Een GPS is erg handig voor wandelen, hiken en bergbeklimmen, omdat het je in staat stelt gemakkelijk je weg te vinden, zelfs als het zicht slecht is of het landschap weinig of geen onderscheidende kenmerken heeft. Gps’en hebben verschillende voordelen in vergelijking met smartphones die vaak worden gebruikt voor navigatie door recreatieve wandelaars.

Gps’en zijn duurzamer en gaan veel langer mee. Bovendien zijn ze meestal uitgerust met batterijen die kunnen worden vervangen door wegwerpbatterijen (meestal AA-batterijen) als opladen niet mogelijk is – bijvoorbeeld in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Het aansluiten van een powerbank behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

In vergelijking met de steeds populairder wordende GPS horloges (die inderdaad handig zijn voor het tracken van je route), bieden GPS’en een beter overzicht van het terrein omdat ze gedetailleerde kaarten kunnen weergeven en in sommige gevallen ook satellietbeelden.

Terwijl horloges alleen je locatie en richting in relatie tot de waypoints en routes (kruimelpad). Met bijvoorbeeld een Garmin kun je ook eenvoudig nieuwe waypoints invoeren en de route rechtstreeks plannen, terwijl je een computer nodig hebt om waypoints en routes op een GPS horloge in te voeren voorafgaand aan je wandeling. Daarom zijn handhelds de favoriete navigatietool als het gaat om wandelen en bergbeklimmen.

De Garmin GPS top 3

Voor degene die niet willen lezen, hier direct de Garmin GPS top 3 van dit jaar. Lees hieronder onze uitgebreide review van alle overige GPS modellen.

EEN GPS KOPEN – WAT IS BELANGRIJK?

Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten als je een GPS wilt gaan kopen.

BOUW / CASE:

Een GPS moet een robuust ontwerp hebben en gemaakt zijn van materialen die een goede schok- en slijtvastheid bieden. Bovendien moet deze ook waterbestendig zijn, zodat je het veilig kan gebruiken bij regenachtig weer. Alle apparaten die in deze review worden vermeld, bieden een goede duurzaamheid en komen in aanmerking voor de IPX7-waterbestendigheidsclassificatie (wat betekent dat het apparaat tot 30 minuten blootstelling aan water van maximaal 1 meter kan weerstaan).

BATTERIJDUUR:

De batterijduur moet minimaal 10 uur zijn, zodat je de batterijen niet te vaak hoeft te vervangen. Alle GPS’en in deze review hebben een geweldige levensduur van de batterij en kunnen worden gebruikt met de meegeleverde oplaadbare batterijen en met wegwerp alkaline batterijen. Een zonnelader is een zeer handige gadget voor het opladen tijdens langere tochten met een rugzak.

DISPLAY:

Voor een goed kaartoverzicht moet je navigatie zijn uitgerust met minimaal een 2-inch display met een goede resolutie. Veel moderne Garmin navigatie systemen zijn uitgerust met touchscreens – die niet perfect zijn voor wandelen bij koud weer of op grote hoogten, omdat ze moeilijk te gebruiken zijn met handschoenen aan. Met touchscreens kun je de gps echter sneller en eenvoudiger bedienen. In deze review hebben we twee apparaten met knoppen en drie apparaten met aanraakschermen vermeld. Alle apparaten in deze review hebben schermen van hoge kwaliteit.

GEWICHT:

Wandelen en bergbeklimmen vereisen lichtgewicht uitrusting, want met lichtgewicht uitrusting kun je sneller en gemakkelijker wandelen. In deze review hebben we alleen lichtgewicht gps’en opgenomen.

PLANNING SOFTWARE:

Het is een groot voordeel als een GPS wordt geleverd met planningssoftware (voor pc of Mac), omdat je met planningssoftware eenvoudig routes en waypoints kunt maken die vervolgens in het apparaat kunnen worden geïmporteerd. Gewoonlijk toont planningssoftware je ook geavanceerde informatie over de routes die je hebt gemaakt, zoals afstand, opstijging enz. Sommige merken hebben hun eigen software zoals bijvoorbeeld Garmin (bijv. BaseCamp-app die beschikbaar is voor Mac en Windows), terwijl anderen toepassingen van derden gebruiken.

KENMERKEN:

Moderne GPS’en tonen niet alleen je locatie op een kaart, maar hebben ook andere handige functies zoals een elektronisch kompas en een barometrische hoogtemeter. Zo’n kompas en hoogtemeter werken zelfs als het Gps-signaal niet beschikbaar is en komen dus goed van pas wanneer je wandelt in nauwe valleien of een dicht bos, waar het moeilijk kan zijn om een signaal te krijgen. Sommige kunnen ook worden verbonden met andere apparaten zoals smartphones, camera’s (bijvoorbeeld de Garmin Virb actiecamera), hartslagmeters en temperatuursensoren. Deze apparaten kunnen vervolgens rechtstreeks worden bestuurd vanuit de GPS, die ook verschillende informatie van elk apparaat kan weergeven (bijvoorbeeld meldingen van een smartphone, de hartslag van een hartslagmeter enz.).

POSITIONERINGSTECHNOLOGIE:

Naast GPS ondersteunen sommige apparaten ook GLONASS – een alternatief voor GPS. Apparaten die zowel GPS als GLONASS ondersteunen, lokaliseren je positie sneller en nauwkeuriger. Bovendien is het ook waarschijnlijker dat ze je positie op moeilijk terrein vinden (smalle valleien, dicht bos, enz.). Vier van de hier vermelde Navigatieapparaten ondersteunen zowel GPS als GLONASS, terwijl één apparaat (Magellan eXplorist 710) alleen GPS ondersteunt. Bovendien kan de positioneringsnauwkeurigheid worden verhoogd met de WAAS-functie die GPS-signaal correcties biedt, terwijl de positionering snelheid kan worden verbeterd met de Hotfix-functie die de posities van satellieten voor de komende drie dagen berekent en opslaat.

De eTrex 22x en eTrex 32x bieden dezelfde gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en betaalbaarheid als de eTrex handheld GPS-serie, plus vooraf geladen TopoActive Europa kaarten. Deze toestellen zijn ideaal voor quads, fietsen, varen of hiken.

Of je nu gaat hiken, jagen, klimmen, geocachen, kajakken of mountainbiken, met deze hoogwaardige, robuuste GPSMAP 66s met 3-inch kleurenscherm valt er altijd meer te ontdekken. Wij mochten zijn grotere broer testen. Lees onze review van de GPSMAP 66SR

Ontdek meer met deze robuuste handheld GPSMAP 65s met zeer nauwkeurige trackingmogelijkheden, een 2,6-inch kleurenscherm en vooraf geïnstalleerde kaarten.

CONCLUSIE

Er is eigenlijk maar een merk op GPS gebied en dat is Garmin. Garmin maakt Gps’en voor iedere doelgroep of het nu navigatie is of een smartwatch Garmin lijkt heer en meester op Outdoor GPS gebied. Welke gebruik jij nu zelf en waarvoor? Laat het hieronder in de reacties weten.

Nog een laatste tip: Vergeet niet om je GPS up-to-date te houden. Niet alleen voor wat betreft de kaarten, maar ook de software. Deze updates brengen altijd verbeteringen met zich mee. Mijn advies is om dan ook een keer in de zoveel tijd te controleren op updates. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel: Garmin Update.

FAQ – Wandel GPS

Wat is de beste wandel GPS?

De beste wandel GPS is een GPS die licht van gewicht is en een lange batterijduur heeft. Gelukkig zijn de meeste GPS'en hiermee uitgerust. Voor een complete lijst zie onze vergelijking.

Hoe werkt wandelen met een GPS?

Met een GPS bij de hand weet je altijd waar je bent. Dit komt doordat een GPS vrij nauwkeurig je positie kan bepalen door middel van de satellieten.

Wat betekend GPS?

GPS betekend: Global Positioning System. Door gebruik te maken van 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen.

Moet ik een wandel gps of smartphone gebruiken?

Een wandel GPS heeft altijd de voorkeur boven een smartphone. Dit omdat de GPS steviger is, meestal tegen water kan en een langere batterijduur heeft.