Als liefhebber van outdoor activiteiten laat je ook je kinderen hier het liefst op een zo jong mogelijke leeftijd kennis mee maken. Samen kamperen op een kleinschalige camping en wandelen door de bossen of in de bergen. Naarmate je kinderen steeds meer beginnen te genieten van outdoor activiteiten, kun je de aanschaf van een kinderzakmes overwegen. Laat je kinderen zelf vruchten uit de natuur bewerken, hout sprokkelen voor een kampvuur in de avond of een hut bouwen met natuurlijke materialen. Het kinderzakmes komt bij dergelijke activiteiten goed van pas. Wat is het beste kinderzakmes van dit moment? In dit artikel geef ik je antwoord op die vraag. 

Top 3 beste kinderzakmessen 

Online vind je al snel een ruim aanbod aan kinderzakmessen. Hoe vind je het beste kinderzakmes voor jouw kind? Onderstaande drie zakmessen voor kinderen beschouw ik als de beste opties van dit moment. Ze bieden je kinderen de mogelijkheden die je van een kinderzakmes verwacht, zijn veilig en liggen daarnaast stevig in de hand. 

Gewicht66 gr. 
Materiaal RVS lemmet 
Veiligheidsvergrendeling Ja 
Specifiek voor kinderenJa
Gewicht90 gr. 
Materiaal RVS lemmet 
Veiligheidsvergrendeling Ja 
Specifiek voor kinderenJa
Gewicht66 gr. 
Materiaal RVS lemmet 
Veiligheidsvergrendeling Ja 
Specifiek voor kinderenJa
Prijs9,99 euro 

Welke soorten kinderzakmessen zijn er?

Kinderzakmessen zijn er in verschillende soorten, wat het best lastig kan maken om een keuze te maken als ouder. De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt: wanneer is mijn kind toe aan een zakmes? Dit verschilt per kind! Het ene kind is op jongere leeftijd motorisch vaardig, dan het andere. Naast de motoriek van het kind speelt ook diens verantwoordelijkheidsgevoel mee. Je kind moet begrijpen dat het zakmes, zelfs een model voor kinderen, scherp en daarmee gevaarlijk kan zijn. 

Tip: schaf je een kinderzakmes aan voor een kind wat deze nodig heeft op de scouting? Informeer in dat geval eens bij andere ouders op de vereniging, welke zakmes zij voor hun kind gekocht hebben. Mogelijk worden er vanuit de scoutingclub richtlijnen meegeven voor het kinderzakmes. 

Zwitsers zakmes met meerdere tools 

In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen een relatief simpel kinderzakmes en een model met diverse aanvullende tools. Denk aan een Zwitsers zakmes met naast een mes ook een schaartje, een klein zaagje en bijvoorbeeld een haakje. Het merendeel van de tools op een uitgebreid Zwitsers zakmes zal een kind niet gebruiken. Denk aan de kurkentrekker die hier vaak aan toegevoegd is, of aan de flesopener. Overigens zijn niet alle Zwitserse zakmessen zo uitgebreid, kijk bijvoorbeeld nog eens naar de Victorinox Evolution Junior. Dit model heeft slechts een lemmet, houtzaagje, nagelvijl en kruiskopschroevendraaier. Met deze tools kan je kind een hut bouwen met natuurlijke materialen, of bijvoorbeeld kleine houtje sprokkelen voor een vuurtje in de avond. 

Inklapbaar en eenvoudig ontworpen zakmes 

Wie zeker weet dat diens kind deze extra tools niet nodig zal hebben, doet er verstandig aan een inklapbaar en eenvoudig ontworpen zakmes te kopen. Dit model zakmes biedt twee belangrijke voordelen. Zo zal het zakmes minder snel defect raken; er zitten immers minder onderdelen aan. Daarnaast is de kans op ongelukken kleiner, daar je zeker weet dat je kind de verschillende aanvullende tools niet op onverantwoorde wijze zou kunnen gebruiken. Van een mes weet een kind normaliter al hoe deze gebruikt moet worden. 

Kies voor een zakmes met lock 

Voor zowel het Zwitsers zakmes als het relatief simpele model zonder extra tools geldt dat deze een lock zouden moeten bevatten. Het voorkomt dat het zakmes op een onverwacht moment uit kan klappen, met alle risico’s van dien. Een kind kan zich lelijk snijden aan het mes, wanneer deze het uitgeklapte zakmes uit een tas of broekzak haalt. 

Ter illustratie, ik zou My First Victorinox kinderzakmes afraden door het ontbreken van zo’n beveiliging op het zakmes. Ondanks het feit, dat dit model specifiek bedoeld is voor kinderen. Er zijn varianten die zo’n beveiliging wel aanbieden, zoals de modellen uit de top 3 beste kinderzakmessen op deze pagina. 

