Een GPS is erg handig voor wandelen, hiken en bergbeklimmen, omdat het je in staat stelt gemakkelijk je weg te vinden, zelfs als het zicht slecht is of het landschap weinig of geen onderscheidende kenmerken heeft. Gps’en hebben verschillende voordelen in vergelijking met smartphones die vaak worden gebruikt voor navigatie door recreatieve wandelaars. Gps’en zijn duurzamer en gaan veel langer mee. Bovendien zijn ze meestal uitgerust met batterijen die kunnen worden vervangen door wegwerpbatterijen (meestal AA-batterijen) als opladen niet mogelijk is – bijvoorbeeld in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Het aansluiten van een powerbank behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

In vergelijking met de steeds populairder wordende GPS horloges (die inderdaad handig zijn voor het tracken van je route), bieden GPS’en een beter overzicht van het terrein omdat ze gedetailleerde kaarten kunnen weergeven en in sommige gevallen ook satellietbeelden, terwijl horloges alleen je locatie en richting in relatie tot de waypoints en routes (kruimelpad). Met bijvoorbeeld een garmin gps kun je ook eenvoudig nieuwe waypoints invoeren en de route rechtstreeks plannen, terwijl je een computer nodig hebt om waypoints en routes op een GPS horloge in te voeren voorafgaand aan je wandeling. Daarom zijn handheld gps’en de favoriete navigatietool als het gaat om wandelen en bergbeklimmen.

Vertrouw echter nooit alleen op een GPS (in de vorm van een horloge, telefoon of mobiel apparaat), omdat ze allemaal worden beperkt door de levensduur van de batterij en de beschikbaarheid van het GPS signaal. Het wordt aanbevolen dat je altijd een kompas en kaart meeneemt als back-up wanneer je je op onbekend terrein begeeft.

De Garmin GPS top 3:

Voor degene die niet willen lezen, hier direct de Garmin GPS top 3 van 2021. Lees hieronder onze uitgebreide review van alle overige GPS modellen.

Garmin Etrex 10

Garmin Etrex10
 •  goedkoop instapmodel
 •  waterbestendig
 •  voor wandelen / geocachen

GPSMAP 64sx

Garmin Gps Map 64sx
 • display duidelijk in zonlicht
 • barometrische hoogtemeter
 • gedetailleerde topo kaart

GARMIN OREGON 750T

Garmin Oregon 750 T
 • Een 3D kompas
 • GPS als GLONASS signalen
 • incl. 8 megapixel camera

Een GPS kopen – Wat is belangrijk?

Bouw / Case:

Een GPS moet een robuust ontwerp hebben en gemaakt zijn van materialen die een goede schok- en slijtvastheid bieden. Bovendien moet deze ook waterbestendig zijn, zodat je het veilig kan gebruiken bij regenachtig weer. Alle apparaten die in deze review worden vermeld, bieden een goede duurzaamheid en komen in aanmerking voor de IPX7-waterbestendigheidsclassificatie (wat betekent dat het apparaat tot 30 minuten blootstelling aan water van maximaal 1 meter kan weerstaan).

Batterijduur:

De batterijduur moet minimaal 10 uur zijn, zodat je de batterijen niet te vaak hoeft te vervangen. Alle GPS’en in deze review hebben een geweldige levensduur van de batterij en kunnen worden gebruikt met de meegeleverde oplaadbare batterijen en met wegwerp alkaline batterijen. Een zonnelader is een zeer handige gadget voor het opladen van een GPS tijdens langere tochten met een rugzak.

Display:

Voor een goed kaartoverzicht moet je navigatie zijn uitgerust met minimaal een 2-inch display met een goede resolutie. Veel moderne Garmin navigatie systemen zijn uitgerust met touchscreens – die niet perfect zijn voor wandelen bij koud weer of op grote hoogten, omdat ze moeilijk te gebruiken zijn met handschoenen aan. Met touchscreens kun je de gps echter sneller en eenvoudiger bedienen. In deze review hebben we twee apparaten met knoppen en drie apparaten met aanraakschermen vermeld. Alle apparaten in deze review hebben schermen van hoge kwaliteit.

Gewicht:

Wandelen en bergbeklimmen vereisen lichtgewicht uitrusting, want met lichtgewicht uitrusting kun je sneller en gemakkelijker wandelen. In deze review hebben we alleen lichtgewicht gps’en opgenomen.

