Dagelijks 10.000 stappen zetten is goed voor je gezondheid en vitaliteit. Dat is wat vaak wordt gezegd. Je kunt ook elke dag drie keer tien minuten stevig wandelen. Dat heeft hetzelfde effect, maar duurt minder lang. Een stappenteller horloge is onmisbaar om bij te houden hoeveel stappen je dagelijks zet. Welke stappentellers zijn nu de beste?

In dit artikel zet ik deze voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jou een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven heb ik al het voorwerk voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.

Onze selectiecriteria

7

Bezochte webshops

385

Verzamelde opmerkingen

5.5

Bestede uren

13

Onderzochte producten

De onderstaande top 5 toont je de beste stappenteller horloges van dit moment, verdeeld over verschillende categorieën. Let wel op het zijn geen smartwatches. 

Wat zijn de 5 beste stappenteller horloges van 2023?

  1. Fitbit Charge 5 : Beste stappenteller van 2023
  2. Garmin Vivosmart 4: Beste stappenteller voor smalle pols
  3. Forerunner 245 : Alleskunner voor een goede prijs
  4. Xiaomi Mi band 6: Beste goedkope stappenteller
  5. Essential Link Stappenteller – Beste alternatief

Bekijk hieronder de vijf beste stappentellers van dit moment, die in willekeurige volgorde aan dit overzicht zijn toegevoegd. Het ene horloge wordt aangeboden tegen een zeer scherpe prijs, terwijl je bij een ander horloge kunt profiteren van diverse extra functies naast de stappenteller. Afhankelijk van jouw wensen zou je kunnen kiezen uit een van de onderstaande modellen.

De Fitbit Charge 5 wordt door veel sporters als het beste stappenteller horloge van 2023 beschouwd. Deze nauwkeurige stappenteller wordt in verschillende kleuren aangeboden en heeft een bijzonder slank design. Sporthorloges zijn vaak relatief log; dat geldt voor deze allerminst. Door deze niet alleen overdag, maar ook ’s nachts te dragen krijg je waardevolle inzichten in je fitheid.

Het horloge heeft een zeer lange batterijduur. Bij een normaal gebruik is het voldoende om een keer per week op te laden. Je kunt het horloge gebruiken in combinatie met zowel een iPhone, als een toestel met Android. Houd er rekening mee dat de Fitbit minder goed werkt in combinatie met sommige smartphones van Huawei (onder meer: P8 Lite en P9 Lite).

Overigens kun je veel meer met dit horloge, dan uitsluitend het bijhouden van je stappen, je slaapritme en bijvoorbeeld je gezondheid. Het is mogelijk om middels Fitbit Pay te betalen in de winkel. Zo hoef je niet langer een portemonnee mee te nemen onderweg.

Enig nadeel aan de Fitbit Charge 5 is dat je een abonnement op Fitbit Premium nodig hebt, om het maximale uit het horloge te kunnen halen. Dit abonnement is de eerste zes maanden gratis bij de aankoop van het horloge.

VoordelenNadelen 
Beste horloge met stappenteller van dit moment; breed scala aan mogelijkhedenWerkt niet met ieder toestel van Huawei, zoals de P8 Lite en P9 Lite
Lange batterijduurAlleen de eerste zes maanden gratis Fitbit Premium, daarna alleen nog betaald
Mogelijkheid om te gebruiken voor betalingen 

De Garmin Vivosmart 4 valt enigszins te vergelijken met de Charge 5. Ook dit model heeft een slank design, wat de stappenteller zeer geschikt maakt voor een smalle pols. Er is niets vervelender dan het bewegen van een horloge tijdens het wandelen of andere outdoor activiteiten.

Op deze stappenteller vind je een aantal unieke functies, zoals de Pulse Oxygen-sensor, een hartslagmeter en de mogelijkheid om binnenkomende berichten op je telefoon direct te beantwoorden. Let wel, die laatste functie kan alleen gebruikt worden door mensen met een Android-telefoon.

Gebruik de Garmin Vivosmart 4 niet alleen om het aantal stappen bij te houden wat je dagelijks zet. Je kunt met het horloge ook je slaapritme bijhouden en bijvoorbeeld meten hoe fit je momenteel bent. Door het horloge gedurende meerdere weken achteraan te dragen, zal je zien dat je fitheidsscore langzaamaan verbetert bij voldoende beweging.

