Beste mountainbike bril

Met je mountainbike kom je in de meest prachtige natuurgebieden. Je moet er wat voor over hebben, want dit neemt wel wat ongemakken met zich mee. Zeker in de bossen krijg je al gauw te maken met opspattend modder en aarde. Dan hebben we het nog niet eens over alle vliegjes die in je ogen komen. Niet heel fijn en ook niet handig voor je zicht.

Gelukkig is dit alles vrij simpel op te lossen met een mountainbike bril. Een erg makkelijke oplossing, maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten. Hoe kies je de beste MTB bril en wanneer draag je deze?

AGU Bold Fietsbril Essential
bol.com
bever.nl
amazon.nl
Updated: 20 april 2024 - 04:58
fietsbril-voor-volwassenen-xc-race-ii-categorie-3-zwart
decathlon.nl
Updated: 13 september 2022 - 06:36
TOJ MTB Bril
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:58
fietsbril-k3-mtb
decathlon.nl
Updated: 13 september 2022 - 06:38
Rocky Venus
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:58

De beste mountainbike bril

Waar de bril voor nodig is, is nu vrij duidelijk. Wil je er eenmaal een kopen, dan let je dus op een aantal belangrijke zaken. Check of de bril meekleurende of verwisselbare glazen heeft. Is dit niet het geval, kies dan voor de juiste kleur glazen. Of koop een aparte bril voor in de avond en overdag. Ook het zichtveld en UV-wering zijn belangrijke factoren om op te letten. We hebben in ieder geval de beste opties voor je op een rij gezet. We zijn er bijna zeker van dat jouw ideale MTB bril hiertussen zit. 

Beste Overall MTB Bril

Ga je gewoon voor de allerbeste bril, dan kies je de AGU Bold Fietsbril Essential. De keuze voor de beste mountainbike bril was voor ons niet zo lastig. Hij is namelijk verkrijgbaar met heel veel verschillende kleuren lenzen: transparant, geel, rood en zwart. De glazen zijn zeer breed waardoor je een lekker breed gezichtsveld hebt.

De neusvleugels kun je afstellen naar jouw neus. Ook niet gek, de neusvleugels en oorpoten zijn beide anti-allergeen. Een fijne comfortabele MTB bril dus. Van beslagen glazen heb je geen last. De AGU Bold bril beschikt namelijk over speciale anti-fog technologie. En val je een keer? Dat hoeft geen probleem te vormen. De bril heeft namelijk een anti-kraslaag waardoor hij echt wel tegen een stootje kan.

Wij zijn behoorlijk enthousiast, maar we moeten wel zeggen dat de bril aardig wat kost. Zit je vaak op de mountainbike? Dan is dit het echt waard. Je kiest voor een comfortabele bril die lang meegaat en die lekker blijft zitten tijdens lange ritten.

 • Verschillende kleuren lenzen
 • UV-bescherming
 • Anti-kraslaag
 • Geen beslagen glazen
 • Anti-allergeen
 • Breed gezichtsveld
 • Prijzig
 • Grof design

Beste Prijs / Kwaliteit MTB Bril

fietsbril-voor-volwassenen-xc-race-ii-categorie-3-zwart
decathlon.nl (€39,99)
Updated: 13 september 2022 - 06:36

Een goede MTB bril hoeft niet duur te zijn. Maak een goede afweging tussen prijs en kwaliteit en kies voor de Rockrider XC Race. Je krijgt er gelijk een bril voor terug met twee paar verwisselbare glazen. De eerste glazen (categorie 0) zijn ideaal voor regenachtige dagen en ’s nachts. Deze laten 80% tot 100% van het licht door. Kies je voor de tweede glazen (categorie 3), dan heb je goed zicht bij zonnig weer. Deze lenzen laten namelijk maar 8% tot 18% van het licht door. De bril is speciaal ontwikkeld voor professionele XC-mountainbikers. De glazen zijn breed, zodat je een groot zichtveld hebt. Ze beschermen je goed tegen spatten en wind. Hij is overigens ook verkrijgbaar in een anti-fog uitvoering.

Een prima bril met verwisselbare glazen. Hij doet precies wat het moet doen. Twee paar glazen is niet heel veel, zo zitten er ook geen glazen voor normaal zonlicht tussen. 

 • Mooie prijs-kwaliteitverhouding
 • Verwisselbare glazen
 • UV-bescherming
 • Beschikbaar in anti-fog uitvoering
 • Geschikt voor XC-mountainbikers
 • Breed gezichtsveld
 • Maar twee paar glazen 

Beste Budget MTB Bril

TOJ MTB Bril
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:58

Niet te veel uitgeven was nog nooit zo makkelijk als met de TOJ MTB Bril. Deze bril is zowel geschikt voor racefietsen als mountainbikes. Het eerste wat gelijk opvalt is het gave design. Met deze bril kom je zeker goed voor de dag. Hij beschikt net zoals de voorgenoemde brillen over UV-bescherming en is gemaakt om vuil en regen uit je ogen te houden. Echter, de glazen zijn niet meekleurend of verwisselbaar. De MTB bril is vooral ontwikkeld om zon tegen te houden, vandaar ook de donkere glazen. Verder is hij windproof, zodat je er ook nog wat aan hebt bij hoge snelheden. 

De TOJ bril is zeker een goede optie als je je ogen goed wilt beschermen tegen de zon. Glazen verwisselen is dus niet mogelijk, wat hem absoluut niet geschikt maakt voor in de avond. Je ziet er goed uit met de TOJ bril en je doet voor het geld zeker geen miskoop.

 • Goedkoop
 • Mooi design
 • UV-bescherming
 • Donkere glazen
 • Windproof
 • Niet verwisselbaar
 • Niet fotochromatisch

Beste MTB Bril onder de 20 Euro

fietsbril-k3-mtb
decathlon.nl (€34,95)
Updated: 13 september 2022 - 06:38

Een goede bril voor niet meer dan 20 euro, is die er wel? Jawel, dan hebben we het over de Siroko fietsbril K3. Met categorie 3 glazen is deze bril geschikt voor zonnig weer. Ze filteren ook nog eens alle UV-stralen. De bril beschermt goed tegen vuil en wind. De bril is behoorlijk licht, zodat je hem zo min mogelijk voelt zitten. Overigens blijft hij prima op je neus zitten door de extra grip op het veeruiteinde en de neusbrug. 

Niet verkeerd voor zo’n klein bedrag, toch? Als je alleen een MTB bril nodig hebt op zonnige dagen, dan is de Siroko fietsbril K3 bril echt een goede optie.

 • Zeer goedkoop
 • Geschikt voor zonnig weer
 • UV-bescherming
 • Lichtgewicht
 • Extra grip
 • Niet verwisselbaar
 • Niet fotochromatisch

Eervolle vermelding (incl. 5 Gratis Lenzen)

Rocky Venus
bol.com
Updated: 20 april 2024 - 04:58

In dit mooie rijtje aan top MTB brillen moeten we ook zeker de Rocky Venus nog even benoemen. Je krijgt er maar liefst 5 paar glazen bij zodat je ogen altijd beschermd zijn. De lenzen die je krijgt zijn geel, helder, blauw, multicolor en gepolariseerd. Qua comfort is de bril ook zeker niet verkeerd. De poten en de neusvleugel kun je gemakkelijk aanpassen naar jouw gezicht. De bril is ook nog eens zeer lichtgewicht, zodat je het zo min mogelijk voelt zitten. Je kunt er overigens ook lenzen op sterkte inzetten. 

Een erg geavanceerde bril met leuke features. Je betaalt er ook niet de hoofdprijs voor. Hij is niet speciaal voor MTB, maar het is wel een prima bril om zonlicht, vuil en stof mee tegen te houden.  

 • Verwisselbare glazen (5 paren inbegrepen)
 • Flexibele poten en neusvleugel
 • Lichtgewicht
 • 100% UV-bescherming
 • Je kunt er lenzen op sterkte inzetten
 • Sluit goed aan op je gezicht
 • Niet speciaal voor MTB
 • Niet krasbestendig

Altijd een mountainbike bril dragen?

Veel mensen vinden een mountainbike bril wat overdreven. Het draagt natuurlijk bij aan je complete mountainbike uitrusting en staat best stoer. Vaak wordt dit verkeerd begrepen. Je draagt een MTB bril niet zozeer voor de looks, maar juist voor alle functies die de bril vervult. Een mountainbike bril dragen is niet altijd nodig. Het is wel heel verstandig om altijd bij je te hebben. Dit wel om de volgende redenen.

Veiligheid

Een MTB bril houdt vuil uit je ogen, maar ook regen. Vuil in je ogen kan zorgen voor irritaties en zelfs ontstoken ogen. Daarnaast vermindert het je zicht en ben je afgeleid omdat je het uit je ogen probeert te halen. Hetzelfde ervaar je met regen. Draag je een mountainbike bril? Dan heb je hier uiteraard geen last meer van.

Vergeet ook vooral de rol van de zon niet. Schijnen er felle zonnestralen in je ogen, dan ga je al gauw behoorlijk knijpen. Niet heel goed voor je zichtveld. Zie je iets over het hoofd, dan kun je een behoorlijke val maken. Onderschat niet hoe gevaarlijk dit is. Heb je een mountainbike bril op? Dan wordt de felle zon goed tegengehouden zodat je ook in hartje zomer veilig op de mountainbike stapt. 

Meer focus

Met een mountainbike bril hebben je ogen meer rust. Daarnaast heb je meer concentratie en kun je beter letter op het parcours. Niet alleen doordat de bril helemaal afgesloten is en zo afleidingen tegengaat. Ook omdat het fel zonlicht tegengaat. Je ogen worden minder snel moe en je ziet alles een stuk beter. Je kunt je in plaats van op de irritaties van de zon focussen op het parcours en alle obstakels. Een stuk efficiënter dus. 

Optimaal zicht

Veel MTB brillen beschermen je tegen UV-straling en dus de felle zon. Met je ogen knijpen is verleden tijd. Je ziet alles gewoon nog helder en hebt geen last van tranende ogen. Ga je in het buitenland fietsen, bijvoorbeeld in de bergen van Italië? Dan kun je een hoop zon verwachten. Zeker in gevaarlijke gebieden heb je goed zicht nodig om obstakels zoals stenen en hobbels op tijd te spotten. 

Beste mountainbike bril
© Decathlon

De voordelen van een mountainbike bril

De voordelen van een mountainbike bril zijn oneindig. We hebben net al een paar belangrijke functies genoemd. Waar je ook gaat fietsen en wat de weersomstandigheden ook zijn, een MTB bril komt eigenlijk altijd goed van pas. 

Een mountainbike bril voor brildragers

Draag je in het dagelijks leven een bril? Dan kun je natuurlijk lenzen onder je MTB bril dragen. Echter, niet iedereen vindt lenzen fijn en sommige brildragers kunnen zelfs geen lenzen gebruiken. Hoe los je dat dan op? Sommige mountainbikers denken dat ze gewoon een normale (lees)bril kunnen dragen ter bescherming. Dit is niet helemaal waar. Een normale bril sluit je ogen niet goed af. Er blijft veel ruimte over voor vuil en regen. Kies daarom voor een mountainbike bril op sterkte. Zo hoef je er geen extra bril of lenzen onder te dragen en heb je een goed afgesloten bril. Omdat de glazen op sterkte zijn zie je er prima doorheen en heb je een bril die helemaal bij jou past.

