Op zoek naar de perfecte waterkoker voor jouw kampeeravonturen? Ik ben er zelf een groot voorstander van, daar het verschillende voordelen biedt. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat het water doorgaans sneller warm is dan bij het gebruik van een pan op een klein gaspitje.
Daarbij schenk je het hete water met een camping waterkoker eenvoudig in de koffiemokken en theeglazen, daar waar de kans op ongelukken bij het gebruik van een pannetje veel groter is. Wat is de beste waterkoker voor op de camping? Waarop moet je letten, wanneer je verschillende reiswaterkokers met elkaar vergelijkt?
Inhoud
- Onze selectiecriteria
- De beste camping waterkoker top 5
- Makkelijkst mee te nemen
- Camping waterkoker met meeste inhoud
- Onze keuze als beste camping waterkoker
- Meest voordelige camping waterkoker
- Beste alternatief
- Verschillende soorten camping waterkokers
- Hoe werkt een waterkoker?
- Kiezen van de beste waterkoker voor op de camping
- Gewicht en inhoud van een waterkoker
- Anti-slipvoetjes onder de waterkoker
- Extra’s bij een reiswaterkoker
- Voor- en nadelen van een camping waterkoker
In dit artikel zet ik de beste camping waterkokers voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken.
Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.
Onze selectiecriteria

6
Bekeken webshops

63
Gelezen reviews

6.2
Bestede uren

13
Onderzochte producten
Onderstaande top 5 toont je de waterkokers voor op de camping van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën.
De beste camping waterkoker top 5
Waterkokers voor op de camping zijn over verschillende categorieën te verdelen. Denk aan het verschil tussen de makkelijkst mee te nemen reis waterkoker en de meest voordelige waterkoker voor op de camping. Ik heb de beste camping waterkokers van dit moment voor je geselecteerd en hieronder op een rijtje gezet. Ideaal, wanneer je zelf de tijd niet hebt om de verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Houd er rekening mee, dat de beste waterkokers voor op de camping in willekeurige volgorde in dit overzicht opgenomen zijn.
Makkelijkst mee te nemen
De Bo-Camp Theeketel is de makkelijkst mee te nemen camping waterkoker van dit moment. Het model biedt een inhoud van 1.2 liter. Zo geniet je in korte tijd van meerdere mokken koffie of thee. Doordat de kan gemaakt is van kunststof weegt deze relatief weinig. Handig is ook de wijze waarop je de kan in elkaar kunt vouwen tot een zeer compact pakket.
Je neemt de Bo-Camp Theeketel ingeklapt eenvoudig mee in een rugzak. De reis waterkoker is gemaakt van hoogwaardig siliconen met een RVS bodem. Na gebruik is de kan compact op te vouwen tot een hoogte van slechts 6 centimeter.
Voordelen | Nadelen |
Makkelijk opvouwbaar | Geen fluit of slaat niet af als het water kookt |
Ideaal voor het kamperen | |
vergrendelbare deksel | |
Camping waterkoker met meeste inhoud
Wanneer je aan een inhoud van 600 milliliter onvoldoende hebt, kun je voor de Tristar waterkoker met een inhoud van 1,2 liter kiezen. Dit model heeft een vermogen van 850 Watt, wat deze waterkoker zeer geschikt maakt voor het gebruik op de camping. Ondanks de relatief grote inhoud van deze reiswaterkoker, heeft het model een compact formaat.
Dit formaat is echter niet te vergelijken met dat van de Aigostar Sapphire 30LDC, mede doordat dit model van Tristar niet inklapbaar is. De waterkoker is gemaakt van RVS, waardoor deze lang mee zal gaan en bestand is tegen een stootje.
Voordelen | Nadelen |
Het water kookt snel | Handvat grip is niet optimaal |
Licht van gewicht | Kan snel lekken bij vlug uitgieten |
Ideaal voor de camper | |
Onze keuze als beste camping waterkoker
Vraag je mij naar mijn voorkeur? In dat geval raad ik je de Deerma DR035S Draagbare Smart waterkoker aan. Dit model heeft een inhoud van 350 milliliter en is daarmee bedoeld voor één of maximaal twee personen. In tegenstelling tot de andere modellen uit dit overzicht, betreft de Deerma DR035S een waterfles.
