De beste campingstoel van 2024. Kamperen in stijl

Een comfortabele campingstoel is onmisbaar tijdens een kampeervakantie. Na een lange wandeling of fietstocht in de natuur bijkomen in je campingstoel, genietend van een glas wijn of fris.

Bij de aankoop van een campingstoel heb je de keuze uit tal van verschillende modellen. Denk aan het verschil tussen een groter model relaxstoel en een compacte vlinderstoel. In dit artikel vertel ik je binnen een paar minuten hoe jij de beste campingstoel vindt voor jouw eerstvolgende kampeervakantie.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

In dit artikel zet ik de beste campingstoelen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken.

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

8

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

354

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

4.5

Bestede uren

Icon bekeken producten

16

Onderzochte producten

Onderstaande top 5 toont je de beste campingstoelen van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën.

Top 5 beste campingstoelen 

Campingstoelen worden in tal van verschillende modellen en prijsklassen aangeboden. Het maakt het soms best lastig te bepalen wat voor jou de beste campingstoel is. Zoek je bijvoorbeeld de beste vouwstoel, of kies je voor de beste betaalbare campingstoel?

Beste standenstoel

De Crespo AL-215 wordt gezien als de beste standenstoel. Deze campingstoel heeft een hoge rugleuning, wordt in verschillende kleuren aangeboden en is eenvoudig te verstellen. Het ene moment zit je rechtop om je te kunnen concentreren tijdens een gezelschapsspel, terwijl je de rugleuning op andere momenten flink laat zakken om te kunnen genieten van het mooie weer op je vakantiebestemming. Bij een standenstoel wil je ervan verzekerd zijn, dat de stoel niet uit zichzelf van de ene in de andere stand schiet als je tegen de rugleuning drukt. Deze Crespo AL-215 campingstoel biedt je die zekerheid.

VoordelenNadelen
Goed zitcomfortrelatief hoge prijs per stuk
Licht in gewicht
Goed van kwaliteit

Beste vouwstoel

Vouwstoel met verstelbare rug voor de camping s
decathlon.nl (€54,99)
Updated: 13 september 2022 - 06:48

De Quechua vouwstoel is een compacte, stijlvol vormgegeven en eenvoudig in elkaar te vouwen campingstoel. Ideaal om mee te nemen in de dakkoffer op je auto! Net als de Crespo AL-215 biedt ook dit model de mogelijkheid om de rugleuning te laten zakken, wanneer je even wilt ontspannen. Het model is vervaardigd uit een combinatie van staal en aluminium. Dit maakt dat de Quechua vouwstoel relatief licht van gewicht is.

Ten opzichte van de Crespo AL-215 wordt deze Quechua campingstoel voor een aanmerkelijk lagere prijs aangeboden: net geen vijftig euro per stuk. Met de prijs-/kwaliteitverhouding zit het zodoende ook goed bij dit model.

VoordelenNadelen
prijs-/kwaliteitverhouding is goedEven wennen hoe je deze moet inklappen
Gemakkelijk mee te nemen
Licht van gewicht

Beste koop campingstoel

Hoewel de prijs-/kwaliteitverhouding van de Quechua vouwstoel goed is, blijkt de Bo-Camp Copa Rio campingstoel een nog betere koop te zijn. Qua prijs is de stoel vergelijkbaar met de Quechua vouwstoel: iets meer dan vijftig euro. Het model biedt je veel comfort, is licht van gewicht en eenvoudig in te klappen. Je hebt bij de aankoop van deze campingstoel keuze uit verschillende kleuren.

Ter illustratie: waar de Quechua vouwstoel en de Crespo AL-215 allebei meer dan drie kilogram wegen, weegt de Bo-Camp Copa Rio campingstoel nog geen twee kilogram. Dit valt te verklaren door het feit, dat de stoel volledig van aluminium gemaakt is. Het zitvlak is vervaardigd uit polyester. Een zeer stevig materiaal, wat lang mooi blijft.

VoordelenNadelen
volledig van aluminium gemaaktNaden kunnen wat snel loslaten
goede kwaliteitRelatief lage zit
makkelijk mee te nemen

Beste inklapbare campingstoel

De Redwood Vouwstoel Vecht is een stevige, eenvoudig inklapbare campingstoel. Het model beschikt over een innovatieve constructie, die maakt dat je deze stoel in een compacte draagtas mee kunt nemen, zonder dat de stoel al snel erg instabiel aanvoelt bij het gebruik hiervan. Het feit dat een campingstoel eenvoudig in te klappen is tot een zeer compact pakketje, gaat vaak ten koste van het comfort wat de campingstoel je biedt. Dat gaat echter niet op voor de Redwood Vouwstoel Vecht. Het is een zeer prettige campingstoel met een stevige rug- en armleuning.

VoordelenNadelen
Goede kwaliteitNiet de goedkoopste vouwstoel
eenvoudig inklapbaar Gewicht van de stoel (6 kilogram)
kan in de eigen compacte draagtas
geschikt tot 120kg

Beste betaalbare campingstoel

Wanneer je al eens eerder gekampeerd hebt, zal de Eurotrail Campingstoel Lausanne je bekend voorkomen. Dit model is een van de populairste inklapbare campingstoelen, welke tegen een zeer scherpe prijs wordt aangeboden. Je betaalt voor deze campingstoel iets meer dan twintig euro per stuk. Het model kenmerkt zich door de handige bekerhouder, die je in de leuning van de Eurotrail Campingstoel Lausanne vindt.

Niet alleen is de campingstoel goedkoop en makkelijk in elkaar te vouwen. Ook is het model met iets meer dan twee kilogram zeer licht van gewicht. Je neemt de stoel hierdoor eenvoudig mee. Nadeel is het comfort van deze stoel; het comfort valt niet te vergelijken met dat van de andere stoelen uit dit overzicht.

VoordelenNadelen
inclusief opbergtas met handvatVrij smalle stoel
Een betaalbare campingstoelKwaliteit is minder als bij de andere
handige bekerhouder in de leuning

Verschillende soorten campingstoelen

Uit de top 5 met de beste campingstoelen van dit moment bleek al, dat je verschillende soorten stoelen van elkaar kunt onderscheiden.

verschillende type campingstoelen

Hieronder licht ik de verschillende modellen kort toe. Houd er hierbij rekening mee, dat een campingstoel binnen meerdere van deze categorieën kan vallen.

Standenstoel

Onder een standenstoel verstaat men een campingstoel, waarbij de rugleuning in verschillende standen in te stellen is. Bij de keuze voor een standenstoel is het voornamelijk van belang, dat het mechanisme stevig is. Je wilt voorkomen dat de rugleuning uit zichzelf naar een andere stand schiet, als je iets te hard tegen de rugleuning drukt. Vaak wordt een standenstoel vervaardigd uit een combinatie van staal en aluminium. Staal zorgt voor extra stevigheid, maar maakt de standenstoel ook zwaarder.

Relaxstoel

Een relaxstoel is zodanig ontworpen, dat deze een zo groot mogelijk comfort biedt aan de gebruiker ervan. Nadeel van een relaxstoel is dat deze modellen vaak wat duurder zijn en daarbij minder makkelijk kunnen worden meegenomen. Een relaxstoel beschikt over een hogere rugleuning en biedt in sommige gevallen extra ondersteuning aan de nek door een bolling in de rugleuning.

Vouwstoel

Zoals de naam al doet vermoeden, is een vouwstoel eenvoudig in te klappen. Groot voordeel hiervan is dat je een vouwstoel makkelijk meeneemt. Overigens moet een vouwstoel niet verward worden met een vlinderstoel. Een vlinderstoel herken je aan z’n opvallende onderstel. Niet iedere vouwstoel beschikt hierover.

Strandstoel

Een strandstoel is vaak compact, eenvoudig in te klappen en gemaakt van aluminium. Het voordeel van het gebruik van aluminium zit in het feit, dat het materiaal zeer licht is. Overigens kan dit ook een nadeel zijn, wanneer het bijvoorbeeld erg hard waait op het strand. Soms wordt een strandstoel geleverd met een losse draagtas. Een alternatief is een strandstoel met een lus aan de achterzijde van de rugleuning, waaraan je deze mee kunt nemen.

Vlinderstoel

De vlinderstoel werd reeds geïntroduceerd. Het model kenmerkt zich door het onderstel, wat de vorm heeft van een vlinder. Je kunt een vlinderstoel eenvoudig inklappen en meenemen. Soms is een vlinderstoel zelfs zo compact, dat je deze mee kunt nemen tijdens outdoor activiteiten. Net als bijvoorbeeld een strandstoel is ook een vlinderstoel zeer licht van gewicht en doorgaans gemaakt van aluminium. De stoel heeft een lagere rugleuning, is vaak wat goedkoper en biedt minder comfort. Het is de ideale stoel om een paar uur voor je tent te zitten.

Kinder campingstoel

Een kinder campingstoel is logischerwijs compacter dan een campingstoel voor volwassenen. Je neemt deze eenvoudig mee in de dakkoffer op je auto! Bij kinderstoelen voor op de camping is het voornamelijk van belang dat deze stabiel staan. Je wilt voorkomen dat de stoel om kan vallen als je kind te wild beweegt in de stoel. Voor de veiligheid van het kind beschikt een kinderstoel vaak niet over een verstelbare rugleuning. Bij de productie van dit type campingstoel wordt gekozen voor een combinatie van staal en aluminium, om de stevigheid ervan te verbeteren.

Opblaasbare banken en stoelen

Tijdens een dagje strand kun je in plaats van een strandstoel ook een opblaasbare bank of campingstoel meenemen. Deze opblaasbare modellen kun je soms zelfs vullen door deze in de wind te houden. Zo hoef je de stoel zelf niet op te blazen. Het voornaamste voordeel van deze opblaasbare banken en stoelen is het lichte gewicht hiervan. Daarbij zijn deze stoelen zeer compact op te bergen, waardoor je ze eenvoudig meeneemt in een rugzak. Nadeel hiervan kan wel zijn, dat je naast de opblaasbare stoel ook een pomp bij je moet hebben om deze relatief snel op te kunnen blazen.

© decathlon

Waarop moet je letten bij campingstoelen vergelijken 

Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende soorten campingstoelen? Binnen de verschillende categorieën kun je de diverse modellen campingstoelen vergelijken op een aantal factoren. Het helpt je de beste campingstoel te vinden bij jouw situatie. Voorbeelden van factoren waarop je stoelen kunt vergelijken zijn het materiaal waarvan deze gemaakt zijn en bijvoorbeeld het gewicht hiervan. Hieronder licht ik de verschillende factoren nader toe.

Materiaal

Bij de meeste campingstoelen wordt het onderstel gemaakt van aluminium, staal of een combinatie van allebei. Een stoel met een frame van aluminium biedt het voordeel dat deze zeer licht van gewicht is. Andersom is een stoel met een onderstel van staal én aluminium stabieler. Het kan het comfort wat de stoel biedt ten goede komen. Staal is een zwaarder materiaal dan aluminium.

Vaak wordt een campingstoel bekleed met polyester of een speciaal type kunststof. Het voordeel hiervan is dat het materiaal snel droogt, als je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met een regenbui of net naar het zwembad bent geweest. Daarbij is het materiaal bij vlekken eenvoudig schoon te houden.

Formaat

Des te meer comfort een campingstoel biedt, des te groter is deze doorgaans ook. Een standenstoel heeft vaak een hoge rugleuning, terwijl een vlinder- of vouwstoel juist zeer compact vormgegeven is. Let niet alleen op het formaat van de stoel, wanneer deze uitgeklapt is. Afhankelijk van het beoogde gebruik van de stoel wil je dat deze compact kan worden ingeklapt.

Tip: overweeg een compacte campingstoel welke geleverd wordt met een handige draagtas. Zo neem de stoel mee bij outdoor activiteiten, of bijvoorbeeld naar het strand.

Gewicht

Je las al dat stoelen van aluminium lichter zijn dan modellen van staal of een combinatie van allebei. De lichtste campingstoelen wegen minder dan twee kilogram. Kies je echter voor een goedkoper model gemaakt met een combinatie van staal en aluminium, dan loopt het gewicht al snel op tot ver boven de vier kilogram. Het is een groot verschil, zeker wanneer je de campingstoel mee wilt kunnen nemen in of aan een rugzak.

Tegelijker staat een zwaarder model stoel vaak steviger. Ook hier geldt zodoende dat het afhankelijk is van het beoogde gebruik van de stoel, welk gewicht acceptabel is. Neem je de stoelen mee in de dakkoffer op de auto, dan speelt het gewicht een kleinere rol.

Comfort

Het comfort wat een campingstoel je biedt is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van de rugleuning, het aantal standen waarin je de rugleuning kunt zetten, het materiaal van het zitvlak en de naden die dit bevat, enzovoorts. Een comfortabele campingstoel heeft een verstelbare rugleuning, waarbij het mechanisme stevig en betrouwbaar is.

Daarbij zal het materiaal van het zitvlak van een comfortabele campingstoel niet te veel over je huid schuren. In de zomer loop je met een korte broek, waardoor de kans op schuurplekken relatief groot is. Let goed op de naden in het materiaal, wanneer je een comfortabele campingstoel zoekt.

Stabiliteit

Een vijfde factor om rekening mee te houden bij het vergelijken van verschillende campingstoelen is de stabiliteit hiervan. Je wilt bijvoorbeeld zeker bij een campingstoel voor kinderen voorkomen dat deze om kan vallen, als je kind veel beweegt. Ook voor jezelf is het prettig te kunnen vertrouwen op de stevigheid van de campingstoel. Een campingstoel gemaakt van aluminium en staal is het meest stabiel. Modellen van aluminium in het model van een vlinderstoel zijn doorgaans het minst stabiel.

Conclusie: de beste campingstoelen

In dit artikel heb ik je de vijf beste campingstoelen van dit moment laten zien, gebaseerd op verschillende categorieën waarover je de stoelen kunt verdelen. Het is afhankelijk van het beoogde gebruik van de campingstoelen, welk type stoel het beste bij je past. Neem je de stoel mee tijdens outdoor activiteiten? Kies in dat geval voor een compact vouw- of vlinderstoel. Ook een opblaasbare stoel kan een optie zijn.

Wanneer je de campingstoel meeneemt om een aantal weken op de camping in Zuid-Europa te blijven staan, is het comfort van de stoel een belangrijke factor. Kies in zo’n geval voor een standenstoel, waarbij je de rugleuning op ieder moment in de gewenste stand kunt zetten. Kijk nog eens naar de verschillende factoren op basis waarvan stoelen te vergelijken zijn, om de beste campingstoel voor jou te vinden.

© header image decathlon

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *