitten, die samen een vermogen leveren van 4.225 watt. Hiermee is het model te vergelijken met het kooktoestel van Campingaz. 

Handig aan de Coleman Unleaded 2 Burner Stove zijn de uitklapbare windschermen. Het laat je ook bij een hardere wind ongestoord koken en voorkomt dat de warmte vergaat. Iets wat het kookproces langer zou laten duren. De benzinetank van dit kooktoestel heeft een inhoud van 1,2 liter. 

VoordelenNadelen
Geschikt voor het koken van zware gerechtenMaakt veel lawaai tijdens gebruik
Duurzaam en stevig ontwerpNiet de meest energiezuinige optie
Twee onafhankelijk instelbare brandersKan lastig zijn om schoon te maken
Ingebouwde windschermen

Beste camping gasstel met grill/bakplaat

Ben je op zoek naar een kooktoestel met niet alleen een pit, maar ook de mogelijkheid om te grillen en bakken? Kies in dat geval voor de CADAC 2-Cook Pro Deluxe. Dit model beschikt over twee pitten en wordt aangesloten op gas. Bij dit kooktoestel krijg je een grill- en bakplaat, welke gecombineerd zijn in één accessoire (je draait deze om). De plaat is voorzien van een duurzame GreenGrill coating. 

Je kunt dit kooktoestel zowel met propaan- als butaan gasflessen gebruiken. De RVS behuizing van het CADAC 2-Cook Pro Deluxe gasstel is eenvoudig schoon te maken. Handig is ook de draagtas die met het kooktoestel wordt meegeleverd.

VoordelenNadelen
Makkelijk in gebruik en eenvoudig te monterenGeen automatische ontsteking
In hoogte verstelbare pootjesGeen opberghoes meegeleverd
Verwisselbare kookoppervlakken (grillplaat en pannen)Relatief zwaar en groot voor transport
Groot kookoppervlak

Beste gasstel voor (wild)kampeerders

Trek je regelmatig de natuur in met een fiets of backpack? In dat geval mag het kooktoestel niet te groot zijn. Kijk eens naar de Xtra Smart, welke je één pit biedt. Precies genoeg om bijvoorbeeld een blik met vooraf bereid eten op te warmen. Niet alleen heeft dit kooktoestel een zeer compact formaat. Het model is ook aanzienlijk goedkoper dan de reeds genoemde modellen. Met een handige knop aan de voorzijde stel je de intensiteit van de brander in. 

Het Xtra Smart gasstel heeft een vermogen van 2.200 watt. Dit is vergelijkbaar met het vermogen van de individuele branders van eerder genoemde modellen. Met een gewicht van 2,1 kilogram neem je kooktoestel eenvoudig mee. 

VoordelenNadelen
Compact en lichtgewicht, gemakkelijk mee te nemenBeperkte brandtijd, slechts 1 uur op volle capaciteit
Werkt op gaspatronen, geen gedoe met losse gasflessenSlechts één brander
Eenvoudig te monteren en te gebruikenNiet geschikt voor grote pannen of potten
Betaalbaar

Beste gastoestel voor de camping

Een vijfde optie voor comfortabel koken op de camping is het Gimeg kooktoestel. Je sluit het kooktoestel aan op een butaangasfles, waarna deze een vermogen levert van 4.400 watt. Het vermogen wordt verdeeld over twee losse pitten, welk individueel ingesteld kunnen worden. Handig, wanneer je op het ene gaspitje aan het bakken bent terwijl op het andere pitje de aardappelen warm worden gehouden. 

Met het scherm aan de achterzijde van dit kooktoestel houd je de wind bij de pitten vandaan. De antislipvoetjes aan de onderzijde hiervan houden het kooktoestel op z’n plaats. Na het gebruik van het kooktoestel neem je pannendrager en geëmailleerde onderdelen hiervan eenvoudig af. Opvallend aan dit Gimeg kooktoestel is de scherpe prijs hiervan. Het kooktoestel is goedkoper dan de modellen van bijvoorbeeld Campingaz en CADAC. 

VoordelenNadelen
Geschikt voor verschillende gasflessenGeen automatische ontsteking
Compact formaatNiet geschikt voor grote pannen
Stevige constructieMinder vermogen dan sommige andere
Eenvoudig te gebruiken en schoon te maken

Kooktoestellen op hout, gas en benzine

In de intro van dit artikel noemde ik al kort dat je verschillende soorten brandstof kunt gebruiken bij het koken. Kies je voor een kooktoestel op gas, op benzine of bijvoorbeeld op hout? In theorie zou je hier nog een vierde type brandstof aan toe kunnen voegen: kolen. Immers, ook op een barbecue met kolen kun je koken.

Tegenwoordig kiezen de meeste kampeerders voor de eerste categorie, de kooktoestellen op gas. Dit heeft verschillende redenen. Denk aan het feit dat men thuis ook op gas kookt, dat het aansluiten van een gasfles heel eenvoudig en veilig is en dat koken op gas vrijwel overal toegestaan is. Dat laatste geldt bijvoorbeeld niet voor koken op hout, wanneer het om open vuur gaat. Er zijn overigens ook branders op hout, waarbij het hout in een apart compartiment zit. Dit maakt het gebruik hiervan veiliger. 

Camping Gasstel

Overigens worden er ook kooktoestellen op elektriciteit aangeboden. Dat lijkt interessant, daar je geen losse gasfles of benzinetank mee hoeft te nemen. Houd er echter rekening mee, dat zo’n elektrisch model niet geschikt is voor wildkamperen. Daarbij heb je niet op iedere camping de beschikking over elektriciteit. Denk aan een knusse natuurcamping, of het kamperen bij de boer. Een derde nadeel is het feit dat een camping vaak weinig ampère biedt. Het maakt dat je slechts kunt kiezen uit modellen met een relatief laag vermogen. Dit betekent dat het koken op elektriciteit veel langer duurt, dan wanneer je een kooktoestel op gas of benzine kiest. 

Voordelen van koken op benzine 

Niet altijd geldt dat koken op een gasstel de beste optie is voor kampeerders. Binnen Europa zijn de gasflessen die je op deze kooktoestellen aansluit vrijwel overal te krijgen. Je ruilt de oude, lege gasfles in en krijgt hier (tegen betaling) een gevulde voor terug. Het geldt in het bijzonder voor landen als België, Frankrijk en bijvoorbeeld Spanje.

Er zijn zelfs campings die gasflessen aanbieden. Ideaal, wanneer je tijdens de vakantie zonder gas komt te zitten. Buiten Europa zijn deze gasflessen niet overal verkrijgbaar. Daar waar je wel overal benzine kunt krijgen. Het maakt dat de kooktoestellen op benzine ideaal zijn voor mensen die voor langere tijd naar een bestemming buiten Europa reizen. 

Lees ook onze andere artikelen over de beste camping ovens of de beste camping BBQ

Tips bij het vergelijken van camping kooktoestellen

Wanneer je zelf op zoek gaat naar het beste camping gasstel zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hieronder licht ik de verschillende factoren nader toe. In z’n algemeenheid loont het om te kijken of er een instructievideo beschikbaar is over het camping gasstel. Zo’n instructievideo geeft je een goed beeld van het gebruik- en aansluitgemak van de verschillende camping kooktoestellen. 

Gewicht en formaat van het kooktoestel 

Je wilt het camping kooktoestel makkelijk mee kunnen nemen op vakantie. Kies om deze reden voor een model welke niet te groot of te zwaar is. Mocht je voor een wat groter model kiezen, bijvoorbeeld omdat je minimaal drie pitten wenst, dan is het belangrijk dat je deze zo ver mogelijk uit elkaar kunt halen. Het maakt je het camping gasstel compact met je mee kunt nemen naar je kampeerplek. 

Gewicht en formaat spelen een belangrijke rol, wanneer je het camping gasstel in een backpack of bijvoorbeeld op de fiets mee wilt nemen. In een auto speelt zeker gewicht een veel minder bepalende rol. 

Aansluitgemak van een camping gasstel 

Eenmaal aangekomen op je kampeerplek start je met het opzetten van de tent. Wanneer je dit nog niet heel vaak gedaan hebt, kan het voor de nodige frustraties zorgen. Datzelfde geldt voor een situatie waarin het regent of bijvoorbeeld hard waait. Als de tent staat wil je de luchtbedden, de klapstoelen en je tafeltje snel neer kunnen zetten.

Hetzelfde geldt voor het camping gasstel. Kies voor een model kooktoestel welke eenvoudig aan te sluiten is op de gasfles. Het is sterk aan te raden om nog voor vertrek naar de camping thuis uit te proberen of de gasslang en aansluiting geschikt zijn voor de gasfles die je gekocht hebt. Bij het kooktoestel wordt normaliter een handleiding meegeleverd met de onderdelen die je nodig hebt om het gasstel aan te kunnen sluiten op de gasfles. 

Tip: door een klein beetje groene zeep rond de aansluitpunten van de gasfles en het kooktoestel te smeren, controleer je of deze geen gas lekken. Het kan tot gevaarlijke situaties leiden, wanneer je de gasfles in de tent hebt staan en deze zonder dat je dit in de gaten hebt gas lekt. 

Stabiliteit van het kooktoestel 

Het kooktoestel eenmaal aangesloten wil je al snel beginnen met het bereiden van de eerste maaltijden. Zorg dat het kooktoestel stabiel staat, voordat je deze inschakelt. Zet ook de gasfles op een veilige plek; het liefst uit de brandende zon. Houd hier ook rekening mee bij het opruimen van het camping kooktoestel.

De stabiliteit van een kooktoestel is afhankelijk van de mogelijkheden om de hoogte per poot in te stellen. Op de camping of bijvoorbeeld bij het kamperen in het wild zal de ondergrond niet altijd even vlak zijn. Het is prettig om de pootjes onder een camping gasstel individueel in te kunnen stellen; dit voorkomt dat je op zoek moet gaan naar een zo vlak mogelijke plek rond de kampeerplek.  

Aantal gaspitten 

Hoewel je op de camping wellicht wat minder uitgebreid kookt dan thuis, is het prettig om meerdere pitten te kunnen gebruiken bij het bereiden van maaltijden. Er zijn camping kooktoestellen met een losse gaspit. Dit betekent dat je een pan rijst, macaroni of bijvoorbeeld aardappelen niet kunt combineren met een pan groente of vlees. De meeste mensen kiezen voor een camping gasstel met tenminste twee pitten.  

Ben je voornemens het camping kooktoestel mee te nemen tijdens het backpacken door de natuur? In dat geval heb je aan één pit voldoende. Kies voor een model met een benzinebrander. Ideaal om bijvoorbeeld een blik eten klaar te maken! 

Kracht van de gaspitten 

Belangrijk is ook het vermogen wat de verschillende gaspitten leveren. Men drukt het vermogen uit in het aantal watt wat een gaspit genereert. Des te hoger de wattage, des te sneller zullen de gerechten bereid zijn. Kijk bij het doornemen van de productomschrijving goed of de genoemde wattage voor het gehele kooktoestel geldt, of voor individuele gaspitten. Gemiddeld heeft een camping gasstel een vermogen van 3.000 tot circa 4.500 watt. Dit kan echter betekenen dat individuele gaspitten een vermogen hebben van bijvoorbeeld 2.000 of 1.500 watt. 

Conclusie: het beste camping gasstel

In dit artikel heb ik verschillende kwalitatief goede camping kooktoestellen aan je voorgelegd, op basis van diverse categorieën. Ook zoomde ik in op de verschillende factoren om rekening mee te houden bij het vergelijken van de opties. Belangrijk bij het kiezen van het beste camping gasstel is het type brandstof wat je wilt gaan gebruiken, de pakmaat hiervan en het vermogen wat het kooktoestel levert. Je wilt niet tijden moeten wachten, totdat je maaltijd bereid is.

Evenals dat je geen zwaar kooktoestel met drie pitten mee wilt nemen in een fietstas of backpack. De beste brandstof voor het camping kooktoestel is afhankelijk van de plek waar je deze gebruikt. Binnen Europa heb je vrijwel overal verkooppunten van losse gasflessen; buiten Europa kun je beter voor een model met benzinebrander kiezen.

Hoe werkt een camping gasstel?

Een camping gasstel sluit je aan op een losse gasfles. Vervolgens start je deze op middels een elektrische ontsteking, of via een aansteker. Het vermogen van het camping gasstel bepaalt hoe snel maaltijden bereid zijn.

Hoe kook je op de camping?

De meeste Nederlandse kampeerders kiezen bij het koken op de camping voor het gebruik van een gasstel. Je sluit deze eenvoudig aan, waarna je vrijwel direct aan de slag kunt gaan. Er zijn ook andere opties. Denk aan een camping kooktoestel met benzine- of houtbrander. Een vierde optie is een elektrisch kooktoestel.

Kan je elektrisch koken op de camping?

Je kunt elektrisch koken op de camping, wanneer je bij de kampeerplek een aansluiting op het stroomnet hebt. Houd er rekening mee dat het vermogen van een elektrisch kooktoestel beperkt is; de camping biedt weinig ampère. Het maakt dat het koken op elektriciteit veel meer tijd kost dan wanneer je kookt op gas of benzine.