Het model is voorzien van een display waarop de temperatuur getoond wordt. Schroef de dop van de waterfles los, om direct een handige mok voor je koffie of thee te hebben. Het compacte formaat van de Deerma DR035S Draagbare Smart waterkoker maakt dat je deze eenvoudig meeneemt onderweg. Niet alleen naar de camping, maar bijvoorbeeld ook naar kantoor.
Voordelen | Nadelen |
Makkelijk mee te nemen | Snoer is vrij kort |
Snel op de temperatuur | Vrij zwaar als drinkfles |
Handig Touch LED display | |
Meest voordelige camping waterkoker
Wie zoekt naar een voordelige camping waterkoker om snel een kop thee of koffie te kunnen zetten op vakantie, doet er verstandig aan te kijken naar de Aigostar Cooltravel 30 JQL. Dit model kost nog geen twintig euro en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan de andere modellen uit dit overzicht. De kan biedt een inhoud van 600 milliliter en is gemaakt van BPA-vrij kunststof.
Handig aan de Aigostar Cooltravel 30 JQL zijn de meegeleverde bekers bij dit model, evenals twee losse lepels om bijvoorbeeld oploskoffie door het hete water te kunnen roeren. Het compacte formaat van dit model maakt dat je de Aigostar Cooltravel 30 JQL eenvoudig meeneemt in een koffer of grotere reistas. Ten opzichte van het andere model van Aigostar uit dit overzicht, is deze aanmerkelijk groter (ingeklapt).
Voordelen | Nadelen |
Goede prijs/kwaliteit | Vrij korte snoer |
Inclusief 2 bekers en 2 lepels | Relatief klein |
BPA vrij | |
Beste alternatief
Mocht je het hete water toch op een gaspitje willen bereiden om het ultieme kampeergevoel te ervaren, kies dan voor de Quechua Waterketel. Deze ketel heeft een gewicht van slechts 340 gram, waardoor je deze makkelijk meeneemt. Met een inhoud van 1 liter biedt de ketel je daarbij alle gelegenheid om direct meerdere koppen thee of koffie te kunnen zetten.
Groot voordeel van deze Quechua Waterketel voor het koken van water is het feit, dat dit model zo’n 33% efficiënter werkt dan een conventionele waterkoker. Aan het eind van de vakantie berg je de klassieke ketel eenvoudig op. Vergeet geen gaspitje mee te nemen.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop maar prima kwaliteit | Fluit niet bij kokend water |
Schenkt goed uit zonder te knoeien | Handvat wordt heet |
Van roestvrij staal | |
Verschillende soorten camping waterkokers
Er zijn verschillende manieren waarop je water kunt koken tijdens een kampeervakantie. Denk allereerst aan het verschil tussen de klassieke ketel, welke je op een gaspitje plaatst, en de elektrische waterkoker. Een elektrische waterkoker neemt in de basis minder ruimte in, omdat je geen los gasstel nodig hebt. Daarbij is het water vaak sneller heet en daardoor eerder te gebruiken voor het zetten van een kop koffie of thee. Eerder las je al, dat een waterkoker daarnaast veiliger is dan bijvoorbeeld een los pannetje.
Tussen de verschillende reiswaterkokers zitten grote verschillen. Kijk nog eens naar de Aigostar Sapphire 30LDC, welke je de mogelijkheid biedt om deze volledig in te klappen. Het formaat van de waterkoker komt hiermee uit op 11 bij 13,5 centimeter. Zelfs wanneer je alleen met een backpack kampeert, kun je een dergelijk model waterkoker voor op de camping meenemen. Een alternatief is een model van RVS, welke een vast formaat heeft. Dergelijke modellen hebben al snel een formaat van 16,5 bij 16,5 centimeter.
Een derde optie is een drinkfles, waarin je het water kunt laten koken. De Deerma DR035S draagbare smart waterkoker is er een voorbeeld van. Dit model is compact, eenvoudig mee te nemen en licht van gewicht. Handig aan dit type reiswaterkoker is het feit, dat je de dop van de drinkfles als mok kunt gebruiken.
Hoe werkt een waterkoker?
In de basis is de werking van een waterkoker heel eenvoudig. Op het moment dat de waterkoker op het stroomnet wordt aangesloten, verwarmt het verwarmingselement wat zich onder de kan van de waterkoker bevindt. De vrijgekomen warmte wordt overgedragen aan de kan, waarna het water langzaamaan in temperatuur toeneemt. Naarmate de temperatuur verder stijgt, begint het water in de kan van de waterkoker te koken.