Een mountainbike bril met fotochromatische glazen

Kies je voor fotochromatische glazen, dan kleuren de glazen mee met alle wisselende lichtinvallen. Zo zie je niet alleen in het licht, maar ook in het donker een stuk beter. Het verkleuren gaat automatisch wanneer het donker of licht wordt. Vaak zijn dit hoog contrast glazen waarmee je alles extra duidelijk ziet door het hoge contrast. 

Een mountainbike bril met verwisselbare glazen

Je kunt ook kiezen voor een mountainbike bril met verwisselbare glazen. Dit is een alternatief voor de meekleurende of fotochromatische glazen. Tijdens de donkere dagen heb je vanzelfsprekend een lichtere bril nodig. Denk hierbij aan witte, gele of oranje glazen. Ideaal voor in de donkere bossen of voor wanneer het nog schemert. Op zonnige dagen heb je liever donkere glazen die het zonlicht tegenhouden. Wanneer er geen sprake is van extreem licht of donker, zet je gewoon transparante glazen erin. Niet iedereen vindt de meekleurende glazen even fijn werken. Soms duurt het even voordat de glazen van kleur veranderen. Daarom krijgen MTB brillen met verwisselbare glazen van sommige mountainbikers de voorkeur. 

Conclusie

Genoeg goede mountainbike brillen op de markt dus. Dat is maar goed ook, want een MTB bril is absoluut onmisbaar in je mountainbike uitrusting. Zorg ervoor dat je altijd de juiste bril mee op pad neemt. Wordt er veel zon verwacht? Kies voor donkere glazen, bijvoorbeeld categorie 3, zodat je alles goed blijft zien. Ga je fietsen in het donker? Zorg er dan voor dat je lichte glazen (geel of oranje) mee hebt.

Doe je dit niet, dan loop je veel risico om te vallen omdat je obstakels over het hoofd ziet. Of kies gewoon voor fotochromatische glazen of verwisselbare glazen. Zo zit je altijd goed. Mountainbike brillen zijn er in iedere prijsklasse. Heb je eenmaal een goede MTB bril uitgeprobeerd, dan wil je ongetwijfeld niet meer zonder.

Veelgestelde vragen over mountainbike brillen

Wat is een goede mountainbike bril?

Een goede mountainbike bril is afgestemd op de gebruiker en het licht. Er zijn speciale brillen verkrijgbaar voor in het donker, als het schemerig is en als er veel zon is. Een goede MTB bril is ook naar jouw gezicht te vormen, zodat hij netjes blijft zitten en er geen vuil in de ogen komt.

Welke mountainbike bril past bij mij?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Als je de bril vaak gebruikt, is top kwaliteit erg belangrijk. Denk hierbij aan een bril die zich naar jouw gezicht kan vormen. Heb je een oogafwijking? Dan heb je een bril nodig waarin je lenzen op sterkte kunt plaatsen. En wanneer stap je op de MTB? In het donker of in het licht?

Wat is de beste mountainbike bril?

We hebben de beste mountainbike brillen vergeleken en kwamen uit op de AGU Bold Fietsbril Essential. Deze bril is verkrijgbaar met verschillende kleuren lenzen. De bril biedt UV-bescherming en heeft een anti-kraslaag. Daarnaast heb je zo min mogelijk kans op beslagen glazen en is de bril ook nog eens anti-allergeen.

Wat is een photochromic mountainbike bril?

Een fotochromatische bril heeft glazen die meekleuren met het licht. Ze zijn dus te gebruiken in het donker en bij fel zonlicht. Dat verkleuren gaat automatisch. Je hoeft er dus niets voor te doen. Ideaal natuurlijk, want je hoeft niet meer van bril te wisselen als het ineens donker of erg licht wordt.

Waarop letten bij kopen goede mountainbike bril?

Let vooral op de glazen van de bril. Zijn ze verwisselbaar of verkleuren ze automatisch naarmate het licht verandert? Als dit niet het geval is, is het belangrijk om een bril met de juiste glazen te kopen. Lichte glazen voor als het buiten donker is, donkere glazen voor fel zonlicht. Kijk ook of de neusvleugel en poten te verstellen zijn.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *