Top 5 camping matrassen 

Een vakantie biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe regio’s te verkennen, maar het stelt je ook in staat om uitgerust terug te keren naar het werk. Om je taken met goede moed en energie op te pakken is een comfortabel campingmatras essentieel.

Hoewel je het liefst je eigen matras meeneemt, blijkt dit in de praktijk lastig te zijn en moet je op zoek gaan naar alternatieven.

Het is belangrijk om te weten wat het beste campingmatras van dit moment is en waar je op moet letten bij het vergelijken van verschillende matrassen.

In dit artikel zet ik de beste camping matrassen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

8

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

532

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

6.5

Bestede uren

Icon bekeken producten

16

Onderzochte producten

Onderstaande top 5 toont je de beste camping matrassen van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën. 

Top 5 beste camping matrassen

Direct een geschikt en kwalitatief goed camping matras kopen voor je tent of caravan? Kijk in dat geval eens naar onderstaande top 5 met de beste camping matrassen van dit moment. De verschillende opties zijn in willekeurige volgorde aan deze top 5 toegevoegd. 

De Stretch Limousine 10 is een comfortabele slaapmat, welke zichzelf opblaast. Je hoeft niets meer te doen, dan het openen van het ventiel van deze slaapmat. Handig is ook het flipventiel waarover dit model beschikt; het voorkomt dat de slaapmat zichzelf vult met lucht als je tijdens het oprollen even pauze neemt. 

VoordelenNadelen
Ligt lekker comfortabelleeg maken en oprollen kost wel kracht
Goede prijs/kwaliteit verhouding
De luchtbanden voel je niet

Productspecificaties Stretch Limousine 10

Aantal personen1
ZelfopblazendJa
Breedte76 centimeter
Lengte198 centimeter
Hoogte10 centimeter
Gewicht3 kilogram
MateriaalPolyester

De Beautissu Comfort is een voordelig geprijsd opvouwbaar matras. Doordat het model opvouwbaar is neem je deze eenvoudig mee. Houd er rekening mee dat het matras opgevouwen relatief groot is; het maakt het matras ongeschikt voor mensen die met de fiets op vakantie gaan. 

VoordelenNadelen
praktische draagbeugelkan wat zacht aanvoelen
flexibel inzetbaarkwaliteit is wat minder

Productspecificaties Beautissu Comfort

Aantal personen1
ZelfopblazendJa
Breedte60 centimeter
Lengte195 centimeter
Hoogte7 centimeter
Gewicht3.07 kilogram
MateriaalPolyester

Van de NOMAD Perth 10.0 slaapmat heb je vrijwel zeker veel plezier. NOMAD behoort tot de gerenommeerde aanbieders van producten voor op de camping; een hoge kwaliteit gegarandeerd. Prettig aan de NOMAD Perth 10.0 slaapmat is dat deze zichzelf opblaast, vergelijkbaar met de Stretch Limousine 10. NOMAD biedt haar slaapmat tegen een gunstigere prijs (onder de 100 euro) aan, dan dat Limousine dit doet (boven de 100 euro). 

VoordelenNadelen
Duurzame keuzeHeeft wat tijd nodig om zich op te blazen
Ligt comfortabelInpakken gaat wat lastig
Lekker dik waardoor het zacht is

Productspecificaties NOMAD Perth 10.0

Aantal personen1
ZelfopblazendJa
Breedte63 centimeter
Lengte198 centimeter
Hoogte10 centimeter
Gewicht3.3 kilogram
MateriaalPolyester
VIFY Opblaas auto matras
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:35

Het VIFY opblaasbaar auto matras laat je overnachten in de auto, mits de auto je hier voldoende ruimte voor biedt. Over het algemeen geldt dat een auto matras voornamelijk interessant is voor SUV’s. Kleinere auto’s bieden doorgaans onvoldoende ruimte. Dit matras is eenvoudig op te vouwen na gebruik en wordt geleverd met een bijpassende opbergtas. 

