De beste outdoor horloges

Outdoor-horloges zijn er in tal van verschillende modellen. Polar en Garmin zijn de bekendste producenten, maar horloges van deze merken zijn relatief duur. Wat zijn de beste alternatieven? Loont het om voor een duurder horloge van Polar of Garmin te kiezen?

Op welke factoren moet ik letten, wanneer ik de verschillende outdoor horloges naast elkaar leg? Het geeft je inspiratie en nieuwe inzichten, wanneer je zelf op zoek bent naar een geschikt outdoor horloge. 

In dit artikel zet ik de beste outdoor horloges voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

7

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

764

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

7

Bestede uren

Icon bekeken producten

15

Onderzochte producten

Onderstaande top 5 toont je de beste outdoor horloges van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën. 

De beste outdoor smartwatch

In de basis zijn outdoor horloges onder te verdelen over vijf categorieën, te weten: zeer uitgebreide sporthorloges, lichte outdoor horloges, horloges met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding, allround horloges en de EDC horloges. Hieronder lichten we per categorie het beste outdoor horloge van dit moment uit. 

Meest uitgebreide outdoor horloge

De Garmin Fenix 6S Pro is het meest uitgebreide horloge wat momenteel aangeboden wordt. Deze outdoor watch is voorzien van een zeer geavanceerde Gps-tracker kan eenvoudig gekoppeld worden aan een Android smartphone of iPhone en is tot 10 ATM waterdicht.

Concreet betekent dat laatste, dat het outdoor horloge geschikt is voor watersport in ondiep water. Ideaal, wanneer je tijdens een wandeling door een ondiep beekje moet bewegen. 

Ook opvallend aan de Garmin Fenix 6S Pro is de lange accuduur van het model. Je kunt het horloge gedurende negen dagen gebruiken, zonder deze tussentijds op te moeten laden.

Dit is bij een normaal gebruik van het horloge. Zou je de GPS-modus voortdurend aan hebben staan, dan gaat de accu tot 36 uur mee. Het horloge laat meldingen die binnenkomen op je mobiele telefoon zien op het scherm en biedt de functionaliteit om contactloos te kunnen betalen in een winkel.

Leuke extraatjes, naast de hartslag- en prestatiemeting door het outdoor horloge. Het horloge biedt een always-on display, welke ook bij een fel zonlicht goed is af te lezen. 

Tijdens een wandeling of fietstocht komt de navigatiefunctie van de Garmin Fenix 6S Pro goed van pas. Standaard zijn er een groot aantal Europese routekaarten op het horloge geladen. Dit is een belangrijk verschil met de Garmin Fenix 6S (het broertje van de Pro-versie). 

VoordelenNadelen
biedt alle functionaliteiten, die je nodig hebt tijdens activiteiten buiten (hartslag- en prestatiemeting, GPS-modus, mogelijkheid tot koppeling iPhone en Android-toestel, etc.) niet geschikt als alledaags sieraad om je pols. Het is een vrij groot, niet heel sierlijk display. 
Het horloge is ook te gebruiken in ondiep water, dankzij de 10 ATM-waterdichtheid van dit model. Het horloge is mede door het grote aantal functies een van de duurste outdoor horloges. 
Standaard zijn een groot aantal Europese kaarten in het horloge geladen.  

Lichtste outdoor horloge

Een concurrent voor de Garmin Fenix 6S Pro is de Polar Grit X. Dit outdoor horloge is goedkoper en biedt eveneens een groot aantal functies. Denk aan de GPS-modus van het horloge, de Smart Coaching-functie en de mogelijkheid om het horloge te koppelen aan je mobiele telefoon.

De Polar Grit X staat voornamelijk bekend om zijn lichte gewicht: 64 gram. Overigens moet hierbij worden opgemerkt, dat ook de Garmin Fenix 6S Pro erg licht is (61 gram). De Polar is echter aanzienlijk goedkoper, waarbij het prijsverschil het verschil in gewicht niet rechtvaardigt. 

Het horloge is in staat om je trainingsschema voortdurend aan te passen naar de prestaties die je neerzet tijdens trainingen. Zet je stappen vooruit? In dat geval zal het horloge de intensiteit van de trainingen verhogen.

Op deze manier blijf je vooruitgang boeken. Zeker voor hardlopers, zwemmers en fietsers is dit een groot voordeel. Je kunt het horloge vanzelfsprekend koppelen aan een app op je telefoon, om de trainingsresultaten zelf te kunnen analyseren.

Dit kan via de Flow-app van Polar zelf, maar ook via vergelijkbare apps van andere producenten (Strava, RunKeeper, etc.). 

Ten opzichte van de Garmin Fenix 6S Pro biedt dit model van Polar een iets minder krachtige accu; het model gaat een week mee bij een normaal gebruik. Leuke extra’s op dit horloge zijn de mogelijkheden om je slaapritme bij te houden, real-time informatie over het weer op te vragen en een functie die je waarschuwt als het tijd is voor een snack onderweg. 

VoordelenNadelen
Dit model outdoor horloge behoort tot de lichtste modellen met een gewicht van slechts 64 gram.  De accuduur is net iets minder goed als bij het model van Garmin; 7 dagen bij een normaal gebruik.  
Smart Coaching-functie helpt je jouw trainingsschema automatisch aan te laten passen op basis van je prestaties.   
Outdoor horloge wordt tegen een relatief scherpe prijs aangeboden in vergelijking met alternatieven.   

Beste prijs-/kwaliteitsverhouding

Amazfit zal voor veel liefhebbers van outdoor activiteiten en buitensport een relatief onbekend merk zijn. De T-Rex Pro van dit merk is echter meer dan het bekijken waard.

Dit is dan ook een echte outdoor smartwatch.

Dit outdoor horloge biedt de beste prijs-/kwaliteitsverhouding op dit moment en is voorzien van tal van functies, die ook de duurdere outdoor horloges aan boord hebben. Allereerst valt het zeer robuuste ontwerp van dit horloge op.

Het heeft het outdoor horloge 15 militaire certificeringen laten doorstaan. Helaas is het horloge minder geschikt voor dagelijks gebruik;, je zou bijna zeggen het is een echt survival horloge.

Niet alleen is het ontwerp van het outdoor horloge robuust. Aan boord van het sporthorloge bevindt zich een uiterst krachtige accu. De accu gaat bij een normaal gebruik maar liefst 18 dagen mee. Het is hiermee een van de beste accu’s in sporthorloges van dit moment. Opvallend; het model is uitgevoerd met een always-on display. En ik moet zeggen de beste smartwatch onder 150 euro.

Tip: Bekijk hier mijn uitgebreide Amazfit T-Rex 2 smartwatch review

Naast de krachtige accu, is het horloge voorzien van een GPS-chip. Zo heb je de mogelijkheid om na een outdoor activiteit terug te kijken welke route je gevolgd hebt. Net als het eerder beschreven horloge van Garmin, biedt ook dit horloge van Amazfit een waterdichtheid van 10 ATM. Het maakt het horloge geschikt voor outdoor activiteiten in ondiep water. De BioTackerTM sensor zorgt voor het bijhouden van je hartslag. 

VoordelenNadelen
zeer scherpe prijs   Door z’n robuuste vormgeving is dit outdoor horloge geen sieraad.  
Zeer degelijk ontwerp, maar liefst 15 militaire certificeringen doorstaan.  
Met 18 dagen biedt dit outdoor horloge een van de beste accu’s.   

Beste allround outdoor horloge

Ben je op zoek naar een geschikt allround outdoor horloge? Overweeg in dat geval de Suunto 9 Peak. Het model is stijlvol, wat het horloge geschikt maakt voor een dagelijks gebruik.

Je koppelt het horloge eenvoudig aan een smartphone met Android of iOS, om meldingen die op je telefoon binnenkomen direct op je horloge te kunnen bekijken. Terwijl je het horloge draagt, houdt deze je hartslag automatisch bij. 

