Iedereen zou een hoofdlamp moeten hebben. Of je nu gaat backpacken, ‘s avonds met de hond gaat wandelen of met je auto gaat kamperen, een handsfree lampje is een onmisbaar hulpmiddel en zal zeker een van je favoriete gadgets worden. Met alle verschillende technische gegevens en een eindeloze keuze aan hoofdlampen op de markt kan het een echte uitdaging zijn om erachter te komen wat je moet kopen. We hebben tientallen koplampen onderzocht en bekeken om deze lijst met de beste hoofdlamp samen te stellen.

Top 5 beste hoofdlamp

Black Diamond Spot 325

Beste allround hoofdlamp

Black Diamond Spot Lite 200

Black Diamond Spot lite 200

Beste ultralichte hoofdlamp

Actuele prijzen van:

amazon.nl (€25,26)

BioLite HeadLamp 200 Lumen

Beste hoofdlamp voor hardlopers en wandelaars

Wat is het belangrijkste bij een hoofdlamp?

Hieronder zetten we even de 4 belangrsijkte punten uiteen waar je rekening mee moet houden tijdens je aanschaf.

Lumens

De definitie van Lumen is: ”een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) afkomstig van een lamp of een ander soort lichtbron.’ Hoewel het een enigszins nuttige beschrijving is, houdt de meting van de lumen niet rekening met de kwaliteit van het bundelpatroon, maar alleen met de totale som van het licht in elke richting.
Twee lampen met exact dezelfde lumen kunnen een enorm verschillende lichtkwaliteit hebben, afhankelijk van de bundelbreedte en de optische kwaliteit van het lenssysteem. Na veel test van hoofdlampen te hebben gelezen kunnen we concluderen dat lumen geen betrouwbare manier is om de prestaties te vergelijken en dat de straalafstand een betere indicator is.

Reikwijdte

Voor elke hoofdlamp vindt je een specificatie van de reikwijdte. Dit beschrijft zowel de helderheid van de lichtopbrengst als het vermogen van de lens om deze in een lichtstraal te focussen.

Meestal geeft de fabrikant een lijst met de hoogst mogelijke output in spotmodus en een voor de close-modus bij weinig licht. Zoek naar beide nummers, omdat je de hoofdlamp waarschijnlijk op een gemiddelde of lage stand kunt gebruiken voor een veel langere levensduur van de batterij. Tenzij je ‘s nachts vaak wandelt, zijn de maximale lumen / reikwijdte meestal bedoeld om indruk op je te maken of voor extreme gevallen.

Oplaadbaar vs. Niet oplaadbaar

Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker en verminderen batterijverspilling, maar hebben doorgaans een kortere brandtijd. Niet oplaadbare batterijen gaan langer mee maar kosten meer en zijn slechts eenmalig te gebruiken. Als je voor de oplaadbare batterijen wilt gaan, kies dan voor Eneloop AAA batterijen. Overweeg voor hoofdlampen die standaardbatterijen gebruiken enkele duurzame lithiumbatterijen te halen, die lichter en efficiënter zijn dan alkaline.

Prijs

Je hoeft niet veel uit te geven aan een hoofdlamp. Als je krap bij kas zit, kies dan voor een eenvoudige hoofdlamp met lagere lumen en een langere brandtijd. Vergeet niet dat het kopen van een kwalitatief betere hoofdlamp in eerste instantie meer zal kosten, maar langer mee zal gaan en waarschijnlijk efficiënter zal zijn.

Belanrijkste eigenschappen van een hoofdlamp: batterijen

Batterijen zijn natuurlijk onmisbaar bij ene hoofdlamp, maar waar moet je nu op letten bij het zoeken naar de beste hoofdlamp?

Oplaadbaar

Het gebruik van een hoofdlamp met oplaadbare batterijen is milieuvriendelijker en vermindert batterijverspilling. Ze zijn ook geweldig om geld te besparen op batterijen, maar ze hebben meestal kortere brandtijden. Oplaadbare batterijen zijn geweldig voor dagelijks gebruik, hardlopen en korte trips wanneer je ze gemakkelijk en vaak kunt opladen. Voor langere reizen moet je mogelijk een oplader / snoeren, powerbank of zonnelader bij je hebben.

Beschikbaarheid

Voor meerdaagse wandelingen is het een goed idee om een ​​hoofdlamp te kiezen die batterijen gebruikt die je overal kan kopen. Knoopcelbatterijen zijn licht, maar ongebruikelijk in de meeste winkels.

Alkaline versus lithium

Als je hoofdlamp traditionele AA- of AAA-batterijen gebruikt, kun je mogelijk upgraden naar lithium voor een langere brandtijd, betere efficiëntie bij extreme temperaturen en minder gewicht. Lithium heeft de hoogste energiedichtheid van alle batterijen en is ongeveer 30% lichter dan alkalinebatterijen van hetzelfde formaat. Lithiumbatterijen zijn het beste voor hoofdlampen met een hoog of matig energieverbruik, maar kunnen te krachtig zijn voor sommige modellen met een laag energieverbruik. We raden je aan de instructies van de fabrikant te lezen voor batterijaanbevelingen voor jouw specifieke hoofdlamp om te zien of je kunt profiteren van de voordelen van lithium.

Belangrijkste eigenschappen van een hoofdlamp: lichtmodi

Afhankelijk van de door jouw gekozen activiteit, zullen bepaalde lichtmodi het beste bij de situatie passen.

Rood licht

Verbruikt heel weinig energie en zorgt er niet voor dat je pupillen ‘s nachts verwijden. Geweldig voor kamperen en trekt geen vliegende insecten aan zoals wit licht. Minder irriterend voor groepen of koppels. Geweldig voor heimelijk plassen in de nacht zonder je tentgenoot te storen.

Strobe

Maakt je zichtbaar tijdens het wandelen, fietsen of rennen langs bermen. Kan worden gebruikt als signaal in noodsituaties.

Hoog (spotlight)

gecondenseerd, gefocust, helder licht, meestal gericht op een ver verwijderd object. Goed voor ‘s nachts wandelen, op zoek naar padborden, het spotten van klimankers of als fietshoofdlamp.

Laag (floodlight)

ook wel ‘proximity-modus’ genoemd. Bespaart batterijvermogen en produceert een bredere straal van zachter, gedimd licht dat meestal naar beneden is gericht om nabije (of proximale) objecten te zien. Geweldig om te koken in het kamp, tenten op te zetten, of nachtwandelingen te maken.

© header image anatoliy_gleb/depositphotos.com

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