Planning Software:

Het is een groot voordeel als een GPS wordt geleverd met planningssoftware (voor pc of Mac), omdat je met planningssoftware eenvoudig routes en waypoints kunt maken die vervolgens in het apparaat kunnen worden geïmporteerd. Gewoonlijk toont planningssoftware je ook geavanceerde informatie over de routes die je hebt gemaakt, zoals afstand, opstijging enz. Sommige merken hebben hun eigen software zoals bijvoorbeeld Garmin (bijv. BaseCamp-app die beschikbaar is voor Mac en Windows), terwijl anderen toepassingen van derden gebruiken.

Kenmerken:

Moderne GPS’en tonen niet alleen je locatie op een kaart, maar hebben ook andere handige functies zoals een elektronisch kompas en een barometrische hoogtemeter. Zo’n kompas en hoogtemeter werken zelfs als het GPS signaal niet beschikbaar is en komen dus goed van pas wanneer je wandelt in nauwe valleien of een dicht bos, waar het moeilijk kan zijn om een signaal te krijgen. Sommige kunnen ook worden verbonden met andere apparaten zoals smartphones, camera’s (bijvoorbeeld de Garmin Virb actiecamera), hartslagmeters en temperatuursensoren. Deze apparaten kunnen vervolgens rechtstreeks worden bestuurd vanuit de GPS, die ook verschillende informatie van elk apparaat kan weergeven (bijvoorbeeld meldingen van een smartphone, de hartslag van een hartslagmeter enz.).

Positioneringstechnologie:

Naast GPS ondersteunen sommige apparaten ook GLONASS – een alternatief voor GPS. Apparaten die zowel GPS als GLONASS ondersteunen, lokaliseren je positie sneller en nauwkeuriger. Bovendien is het ook waarschijnlijker dat ze je positie op moeilijk terrein vinden (smalle valleien, dicht bos, enz.). Vier van de hier vermelde GPS-apparaten ondersteunen zowel GPS als GLONASS, terwijl één apparaat (Magellan eXplorist 710) alleen GPS ondersteunt. Bovendien kan de positioneringsnauwkeurigheid worden verhoogd met de WAAS-functie die GPS-signaal correcties biedt, terwijl de positionering snelheid kan worden verbeterd met de Hotfix-functie die de posities van satellieten voor de komende drie dagen berekent en opslaat.

De beste wandel GPS lijst:

Garmin eTrex 10
Garmin GPSMAP 64st
Garmin Oregon 750t
Garmin Montana 680t
Satmap Actief 20

Garmin eTrex 10

Geschikt voor:

 • Wandelen 
 • Alpinisme
 • Klimmen
 • Trekking
 • Jacht
 • Geocaching
 • Backpacken
Garmin Etrex10

De Garmin eTrex 10 is het lichtste en kleinste apparaat in deze review. Dit maakt het perfect voor wandelen, bergbeklimmen, wandelen en andere outdoor-activiteiten – je kunt deze gps gemakkelijk opbergen in de heupgordel van je rugzak. Het apparaat ligt ook perfect in de hand. Het is zeer compact en biedt een uitstekende water- en schokbestendigheid. Het display is klein maar biedt voldoende leesbaarheid. Deze is monochrome en heeft een resolutie van 128 x 160 pixels.

De Garmin eTrex 10 is uitgerust met een kompas, barometrische hoogtemeter, WAAS, HotFix en draadloze connectiviteit. Het elektronische kompas geeft richting aan, zelfs als het apparaat niet volledig waterpas staat. Kaarten kunnen eenvoudig via de mini USB worden toegevoegd. De Garmin eTrex 10 is een geweldige GPS vanwege zijn kleine formaat en ongelooflijke hardware. We raden het aan voor beginnende wandelaars, bergbeklimmers, klimmers en andere outdoorliefhebbers.

Voordelen
 • Batterijduur
 • Gewicht
 • Zijknoppen
 • Waterbestendig
Nadelen
 • Klein scherm

Garmin eTrex 10 Video

Garmin GPSMAP 64sx

Geschikt voor:

 • Wandelen
 • Alpinisme
 • Trekking
 • Jacht
 • Geocaching
 • Backpacken
Garmin Gps Map 64sx

De Garmin GPSMAP 64sx is uitgerust met een iets groter scherm dan de Garmin eTrex 10 en heeft knoppen onder het scherm in plaats van langs de zijkanten, wat de lengte van het apparaat duidelijk vergroot. Daarom is deze iets minder handzaam dan de eTrex 10. De Garmin GPSMAP 64sx is uitgerust met een helixantenne die tegelijkertijd zowel GPS- als GLONASS-satellieten volgt, waardoor de vergrendelingssnelheid van de satellieten en de nauwkeurigheid van de positionering wordt verhoogd.

Andere functies zijn onder meer een elektronisch 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en Bluetooth-chipset waarmee je draadloos verbinding kunt maken met andere Bluetooth-apparaten – bijvoorbeeld je SmartPhone. De Garmin GPSMAP 64sx ondersteunt ook meldingen zoals gemiste oproepen, sms-berichten en andere waarschuwingen van je telefoon om rechtstreeks op de GPS te worden weergegeven.

De GPS wordt geleverd met de TOPO EU. 100K-kaarten en een abonnement van 1 jaar op BirdsEye satellietbeelden. De Garmin GPSMAP 64sx is een geweldig apparaat, maar in vergelijking met de eTrex 10 is hij zwaarder, groter en heeft hij een kortere levensduur van de batterij. De constructie is echter zeer robuust en dus kan de GPS gemakkelijk zware omstandigheden weerstaan.

Voordelen
 • Duurzaamheid
 • Toetsen
 • GLONASS-ondersteuning
Nadelen
 • Grootte

Garmin GPSMAP 64sx Video

Garmin Oregon 750t

Geschikt voor:

 • wandelen
 • alpinisme
 • trekking
 • Jacht
 • Geocaching
 • backpacken
Garmin Oregon 750t

De Garmin Oregon 750t is een geavanceerd GPS-apparaat, uitgerust met een 3-inch touchscreen. Het scherm biedt een goede leesbaarheid, zelfs in direct zonlicht, en ondersteunt multi-touch en dubbele oriëntatie weergave. Het nadeel van het touchscreen is dat deze moeilijk te gebruiken is met handschoenen aan.

De Garmin Oregon 750t is uitgerust met een 3-assig kompas, versnellingsmeter, barometrische hoogtemeter en een 8-megapixelcamera voor snapshots. Met de hoogwaardige geïntegreerde antenne kan deze GPS de locatie snel en nauwkeurig ophalen (het gebruikt zowel GPS als GLONASS).

Deze GPS is ook perfect voor Geocaching omdat hij tot 4 miljoen Geocaches kan opslaan. Je kunt de beschrijvingen en hints rechtstreeks op de gps lezen. Er zijn filters waarmee je de Geocaches kunt sorteren op grootte, terrein, moeilijkheidsgraad en type. De camera beschikt over autofocus, geotagging en delen via Garmin Adventures. Reizen kunnen eenvoudig worden gepland in de Garmin BaseCamp-app. De Garmin Oregon 750t wordt geleverd met Topo EU. 100K-kaarten en extra kaarten kunnen eenvoudig naar het toestel worden geüpload.

Voordelen
 • Leesbaarheid
 • Gebruiksvriendelijk
 • GLONASS-ondersteuning
Nadelen

Garmin Oregon 750t Video

Garmin Montana 680t

Geschikt voor:

 • wandelen
 • alpinisme
 • trekking
 • backpacken
 • Jacht
 • Geocaching
 • backpacken
Garmin Montana 680t

De Garmin Montana 680t is een ander geavanceerde gps van het iconische merk Garmin. Het is iets groter en zwaarder dan de Garmin Oregon 750t, maar aan de andere kant heeft het ook een groter scherm (een inch extra) met een betere resolutie. Het touchscreen-display ondersteunt dubbele oriëntatie en is “handschoenvriendelijker” dan standaard touchscreen-displays. Dit neemt niet weg dat het touchscreen moeilijk te gebruiken is met handschoenen aan, want als je een (dikke) handschoen draagt, heb je nog steeds problemen om het scherm precies aan te raken.

De Garmin Montana 680t beschikt over een barometrische hoogtemeter, digitaal kompas, 8 MP-camera, zon- en maaninformatie, jacht- / viskalender, getijtafels en turn-by-turn navigatie. Omdat de gps zowel GPS- als GLONASS-satellieten volgt en bovendien de HotFix- en WAAS-functies gebruikt, wordt het signaal zeer snel opgehaald en wordt de locatie nauwkeurig weergegeven.

Deze GPS wordt aangedreven door een oplaadbare lithium-ionbatterij, maar kan ook op 3 standaard AA-batterijen werken. De levensduur van de lithium-ionbatterij is ongeveer 16 uur en de levensduur van 3 standaard AA-batterijen is iets langer – ongeveer 22 uur. De Garmin Montana 680t is een krachtig navigatietool, maar heeft twee grote nadelen – gewicht en grootte.

Garmin Montana 680t Video

Satmap GPS Actief 20

Geschikt voor:

 • wandelen
 • alpinisme
 • trekking
 • Jacht
 • Geocaching
 • backpacken
Satmap Active 20

De Satmap Active 20 is een eenvoudig maar zeer effectief GPS. Daarom is het geschikt voor zowel beginners als professionals. Het apparaat weegt 11 gram en is uitgerust met een 3,5-inch scherm met hoge resolutie. De knoppen zijn groot en gemakkelijk te gebruiken – zelfs wanneer je handschoenen draagt ​​of koude vingers heeft. De constructie is zeer solide en dus biedt het apparaat een goede bescherming tegen schokken en water. Satmap Active 20 heeft de IP68 waterbestendigheidsgraad, wat betekent dat het tot 1,5 meter onder water kan worden ondergedompeld. Het heeft ook de IK7 impact rating en maakt gebruik van het robuuste Gorilla-glas.

Deze Satmap gps is uitgerust met Bluetooth Smart waarmee je draadloos routes kunt delen en er extra apparatuur, zoals een hartslagband, op kunt aansluiten. Deze gps is ook uitgerust met een barometrische hoogtemeter voor nauwkeurige metingen. Hoogte-informatie is beschikbaar, zelfs als het GPS-signaal verloren gaat – precies vanwege de barometrische hoogtemeter. Er zijn veel kaarten beschikbaar voor dit apparaat – ze kunnen rechtstreeks worden gekocht via de website van Satmap.

De meegeleverde oplaadbare batterij gaat tot 16 uur mee, maar kan worden vervangen door 3 AA-batterijen. De Satmap Active 20 is een geweldig apparaat voor elke wandelaar of bergbeklimmer. De belangrijkste voordelen van de Satmap Active 20 in vergelijking met de concurrentie zijn de handige knoppen en het grote display met hoge resolutie. Het nadeel is dat deze GPS moeilijk aan te komen is in Nederland. Vooralsnog alleen te bestellen via satmap zelf.

Voordelen
 • Groot scherm
 • Toetsen
 • Compact
Nadelen
 • Moeilijk aan te komen

SATMAP GPS ACTIVE 20 Video

FAQ – Wandel GPS

Wat is de beste wandel GPS?

De beste wandel GPS is een GPS die licht van gewicht is en een lange batterijduur heeft. Gelukkig zijn de meeste GPS'en hiermee uitgerust. Voor een complete lijst zie onze vergelijking.

Hoe werkt wandelen met een GPS?

Met een GPS bij de hand weet je altijd waar je bent. Dit komt doordat een GPS vrij nauwkeurig je positie kan bepalen door middel van de satellieten.

Wat betekend GPS?

GPS betekend: Global Positioning System. Door gebruik te maken van 32 (bij opstart 24) verschillende satellieten die elk in een van de zes banen op 20.200 km hoogte cirkelen.

Moet ik een wandel gps of smartphone gebruiken?

Een wandel GPS heeft altijd de voorkeur boven een smartphone. Dit omdat de GPS steviger is, meestal tegen water kan en een langere batterijduur heeft.

Conclusie

Er is eigenlijk maar 1 merk op GPS gebied en dat is Garmin. Garmin maakt GPS’en voor iedere doelgroep of het nu navigatie is of een smartwatch Garmin lijkt heer en meester op Outdoor GPS gebied. Maar de Satmap is een goed alternatief. Helaas hebben we hier zelf nog weinig ervaring mee. Welke GPS gebruik jij nu zelf en waarvoor? Laat het hieronder in de reacties weten.

Nog een laatste tip: Vergeet niet om je GPS up to date te houden. Niet alleen voor wat betreft de kaarten, maar ook de software. Deze updates brengen altijd verbeteringen met zich mee. Mijn advies is om dan ook een keer in de zoveel tijd te controleren op updates. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel: Garmin Update.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons ook op sociale media!