Belangrijk voordeel van de Suunto 9 Peak is het sterke saffierglas, waarvan deze voorzien is. Het verkleint de kans op krassen op het display aanzienlijk. B

ij outdoor activiteiten is lastig te voorkomen, dat er bijvoorbeeld een tak tegen het display van je horloge slaat. Tijdens deze outdoor activiteiten kun je vertrouwen op de GPS-functionaliteit van dit horloge. 

Nadeel van de Suunto 9 Peak is de hoge prijs ervan. Het horloge is duurder dan de Garmin Fenix 6S Pro. Andersom biedt de Suunto 9 Peak het voordeel, dat deze ook te gebruiken is bij diepzeeduiken.

Iets wat niet geldt voor het model van Garmin. De Suunto 9 Peak heeft een ATM-certificering van 100. Qua accuduur valt de Suunto 9 Peak te vergelijken met de Garmin Fenix 6S Pro. 

VoordelenNadelen
Een van de meest uitgebreide outdoor horloges, ook geschikt voor dagelijks gebruik door fraaie vormgeving.  De prijs van het outdoor horloge is aan de hoge kant. Het horloge kan meer dan je nodig hebt bij outdoor activiteiten.  
Het horloge is niet alleen in ondiep water te gebruiken, maar ook bij het diepzeeduiken (100 ATM)  Binnenkomende berichten op je horloge beantwoorden kan niet. Dat is bij andere smartwatches voor dagelijks gebruik wel mogelijk.
Display voorzien van sterk saffierglas, wat de kans op beschadigingen minimaliseert.   

Beste EDC horloge

EDC is een afkorting voor Every Day Carry, wat betekent dat het beste EDC outdoor horloge geschikt is voor dagelijks gebruik. Je draagt het horloge niet alleen tijdens je outdoor activiteiten.

Waar de Suunto 9 Peak ook gebruikt kan worden als EDC horloge, is de Honor MagicWatch 2 voor veel mensen een betere optie. Dat zit hem voornamelijk in de prijs van dit model; tussen de 100 en 150 euro. 

Het model gaat bij een normaal gebruik een week mee, wat vergelijkbaar is met de accuduur van andere modellen uit dit overzicht met de beste outdoor horloges. Je koppelt het horloge eenvoudig met je Android smartphone of iPhone.

Het horloge houdt je locatie en monitort ondertussen je hartslag. Ook handig is de mogelijkheid om je slaapritme bij te houden. 

Dit outdoor horloge is niet geschikt voor het gebruik in ondiep water. Het model is voorzien van een 5 ATM-score. Je kunt het horloge onder de douche dragen, maar niet tijdens een watersport. 

VoordelenNadelen
Een van de goedkoopste outdoor horloges, geschikt voor mensen die alleen basisgegevens willen kunnen uitlezen.  Horloge biedt minder functionaliteit dan bijvoorbeeld de Suunto 9 Peak en Garmin Fenix 6S Pro. 
Het horloge is geschikt voor dagelijks gebruik; het is het beste EDC outdoor horloge van dit moment.  ATM-score van 5 maakt het horloge ongeschikt voor watersporten. 
Ondanks de scherpe prijs biedt het horloge inzage in je hartslag, GPS-locatie en is deze waterdicht.   

Tip: Vind je deze outdoorhorloges te robuutst dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een stappenteller horloge

Zelf verschillende outdoor horloges vergelijken 

Nu je een beeld hebt van de verschillende categorieën waarbinnen de verschillende outdoor-horloges vallen, kun je de diverse opties zelf vergelijken. Er zijn hierbij een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor het vergelijken van outdoor horloges op een rijtje. 

GPS en navigatie 

Tegenwoordig beschikt vrijwel ieder outdoor horloge over een GPS-modus. Houd er rekening mee, dat sommige horloges je navigatiemogelijkheden bieden. Zo hoef je niet steeds een kaart of smartphone te pakken.

Andere horloges houden je locatie uitsluitend bij en bieden je de mogelijkheid om de gevolgde route na afloop van een outdoor activiteit terug te kijken. Het verschilt per chipset hoe snel de satellieten gevonden worden en hoe nauwkeurig dit signaal is. De Sony-chipset valt in positieve zin op, maar is ook relatief duur. 

Robuustheid 

Robuustheid kent bij outdoor horloges verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan het display gemaakt is. Hoe groot is de kans op krassen? Is het display ook af te lezen bij fel zonlicht?

Saffierglas is doorgaans het sterkste materiaal voor een display. Ook zit robuustheid in het gewicht van het horloge en de geschiktheid hiervan voor dagelijks gebruik. Veel robuuste horloges zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik, maar hoeven tegelijkertijd niet veel zwaarder te zijn dan de EDC-modellen.

Een derde factor hierin is de waterdichtheid van het horloge. De meeste outdoor horloges hebben een ATM-score van 10. Dit maakt de horloges geschikt voor watersporten in ondiep water. Er zijn ook modellen verkrijgbaar voor diepzeeduiken. Deze modellen hebben een ATM-score van 100.

Accuduur 

Je wilt het outdoor horloge niet dagelijks moeten opladen tijdens een vakantie of trektocht door de bergen. De meeste outdoor horloges bieden een accuduur van meerdere dagen bij een normaal gebruik.

Houd er rekening mee, dat een intensief gebruik van de GPS-modus op het horloge de accuduur sterk zal terugdringen. Overigens geldt niet dat horloges met een always-on display per definitie een slechte accuduur bieden. Integendeel!

Functies 

Vrijwel alle outdoor horloges bieden tegenwoordig de mogelijkheid om je GPS-locatie en hartslag bij te houden. Ook het bijhouden van je slaapritme is met de meeste modellen mogelijk.

Kies je voor een duurder outdoor horloge, dan neemt het aantal functies rap toe. Denk aan de navigatiemodus, waarover we eerder spraken. Ook zijn er horloges die de mogelijkheid bieden om je trainingsschema automatisch aan te laten passen op basis van de data uit je laatste trainingen.

Of wat te denken van een functie, die je bij lange outdoor activiteiten waarschuwt dat het tijd is voor een snack onderweg? Zo beschikt je lichaam altijd over voldoende energie om de activiteit vol te houden.

Prijs 

Logischerwijs zitten er grote verschillen in de prijs van een outdoor horloge. Dit hangt sterk samen met de functies die het horloge biedt. De goedkoopste outdoor horloges kosten tussen de 150 en 250 euro.

Wil je een navigatiefunctie kunnen gebruiken of bijvoorbeeld bijgestuurd worden in je trainingsschema? In dat geval ben je al snel 350 tot 450 euro kwijt voor een outdoor horloge. De meest uitgebreide modellen, zoals de Garmin Fenix 6S Pro en de Suunto 9 Peak kosten meer dan 500 euro. 

Koppeling met je telefoon 

Zoals ieder outdoor horloge tegenwoordig je hartslag en GPS-locatie bijhoudt, geldt ook dat horloges vrijwel standaard te koppelen zijn aan je smartphone. Dat geldt niet alleen voor de EDC-horloges.

Het fijne aan deze koppeling is de mogelijkheid om data snel te kunnen exporteren naar een app als Runkeeper of Strava. Sommige horloges bieden je de mogelijkheid om berichten die binnenkomen op je telefoon direct af te lezen op je horloge.

Dit werkt logischerwijs alleen, wanneer je telefoon in de buurt is van je horloge. Outdoor horloges zijn zelden tot nooit voorzien van een eigen simkaart. 

Veiligheid 

Sommige outdoor horloges zijn voorzien van een functie, die je op basis van noodknop een signaal laten versturen naar een dierbare. Je partner, een ouder of bijvoorbeeld buurman krijgt direct je GPS-locatie door om hulp te kunnen bieden.

Deze functie zit normaliter alleen in de duurdere modellen outdoor horloges. Daarbij moet je een telefoon in de buurt hebben, om zo’n signaal te kunnen versturen. 

beste outdoor horloge

Handige tips bij het kopen de beste outdoor horloge 

Op basis van de reeds beschreven factoren zal het je lukken om een geschikt outdoor horloge te vinden! Er zijn nog een aantal handige tips, die je helpen een definitieve keuze te maken. Aan welke van deze punten heb je zelf al gedacht? 