Ook handig: zodra de Garmin Vivosmart 4 opmerkt dat je veel stress ervaart, zal deze je melden dat het tijd is om pauze te nemen. Het horloge gaat gedurende zeven dagen mee, zonder deze tussentijds op te moeten laden.

VoordelenNadelen 
Stappenteller met een slank design, ideaal voor een smalle polsBeschikt over iets minder functies dan de Fitbit
Ideaal voor het bijhouden van je fitheid, slaapritme en stappenBerichten zijn niet te beantwoorden met een iPhone
In combinatie met een Android-telefoon heb je de mogelijkheid berichten te beantwoorden 

Waar de Fitbit Charge en de Garmin Vivosmart specifiek bedoeld zijn voor het bijhouden van het aantal gelopen kilometers en bijvoorbeeld je slaapritme, biedt de Garmin Forerunner 245 nog tal van extra functies. Dit zie je ook direct terug in de prijs van het horloge; de Garmin Forerunner 245 is circa twee keer zo duur als de andere twee tot dusver genoemde modellen.

Gebruik de Forerunner 245 tijdens al je outdoor activiteiten. Niet alleen op het land, maar ook tijdens een zwemtocht in het water. Het model is bestand tegen vocht. Je analyseert je trainingsresultaten achteraf heel eenvoudig op een smartphone met Android of iOS. Het horloge vertelt je zelfs, wanneer het tijd is voor een volgende activiteit. Ook heb je de mogelijkheid om vooraf een trainingsplan op te stellen en deze vervolgens in het horloge in te voeren.

Berichten die op je mobiele telefoon binnenkomen zijn direct op je Garmin Forerunner 245 te bekijken. Zo mis je niets. Dit geldt logischerwijs alleen, wanneer je telefoon zich in de buurt van de smartwatch bevindt.

VoordelenNadelen 
Horloge dat veel meer functies biedt dan een stappenteller alleenAan de dure kant voor mensen die zoeken naar een horloge stappenteller
Laat je begeleiden tijdens het uitvoeren van een trainingsplan, door het horloge te laten vertellen wanneer je toe bent aan je volgende trainingMinder slank design dan de eerder beschreven stappentellers
Mogelijkheid om berichten op je telefoon direct op je horloge binnen te krijgen 

Ben je op zoek naar een betaalbare stappenteller horloge? Kijk in dat geval eens naar de Xiaomi Mi Band 6. Qua vormgeving heeft dit model veel weg van de Fitbit Charge 5. Het slanke design maakt het horloge geschikt voor een smalle pols. Hierdoor is het een goede stappenteller voor dames. Niet alleen de scherpe prijs en het slanke design van dit horloge vallen direct op. Kijk ook eens naar de accuduur van dit model. Het horloge gaat bij een normaal gebruik zo’n veertien dagen mee, zonder de stappenteller tussentijds op te moeten laden. Dit is een veel langere accuduur dan de tot dit moment beschreven modellen je bieden.

Je kunt de Xiaomi Mi Band 6 de hele dag dragen. Ook wanneer je op vakantie een uurtje wilt gaan zwemmen. Het horloge is tot een diepte van 50 meter waterbestendig. Aan de hand van verschillende workout-modes op het horloge, houd je bij wat je hartslag is en hoeveel calorieën je tijdens een activiteit verbruikt hebt. ’s Nachts houdt het horloge bij wat je slaapritme is. Het helpt je overdag te verklaren waarom je een minder energiek gevoel hebt. Specifiek voor vrouwen kan de Xiaomi Mi Band 6 stappenteller de menstruatiecyclus bijhouden.

Houd er rekening mee dat de functies die de Xiaomi Mi Band 6 stappenteller biedt beperkter zijn. Voor iemand die een simpel model stappenteller zoekt, is deze Xiaomi Mi Band 6 meer dan het overwegen waard.

VoordelenNadelen 
Een hele scherpe prijs-/kwaliteitsverhoudingNiet geschikt voor mensen die hun sportactiviteiten uitgebreid willen kunnen analyseren.
Deze stappenteller kun je ook aanhouden als je gaat zwemmen; waterdicht tot 50 meter. 
Zeer lange batterijduur van 14 dagen bij een normaal gebruik.  

Deze stappenteller houdt niet alleen je stappen bij, maar beschikt ook over een ingebouwde klok. Zo hoef je geen telefoon of horloge meer mee te nemen onderweg. Daarbij houdt het model de gelopen afstand bij en de snelheid waarmee je dit gedaan hebt. Let op, het model reset automatisch om middernacht. Gegevens worden tot zeven dagen bewaard op het apparaat. Het koppelen van deze stappenteller aan je mobiele telefoon is niet mogelijk. Wel zo simpel. Tegelijkertijd is het jammer, dat je historische gegevens later niet meer in kunt zien.

Je koopt deze Essential Link stappenteller voor een paar tientjes. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld de prijs van de Xiaomi Mi Band 6, dan is dit aan de hoge kant. Immers, het horloge biedt veel meer functionaliteit voor hetzelfde geld. Ben je op zoek naar een simpele stappenteller? Dan is dit een goede keuze.

VoordelenNadelen 
Simpel, maar zeer degelijk model stappentellerRelatief duur voor de functionaliteit die het product biedt
Geen last van onnodige data over je gezondheid, slaapritme en hartslagModel stappenteller is niet te koppelen aan een computer of telefoon
Eenvoudig aan je broekriem te bevestigen dankzij een stevige clip 

Wat zijn de voordelen van een stappenteller?

Het belangrijkste voordeel van een stappenteller zit in het feit, dat je bij kunt houden hoe gezond je momenteel leeft. Zoals eerder in dit artikel al kort benoemd werd; men raadt aan dagelijks 10.000 stappen te zetten of drie keer per dag tien minuten te wandelen op hoog tempo. Nederlanders zitten te veel, waardoor zij onvoldoende beweging krijgen om in conditie te blijven. Een stappenteller motiveert je om dagelijks een extra ronde te wandelen.

Een ander voordeel van een stappenteller zit in de precisie, waarmee deze bijhoudt hoeveel stappen je gezet hebt. Vaak is een stappenteller veel nauwkeuriger dan de apps op je telefoon. Andersom bieden deze apps of uitgebreide sporthorloges je vaak een nauwkeuriger inschatting van het aantal verbruikte calorieën en de gelopen afstand.

Tip: Ben je nog niet gewend om de hele dagen een stappenteller te dragen?
Je kunt de stappenteller ook in je broekzak, tas of rugzak meenemen. De accelerometer zou je bewegingen hoe dan ook moeten oppikken.

Waarop moet je letten bij een stappenteller horloge?

Bij de aankoop van een stappenteller horloge zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een belangrijke eerste factor is het budget wat je aan de stappenteller wilt besteden. Er zijn modellen van meer dan tweehonderd euro, maar ook varianten van niet meer dan een paar tientjes.

Het verschil in prijs hangt sterk samen met de functies die de verschillende stappenteller horloges bieden. Waar het ene horloge specifiek bedoeld is voor het bijhouden van het aantal stappen, bieden andere modellen je inzichten in je fitheid, slaapritme en bijvoorbeeld hartslag. Ook een stappenteller zonder app is mogelijk.

Een derde verschil zit in de compatibiliteit met een smartphone. Sommige kunnen aan alles telefoons gekoppeld worden. Andere modellen zijn voornamelijk bedoeld voor de gebruikers van een Android-telefoon. Je kunt de data die verzameld is uitlezen op je telefoon. Andersom kun je berichten vanaf je telefoon binnen laten komen. Zo ben je er direct van op de hoogte.

Tot slot speelt ook de vormgeving mee. Veel mensen dragen deze de hele week door. Een log sporthorloge is hierdoor minder geschikt als stappenteller. De meeste stappentellers hebben een slank, smal ontwerp. Het maakt dat je ze ook naar het werk of bijvoorbeeld naar een familiefeestje kunt dragen.

beste stappenteller

Welke soorten stappentellers zijn er?

Niet alleen verschillende stappentellers in hun functionaliteit en prijs. Ook worden stappentellers in verschillende varianten aangeboden. Onderscheid wordt gemaakt tussen stappenteller horloges, losse stappentellers voor aan je broekriem en apps voor op je telefoon. We lichten de verschillende opties kort aan je toe.

Stappenteller horloges

Stappenteller horloges zijn over het algemeen het meest uitgebreid. Ze monitoren niet alleen het aantal stappen, maar ook je slaapritme en hartslag. Op basis van de verzamelde data bepalen ze hoe fit je bent. Door de fitheidsscore van meerdere dagen te vergelijken, zie je of de wandelingen effect hebben op je gezondheid. De kosten voor een stappenteller horloge liggen vaak tussen de 50 en 250 euro. Duurdere modellen zijn vaak geen stappentellers meer, maar complete sporthorloges.

Stappenteller voor aan je broekriem

Veel simpeler dan de stappenteller horloges zijn de stappentellers voor aan je broekriem. Deze simpele modellen kosten niet meer dan een paar tientjes. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor het bijhouden van het aantal stappen. Vaak wordt het aantal gecombineerd met de gelopen afstand en de snelheid waarmee je dit deed. Het synchroniseren van de data naar je telefoon of een computer is bij deze modellen vaak niet mogelijk.

Apps voor je mobiele telefoon

De goedkoopste en tevens minst nauwkeurige optie om je stappen te meten is het gebruik van een app op je telefoon. Je iPhone beschikt standaard over een app die je stappen bijhoudt. Daarnaast zijn er verschillende andere apps die naast het stellen van je stappen ook het aantal gelopen kilometers en bijvoorbeeld het aantal verbrandde calorieën meten. Veel van deze apps zijn gratis te downloaden.

Voorbeelden van deze stappenteller apps zijn onder meer:

Hoe werkt een stappenteller?

Een stappenteller meet de beweging die je lichaam maakt tijdens het wandelen en probeert op basis daarvan te bepalen of er een stap gezet is. Het is om deze reden dat een klassieke stappenteller vaak aan de broekriem wordt vastgemaakt. Deze modellen kijken naar de beweging die je heup maakt tijdens het wandelen.

Moderne stappenteller horloges zijn voorzien van een versnellingsmeter. Op het moment dat je arm een versnellende beweging naar voren maakt, is er sprake van een stap. Naast deze versnellingsmeter, welke overigens ook in veel mobiele telefoons verwerkt zit, worden er vaak verschillende vergelijkbare sensoren gebruikt om tot een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te kunnen komen.

Verschillen in aantallen stappen

Juist doordat stappentellers afhankelijk zijn van de data die door verschillende sensoren wordt verzameld, kan het voorkomen dat er een verschil zit in het aantal getelde en gemeten stappen. Ook kunnen de stappentellers onderling een ander resultaat geven. Vergelijk het aantal stappen op je stappenteller horloge bijvoorbeeld eens met het aantal stappen wat door een app op je telefoon gemeten is. De kans is relatief groot, dat er een verschil zit in beide waarden. Dit heeft te maken met de hoeveelheid sensoren en de nauwkeurigheid daarvan.

Conclusie: wat is het beste stappenteller horloge?

Wie op zoek is naar een stappenteller horloge voor een redelijke prijs die helpt je gezondheid in de gaten te houden, doet er verstandig aan te kijken naar de Fitbit Charge 5. Dit horloge is een geliefd product onder wandelaars. Het model biedt voldoende functionaliteiten om meer te weten te komen over je fitheid, zonder dat het een compleet sporthorloge is. Tegelijkertijd maakt het slanke design van de Fitbit Charge 5 dat deze ook geschikt is als horloge voor naar het werk of naar een familiebijeenkomst.

Wil je een stappenteller zonder de poespas die de moderne horloges tegenwoordig bieden? Kijk dan naar de Essential Link stappenteller. Dit enigszins klassieke apparaat hang je aan je broekriem.

Meest gestelde vragen over de beste stappentellers

Wat is een goed stappenteller horloge?

De Fitbit Charge 5 wordt door veel wandelaars als het beste stappenteller horloge van dit moment gezien. Het horloge wordt tegen een redelijke prijs aangeboden biedt handige extra’s naast de stappenteller.

Wat kost een stappenteller horloge?

De meest simpele stappenteller horloges hoeven niet meer dan een paar tientjes te kosten. Kies je echter voor een kwalitatief goed model, zoals de Fitbit Charge 5 of de Garmin Vivosmart 4, dan ben je al snel zo’n honderd euro kwijt.

Wat is een makkelijke stappenteller?

Mensen die geen waarde hechten aan het bijhouden van hun hartslag en slaapritme, kunnen de Link Essential stappenteller overwegen. Deze stappenteller is heel eenvoudig in z’n gebruik en bevestig je gemakkelijk aan je broekriem dankzij de clip op de stappenteller.

Waar is een stappenteller te koop?

Een stappenteller kopen doe je eenvoudig online. Er zijn verschillende webwinkels waar de stappentellers worden aangeboden. Vaak heb je ze de volgende werkdag al in huis. Check hier de top 5.