Het water is nu gereed om gebruikt te worden voor het zetten van een kop koffie of thee. Zorg dat je het verwarmingselement onder de kan van de waterkoker niet aanraakt, nadat je deze gebruikt hebt. Het verwarmingselement blijft vaak nog enige tijd warm.
Tip: Je kan ook overwegen om een camping gasbrander mee te nemen.
Kiezen van de beste waterkoker voor op de camping
Bij de aanschaf van de beste waterkoker voor op de camping zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Eerder zette ik de verschillende soorten waterkokers voor je op een rijtje. Denk aan het verschil tussen de klassieke waterkoker, een waterketel, een waterfles met verwarmingselement en een inklapbare waterkoker. Binnen ieder van deze categorieën vind je verschillende opties, die op een aantal factoren van elkaar afwijken. Hieronder licht ik de belangrijkste factoren nader toe.
Gewicht en inhoud van een waterkoker
Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden is het gewicht en formaat van een camping waterkoker. Groot voordeel van een waterfles met verwarmingselement en een inklapbare waterkoker is het gegeven, dat je deze eenvoudig met je meeneemt in een reistas. Je hebt geen grote koffer nodig om een waterkoker te kunnen gebruiken tijdens het kamperen. De waterfles met verwarmingselement zou je ook mee kunnen nemen naar kantoor, voor dagelijks gebruik.
Het gewicht en formaat van de camping waterkoker hangen vaak samen met de inhoud hiervan. Het is afhankelijk van het beoogde aantal personen waarvoor je water kookt, welke inhoud het meest geschikt is. Bij twee of drie personen volstaat een inhoud van 600 milliliter. Bij grotere gezinnen zou je voor een model met een inhoud van 1 tot 1,5 liter kunnen kiezen.
Ook het materiaal waarvan de waterkoker gemaakt is, speelt mee in het gewicht hiervan. Vaak is een model van kunststof lichter, dan een variant van bijvoorbeeld RVS.
Anti-slipvoetjes onder de waterkoker
Niet alleen de inhoud, het formaat en het gewicht van een model spelen mee bij het bepalen van de beste reiswaterkoker voor op de camping. Kijk ook naar de veiligheid hiervan. De veiligheid zit onder meer in de aanwezigheid van anti-slipvoetjes onder het verwarmingselement. Op de camping heb je niet altijd de mogelijkheid een waterkoker op een volledig vlakke ondergrond te zetten; ook een kleine campingtafel staat soms ietwat instabiel. Om te voorkomen dat de waterkoker van tafel glijdt, is het raadzaam te kiezen voor een model met anti-slipvoetjes.
Extra’s bij een reiswaterkoker
Een derde element om rekening mee te houden zijn de extra’s bij een reiswaterkoker. Denk aan de mok, welke als dop dient bij een waterfles met verwarmingselement. Of denk aan de losse mokken, die bij de Aigostar Cooltravel 30 JQL worden meegeleverd. Een ander type extraatje welke van pas komt bij het meenemen van een waterkoker naar de camping: een beschermhoes. De beschermhoes voorkomt dat de buitenzijde van de reiswaterkoker bekrast raakt tijdens de rit naar huis of een volgende kampeerplek.
Voor- en nadelen van een camping waterkoker
Twijfel je nog over het meenemen van een camping waterkoker op vakantie? Hieronder zet ik de belangrijkste voor- en nadelen van een reiswaterkoker voor je op een rijtje. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken. Houd er rekening mee dat de situatie per gezin verschilt.
Ga je bijvoorbeeld met de auto op vakantie, dan speelt het gewicht en formaat van een camping waterkoker een minder bepalende rol. Neem je een gasstel mee voor het bereiden van maaltijden? In dat geval bespaar je ruimte door een pan of ketel te gebruiken. Dat is echter geen optie, wanneer je geen gaspitje meeneemt.
Voordelen | Nadelen |
Eenvoudig water koken op de camping of tijdens het wildkamperen. | Vermogen en inhoud van camping waterkoker zijn lager dan bij een model voor thuis. |
Geen extra kookapparatuur nodig voor koffie, thee en bijvoorbeeld soep. | Afhankelijk van het materiaal, kan een reiswaterkoker zware extra bagage zijn. |
Lichter van gewicht dan klassieke waterkokers voor het gebruik thuis. |