VoordelenNadelen
inclusief bijpassende opbergtasWat aan de kleine kant
Vraag veel ruimte in de auto

Productspecificaties VIFY opblaasbaar auto matras

Aantal personen1
ZelfopblazendNee
Breedte80 centimeter
Lengte135 centimeter
Hoogte35 centimeter
Gewicht2 kilogram
Materiaalniet bekend

Met de Human Comfort Gentilly 10 slaapmat geniet je van comfortabele nachten in de caravan of tent. Je neemt deze slaapmat eenvoudig mee, doordat je deze compact op kunt vouwen. De rechte zijwanden van de slaapmat maken dat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte in de tent. Extra grote horizontale tunnels in het foam bieden je een groter comfort ’s nachts. 

VoordelenNadelen
Duurzame keuzeHeeft wat tijd nodig om zich op te blazen
Ligt comfortabelInpakken gaat wat lastig
Lekker dik waardoor het zacht is

Productspecificaties Human Comfort Gentilly 10

Aantal personen1
ZelfopblazendJa
Breedte76 centimeter
Lengte198 centimeter
Hoogte10 centimeter
Gewicht3.5 kilogram
MateriaalGecoat stretch polyester

Beste camping matras vinden voor je tent of caravan 

Bij het vergelijken van verschillende camping matrassen voor een tent of caravan zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het formaat hiervan, het materiaal waarvan het camping matras gemaakt is en de dikte en stevigheid daarvan. Hieronder licht ik de verschillende factoren nader toe. 

Bepaal allereerst of je kiest voor twee enkele matrassen of voor een tweepersoonsmatras, wanneer je samen met een partner kampeert in een tent of caravan. Zeker bij luchtbedden is de kans groot dat de beweging van de één gevoeld wordt door de ander, wanneer je voor een tweepersoonsmatras kiest. Om deze reden wordt vaak gekozen voor twee enkele matrassen, waarbij men gebruik maakt van één onderlaken. Op deze manier voorkom je dat beide enkele matrassen bij elkaar vandaan schuiven. 

Afmetingen van het matras 

De beschikbare ruimte in je tent of caravan staat op voorhand vast, wanneer je op zoek gaat naar geschikte camping matrassen. Het maakt dat je precies weet wat de maximale afmetingen van het matras mogen zijn. Let er in je tent op, dat het matras niet te strak tegen het tentdoek aan mag liggen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de tent begint te lekken bij een hevige regenbui. 

Materiaal van het camping matras 

Niet alleen het formaat van een camping matras speelt mee in het comfort wat deze je biedt tijdens het kamperen. Kijk ook naar het materiaal waarvan het matras gemaakt is. Dit bepaalt hoe goed het matras ventileert, hoe stevig deze is en in welke mate deze zich vormt naar de vormen van je lichaam.

Wist je dat je in warme nachten al snel een halve liter aan vocht verliest? Het geeft aan hoe belangrijk het is dat vocht goed wordt afgevoerd door het matras. Zou dat niet gebeuren, dan moet het matras al snel vervangen worden. 

Onderscheid wordt gemaakt tussen camping matrassen van gerubberd katoen, PVC en vergelijkbare kunststoffen en een matras bekleed met velours. Van deze materialen is PVC de goedkoopste optie. Tegelijkertijd is dit materiaal het meest kwetsbaar.

Steviger dan PVC en vergelijkbare kunststoffen is gerubberd katoen. Dit materiaal is sterk, scheurt niet snel en biedt vaak een laag met antislip. Het matras blijft hierdoor beter op z’n plek liggen in de tent of caravan. De derde optie, velours, biedt je qua materiaal het meeste comfort. Daarbij houdt het materiaal je warm. In koudere landen is dit een groot voordeel, maar in het zuiden van Europa wordt een velours camping matras al snel te warm. 

Dikte en stevigheid van een matras 

De benodigde dikte en stevigheid van het camping matras hangt samen met het gewicht van de gebruiker hiervan. Een kind heeft vaak een minder dik en stevig matras nodig dan een volwassene. Des te zwaarder je bent, des te steviger moet het matras ook zijn om de gebruiker voldoende te kunnen ondersteunen.

Niet alleen het gewicht van een gebruiker speelt mee, ook diens slaaphouding is bepalend voor de benodigde stevigheid van het camping matras. Iemand die op zijn of haar rug slaapt heeft een zachter matras nodig, dan iemand die voornamelijk op diens rug slaapt. 

Tip: het voordeel van een opblaasbaar camping matras zit in het feit, dat je zelf bepaalt hoe stevig je deze maakt. Laat wat lucht uit het matras stromen als je voornamelijk op je zij slaapt. Iemand die op zijn of haar rug slaapt, blaast het matras wat steviger op. Logischerwijs is de speling die je hierin hebt beperkt. 

Gewicht van het matras voor de camping 

Een volgende factor om rekening mee te houden is het gewicht van het camping matras voor je tent of caravan. Wanneer je met de caravan op vakantie gaat speelt het gewicht van het matras een minder bepalende rol, dan wanneer je het matras bijvoorbeeld meeneemt op de fiets of tijdens een wandeling. In dat laatste geval wil je een zo licht mogelijk matras, terwijl het camping matras in het eerste geval best wat zwaarder mag zijn.

Tegelijkertijd dien je ook bij het gebruik van een caravan of camper rekening te houden met een maximum wat men stelt aan het gewicht wat deze kan dragen. 

Pakmaat van een camping matras 

Aanvullend op het beoordelen van het gewicht van een camping matras, geldt dat ook de pakmaat hiervan meespeelt. Evenals voor het gewicht geldt dat de pakmaat zo klein mogelijk moet zijn, wanneer je deze bijvoorbeeld in een backpack of fietstas met je mee wilt dragen. Heb je een kleiner model auto en een relatief grote tent?

Ook in dat geval wil je voorkomen dat het camping matras te veel ruimte in beslag neemt, waardoor je mogelijk onvoldoende ruimte overhoudt voor andere bagage. 

Houd bij het beoordelen van de pakmaat van een camping matras rekening met het gegeven, dat je het matras vaak niet zo stevig in elkaar kunt frommelen als dat de producent hiervan lukte. In de praktijk zal de pakmaat om die reden groter zijn dan de producent in de specificaties van de camping matrassen aangeeft.

Bij opblaasbare camping matrassen helpt het om een pomp te gebruiken die ook lucht uit het matras kan zuigen. Zo slaag je erin het matras compacter in elkaar te vouwen. 

camping matras

Beste type matras voor een camper of caravan 

Het beste camping matras voor een camper of caravan wijkt doorgaans af van de beste optie voor een tent. In een camper of caravan heb je meer ruimte om een stevig, wat dikker camping matras mee te nemen zonder dat je deze aan het eind van de vakantie in elkaar moet vouwen; je kunt het matras in de caravan of camper laten liggen.

Belangrijk bij deze matrassen is dat ze goed ventileren. Het vocht dat je ’s nachts verliest kan immers nergens heen, waardoor de luchtvochtigheid al snel stijgt. Een goed ventilerend matras voorkomt dit. 

Aangeraden wordt om te kiezen voor een polyether matras, beter bekend als een matras van schuimrubber. Het is een heel betaalbaar camping matras, wat je een zeer redelijk comfort biedt tijdens je vakantie. Mocht je wat meer budget hebben, dan is een matras van koudschuim aan te raden. Deze bieden meer comfort dan de matrassen van schuimrubber. 

Het grootste comfort wordt geboden voor camping matrassen van traagschuim. Houd hierbij echter rekening met het feit, dat traagschuim minder goed ventileert dan bijvoorbeeld koudschuim en schuimrubber. Trek je voornamelijk naar Zuid-Europese landen, dan is een camping matras van koudschuim een betere optie. 

Meest geschikte type matras voor in de tent 

De camping matrassen die worden aangeraden voor het gebruik in een camper of caravan zijn niet geschikt voor een vakantie in de tent. Je kunt de matrassen niet opvouwen of oprollen, om ze vervolgens mee te nemen in de auto.

Camping matrassen waarvoor dat wel geldt, zijn de opblaasbare varianten. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoe stevig je het matras opblaast. Daarbij rol je de opblaasbare camping matrassen aan het eind van je vakantie eenvoudig op. Zoals eerder aangehaald werd, is het verstandig een hand- of elektrische pomp te gebruiken, welke lucht uit het matras kan zuigen. Zo maak je deze zo compact mogelijk. 

Veel opblaasbare camping matrassen worden gemaakt van polyester. Hoewel dit een stevig materiaal is, doe je er verstandig aan het camping matras regelmatig te controleren op vuil. Kleine vuildeeltjes kunnen ertoe leiden dat het materiaal van het matras scheurt, of dat er gaatjes in het matras ontstaan. Het is de moeite waard te zoeken naar een opblaasbaar camping matras, welke een vuilafstotende toplaag bevat. De kans op beschadigingen aan het matras is hiermee aanzienlijk kleiner. 

Alternatieven voor een campingmatras 

Naast de reeds beschreven campingmatrassen bestaat er een alternatief, welke het overwegen waard is wanneer je een wat groter model auto meeneemt. Voor kleinere auto’s is dit vaak geen optie. Er worden in diverse webshops matrassen voor in de auto aangeboden, welke je dwars over de achterbank legt. 

Het voordeel van deze matrassen is dat ze over het algemeen dikker zijn dan een klassieke campingmatras. Ze bieden hierdoor een groter comfort, zeker wanneer een gebruiker wat zwaarder is. Voor kinderen zal het verschil tussen een matras voor in de auto en een campingmatras veel minder goed merkbaar zijn.

De meest gestelde vragen over een campingmatras

Bezoekers stellen regelmatig vragen over hetgeen waarop ze moeten letten bij de aanschaf van een nieuw camping matras. Wat is het beste camping matras voor mijn caravan of tent? Hieronder vind je het antwoord op een selectie van vragen die men vaak stelt over dit onderwerp. Zie je jouw vraag niet in dit overzicht staan? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Waar kun je het beste op slapen in een tent?

Het beste camping matras voor de tent is een opblaasbare variant, vaak gemaakt van stevig polyester. Voordeel van een opblaasbaar camping matras voor in de tent zit in het feit, dat de pakmaat en het gewicht hiervan het mogelijk maken het matras eenvoudig mee te nemen in de auto.

Hoe dik moet een camping matras zijn?

De benodigde dikte van een camping matras is sterk afhankelijk van het gewicht van de gebruiker hiervan. Iemand die wat zwaarder is, zal een dikker camping matras nodig hebben dan bijvoorbeeld een kind. Ook de manier van slapen speelt mee: iemand die op diens zij slaapt heeft een minder dik en stevig camping matras nodig dan iemand die op zijn of haar rug slaapt.

Wat slaapt beter luchtbed of slaapmat?

Het voordeel van een luchtbed ten opzichte van een slaapmat zit in het feit, dat je op een luchtbed hoger boven de grond slaapt. Je zal het hierdoor minder snel koud krijgen ’s nachts. Vergelijk beide opties zelf in een winkel, om te kunnen beoordelen wat jouw persoonlijke voorkeur krijgt.

Wat voor een matras in de caravan?

In een caravan of camper kun je het beste voor een camping matras van schuimrubber of koudschuim kiezen. Beide materialen ventileren goed, wat essentieel is in een caravan of camper. Koudschuim biedt doorgaans iets meer comfort dan schuimrubber, maar is ook duurder. Een derde optie is een camping matras van traagschuim.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *