Alles wat je moet weten over de beste campingstekkers

Wanneer je op vakantie bent op de camping, is het handig om toegang te hebben tot stroom. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld je mobiele telefoon of tablet op te laden, en om een elektrische koelbox in je caravan te gebruiken.

Om stroom te kunnen gebruiken, is vaak een speciale campingstekker nodig. De meest voorkomende variant hiervan is de blauwe CEE-stekker, die je waarschijnlijk wel eens hebt gezien op de camping. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de verschillende soorten campingstekkers.

Wanneer heb je een campingstekker nodig? 

Binnen Europa worden verschillende soorten stekkers gebruikt. Het meest bekend voor Nederlandse en Belgische inwoners is een stekker van het type F. Deze stekkers zitten aan ieder elektrisch apparaat wat je binnen Nederland of bijvoorbeeld België koopt. Er zijn ook Europese landen waar een alternatief type stekker gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan is Italië, waar men een type L-stekker gebruikt. Of wat te denken van het Verenigd Koninkrijk, waar stekkers van type G het meest voorkomend zijn. 

Om vakantiegangers uit ieder Europees land stroom te kunnen laten gebruiken op de camping, bieden campinghouders vaak een CEE-stopcontact aan. Op een CEE-stopcontact kunnen, middels een campingstekker, verschillende soorten typen stekkers worden aangesloten. Een campingstekker is feitelijk niets meer dan een verloopstuk tussen je eigen stekker en de elektriciteitskast van de campinghouder. Voor de campinghouder biedt een CEE-stopcontact het voordeel, dat deze veel veiliger is dan het stopcontact wat men thuis gebruikt.

Tip: combineer een verloopstuk voor bijvoorbeeld de CEE stekker met een gebruikelijke haspel. Zo heb je voldoende kabel om stroom op je kampeerplek te krijgen! 

Campingstekker voor de caravan of camper 

Voor het gebruik van stroom in je caravan of camper heb je vaak niet veel meer nodig, dan een verlengkabel van het type CEE. De verlengkabel moet van een male-uitgang naar een female-uitgang lopen, waarbij je de male-zijde in de elektriciteitskast van de campinghouder steekt. De female-uitgang steek je in de camper of caravan. 

Niet iedere camper of caravan heeft standaard een CEE-aansluiting. Dit betekent dat je naast het reeds genoemde verloopstuk mogelijk nog een tweede onderdeel nodig hebt; van een CEE female-uitgang naar een male-uitgang voor randaarde. Onder randaarde verstaat men het klassieke stopcontact. Hier kun je bijvoorbeeld een losse haspel op aansluiten. 

Campingstekker voor een tent of vouwwagen

Een tent of vouwwagen is standaard uitgevoerd zonder CEE-aansluiting. Dit betekent dat voor het gebruik van stroom altijd geldt dat je twee onderdelen nodig hebt; het verloopstuk van de CEE-uitgang naar de randaarde-uitgang en een haspel of lange kabel. Het voordeel van een haspel zit in het feit, dat je direct meerdere uitgangen hebt. Naast een oplader voor je telefoon wil je bijvoorbeeld ook een elektrische koelbox en een klein lampje kunnen gebruiken in de tent of vouwwagen. 

Het verloopstuk voor het gebruik van stroom in je tent of vouwwagen moet aan de ene kant een CEE male-uitgang hebben, welke je in de elektriciteitskast van de camping steekt. Aan de andere kant heb je een female randaarde-stekker nodig. Daar kun je direct elektrische apparaten op aansluiten, maar ook de haspel. Mocht er geen CEE-aansluiting op de camping aanwezig zijn, dan steek je de stekker van de haspel rechtstreeks in het stopcontact op de camping. 

Tip: zorg dat de haspel volledig afgerold is, voordat je deze in het stopcontact of verloopstuk steekt op de camping. Het voorkomt een oververhitting van de kabel en daarmee een kortsluiting. Niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de andere campinggasten! 

