Er is niets vervelender dan koude handen tijdens een wandeling of mooie fietstocht door de natuur! Met name in de herfst en winter kan het behoorlijk fris zijn. Niet alleen door de lage temperaturen buiten, maar ook door de wind. In dit artikel helpen we je de beste handschoenen te vinden voor hetgeen jij het liefste doet in de natuur: op ontdekking, winterkamperen en genieten van het moois je om je heen ziet.

TOP 5 MET DE BESTE HANDSCHOENEN

Op basis van de beschreven componenten hieronder om de beste handschoenen met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we deze top 5 samengesteld:

  1. R2b (spat) waterdichte touchscreen handschoenen
  2. Oakley heren handschoenen
  3. Stretch handschoenen voor bergtrekking
  4. Extremities waterproof sticky powerliner
  5. Forclaz trek 900 handschoenen

UITGEBREIDE TOP 5 MET DE BESTE HANDSCHOENEN

Er zijn verschillende factoren om op te letten. Denk bijvoorbeeld ook aan de snelheid waarmee je de beste handschoenen aan- en uit kunt trekken, het model van de handschoen, reflecterende strepen, enzovoorts. Onderstaand hebben we de beste handschoenen voor je op een rijtje gezet.

Op basis van de hieronder beschreven componenten om de beste handschoenen met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we deze top 5 samengesteld.

Deze handschoenen zijn ideaal voor in de natuur! Doordat deze handschoenen winddicht zijn, krijg je het onderweg niet snel koud. Ook niet bij een ijzige, striemende wind. Het model heeft handige bandjes aan de onderzijde, waarmee je de handschoenen stevig aan kunt spannen. Wel zo prettig, want het voorkomt dat er koude lucht aan de onderzijde van de handschoen naar binnen kan stromen. Lees hier onze uitgebreide review van de R2B (spat) waterdichte touchscreen hand

Nadeel van deze handschoenen voor bergtrekking is het feit, dat ze relatief weinig comfort bieden op hele koude dagen. Ze houden de wind weliswaar tegen, maar verwarmen je handen nauwelijks. De stof waarmee de handschoenen gemaakt zijn is soepel, waardoor je de handschoenen eenvoudig aan- en uit kunt trekken.

De Oakley handschoenen zijn specifiek bedoeld voor het sporten in de winter. Waar diverse handschoenen uit deze top 5 met beste handschoenen niet geschikt zijn voor het gebruik hiervan bij hele lage temperaturen, geldt dat niet voor de Oakley wintersporthandschoenen. Ze zijn gemaakt van een combinatie van soepele materialen. Groot voordeel hiervan is dat je vingers makkelijk kunt bewegen in de handschoenen. Zeker tijdens een wintersportvakantie is dit een vereiste!

Aan de onderzijde van de handschoenen bevindt zich klittenband, waarmee je de handschoenen stevig aan kunt spannen. Handig, om te voorkomen dat er koude lucht bij de handschoenen naar binnen kan stromen. Iets wat zou leiden tot koude vingers. Net als de handschoenen van Forclaz zijn ook deze handschoenen van Oakley waterafstotend. Perfect voor in de sneeuw!

De Stretch handschoenen voor bergtrekking zijn ideaal voor trekking in de natuur! Doordat deze handschoenen winddicht zijn, krijg je het onderweg niet snel koud. Ook niet bij een ijzige, striemende wind. Het model heeft handige bandjes aan de onderzijde, waarmee je de handschoenen stevig aan kunt spannen. Wel zo prettig, want het voorkomt dat er koude lucht aan de onderzijde van de handschoen naar binnen kan stromen.

Nadeel van deze Stretch handschoenen voor bergtrekking is het feit, dat ze relatief weinig comfort bieden op hele koude dagen. Ze houden de wind weliswaar tegen, maar verwarmen je handen nauwelijks. De stof waarmee de handschoenen gemaakt zijn is soepel, waardoor je de handschoenen eenvoudig aan- en uit kunt trekken.

Op zoek naar een stevige handschoen, waarmee je zelfs de koudste dagen van december trotseert zonder tintelende vingers te krijgen? Kies in dat geval voor deze Extremities Insulated WP Sticky PowerLinder handschoenen. Deze handschoenen zijn volledig gemaakt van polyester, waardoor de stof bijzonder soepel is. Handig, wanneer je de handschoenen snel aan- en uit wilt kunnen trekken. De palm van de handschoen is voorzien van een anti-slipprint. Op deze manier voorkom je dat je stuur uit je handen glipt.

Aan de binnenzijde van deze handschoenen bevinden zich een dunne laag van isolatie. Op deze manier wordt voorkomen dat je handen koud worden bij temperaturen onder het vriespunt. Ook prettig aan deze handschoenen is het feit, dat de stof sneldrogend is. Ideaal, wanneer je onderweg te maken krijgt met een regenbui.

Deze stijlvolle Forclaz Trek 900 handschoenen voor volwassenen hebben een opvallend zwart met bruine kleur. Het model lijkt sterk op de eerder beschreven Trek 900 handschoenen. Toch zijn er enkele verschillen op te merken! Een groot voordeel van deze handschoenen is bijvoorbeeld dat het materiaal waterdicht is. Zeker wanneer je onderweg langs beekjes komt of een regenbui verwacht, biedt dit voordelen. Andere modellen uit deze top 5 beste handschoenen zijn niet waterdicht.

Nadeel aan deze Forclaz Trek 900 handschoenen is dat ze je handen relatief weinig warmte bieden. In die zin, dat ze niet geschikt zijn voor hele koude dagen. Wel houden ze de wind tegen! Door de handschoenen voor vertrek stevig aan te spannen met het klittenband aan de onderzijde van de handschoen voorkom je dat er koude lucht bij je pols richting je handen kan stromen.

OP ZOEK NAAR DE BESTE HANDSCHOENEN

In je zoektocht naar de beste handschoenen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om een geschikt paar handschoenen te vinden! Kies je bijvoorbeeld voor handschoenen die volledig winddicht zijn, of vind je het prettig wanneer je handen nog enigszins kunnen ventileren? In het geval van handschoenen voor tijdens een wandeling in de natuur kunnen ook wanten het overwegen waard zijn. De wanten zijn over het algemeen net wat warmer dan de handschoenen met losse vingers.

Het verschilt per persoon, wat de beste handschoenen zijn. Persoonlijk vinden wij het prettig om vingers in onze handschoenen te hebben om bijvoorbeeld een kaart vast te kunnen houden. Daarbij zijn handschoenen met vingers zowel geschikt voor een tocht op de mountainbike, als ook voor tijdens een wandeling. Wanten op de mountainbike dragen is onverstandig! Je hebt minder grip, waardoor de kans op een valpartij onderweg onnodig groot is.

Beste Handschoenen
© Decathlon

VERSCHILLENDE SOORTEN HANDSCHOENEN VOOR DE KOUDE DAGEN

We kunnen verschillende soorten handschoenen van elkaar onderscheiden. Zoals reeds benoemd, kun je kiezen tussen wanten en handschoenen met vingers. Dit is niet de enige keuze! Denk bijvoorbeeld ook aan het verschil tussen relatief korte handschoenen tot aan je pols en modellen, waarvan de onderzijde iets verder, vaak tot over je pols loopt. Op deze manier voorkom je dat er koude lucht onder de mouwen van je jas door kan stromen.

Ook het materiaal waarvan de handschoenen gemaakt worden, verschilt vaak. Handschoenen die tijdens het hardlopen gedragen worden zijn vaak veel dunner en lichter, dan de dikke handschoenen die men tijdens een wandeling draagt. Ook handschoenen voor op een mountainbike of racefiets zijn vaak relatief dik. Bekijk om deze reden vooraf in welke situaties je de handschoenen het vaakst verwacht te gebruiken.

HANDSCHOENEN TEGEN DE KOU EN WIND

Het verschil in dikte en type materiaal van de handschoenen zegt vaak iets over de bescherming die ze je bieden tijdens een wandeling of fietstocht. Sommige handschoenen zijn volledig winddicht, waardoor ze voorkomen dat je al snel tintelende vingers krijgt. Deze handschoenen hoeven echter niet per definitie heel dik te zijn. Iets wat de kans vergroot dat de handschoenen bij hele lage temperaturen, bijvoorbeeld bij een temperatuur onder de nul graden Celsius, niet voldoende bescherming aan je handen bieden.

Andere handschoenen zijn zowel winddicht, als erg dik. Het maakt dat ze perfect zijn voor een koude winterdag! In de herfst of het voorjaar draag je dit type handschoen mogelijk minder snel, omdat ze je handen al snel laten zweten. Iets wat het comfort van de handschoenen sterk vermindert. Ook hierbij is het belangrijk om vooraf voor jezelf vast te stellen, wanneer je de handschoenen verwacht te gebruiken.

Handschoenen+Koffie
© doshch/depositphotos.com

SCHUURBESTENDIGHEID VAN DE HANDSCHOENEN

Sommige handschoenen zijn uitgevoerd met extra grip rond de palm en bij sommige vingers. Dit kan een groot voordeel zijn, wanneer je de handschoenen bijvoorbeeld veelal tijdens het fietsen draagt. Het voortdurend vasthouden van het stuur van je racefiets of mountainbike maakt dat de handschoen snel zou kunnen slijten. De extra bescherming die op de palm en vingers is aangebracht gaat dit tegen.

Let wel, het extra laagje stof op deze delen van de handschoenen hebben vaak geen invloed op het draagcomfort. In die zin, dat ze je extra grip maar niet extra warme handen bieden. De extra grip is zeker op de fiets prettig, daar de kans bestaat dat het stuur uit je handen glipt als de handschoenen onvoldoende grip bieden.

SOEPELE STOF OM JE HANDEN TE BEWEGEN

Het draagcomfort van de handschoenen zit niet alleen in de mate waarin deze de wind en kou doorlaten. Ook wil je dat je handen enigszins kunnen bewegen in de handschoen. De handschoen moet zodoende soepel zijn. Het verschilt per type stof, hoe soepel de handschoen daadwerkelijk is. Vergelijk de beste handschoenen voor op de fiets bijvoorbeeld eens met een klassieke, zeer stevige handschoen voor in de tuin.

Het verschil is groot, als je puur kijkt naar de mate waarin je je vingers kunt bewegen in beide handschoenen. De stof van een werkhandschoen voor in de tuin is vaak erg stug. Je wilt voorkomen dat je vingers onvoldoende beweging krijgen en een tintelend gevoel geven tijdens een langdurige inspanning in de kou.

CONCLUSIE: WAT ZIJN DE BESTE HANDSCHOENEN?

Zoals eerder op deze pagina al werd aangehaald, verschilt het per persoon wat de beste handschoenen zijn. Iemand die in de herfst last heeft van koude handen door een striemende wind heeft voldoende aan de  R2B (Spat) Waterdichte Touchscreen handschoenen Deze handschoenen zijn waterafstotend, wat zeker in de herfst voordelen biedt. Ook wanneer je door gebieden trekt met beekjes en soortgelijke wateren, zijn deze handschoenen de beste keuze.

Ben je op zoek naar handschoenen die je handen ook bij temperaturen onder het nulpunt warm weten te houden? Kies in dat geval voor de Extremities Insulated WP Sticky PowerLiner handschoenen. Ze zijn iets goedkoper dan de Oakley Factory Park wintersporthandschoenen, welke specifiek bedoeld zijn voor wintersportactiviteiten.