 • Tip 1: houd er rekening mee, dat de knopjes aan de zijkant van het horloge ook te bedienen moeten zijn met een handschoen aan. Je zal het outdoor horloge ook in de winter willen gebruiken! 
 • Tip 2: controleer of het horloge ook prettig zit onder een trainingsjasje of je winterjas. Zeker bij de robuuste outdoor horloges kan dit tegenvallen. 
 • Tip 3: van sommige horloges weerspiegelt het display erg bij een fel zonlicht. Is het scherm goed af te lezen in de zomer? 
 • Tip 4: niet alleen in de zomer wil je het scherm goed kunnen zien. Hoe goed is het scherm af te lezen op de korte, donkere dagen in de winter? Zit er een mogelijkheid op het outdoor horloge om het scherm te verlichten, als deze niet altijd ingeschakeld is? 
 • Tip 5: let niet alleen op het horloge zelf, maar besteed ook aandacht aan het bandje! Kun je het bandje vervangen, als deze na verloop van tijd ernstig begint te slijten? Zit het materiaal waarvan het bandje gemaakt is prettig om je pols? 
 • Tip 6: sommige outdoor horloges hebben een solar charging-functie. Dit biedt je de mogelijkheid om de accuduur van het horloge te verlengen als de zon schijnt! 
 • Tip 7: zet vooraf op een rijtje welke functies je echt nodig hebt. Het is verleidelijk om al snel voor een outdoor horloge te kiezen, welke veel meer functies biedt dan je feitelijk nodig hebt. 

Conclusies over de beste outdoor horloges 

Kortom, op basis van onze inventarisatie van de beste outdoor horloges valt te concluderen dat er talloze opties zijn. Belangrijk is het om vooraf te bepalen wat voor type outdoor horloge je zoekt.

Ga je voor de allrounder? Wil je een goedkoop horloge voor outdoor activiteiten? Zoek je een model dat over alle mogelijke sensoren beschikt om je prestaties te meten?

Op basis van de inventarisatie van hetgeen jij écht nodig hebt, kun je een passend outdoor horloge kopen. Houd hierbij de verschillende factoren die we eerder op een rijtje hebben gezet in je achterhoofd. 

Veel gestelde vragen over outdoor horloges

Doordat een goed outdoor horloge kopen best lastig kan zijn, zetten we hieronder de meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Welk outdoor horloge moet ik kopen?

Kies voor een outdoor horloge dat de functies biedt, die jij echt nodig hebt bij je outdoor activiteiten. Maak hierbij ook onderscheid tussen outdoor horloges voor dagelijks gebruik en modellen die door hun vormgeving enkel geschikt zijn voor het gebruik bij sportieve activiteiten.

Waarom een GPS horloge kopen?

Een GPS horloge biedt je de mogelijkheid om achteraf te analyseren welke route je gevolgd hebt en hoe snel je deze hebt afgelegd. Ook bieden sommige geavanceerde GPS horloges de mogelijkheid om een navigatiemodus te activeren. Zo verdwaal je nooit meer tijdens outdoor activiteiten! Een derde voordeel van een GPS horloge is de mogelijkheid om een noodsignaal te versturen als je in de problemen raakt. Let wel, dit kan niet met ieder GPS horloge.

Wat meet een outdoor horloge allemaal?

Het verschilt per model outdoor horloge wat deze exact meet. Voorbeelden van data gemeten door het horloge zijn je hartslag, je slaapritme, je snelheid tijdens een wandeling of fietstocht, de afgelegde route, de afgelegde hoogtemeters, de diepte in het water waar je jezelf bevindt, enzovoorts.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

2 reacties op "De beste outdoor horloges"

 1. Marco van den Berg Marco van den Berg schreef:

  Waarom geen test van de I Watch pro 2 ?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   tja, deze heb ik niet in mijn bezit en Apple is niet zo aardig om er een toe te sturen om te testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *