Gravelbike Koopgids

Wanneer je met een sportieve fiets op een oneffen ondergrond wilt rijden, kan een gravelbike een verstandige keuze zijn. Een gravelbike is een mix van een racefiets, een mountainbike en een cyclocross fiets. Bij de aankoop van een gravelbike heb je keuze uit een breed scala aan modellen.

Hoe vind je de beste gravelbike van dit moment, passend bij je persoonlijke voorkeuren? In dit artikel zet ik mijn vijf favoriete modellen op een rijtje. Kijk ook eens naar het stuk, waarin ik uiteenzet op welke factoren ik let bij het vergelijken van de verschillende gravelbikes.

De beste gravelbikes van dit moment

Hieronder vind je mijn persoonlijke top 5 van de beste gravelbikes. Belangrijk bij het kiezen van een gravelbike is het bepalen van het verwachte gebruik hiervan. Combineer je de gravelbike met een racefiets of mountainbike, dan kies je mogelijk sneller voor een goedkoper model. Wil je de gravelbike als enige fiets gebruiken voor tochten op oneffen ondergrond? In dat geval is je budget mogelijk ruimer.

TREK Checkpoint ALR 5

Trek Checkpoint Alr 5

Zelf beschouwt TREK de Checkpoint ALR 5 als het model met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Al jaren behoort TREK tot de meest betrouwbare en geliefde fietsmerken. De fiets kost iets meer dan tweeduizend euro en biedt je een groot comfort onderweg. Gebruik deze gravelbike bij langere tochten, waarbij je asfalt combineert met een oneffen ondergrond. De brede banden maken dat je op deze oneffen ondergrond voldoende grip hebt. Tegelijkertijd maakt het dynamische frame van de gravelbike dat je op asfalt hogere snelheden haalt dan met een mountainbike of cyclocross fiets.

De fiets is uitgevoerd met een trillingsdempende voorvork van carbon. Het frame zelf is gemaakt van aluminium. Daarbij is het model voorzien van een Shimano 2×11 GRX-aandrijving. De lichte versnellingen maken dat je met deze fiets ook de steile beklimmingen weet te doorstaan. Dankzij de hydraulische schijfremmen van de TREK Checkpoint ALR 5 sta je vrijwel direct stil als je remt. Om op oneffen ondergronden voldoende grip te hebben, is de fiets uitgevoerd met een 700x40c gravelband. Het biedt je voldoende stabiliteit op gravel ondergronden en voorkomt daarmee valpartijen.

Ook prettig aan deze TREK Checkpoint ALR 5 is het feit, dat het model van een groot aantal bevestigingspunten voorzien is. Deze bevestigingspunten kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een bidonhouder. Daar je met de gravelbike langere stukken zal fietsen, is het belangrijk voldoende drinken mee te nemen. Je kunt deze bevestigingspunten logischerwijs ook voor andere accessoires gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een tasje om spullen in mee te nemen voor onderweg.

De TREK Checkpoint ALR 5 is uitgevoerd met horizontaal verstelbare dropouts. Dit is een speciaal klemmechanisme, waarmee het mogelijk is om zowel singlespeed als met meerdere versnellingen te fietsen. Het gebruik van een singlespeed fiets heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Zeker op een harde ondergrond is het fijn fietsen. Verwacht je relatief lange stukken op een oneffen ondergrond te rijden met de gravelbike, dan is het verstandig om de versnellingen op de fiets te laten zitten. Naast het feit dat je keuze hebt uit versnellingen en singlespeed, maken de verstelbare dropouts het eveneens mogelijk om de geometrie van de fiets aan te passen. Zo kun je deze aan laten sluiten op je rijstijl.

Van Rysel gravelbike EDR Offroad GRX 1x

Van Rysel Gravelbike Edr Offroad Grx 1X

Wie op zoek is naar een stijlvolle gravelbike zou de Van Rysel EDR Offroad GRX 1x kunnen overwegen. Het model heeft een opvallende kleur en is bijzonder sportief vormgegeven. Puur afgaande op het frame, is deze gravelbike nauwelijks te onderscheiden van een volwaardige racefiets. Het model is iets goedkoper dan de gravelbike van TREK, met een prijs net onder de tweeduizend euro. Je kunt deze Van Rysel gravelbike EDR Offroad GRX 1x gebruiken op zowel een harde ondergrond, zoals asfalt, als ook op een oneffen ondergrond. Het grote comfort wat de fiets je biedt, maakt dat je er lange stukken op kunt rijden. Een aspect welke direct opvalt bij het bekijken van deze gravelbike is het lage gewicht hiervan. De fiets is gemaakt van carbon, wat maakt dat het model nog geen 9,0 kilogram weegt. Tegelijkertijd heeft carbon het nadeel, dat dit materiaal kan scheuren als je valt met de fiets. Voor een beginnende gebruiker van een gravelbike kan het om deze reden verstandig zijn om voor een gravelbike met een frame van aluminium te kiezen.

Net als de gravelbike van TREK heeft ook Van Rysel haar fiets afgemonteerd met de uiterst betrouwbare Shimano GRX-groep. Shimano is zeer geliefd onder fietsliefhebbers. Het merk laat het schakelen van de ene naar de andere versnelling soepel verlopen. Zeker bij een gravelbike is dit belangrijk, daar je zowel voor steile hellingen komt te staan als ook voor plotselinge veranderingen in de ondergrond. Snel schakelen is dergelijke situaties cruciaal om het tempo hoog te kunnen houden en de stabiliteit vast te houden.

Onder het frame van deze gravelbike zitten twee 700×38 TLR-banden. Ze bieden je de gewenste grip op oneffen ondergronden. Je zou de banden kunnen combineren met banden welke over een dieper profiel beschikken, wanneer je ook op een natte ondergrond zou rijden. Deze banden zijn specifiek bedoeld voor een droog terrein. Dankzij de hydraulische schijfremmen van deze gravelbike kom je snel tot stilstand, wanneer je plotseling hard moet remmen. De remblokjes zijn voorzien van hars, om een snelle slijtage van deze blokjes te kunnen voorkomen.

Giant Revolt Advanced 2 (2021)

Giant Revolt Advanced 2 2021
De Giant Revolt Advanced 2, in het model 2021, is een zeer sportieve fiets. De gravelbike heeft een opvallend diepe, roodbruine kleur. Het model wordt omschreven als soepel en efficiënt; een garantie op comfort onderweg! De fiets is met 2.500 euro relatief duur, ten opzichte van de andere modellen uit deze top 5 met de beste gravelbikes van dit moment. Je kunt deze Giant Revolt Advance 2 gebruiken op zowel asfalt, als een oneffen ondergrond. Denk hierbij aan gravel wegen en bijvoorbeeld zandpaden. Voor een natte ondergrond of een pad met veel grote keien, kan een mountainbike een betere keuze zijn.

Het is niet voor het eerst dat de Giant Revolt Advanced 2 wordt aangeboden. De eerste variant van dit model deed in 2018 zijn intrede in de winkels. Het feit dat deze fiets nu opnieuw vernieuwd is, geeft aan hoe populair de gravelbike is onder fietsliefhebbers.

Die populariteit zit onder meer in het gewicht van het frame. Het model is uitgevoerd met een Advanced composite frameset, welke de gravelbike licht en tegelijkertijd stevig maakt. Het lichte gewicht van de fiets komt van pas bij langere tochten. Je houdt de tocht langer vol dan bij het gebruik van bijvoorbeeld een relatief zware mountainbike. Tegelijkertijd zorgt de composite voorvork voor het absorberen van de trillingen die kleine oneffenheden in het oppervlak kunnen veroorzaken. Zo behoud je ook bij een oneffen ondergrond de controle over je fiets. Naast de voorvork draagt ook het Contact XR D-Fuse stuur hier aan bij.

Net als de andere gravelbikes die ik tot nu toe noemde, wordt ok de Giant Revolt Advanced 2 afgemonteerd met een Shimano GRX-set. De remmen van deze fiets zijn hydraulisch, wat ertoe leidt dat je vrijwel direct stilstaat bij het gebruik van de remmen. Dit is zeker bij oneffen ondergronden prettig, daar je snel moet kunnen anticiperen. De gravelbike beschikt over 700×38 Giant CrossCut AT1-banden (tubeless). Deze banden zorgen onderweg voor de nodige grip, waardoor je minder snel wegglijdt in bochten.

Triban gravelbike GRVL 900 Titanium Frame GRX

Triban Gravelbike Grvl 900 Grx

De Triban GRVL 900 bevindt zich in hetzelfde prijssegment als het voorgaande model van Giant. Ook deze fiets heeft een prijs van circa 2.500 euro. De gravelbike is vervaardigd uit een combinatie van titanium en carbon. Waar het frame van het uiterst stevige titanium gemaakt is, produceert men de voorvork en de balhoofdbuis van carbon. Het geheel heeft een gewicht van net iets minder dan 10,0 kilogram. Dit is vergelijkbaar met het model van Giant. Modellen die volledig van carbon gemaakt zijn, het model van Van Rysel bijvoorbeeld, is nog lichter. Voordeel van titanium ten opzichte van carbon is het feit, dat titanium steviger is. Het breekt of scheurt minder snel bij een valpartij.

Een combinatie van titanium en carbon maakt niet alleen dat de gravelbike zeer stevig is. Ook garandeert deze combinatie een groot comfort onderweg. Trillingen die veroorzaakt worden door oneffenheden in de ondergrond worden direct geabsorbeerd. Het maakt deze fiets geschikt voor langere afstanden op zowel een effen, als oneffen ondergrond. Houd er rekening mee, dat een gravelbike als deze niet geschikt is voor zeer oneffen ondergrond met dikke keien. Gebruik voor dergelijke tochten een mountainbike.

Het model is afgemonteerd met de GRX-600 groep van Shimano. Dit is in lijn met de wijze waarop de andere fietsen in dit overzicht zijn afgemonteerd. Groepen van Shimano staan voor een groot comfort, wat het schakelen soepel laat verlopen. De GRX-600 groep wordt gecombineerd met GRX-400 hydraulische remmen. Ook dit past bij de standaard voor gravelbikes. Met een hydraulische rem kom je snel tot stilstand, wat de kans op gevaarlijke situaties sterk verkleint. De remblokjes van dit remsysteem zijn voorzien van een dun laagje biologische hars. Het voordeel hiervan is dat de remblokjes minder snel zullen slijten. Evenals dat er minder snel schade ontstaat op de velgen van je wielen.

Onder het frame hangen twee Fulcrum RR900 wielen (tubeless), welke een goede grip bieden op droge, oneffen ondergronden. De kans dat je in bochten wegglijdt is hierdoor zeer klein, zelfs wanneer je ze op hoge snelheid neemt.

Cube Nuroad Pro (2022)

Cube Nuroad Pro 2020

Cube weigert haar Nuroad Pro als een gravelbike te omschrijven. Het model overbrugt de kloof tussen een harde en oneffen ondergrond. Daar waar een typische gravelbike logischerwijs voornamelijk bedoeld is voor gravel. Toch valt deze Cube Nuroad Pro goed te vergelijken met andere modellen uit deze top 5 met de beste gravelbikes van het moment. De fiets is licht van gewicht, waardoor je hier zonder moeite lange tochten op kunt maken.

Bij het bekijken van de Nuroad Pro is de vergelijking met de Attain kasseienfiets van Cube snel gemaakt. Beide modellen lijken qua geometrie sterk op elkaar. Het model gravelbike is voorzien van een carbon voorvork. Carbon heeft de fijne eigenschap, dat het trillingen onderweg goed weet te absorberen. Op deze manier heb je maar zeer weinig last van een oneffen ondergrond.

De Cube Nuroad Pro is uitgevoerd met Tektro TRP Spyre mechanische schijfremmen. Op dit punt verschilt het model van Cube van de andere gravelbikes uit dit overzicht. Immers, de andere modellen zijn uitgevoerd met een hydraulische schijfrem. Het voornaamste voordeel van mechanische schijfremmen is het feit, dat deze relatief makkelijk te plaatsen zijn. Andersom biedt een hydraulische schijfrem het voordeel, dat de modulatie van de remkracht beter is. Daarbij heeft een hydraulische schijfrem over het algemeen minder onderhoud nodig.

Een ander belangrijk verschil zit in de wijze waarop deze gravelbike afgemonteerd is. Waar op andere modellen gekozen is voor de GRX-groep van Shimano, kiest Cube voor haar Nuroad Pro voor de Tiagra-groep van Shimano. Vergelijken we beide groepen met elkaar, dan is de Tiagra-groep vergelijkbaar met een GRX 400-groep. De meeste modellen uit dit overzicht zijn echter voorzien van een GRX 600-groep. Het maakt dat de groep van deze Cube gravelbike enigszins tegenvalt.

De fiets is uitgevoerd met Schwalbe G-One banden, geplaatst op wielen van Cube zelf. Het zijn zeer betrouwbare banden, welke niet snel lek raken. Iets wat zeer prettig is bij het fietsen op een oneffen ondergrond! Qua dikte zijn deze banden te vergelijken met die van het model van TREK. Andere fietsen uit dit overzicht hebben banden die net een paar millimeter minder dik zijn. Je kunt de banden eenvoudig vervangen voor een andere band, wanneer je bijvoorbeeld voornamelijk op een effen ondergrond rijdt of de fiets van spatborden wil voorzien.

Welke gravelbike kopen?

Alvorens je op zoek gaat naar een geschikte gravelbike, is het belangrijk om na te gaan of dit het meest geschikte type fiets voor je is. Een gravelbike is feitelijk een combinatie van een racefiets, een cyclocross fiets en een mountainbike. De fiets heeft een sportief, snel frame, welke te vergelijken is met die van de racefiets en cyclocross fiets. Datzelfde geldt voor het stuur van een gravelbike. Banden van de gravelbike lijken meer op die van een mountainbike: ze zijn relatief dik en breed. Het zorgt voor een optimale grip op een oneffen ondergrond.

Koop je de gravelbike om op een terrein met dikke keien of vochtige stukken te kunnen fietsen, dan is een mountainbike doorgaans een betere optie. De gravelbike wordt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk gebruikt op een gravel ondergrond. Op een natte ondergrond biedt de gravelbike minder grip dan een mountainbike of cyclocross fiets. Je zou dit kunnen ondervangen door voor een andere banden te kiezen.

De voornaamste reden om een gravelbike te kopen, is het feit dat je hiermee lange stukken op een combinatie van een effen en oneffen ondergrond kunt rijden. De fiets biedt meer comfort dan een mountainbike. Je haalt daarnaast hogere snelheden met een gravelbike.

Frame van een gravelbike

Wanneer je een sportieve fiets koopt, zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is het materiaal waarvan het frame van de fiets gemaakt is. Carbon is het lichtste materiaal, maar ook het meest kwetsbare. In die zin, dat carbon kan scheuren of breken bij een valpartij. Na een val met een carbon frame is het raadzaam het frame te laten controleren door een professionele fietsenmaker. Zou je door blijven fietsen, dan loop je het risico dat het frame onderweg verder scheurt of volledig breekt. Wellicht ken je de beelden van wielerwedstrijden.

Steviger is een frame van titanium of aluminium. Het nadeel van deze materialen is dat ze iets zwaarder zijn dan carbon. Dit betekent een grotere weerstand tijdens een fietstocht. Van deze drie materialen is titanium het duurst. Een beginnende of gemiddelde fietser zal kiezen voor een aluminium frame in combinatie met een carbon voorvork. De carbon voorvork biedt het voordeel dat deze trillingen van een oneffen ondergrond absorbeert. Het biedt je een betere controle over de fiets.

Banden van een gravelbike

Niet alleen is het belangrijk om naar het frame van de gravelbike te kiezen. Let ook op de banden hiervan. Op een oneffen ondergrond, zeker wanneer deze vochtig is, wil je verzekerd zijn van een goede grip. Een relatief diep profiel in de band van de gravelbike is om deze reden wenselijk. Naast het feit dat een band vaak wat dikker is, wordt doorgaans gekozen voor een bredere band dan bij een racefiets. De banden van een gravelbike zijn echter niet te vergelijken met die van een mountainbike. Dit heeft te maken met het feit, dat een mountainbike op een nog grovere ondergrond gebruikt kan worden dan de gravelbike.

Op een gravelbike wordt vrijwel altijd voor tubeless banden gekozen. Dit type band biedt verschillende voordelen ten opzichte van de klassieke band. Zo biedt een tubeless band een betere grip, haal je hogere snelheden en ervaar je meer comfort. Dit zit voornamelijk in het feit, dat er bij een tubeless band geen wrijving optreedt tussen de buiten- en binnenband. De rolweerstand neemt hierdoor af.

Type remmen op de gravelbike

Een derde aspect om rekening mee te houden is het type remmen wat gebruikt wordt. Er zit een verschil in mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen. De mechanische schijfremmen zijn over het algemeen goedkoper dan de hydraulische modellen. Daarbij kan een mechanische schijfrem makkelijker vervangen worden. Andersom is een hydraulische variant duurzamer. Er hoeft minder onderhoud aan deze schijfremmen te worden uitgevoerd. De meeste gravelbikes uit het middensegment beschikken tegenwoordig over deze hydraulische schijfremmen. Ze laten je snel tot stilstand komen, wanneer je in de remmen knijpt. Dit is belangrijk, daar je zeker op een oneffen ondergrond snel moet kunnen handelen bij kleine hobbels of kuilen.

Tip: kies voor een hydraulische schijfrem waarbij de rem voorzien is van een dun laagje hars. Dit gaat een snelle slijtage aan zowel het remsysteem als de velg van je wiel tegen.

Shimano-groep waarmee een gravelbike is afgemonteerd

Kijk ook naar de Shimano-groep waarmee een gravelbike is afgemonteerd. In sommige gevallen wordt voor een derailleur gekozen van een ander merk dan Shimano. Het middensegment bevat echter weinig modellen met groepen van andere merken. De onderdelen van Shimano zijn van een zeer hoge kwaliteit en worden al jaren geliefd door fietsliefhebbers. Niet alleen onder de gebruikers van een gravelbike, maar ook onder die van racefietsen en mountainbikes. De Shimano-groepen zorgen dat het schakelen van de ene naar de andere versnelling zeer soepel verloopt. Daarbij zijn deze groepen betaalbaar en hebben ze relatief weinig onderhoud nodig.

Shimano-groepen zijn er in verschillende uitvoeringen. Dit maakt het af en toe best lastig om deze groepen met elkaar te vergelijken. De meeste modellen zijn uitgevoerd met een GRX-groep. Hierbij is de GRX 400-groep het basismodel, gevolgd door de GRX 600- en GRX 800-groep. Naast deze GRX-groepen biedt Shimano haar Tiagra-, 105-, Ultegra en Dura Ace-groep aan. De GRX-groepen zijn het meest veelzijdig, daar waar de andere genoemde groepen vrijwel alleen op racefietsen gebruikt worden. Een derde set Shimano-groepen is gericht op mountainbikes (Shimano Deore, SLX, XT en XTR).

In sommige gevallen wordt een gravelbike voorzien van een Tiagra- of 105-groep. Vergelijk je dit met een gravelbike welke is afgemonteerd met een Shimano GRX-groep, dan zou het om de GRX 400- of GRX 600-groep moeten gaan. Een GRX 800-groep is de beste keuze voor een gravelbike.

Mijn conclusie

Een belangrijk eerste aspect om rekening mee te houden is je ervaring. Begin je pas net met fietsen, in het bijzonder op een oneffen ondergrond, dan is het verstandig om voor een stevige gravelbike te kiezen. De Cube Nuroad Pro is een goede optie, evenals de Giant Revolt Advanced 2.

Ben je op zoek naar een hele goede, lichte fiets voor een meer ervaren fietser? Kies in dat geval voor de TREK Checkpoint ALR 5 of de Van Rysel EDR Offroad. Het model van TREK heeft de beste Shimano-groep uit het eerdere overzicht op de pagina. Met de Van Rysel EDR Offroad voorzie je jezelf van een hele lichte fiets (<10 kg).

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