Kinderzakmes Kopen

Een scherp mes geven? 

Niet alleen vragen veel ouders zich af wat een goede leeftijd is om kinderen hun eerste zakmes te geven. Een andere vraag die men heeft: moet ik mijn kind een scherp mes geven? De gedachte hierbij is dat een bot mes veiliger zou zijn, dan een zakmes met een scherpe zijde. In de praktijk blijkt precies het tegenovergestelde te kloppen: een scherp zakmes is bij een verantwoord gebruik veiliger dan een bot mes. Bij een bot mes zal een kind veel meer kracht zetten om iets voor elkaar te krijgen, wat de kans vergroot dat het kind uitschiet. Bij een scherp mes speelt dat niet. Het is om deze reden belangrijk om het mes op z’n tijd te slijpen, wanneer deze bot begint te worden. 

Zakmes met twee scherpe zijden verboden 

Houd er rekening mee, dat uitsluitend een zakmes met één scherpe zijde legaal is in Nederland. Er zijn ook zakmessen met twee scherpe zijden, waarbij de rug van het mes bijvoorbeeld kartels bevat. Hierbij geldt dat het zakmes alleen mag worden meegenomen, wanneer men kan verklaren waarom het zakmes gebruikt zou moeten worden. Ter illustratie: in het bos mag je kind het kinderzakmes bij zich dragen, op school of bijvoorbeeld tijdens een middagje shoppen is dat verboden. Het zakmes kan in die laatste twee situaties worden ingenomen bij een controle. Lees hier alles over in ons artikel: Is het dragen van een zakmes strafbaar?

Maak heldere afspraken met je kind 

Wanneer je jouw kind een scherp kinderzakmes geeft, is het belangrijk om heldere afspraken met elkaar te maken. Stel samen vast op welk moment je kind het kinderzakmes mee mag nemen en bespreek op welke wijze je kind het zakmes zou moeten gebruiken. Laat je kind bijvoorbeeld altijd van zich af snijden, laat je kind de natuur zo min mogelijk aantasten met het zakmes en leer je kind dat het mes in geen geval als wapen gebruikt mag worden. Niet tegen mensen, maar ook niet tegen dieren.  

Conclusie: wat is het beste kinderzakmes? 

Al met al valt niet te zeggen op welke leeftijd jouw kind klaar is voor diens eerste kinderzakmes. Dit kan het geval zijn wanneer je kind zeven is, maar bijvoorbeeld ook pas op diens tiende verjaardag. Wanneer je een eerste kinderzakmes koopt is het belangrijk om samen afspraken te maken en voor te doen, hoe je kind het zakmes kan gebruiken. Stel regels vast en laat je kind zich hieraan houden. Kies bij een kinderzakmes altijd voor een zakmes met één scherpe zijde; een bot mes kan gevaarlijk zijn. 

In dit artikel noemde ik de beste kinderzakmessen van dit moment. Waar het trekkingmes van Quechua relatief simpel en scherp geprijsd is, biedt Victorinox met de Evolution Junior een uitgebreid Zwitsers zakmes. Wat hierin de beste keuze is, hangt af van het beoogde gebruik van het kinderzakmes. Als eerste mes volstaat een simpel model, als het trekkingmes voor kinderen van Quechua.

Beste kinderzakmes kopen – FAQ

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het kopen van het beste kinderzakmes. Welke soorten zakmessen zijn er en wat is een geschikte leeftijd om een kind diens eerste zakmes te geven? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn. Zit je zelf nog met een vraag over het beste kinderzakmes kopen? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat is het beste zakmes?

Wat het beste zakmes voor jouw kind is, verschilt per persoon. Bovenal moet het zakmes scherp zijn. Je hebt als ouder de keuze tussen een uitgebreid Zwitsers zakmes met verschillende tools en een relatief eenvoudig, inklapbaar zakmes.

Hoe oud moet je zijn voor een zakmes?

Het verschilt per kind, hoe oud deze moet zijn om verantwoord om te kunnen gaan met een zakmes. Soms kan een kind van zeven jaar dit al, andere kinderen moeten er tien jaar voor zijn. Er is geen richtlijn voor de leeftijd waarop je jouw kind het beste een zakmes kunt geven.

Is het legaal om een zakmes te dragen?

Het dragen van een zakmes is in de basis legaal, mits je kunt verklaren waarom je het zakmes bij je draagt. Zo is het toegestaan een legaal zakmes mee te nemen naar het bos, maar bijvoorbeeld niet om deze op school of in een winkelcentrum bij je te hebben.

Welk zakmes voor de scouting?

Op een scoutingclub leert je kind het zakmes op een verantwoorde wijze te gebruiken. Er worden soms vanuit de scoutingclub richtlijnen meegegeven voor het zakmes die je aan je kind zou moeten geven. Vaak gaat het om een simpel zakmes zonder extra tools.