Rode of blauwe campingstekker 

Wanneer je de verschillende campingstekkers met elkaar vergelijkt, zal al snel opvallen dat je keuze hebt uit een rode en blauwe campingstekker. Waar zit het verschil in tussen beide modellen? In beide gevallen gaat het om een 3-fase stekker. Een rode stekker levert 230/400 Volt, wat betekent dat er 230 Volt loopt tussen de fase- en nuldraad en 400 Volt tussen de fasen onderling. Bij een blauwe stekker wordt 130/230 Volt geleverd: 130 Volt tussen de fase- en nuldraad en 230 Volt tussen de fasen onderling. 

De meeste mensen maken op de camping gebruik van een blauwe stekker, daar 230 Volt volstaat voor het gebruik van elektrische apparaten in de caravan, camper of tent. Naast de rode en blauwe campingstekker heb je overigens ook nog een gele variant. De gele variant levert slechts 110 Volt, wat voor de meeste apparaten op de camping te weinig zal zijn. 

Verloopstuk voor campingstekker 

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, kiezen veel mensen voor het gebruik van een verloopstuk als campingstekker. Het verloopstuk (veelal CEE male naar randaarde female) koppelen ze aan een haspel of stekkerblok, om zo meerdere stopcontacten te creëren voor het gebruik van elektrische apparatuur in de caravan of tent. Zonder een dergelijk verloopstuk is het vaak niet mogelijk om stroom te gebruiken op een camping. De meeste campings bieden uitsluitend een CEE-aansluiting. 

Moderne campers en caravans zijn voorzien van een aansluiting aan de buitenzijde. Dit betekent dat je een verloopstuk campingstekker nodig hebt met aan de ene zijde CEE male en aan de andere zijde CEE female. De CEE male-zijde steekt men in het stopcontact op de camping en de CEE female-zijde in de caravan of camper. 

beste cacmpingstekker

Campingstekker in andere landen 

In Nederland heb je aan een reguliere stekker van het type F en een CEE-verloopstekker voldoende om stroom te kunnen gebruiken op de camping. Andere landen vergen soms een aanvullende campingstekker. Hieronder zetten we de benodigdheden voor het gebruik van stroom op de camping per land voor je op een rijtje. 

Campingstekker in Frankrijk 

De meeste campings in Frankrijk zijn voorzien van een elektriciteitskast, waarin je een CEE male-stekker kunt stoppen. Aan de reeds genoemde verloopstukken heb je voldoende om stroom te kunnen gebruiken in je tent, caravan of camper. Houd er rekening mee, dat men in Frankrijk normaliter een stekker van het type E gebruikt. Deze stekker levert maximaal 240 Volt, waarmee de netspanning net iets hoger kan zijn dan in Nederland. Kijk voor het gebruik van een stekker van type E of je apparatuur geschikt is voor het aansluiten hiervan op 240 Volt. 

Campingstekker in Zwitserland 

Ook in Zwitserland kun je op vrijwel iedere camping een blauwe CEE-campingstekker gebruiken met een male-uitgang. Sommige campings bieden geen CEE-aansluiting. Houd er rekening mee, dat men in Zwitserland een ander type stekker gebruikt dan in Nederland. Je kunt een stekker van het type F zodoende niet in Zwitserland gebruiken zonder verloopstuk. Je hebt een verloopstekker nodig met aan de ene zijde een type J male-stekker en aan de andere zijde een randaarde female-stekker. 

Campingstekker in Italië 

In Italië worden stekkers van het type L gebruikt. Mocht een camping geen CEE-aansluiting hebben, wat relatief weinig voorkomt, dan heb je een verloopstuk nodig met een type L male-zijde en een randaarde female-zijde. Je kunt de haspel of het stekkerblok aan de randaarde female-zijde koppelen, terwijl je de type L male-zijde in het Italiaanse stopcontact steekt. 

Campingstekker in Oostenrijk 

Oostenrijkers gebruiken hetzelfde type stekker als dat men in Frankrijk doet. Dit betekent dat de netspanning van deze stekkers verschilt van die van het Nederlandse stopcontact. Gelukkig bieden de meeste campings in Oostenrijk een CEE-aansluiting, waarmee dit probleem niet speelt. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het zaak om voor het gebruik van stroom te kijken of je elektrische apparaten bestand zijn tegen een netspanning van 240 Volt. 

Campingstekker in Engeland 

In het Verenigd Koninkrijk gebruikt men een stekker van het type G. Je hebt een verloopkabel nodig met aan de ene zijde een type G male-stekker en aan de andere kant een randaarde female-stekker. Overigens is dit verloopstuk op lang niet alle Engelse campings noodzakelijk. Veel campings bieden een CEE-aansluiting, waarmee je een blauwe campingstekker kunt verbinden. 

Tips voor het aansluiten van de campingstekker 

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt zeker voor het gebruik van een campingstekker op een Europese camping. Veel mensen weten niet dat er binnen Europa verschillende soorten stekkers worden gebruikt. Het verschil is soms heel klein! Denk aan het verschil tussen de stekkers van Frankrijk en Nederland. Aan de buitenzijde zie je het verschil niet, maar het is er wel degelijk; een verschil in netspanning. Hieronder vind je een aantal tips, die je helpen goed voorbereid van huis te gaan. 

  • Tip 1: zorg er altijd voor dat je een verloopstekker bij je hebt, wanneer je geen type F-stekker op je vakantiebestemming kunt gebruiken. Het verloopstuk zet je in, wanneer er geen CEE-aansluiting aanwezig is. 
  • Tip 2: zoek vooraf op de website van de camping welke aansluitingen er geboden worden. Vaak staat hier aangegeven of het om een regulier stopcontact gaat, of om een CEE-aansluiting. 
  • Tip 3: gebruik bij voorkeur altijd een CEE-aansluiting, wanneer je de keuze hebt tussen deze aansluiting en een regulier stopcontact. Een CEE-aansluiting is veel veiliger dan het normale stopcontact, zeker in de buitenlucht. 
  • Tip 4: sluit de elektriciteitskast op de camping altijd af, als je de stekker in het stopcontact gestoken hebt. Het voorkomt dat kinderen met de stekkers en stroomcontacten gaan spelen. 
  • Tip 5: rol een haspel volledig af, voordat je deze in het stopcontact steekt op de camping. Het gaat een oververhitting van de kabel en daarmee een kortsluiting tegen. 

CEE kabel beschermen tegen vocht

Wat ook zeker makkelijk is om altijd bij te hebben is een veiligheidsbox tijdens regenachtige dagen of ochtenddauw. Deze spatwaterdichte veiligheidsdoos beschermt je CEE stekker verbinding tegen vocht. Er wordt zelfs een slot bij geleverd zodat niemand bij de stekkerverbinding kan. Ideaal voor op de camping om je CEE kabel op een veilige manier te verlengen.

Veel gestelde vragen over Campingstekkers in Europa

In dit artikel hebben we je zoveel mogelijk verteld over het gebruik van een campingstekker op een Europese camping. Hieronder vind je het antwoord op vragen die vaak gesteld worden over campingstekkers.

Welke stekker voor kamperen?

Wanneer je kampeert heb je veelal een CEE campingstekker nodig. De CEE-stekker herken je aan z’n kenmerkende blauwe kleur. Kies voor een verloopstuk met aan de ene zijde een CEE male-stekker en aan de andere zijde een randaarde female-stekker.

Wat is een Eurostekker voor de camping?

Een Eurostekker voor de camping is niets meer dan een verloopstuk met aan het ene uiteinde een CEE male-stekker en aan de andere kant één of meerdere randaarde female-stekkers. Deze stekkers kunnen op vrijwel iedere Europese camping gebruikt worden.

Waar koop je een campingstekker?

Je kunt een campingstekker vaak in de campingwinkel kopen, mocht je deze vergeten zijn. Voordeliger is het echter om de campingstekker voor vertrek in Nederland te bestellen. Er zijn verschillende webshops die de stekkers aanbieden.

Welke stekker heb ik nodig?

Kijk op deze pagina, om per land te zien welke campingstekker je nodig hebt. In de meeste gevallen volstaat een blauwe CEE-stekker, die je op vrijwel iedere camping in Europa kunt gebruiken.

Hoe lang moet het camping verlengsnoer zijn?

Zoek vooraf uit hoe groot de afstand tussen je kampeerplek en het elektriciteitskastje op de camping is. Op basis hiervan bepaal hoe lang het verlengsnoer voor op de camping moet zijn. Rol de haspel altijd volledig uit, voordat je deze in het stopcontact steekt.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *