Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Wanneer je met een sportieve fiets op een oneffen ondergrond wilt rijden, kan een gravelbike een verstandige keuze zijn. Een gravelbike is een mix van een racefiets, een mountainbike en een cyclocross fiets. Bij de aankoop van een gravelbike heb je keuze uit een breed scala aan modellen.

Hoe vind je de beste gravelbike van dit moment, passend bij je persoonlijke voorkeuren? In dit artikel zet ik mijn vijf favoriete modellen op een rijtje. Kijk ook eens naar het stuk, waarin ik uiteenzet op welke factoren ik let bij het vergelijken van de verschillende gravelbikes.

De beste gravelbikes van dit moment

Hieronder vind je mijn persoonlijke top 3 van de beste gravelbikes. Belangrijk bij het kiezen van een gravelbike is het bepalen van het verwachte gebruik hiervan. Combineer je de gravelbike met een racefiets of mountainbike, dan kies je mogelijk sneller voor een goedkoper model. Wil je de gravelbike als enige fiets gebruiken voor tochten op oneffen ondergrond? In dat geval is je budget mogelijk ruimer.

  1. Ks Cycling Fiets Gravelbike racefiets 28 ”
  2. Marin Lombard 1
  3. Triban Gravelbike GRVL120

De eenvoudige en veelzijdige GRVL120 is ontwikkeld voor wie wil starten met gravelbiken. 1 kettingblad, flared stuur en wielen en banden compatibel met tubeless.

Deze fiets is ideaal om op verkenning te gaan in je omgeving, door de heel neutrale fietshouding en een aan gravel aangepaste transmissie rijdt hij heel aangenaam.

De Lombard is robuust en responsief en is ontworpen om u dag na dag op uw reizen te vergezellen, ongeacht de omstandigheden. U bent van alle kanten zichtbaar dankzij de reflecterende lak en de onderdelen zijn gekozen vanwege hun duurzaamheid, zodat u zorgeloos kunt genieten van stad en platteland.

Eersteklas racefietsgenen met een snufje mountainbike: de 28″ XCEED gravelbike van KS Cycling biedt ook buiten de gebaande paden een echt racefietsgevoel. De gravelbike overbrugt de kloof tussen racefietsen en crossfietsen. Ondanks de fundamentele deugden van een racefiets, kan de XCEED-grindfiets gemakkelijk een of twee kortere stukken door het bos nemen. Bredere, licht geprofileerde banden zorgen voor de nodige tractie op losse ondergrond, platformpedalen zorgen voor de nodige grip en mechanische schijfremmen zorgen voor de overeenkomstig hogere remkracht in het veld. 

Welke gravelbike kopen?

Alvorens je op zoek gaat naar een geschikte gravelbike, is het belangrijk om na te gaan of dit het meest geschikte type fiets voor je is. Een gravelbike is feitelijk een combinatie van een racefiets, een cyclocross fiets en een mountainbike. De fiets heeft een sportief, snel frame, welke te vergelijken is met die van de racefiets en cyclocross fiets. Datzelfde geldt voor het stuur van een gravelbike. Banden van de gravelbike lijken meer op die van een mountainbike: ze zijn relatief dik en breed. Het zorgt voor een optimale grip op een oneffen ondergrond.

Koop je de gravelbike om op een terrein met dikke keien of vochtige stukken te kunnen fietsen, dan is een mountainbike doorgaans een betere optie. De gravelbike wordt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk gebruikt op een gravel ondergrond. Op een natte ondergrond biedt de gravelbike minder grip dan een mountainbike of cyclocross fiets. Je zou dit kunnen ondervangen door voor een andere banden te kiezen.

De voornaamste reden om een gravelbike te kopen, is het feit dat je hiermee lange stukken op een combinatie van een effen en oneffen ondergrond kunt rijden. De fiets biedt meer comfort dan een mountainbike. Je haalt daarnaast hogere snelheden met een gravelbike.

beste gravelbike

Frame van een gravelbike

Wanneer je een sportieve fiets koopt, zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is het materiaal waarvan het frame van de fiets gemaakt is. Carbon is het lichtste materiaal, maar ook het meest kwetsbare. In die zin, dat carbon kan scheuren of breken bij een valpartij. Na een val met een carbon frame is het raadzaam het frame te laten controleren door een professionele fietsenmaker. Zou je door blijven fietsen, dan loop je het risico dat het frame onderweg verder scheurt of volledig breekt. Wellicht ken je de beelden van wielerwedstrijden.

Steviger is een frame van titanium of aluminium. Het nadeel van deze materialen is dat ze iets zwaarder zijn dan carbon. Dit betekent een grotere weerstand tijdens een fietstocht. Van deze drie materialen is titanium het duurst. Een beginnende of gemiddelde fietser zal kiezen voor een aluminium frame in combinatie met een carbon voorvork. De carbon voorvork biedt het voordeel dat deze trillingen van een oneffen ondergrond absorbeert. Het biedt je een betere controle over de fiets.

Banden van een gravelbike

Niet alleen is het belangrijk om naar het frame van de gravelbike te kiezen. Let ook op de banden hiervan. Op een oneffen ondergrond, zeker wanneer deze vochtig is, wil je verzekerd zijn van een goede grip. Een relatief diep profiel in de band van de gravelbike is om deze reden wenselijk. Naast het feit dat een band vaak wat dikker is, wordt doorgaans gekozen voor een bredere band dan bij een racefiets. De banden van een gravelbike zijn echter niet te vergelijken met die van een mountainbike. Dit heeft te maken met het feit, dat een mountainbike op een nog grovere ondergrond gebruikt kan worden dan de gravelbike.

Op een gravelbike wordt vrijwel altijd voor tubeless banden gekozen. Dit type band biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke band. Zo biedt een tubeless band een betere grip, haal je hogere snelheden en ervaar je meer comfort. Dit zit voornamelijk in het feit, dat er bij een tubeless band geen wrijving optreedt tussen de buiten- en binnenband. De rolweerstand neemt hierdoor af.

Type remmen op de gravelbike

Een derde aspect om rekening mee te houden is het type remmen wat gebruikt wordt. Er zit een verschil in mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen. De mechanische schijfremmen zijn over het algemeen goedkoper dan de hydraulische modellen. Daarbij kan een mechanische schijfrem makkelijker vervangen worden. Andersom is een hydraulische variant duurzamer. Er hoeft minder onderhoud aan deze schijfremmen te worden uitgevoerd. De meeste gravelbikes uit het middensegment beschikken tegenwoordig over deze hydraulische schijfremmen. Ze laten je snel tot stilstand komen, wanneer je in de remmen knijpt. Dit is belangrijk, daar je zeker op een oneffen ondergrond snel moet kunnen handelen bij kleine hobbels of kuilen.

Tip: kies voor een hydraulische schijfrem waarbij de rem voorzien is van een dun laagje hars. Dit gaat een snelle slijtage aan zowel het remsysteem als de velg van je wiel tegen.

Shimano-groep waarmee een gravelbike is afgemonteerd

Kijk ook naar de Shimano-groep waarmee een gravelbike is afgemonteerd. In sommige gevallen wordt voor een derailleur gekozen van een ander merk dan Shimano. Het middensegment bevat echter weinig modellen met groepen van andere merken. De onderdelen van Shimano zijn van een zeer hoge kwaliteit en worden al jaren geliefd door fietsliefhebbers. Niet alleen onder de gebruikers van een gravelbike, maar ook onder die van racefietsen en mountainbikes. De Shimano-groepen zorgen dat het schakelen van de ene naar de andere versnelling zeer soepel verloopt. Daarbij zijn deze groepen betaalbaar en hebben ze relatief weinig onderhoud nodig.

Shimano-groepen zijn er in verschillende uitvoeringen. Dit maakt het af en toe best lastig om deze groepen met elkaar te vergelijken. De meeste modellen zijn uitgevoerd met een GRX-groep. Hierbij is de GRX 400-groep het basismodel, gevolgd door de GRX 600- en GRX 800-groep. Naast deze GRX-groepen biedt Shimano haar Tiagra-, 105-, Ultegra en Dura Ace-groep aan. De GRX-groepen zijn het meest veelzijdig, daar waar de andere genoemde groepen vrijwel alleen op racefietsen gebruikt worden. Een derde set Shimano-groepen is gericht op mountainbikes (Shimano Deore, SLX, XT en XTR).

In sommige gevallen wordt een gravelbike voorzien van een Tiagra- of 105-groep. Vergelijk je dit met een gravelbike welke is afgemonteerd met een Shimano GRX-groep, dan zou het om de GRX 400- of GRX 600-groep moeten gaan. Een GRX 800-groep is de beste keuze voor een gravelbike.

Mijn conclusie

Een belangrijk eerste aspect om rekening mee te houden is je ervaring. Begin je pas net met fietsen, in het bijzonder op een oneffen ondergrond, dan is het verstandig om voor een stevige gravelbike te kiezen. Denk hierbij aan de Triban Gravelbike GRVL120

Ben je op zoek naar een hele goede, lichte fiets voor een meer ervaren fietser? Kies in dat geval voor de Marin Lombard 1.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!