Beste oprijblokken voor een camper

Het gebruik van oprijblokken voor een camper helpt je deze waterpas te parkeren op een camperplek. Zeker wanneer je de camper op een grasveld of rotsachtige ondergrond parkeert, loop je het risico in de avond naar je partner te rollen. Romantisch, maar niet altijd even plezierig tijdens de nacht! Door voor het gebruik van de beste oprijblokken voor campers te kiezen voorkom je dit. Een eenmalige investering, waar je vervolgens jaren plezier van hebt. In dit artikel help ik je op weg een weloverwogen keuze te maken, wanneer je oprijblokken aanschaft. Wist je dat oprijblokken ook wel levellers of oprijwiggen genoemd worden? 

Top 3 beste oprijblokken voor campers 

Onderstaand overzicht toont je de beste oprijblokken voor campers, verdeeld over drie categorieën. Kies je voor de meest duurzame oprijblokken, of ga je voor de stevigste variant? Verderop op deze pagina vertel ik je meer over de factoren waarop je kunt letten bij het vergelijken van de verschillende levellers

Ieder van de in deze top 3 opgenomen modellen camper levellers wordt als goed beoordeeld door consumenten. De combinatie van hun eigenschappen en deze beoordelingen maakt dat ze in het overzicht zijn opgenomen. 

Wie zoekt naar stevige camper levellers tegen een scherpe prijs, doet er verstandig aan het model van Froli eens te bekijken. Deze oprijblokken worden aangeboden voor minder dan 50 euro en zijn goed beoordeeld door gebruikers. Het betreft een stap oprijblok, waarbij je de camper of caravan stapsgewijs omhoog rijdt. Zo weet je precies hoeveel je nog door kunt rijden om de camper waterpas te parkeren. Een voordeel van dit model camper levellers is het feit, dat ze extra breed zijn. Daarbij betreft het met vezels versterkte oprijblokken, wat deze geschikt maakt voor campers met een gewicht van maximaal 8.000 kilogram. Dit draagvermogen is veel groter dan bij de meeste andere modellen camper levellers het geval is. 

Froli biedt nog meer varianten oprijblokken voor campers aan, kijk ook eens naar dit duurzame model. Deze oprijwiggen zijn gemaakt van 95% bio-gebaseerd kunststof en daarmee een hele milieubewuste, duurzame keuze. Het milieu wordt bij de productie van deze oprijwiggen niet onnodig belast. Waar het vorige model van Froli een stap oprijwig betrof, gaat het hier om een schuine wig. Handig aan dit model is het feit, dat ze geleverd worden met een opbergtas. Hierin neem je de oprijblokken eenvoudig mee naar je volgende bestemming.

Deze duurzame oprijwig voor campers is minder sterk dan het reeds beschreven model. Dit model kan een gewicht tot maximaal 3.700 kilogram dragen. Een voordeel is dat je deze oprijblokken kunt stapelen, mocht dat nodig zijn. Dit kan tot een hoogte van maximaal drie oprijwiggen. 

Een derde te overwegen optie zijn de Thule 307617 oprijwiggen, die geliefd zijn door hun grote draagvermogen. Net als het eerste model uit deze top 3 oprijblokken voor campers, gaat het ook bij dit model van Thule om een stap oprijblok. De oprijwiggen hebben een draagvermogen van maximaal 5.000 kilogram. Ze zijn hiermee iets minder sterk dan het eerste model van Froli, maar sterk genoeg voor de meeste modellen campers. Daar komt bij dat deze oprijblokken net iets hoger en breder zijn. Dat maakt deze oprijblokken tot een uiterst stevige basis om jouw camper of caravan waterpas te kunnen parkeren. Qua gewicht zijn ze iets lichter dan het eerste model, dat verschil is echter beperkt (3.7 tegenover 3.9 kilogram). 

Verschillende soorten oprijwiggen voor campers 

Oprijblokken voor campers worden in verschillende varianten aangeboden. De meest gebruikte wiggen zijn de schuine oprijblokken, welke je mogelijk doen denken aan een klassieke deurstopper voor in huis. Je kunt deze wiggen zowel voor campers, als voor bijvoorbeeld een caravan gebruiken. Een belangrijke reden om voor dit type oprijblok te kiezen, is het gegeven dat je de camper op precies de juiste hoogte kunt rijden. Zo staat de camper volledig waterpas. 

Een alternatief voor deze schuine oprijwiggen is een zogenaamde stap wig. Zoals de naam al doet vermoeden, loopt dit type oprijblok stapsgewijs omhoog. Een nadeel van dit model ten opzichte van een schuine wig zit in het feit, dat je de camper met deze stap wiggen veel minder makkelijk waterpas parkeert. Andersom laat dit model duidelijk merken, wanneer je de volgende stap bereikt hebt. Het voorkomt dat je te ver doorrijdt. 

Een derde optie is de ronde wig. Dit type oprijblok voor campers kenmerkt zich door z’n logischerwijs ronde vorm, waarbij het ene uiteinde veel dikker is dan het andere. Het vergt enige oefening om op deze ronde oprijblokken te rijden met de camper. Daarbij heb je de hulp van een familielid nodig om vast te stellen hoe ver je nog door kunt rijden op deze wiggen. 

Tot slot zijn de opblaasbare oprijblokken het overwegen waard. Belangrijk voordeel van dit type wiggen is het feit, dat je deze heel eenvoudig opbergt. Daarbij kun je de camper heel precies waterpas plaatsen. Middels een voetpomp of een kleine compressor kun je deze wiggen pompen. Een nadeel van de opblaasbare wiggen voor campers is de hoge prijs ervan; het model is veel duurder dan de klassieke kunststof wiggen.  

Tip: controleer de ondergrond voordat je de camper op de oprijwiggen rijdt. Kleine steentjes onder een oprijblok kunnen ertoe leiden dat deze scheurt of breekt. 

beste oprijblokken

Formaat en gewicht van de levellers 

Houd er rekening mee, dat er vaak een maximum gewicht geldt voor de verschillende oprijblokken. Het is om deze reden belangrijk op de hoogte te zijn van het gewicht van je camper of caravan. Zou je met een zwaarder voertuig op de wiggen rijden, dan is de kans groot dat deze breken of scheuren. 

Niet alleen het gewicht wat de oprijblokken kunnen dragen is het onderzoeken waard; let ook op het formaat ervan. Zoals eerder genoemd werd, zijn de opblaasbare wiggen eenvoudig op te bergen na gebruik. De kunststof schuine- of stap wiggen zijn al snel vrij groot; je hebt veel opbergruimte nodig om ze mee te kunnen nemen. 

Over het algemeen geldt dat des te breder de oprijblokken zijn, des te makkelijker het ook is om de camper hier op te rijden. Daarnaast bepaalt de hoogte van de oprijwiggen in hoeverre het mogelijk is een bepaald hoogteverschil op de camperplaats te overbruggen. In het overzicht eerder op deze pagina werd de duurzame oprijwig van Froli al besproken. Voordeel van dit model is dat je deze op kunt stapelen. Zo kun je een behoorlijk hoogteverschil overbruggen. Het stapelen van oprijblokken is lang niet altijd mogelijk. 

Conclusie: wat zijn de beste oprijwiggen voor campers? 

In dit artikel introduceerde ik de top 3 met beste oprijwiggen voor campers. Ook werden de verschillende soorten oprijblokken benoemd, evenals de factoren waarop je zou moeten letten bij het vergelijken hiervan. Maak voor jezelf een keuze tussen de schuine-, stap- en ronde oprijblokken. Kijk vervolgens naar hun formaat en het maximum gewicht van de camper die op de oprijwiggen geparkeerd kan worden.

Zoals eerder op deze pagina genoemd werd, kan dat verschil best groot zijn. De duurzame oprijwiggen van Froli hebben een draagvermogen van 3.700 kilogram, terwijl het model van Thule al 5.000 kilogram kan dragen. Nog krachtiger is de variant van Froli welke de beste prijs-/kwaliteitverhouding biedt; dit model biedt een draagvermogen tot 8.000 kilogram. 

Ook de opblaasbare wiggen kunnen het overwegen waard zijn; de hoge kosten wegen echter niet altijd op tegen het voordeel wat ze bieden. Voor hele kleine modellen campers kunnen deze wiggen interessant zijn, doordat ze maar weinig opbergruimte vergen. Heb jij een keuze kunnen maken bij het vergelijken van de verschillende opties om je camper of caravan waterpas te parkeren tijdens je eerstvolgende reis? 

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *