De 5 beste opblaasbare tenten van dit seizoen

Opblaasbare tenten winnen de laatste jaren aan populariteit onder kampeerders. Niet voor niets, daar dit type tent verschillende voordelen biedt ten opzichte van een klassiek model. Denk bijvoorbeeld aan het gemak bij het opzetten ervan; de tijd dat je met tentstokken aan het stoeien was is met deze opblaasbare tenten voorbij.

Het opruimen ervan gaat net zo makkelijk! Opblaasbare tenten worden door verschillende merken aangeboden, waarvan Redwood en bijvoorbeeld Bardani bekende voorbeelden zijn. In dit artikel vertel ik je meer over de beste opblaasbare tent van dit moment. Kijk ook naar de factoren waarop je moet letten bij het vergelijken van verschillende modellen opblaasbare tenten. 

In dit artikel zet ik de beste opblaasbare tenten voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

5

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

122

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

4

Bestede uren

Icon bekeken producten

10

Onderzochte producten

Top 5: beste opblaasbare tenten 

Onderstaand overzicht toont de top 5 beste opblaasbare tenten van dit moment.

De verschillende modellen tenten zijn in willekeurige volgorde in dit overzicht opgenomen, rekening houdend met factoren als de kwaliteit van de gebruikte materialen, de stabiliteit en de geboden leefruimte. Ook is bij het samenstellen van deze top 5 beste opblaasbare tenten gekeken naar de recensies van andere gebruikers. 

Beste prijs-kwaliteitverhouding?

De Quechua Air Seconds 4.2 F&B opblaasbare tent is een stijlvol model voor vier personen, welke over twee losse slaapcompartimenten beschikt. In het midden van de tent bevindt zich een royale leefruimte, waar je plek hebt voor een aantal kratten, de kledingtassen en bijvoorbeeld een koelbox. Belangrijk voordeel van dit model opblaasbare tent is het fresh-tentdoek waarover deze beschikt. Dit type tentdoek helpt te voorkomen dat de tent al snel erg heet wordt op een warme dag. 

Tegelijkertijd zorgt de black-stof voor verduistering in de slaapcabines van deze opblaasbare tent. Het maakt dat je ’s nachts geen last hebt van licht op de camping of bijvoorbeeld de maan. Je kunt deze tent gebruiken in situaties tot windkracht 7

VoordelenNadelen
super snel op te zettengeen mogelijkheid tot uitbreiding van bv. een luifel
donkere en koele slaapcompartimentenregen hoor je wel beter (door de opgeblazen buizen)
Ecodesign
afsluitbare ramen met muggengaas

Eenvoudig op te zetten

Net als het model van Quechua is ook de Redwood Arco 300 Air Grey een opblaasbare tent voor maximaal vier personen. Dit model beschikt over een kleine voortent en een royale leefruimte. Aan de achterzijde van deze opblaasbare tent bevindt zich de slaapcabine. Zowel de slaapcabine, als de leefruimte in het midden beschikt over een aantal ventilerende luiken. Het helpt te voorkomen dat het al snel erg benauwd wordt. Aan de zijkant van de Redwood Arco 300 Air Grey bevindt zich een klein luikje, waarlangs je het snoer van je haspel kunt trekken. Het helpt te voorkomen dat je erover struikelt. 

De tent is gemaakt van polyester, wat het geheel tot een licht pakket maakt. Voordeel van polyester is daarbij dat het materiaal snel droogt. Met een waterkolom van 3.000 mm is deze tent overigens geheel waterdicht. Standaard wordt de opblaasbare tent verpakt in een handige meeneemzak. 

VoordelenNadelen
Eenvoudig op te zettenTent past net weer in de zak
Droogt lekker snel
Voldoende ventilatie mogelijkheden

3 seizoenen tent

Bardani behoort al jaren tot de betrouwbare producenten van kwalitatief goede, betaalbare tenten. De Bardani AirWave 260 TC is één van de modellen opblaasbare tenten die deze producent momenteel aanbiedt. Net als de Redwood Arco 300 Air Grey beschikt ook deze opblaasbare tent over een grote leefruimte en voortent aan de voorzijde. Het biedt je alle ruimte voor een aantal kratten, een koelbox en bijvoorbeeld een tafel met stoelen. De tent beschikt aan de achterzijde over een grote slaapcabine, bedoeld voor maximaal vier personen. Houd er hierbij rekening mee, dat uitgegaan wordt van een gezin met twee volwassenen en twee jongere kinderen. Voor vier volwassenen is deze slaapcabine te klein.

Rondom de Bardani AirWave 260 TC opblaasbare tent bevinden zich verschillende ventilatieluiken, voorzien van insectengaas. Aan de binnenzijde beschikt de tent over handige opbergvakken. De tent is gemaakt van ademend technisch katoen (210 gr/m2) en beschikt over een geïntegreerd grondzeil van polyester. Opvallend aan deze tent zijn de fraai weggewerkte tubes aan de binnenzijde van de tent. Vergelijk het eens met de tubes van het model van Quechua eerder in deze top 5 beste opblaasbare tenten. 

VoordelenNadelen
De stahoogte is goed (2 meter)Geen uitbreiding mogelijk
Snel op te zettenhordeuren en de gewone tentdeur zijn erg onlogisch
voldoende ventilatie
rondom voorzien van een vast kuipgrondzeil

met gescheiden slaap- en woonruimte

Uit dit overzicht behoort de Portal Alfa opblaasbare luchttent voor vier à vijf personen kwalitatief gezien tot de beste opties. Dat is ook zichtbaar aan de prijs; deze tent is het duurste model uit dit overzicht. De tent beschikt aan de achterzijde over een royale slaapcabine, met daarvoor de leefruimte en een compacte overkapping. Net als het model van Bardani, heeft ook deze opblaastent een aantal opbergvakken aan de binnenzijde. Evenals dat de tubes op een fraaie wijze weggewerkt zijn. Rondom de tent bevinden zich ventilerende roosters, wat helpt het klimaat binnen de tent aangenaam te houden op warme dagen. 

Het ingenaaide grondzeil van deze tent helpt insecten en ander ongedierte buiten de tent te houden. Het doek van de tent is gemaakt van polyester, waarmee de tent snel droogt. De tent is daarbij volledig waterdicht.

VoordelenNadelen
met gescheiden slaap- en woonruimteStevig aan de prijs
makkelijk op te zetten
inclusief opbergvakken

Ideaal voor kamperen en wandelen

Tot slot is de Vango Odyssey Air opblaasbare tent het overwegen waard. Dit waterdichte model is gemaakt van polyester en daarmee sneldrogend. Ook maakt het polyester de tent relatief licht. Het model beschikt over een kleine luifel en een grote leefruimte in het midden, welke hoog genoeg is om er te kunnen staan. Je hebt hier plek voor een tafel met stoelen, je boodschappen en bijvoorbeeld een koelbox. 

De achterzijde van deze Vango Odyssey Air opblaasbare tent biedt twee slaapcabines; een grote ruimte voor drie personen en een kleinere cabine voor twee personen. Net als bij diverse andere modellen opblaasbare tenten uit dit overzicht, beschikt ook de Vango Odyssey Air over een praktisch luikje voor de elektriciteitskabel. In de slaapcabines biedt de tent een verduisterende stof, zodat je ’s nachts geen last hebt van de verlichting op de camping.   

VoordelenNadelen
Een mooie overdekte ingangsommige reviews geven een matige kwaliteit aan
De deur is met dubbele ritssluiting
Verduisterde binnentent

Factoren om rekening mee te houden bij een opblaastent 

Bij de aankoop van een opblaasbare tent zijn er verschillende factoren op basis waarvan je de diverse opties met elkaar kunt vergelijken. Hieronder licht ik deze factoren nader toe. In algemene zin geldt dat het verstandig is de tent voor vertrek een keer op te zetten in de tuin, of op een speelveld in de buurt. Op deze manier kom je op de camping niet voor verrassingen te staan. Heb je bijvoorbeeld al de juiste pomp voor het opblazen van de tubes van je opblaasbare tent? Beschikt deze over een manometer waarop de luchtdruk in het aantal PSI af te lezen is?  

Aantal slaapcabines in de tent 

De meeste opblaasbare tenten voor vier personen beschikken over een grote slaapcabine aan de achterzijde. Houd er rekening mee, dat deze tenten voornamelijk bedoeld zijn voor gezinnen met twee volwassenen en twee jongere kinderen. De slaapcabine is aan de kleine kant, wanneer je er met vier volwassenen wilt slapen. Er zijn ook varianten die over twee losse slaapcabines beschikken; eentje voor de ouders en eentje voor de kinderen. Er kan hierbij een verschil zitten in het formaat van beide ruimtes. Heb je momenteel al een luchtbed? Controleer dan vooraf of deze in de slaapcabine van de gekozen opblaastent past. 

Bij het vergelijken van de slaapcabines van verschillende modellen opblaastenten is het belangrijk te letten op de aanwezigheid van een verduisterende stof rond deze slaapcabines. Het helpt je ’s avonds in slaap te komen en voorkomt hinder van de verlichting op de camping. Ook is het prettig tenminste één ventilerend luik te hebben, voorzien van insectengaas. 

Leefruimte in de opblaastent 

Je wilt binnen de opblaastent voldoende leefruimte hebben. Gebruik deze ruimte voor de kratten met boodschappen, je keukengerei en bijvoorbeeld spelletjes. Ook je kledingtassen kun je hier kwijt, evenals een koelbox. Verschillende modellen opblaasbare tenten beschikken in deze leefruimte over een handig luik om de elektriciteitskabel doorheen te laten lopen. Zo heb je hier in de voortent geen last van, wat struikelpartijen voorkomt. 

beste opblaasbare tent

Bekijk bij het vergelijken van de verschillende opblaasbare tenten of de leefruimte groot genoeg is om er een tafel met enkele stoelen neer te kunnen zetten. Zeker op een regenachtige dag biedt dat een groot voordeel. Let daarnaast op de hoogte van zowel de leefruimte in de tent, als in de slaapcabines. Het wordt als zeer prettig ervaren, wanneer men zich staand om kan kleden in de tent. 

Kwaliteit van de gebruikte materialen 

Opblaasbare tenten worden van verschillende materialen gemaakt. Vaak gaat het hierbij om polyester en (technisch) katoen. Het voordeel van polyester is het feit dat het materiaal snel droogt en daarbij relatief licht van gewicht is. Hiermee neem je de tent eenvoudig mee naar een volgende camping. Standaard wordt een draagtas bij de opblaastenten geleverd. Katoen is steviger dan polyester en daarmee kwalitatief vaak net iets duurzamer. Nadeel van katoen is dat het materiaal veel minder snel droogt en daarnaast aanzienlijk zwaarder is. Neem een katoenen tent nooit nat mee naar huis; de kans op schimmel in het tentdoek is hierbij groot. 

Kijk niet alleen naar de kwaliteit van het tentdoek, maar ook naar die van het grondzeil. Vaak zit het grondzeil aan het tentdoek vast. Dat zou altijd de voorkeur moeten krijgen boven een los grondzeil. Het feit dat een grondzeil aan het tentdoek genaaid zit, maakt dat je insecten en ander ongedierte eenvoudig buiten de tent kunt houden. 

Tip: vergeet zeker niet om ook een goed tenttapijt uit te zoeken.

Een derde aspect om rekening mee te houden: de kwaliteit van het insectengaas en van de ramen in de tent. Zeker de plastic ramen kunnen een kwetsbaar onderdeel zijn. Vouw deze delen van een tent nooit op, maar rol ze in elkaar. 

Stabiliteit van de opblaasbare tent 

De stabiliteit van een opblaasbare tent is grotendeels afhankelijk van de wijze waarop je deze afspant op de camping. Als basis voor het afspannen van de tent moet deze over voldoende scheerlijnen beschikken. Vaak zitten de scheerlijnen standaard bij de opblaastent. Het kan verstandig zijn vooraf een video te bekijken over het spannen van een tentdoek, om te voorkomen dat deze kan scheuren bij een harde wind. Het tentdoek mag nooit te strak gespannen zijn. Over het algemeen zijn de opblaasbare tenten uit het overzicht op deze pagina stevig genoeg om windvlagen tot zo’n 60 à 70 kilometer per uur te doorstaan.

Meest gestelde vragen over de beste opblaasbare tenten

Welke tent is het snelst op te zetten?

Tenten zijn er in tal van verschillende modellen, waarbij grofweg onderscheid gemaakt wordt tussen drie modellen: pop-up tenten, tenten met losse tentstokken en opblaasbare tenten. Over het algemeen is een pop-up tent het snelst op te zetten. Deze tenten bieden echter veel minder (leef)ruimte dan een opblaasbare tent, welke eveneens snel op te zetten is. 

Hoe lang gaat een opblaasbare tent mee?

Bij een normaal gebruik van een opblaasbare tent gaat deze net zo lang mee als een tent met losse tentstokken. Mocht een tube lek raken, dan valt deze in de meeste gevallen te vervangen. Het is afhankelijk van het materiaal waarvan de tent gemaakt is, hoe lang deze exact mee zal gaan. Een katoenen tent gaat zo’n 40 tot 50 kampeerweken mee; een polyester of nylon tent zo’n 20 tot 25.

Hoeveel bar moet er in een opblaasbare tent?

In de handleiding van een opblaasbare tent vind je terug hoeveel bar er in de tubes van deze tenten moet worden geblazen. Vaak is dit uitgedrukt in een aantal PSI. Voor de meeste opblaasbare tenten geldt een luchtdruk van maximaal 7 PSI. Bij zeer hoge temperaturen volstaat een iets lagere luchtdruk, doordat de lucht als gevolg van de warmte verder uit zal zetten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *