Ben je van plan om in de zomer een outdoor avontuur te beleven of een kampeervakantie aan zee te hebben? Dan zijn waterschoenen echt onmisbaar. Niet alleen beschermen ze je voeten, maar ze bieden ook grip bij het oversteken van een beekje. En laten we eerlijk zijn, het voelt geweldig om zonder zorgen de zee of het meer in te lopen, zonder last te hebben van slijmerig gras tussen je tenen.
Maar waar moet je op letten bij het kopen van waterschoenen? Er zijn verschillende factoren, zoals het materiaal, de stevigheid van de zool en het gewicht.
Inhoudsopgave
- Onze selectiecriteria
- Belangrijk om vooraf te weten
- Top 5 beste waterschoenen
- Waimea Aquaschoenen Waterflow
- SUBEA Aquashoes 100
- Nabaiji waterschoenen
- Jobe Neopreen Boots Zwart
- Olaian Surfschoenen
- Waar op te letten bij de aanschaf van waterschoenen
- Voordelen van waterschoenen
- Nadelen van goedkope waterschoenen
- Conclusie
- Meestgestelde vragen over waterschoenen
In dit artikel zet ik de beste waterschoenen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken.
Om jou een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.
Onze selectiecriteria

7
Bekeken webshops

356
Gelezen reviews

3.5
Bestede uren

11
Onderzochte producten
Belangrijk om vooraf te weten
Wat voor jou de beste waterschoenen zijn hangt van verschillende factoren af. Gebruik je ze alleen in zee, of ook in een meer en klein beekje? Wil je misschien ook een stuk op de waterschoenen kunnen wandelen, of trek je ze direct weer uit als je uit het water komt? In dat eerste geval is het van belang dat de waterschoenen een relatief dikke en dempende zool hebben. Het voorkomt een vervelende pijn aan je gewrichten.
Top 5 beste waterschoenen
Hieronder licht ik de vijf beste waterschoenen van dit jaar uit. De meeste waterschoenen zijn unisex. Dat geldt ook voor onderstaande modellen. Ze zijn in willekeurige volgorde toegevoegd.
- Waimea Aquaschoenen Waterflow
- SUBEA aquahoes 100
- Nabaiji waterschoenen
- Jobe Neopreen Boots
- Olaian Surfschoenen
De Waimea Aquaschoenen Waterflow zijn qua prijs-/kwaliteitverhouding een heuse middenklasser. Ze sluiten mooi aan op de vorm van je voet en hebben een handig lipje aan de achterzijde. Hiermee trek je ze snel en eenvoudig aan of uit. De binnenzool van de Waimea Aquaschoenen Waterflow zijn uitneembaar. Daarbij is de zool waterdoorlatend, wat voorkomt dat er veel water in de schoen blijft staan.
Het comfort van deze waterschoenen zit niet alleen in de waterdoorlatende zool en de goed aansluitende vorm van de schoen. Ook is deze naadloos, waarmee irritaties aan de huid voorkomen worden.
Je neemt de Waimea Aquaschoenen Waterflow eenvoudig mee in je backpack of rugzak, doordat ze relatief licht van gewicht zijn. Daarbij rol je ze eenvoudig op, wat maakt dat de waterschoenen maar weinig ruimte in beslag nemen.
Voordelen | Nadelen |
Zeer comfortabele naadloze waterschoenen; irritaties aan de huid worden voorkomen. | Het duurt relatief lang voordat de waterschoenen volledig droog zijn. |
Waterdoorlatende zool, wat voorkomt dat er water in de schoen blijft staan. | |
Zool voorzien van een anti-slip werking. |
Wanneer je op zoek bent naar een voordelig geprijsde waterschoen, zijn de SUBEA aquahoes 100 het overwegen waard. Je schaft deze zwemschoenen voor nog geen tien euro aan. Een van de belangrijkste voordelen van deze waterschoenen zit in de droogtijd ervan. De schoen is relatief snel droog na het gebruik hiervan.
Daarbij beschikt de SUBEA aquahoes 100 over een relatief dikke zool. Irritaties aan de hak of bijvoorbeeld knie worden hiermee tegengegaan. Let wel, de waterschoenen zijn niet bedoeld om er een lange tijd op te wandelen. Het anti-slip profiel aan de onderzijde van de SUBEA aquahoes 100 maakt dat je ook op een wat gladdere ondergrond voldoende grip hebt. Zo glijd je minder snel uit.
Zowel mijn vrouw als zoon hebben beide deze waterschoenen. Makkelijk mee te nemen als we naar zee gaan of in de zomer in de rugzak, als we dan een meertje tegenkomen tijdens het wandelen zijn deze zo aangetrokken.
Voordelen | Nadelen |
Waterschoen met een zeer scherpe prijs-/kwaliteitverhouding. | Je trekt deze waterschoenen minder makkelijk aan en uit dan andere modellen. |
Anti-slip profiel aan de onderzijde van de zool verkleint het risico op uitglijden. | |
Zwemschoenen die relatief snel droog zijn na het gebruik ervan. |
Qua prijs vergelijkbaar met de SUBEA Zwemschoenen 120 zijn de Nabaiji waterschoenen. Ook dit model schaf je voor circa tien euro aan. Gaatjes aan de bovenzijde en zijkant van het model maken dat het water makkelijk uit de schoen stroomt.
Ook prettig aan de Nabaiji waterschoenen is het lipje aan zowel de voor-, als achterzijde hiervan. Het maakt het aan- en uittrekken van deze waterschoenen makkelijker. Aan de onderzijde van de Nabaiji waterschoenen bevindt zich een anti-slip profiel welke de kans verkleint dat je uitglijdt.
De waterschoenen zijn gemaakt van 100% PVC. Het voordeel van dit materiaal is dat het zeer stevig is en daardoor een goede bescherming biedt aan de voet. Tegelijkertijd is het materiaal veel minder comfortabel dan een stof. Het materiaal sluit daarnaast minder goed aan op de vorm van je voet. Zeker aan de bovenzijde van de voet kan dit voor irritaties zorgen.
Voordelen | Nadelen |
Eenvoudig aan- en uit te trekken waterschoen door lipje aan voor- en achterzijde. | Waterschoenen zijn gemaakt van 100% PVC, wat minder comfortabel is dan een bovenzijde van stof. |
Gaatjes in bovenzijde en zijkant van de waterschoen voeren water snel af. | Het duurt enige tijd voordat de waterschoenen volledig droog zijn. |
Onderzijde zool beschikt over een anti-slip profiel om uitglijden tegen te gaan. |
Ben je op zoek naar waterschoenen waarmee je een langere tijd door het water kunt wandelen? Overweeg in dat geval deze Jobe Neopreen Boots. Voor het gebruik in het zwembad of bijvoorbeeld tijdens een uurtje zwemmen in de zee zijn deze waterschoenen minder geschikt; ze zijn aan de dure kant.
De waterschoenen zijn uitgevoerd met een verstevigde hiel, welke een dempend effect heeft. Op deze manier worden onder meer de hak en knieën ontlast tijdens het gebruik van de Jobe Neopreen Boots.
Door speciale sluispanelen aan de onderzijde van deze waterschoenen wordt het water snel afgevoerd. Het voorkomt irritaties aan de voet. Daarbij is de zool van dit model voorzien van een anti-slip profiel. De kans op uitglijden tijdens het wandelen neemt hierdoor sterk af.
Uniek aan de Jobe Neopreen Boots is de extra sok aan de binnenzijde van de waterschoenen. Niet alleen houdt deze sok je voeten lekker warm. Ook vergroot dit het comfort van de waterschoenen. Je hebt geen last van irriterende naden of een hard materiaal.
Voordelen | Nadelen |
Extra sok aan binnenzijde waterschoenen zorgt voor een zeer groot draagcomfort. De sok houdt je voeten lang warm. | Waterschoenen zijn aan de dure kant en daardoor minder geschikt voor het gebruik in bijvoorbeeld een zwembad. |
Verstevigde hiel ontlast onder meer de knieën en maakt het mogelijk langere stukken op deze waterschoenen te lopen. | |
Onderzijde zool is voorzien van een anti-slip profiel om uitglijden tegen te gaan onderweg. | |
Onderkant uitgevoerd met speciale sluispanelen, die het water snel afvoeren. |
Qua prijs-/kwaliteitverhouding vergelijkbaar met het eerste model waterschoenen uit deze top 5 met de beste waterschoenen zijn de Olaian Surfschoenen. De schoenen zijn gemaakt van neopreen en hebben een zachte bovenzijde, wat het draagcomfort vergroot. De neus van deze waterschoenen is verstevigd, om pijn aan je tenen tegen te gaan. Ook de hak is verstevigd.
Ook handig aan deze Olaian Surfschoenen is de mogelijkheid om deze enigszins te verstellen, met het bandje aan de bovenzijde. Nadeel is dat zowel aan de voor-, als achterzijde van deze waterschoenen een lipje voor het aan- en uittrekken hiervan ontbreekt. Het maakt dat dit wat lastiger gaat dan bij andere modellen.
Net als de andere modellen uit dit overzicht, heeft ook deze waterschoen een zool met anti-slip profiel. Het helpt je te voorkomen dat je uitglijdt in het water, of bijvoorbeeld op je surfplank.
Deze Olaian Surfschoenen zijn zo ontwikkeld, dat je er tot zo’n drie uur warme voeten in houdt bij water met een temperatuur tussen de 17 en 22 graden Celsius. Het maakt de schoenen zeer geschikt voor het surfen en vergelijkbare watersportactiviteiten.
Voordelen | Nadelen |
Verstevigde neus en hak van deze waterschoenen voorkomen pijntjes aan je tenen en hiel. | In vergelijking met andere modellen duurt het relatief lang voordat de Olaian Surfschoenen droog zijn. |
Gemaakt van een isolerend materiaal; bij watertemperaturen tussen de 17 en 22 graden Celsius tot 3 uur warme voeten. | |
Zool is uitgevoerd met anti-slip profiel, wat voorkomt dat je uitglijdt op een surfplank. | |
Bandje aan de voorzijde van deze waterschoenen maakt het mogelijk de schoen goed aan te laten sluiten op de vorm van je voet. |
Waar op te letten bij de aanschaf van waterschoenen
Er zijn verschillende factoren op basis waarvan je de diverse modellen waterschoenen met elkaar kunt vergelijken. Hierbij is het belangrijk vooraf voor jezelf te bedenken, wanneer je de waterschoenen verwacht te gebruiken. Draag je de waterschoenen tijdens een uurtje zwemmen in de zee? Ben je voornemens langere stukken door een beekje te wandelen met de waterschoenen? Wil je de waterschoenen dragen tijdens het surfen of andere watersportactiviteiten?
Niet alleen het moment waarop je de waterschoenen draagt speelt mee. Denk ook aan de periode waarin je dit doet. In de zomer is het water in zee of een meer over het algemeen een stuk warmer dan in het vroege voorjaar. Wanneer je de waterschoenen al vroeg in het jaar wilt gebruiken bij watersporten, dan is het belangrijk dat deze een isolerende werking hebben om je voeten warm te houden.

Hieronder licht ik verschillende factoren uit, op basis waarvan jij de beste waterschoenen voor jezelf vindt.
Materiaal van de waterschoenen
Waterschoenen worden van verschillende materialen gemaakt. Goedkopere modellen zijn gemaakt van PVC, een zeer stevig materiaal. Nadeel van PVC is dat dit materiaal zich niet vormt naar de vorm van je voet. Wanneer je ze een langere tijd draagt, loop je het risico op irritaties aan de huid door het schuren van de randen van de waterschoen.
Een ander materiaal wat vaak gebruikt wordt is neopreen. Dit materiaal is relatief dik en heeft daardoor een isolerende werking. Ideaal voor mensen die waterschoenen dragen tijdens het surfen of vergelijkbare watersportactiviteiten. Het is afhankelijk van de exacte dikte van het materiaal, hoe lang je voeten warm blijven.
Tot slot is ook lycra een materiaal wat vaak gebruikt wordt. Het voordeel van dit materiaal is dat het goed aansluit op de vorm van je voet en daarnaast naadloos gebruikt wordt bij de productie van waterschoenen. De kans op irritaties aan de voet is hierdoor minimaal.
Anti-slip profiel op onderzijde zool
Tegenwoordig worden de meeste waterschoenen voorzien van een anti-slip profiel aan de onderzijde van de zool. Het anti-slip profiel gaat niet alleen uitglijden op bijvoorbeeld een surfplank tegen, maar verkleint ook het risico dat je uitglijdt over een gladde steen in een meer of de zee. Houd er rekening mee, dat het anti-slip profiel onder waterschoenen niet te vergelijken is met die onder stevige wandelschoenen. Helemaal voorkomen dat je uitglijdt op een gladde bodem zal deze zool dus niet doen.
Stevigheid van de zool
Niet alleen het anti-slip profiel aan de onderzijde van de zool van waterschoenen is het beoordelen waard. Kijk ook naar de stevigheid van de zool als geheel. Je wilt er zeker van zijn dat scherpe voorwerpen niet direct door de zool heen prikken. Denk bijvoorbeeld aan schelpen in zee, stukjes glas in een meer, enzovoorts.
De meeste waterschoenen zijn gemaakt met een zool van stevig rubber of PVC. Over het algemeen biedt rubber meer demping dan PVC, waardoor je minder snel last zal hebben van pijnlijke gewrichten bij een langdurig gebruik van de waterschoenen. Het dempende effect van rubber absorbeert de schokken tijdens het wandelen door bijvoorbeeld een ondiep beekje.
Wanneer je de waterschoenen gebruikt om er langere tijd op te lopen speelt niet alleen het materiaal hiervan mee. Ook de dikte van de zool is in dat geval belangrijk. Verschillende waterschoenen beschikken over een verstevigde hiel, die het reeds benoemde dempende effect vergroot.
Pasmaat van de waterschoenen
Aanvullend op de keuze uit verschillende materialen, heeft ook de pasmaat van de waterschoenen invloed op het comfort hiervan. Het is belangrijk dat de waterschoenen strak op de vorm van je voet aansluiten. Kies om deze reden liever voor een iets kleinere maat, dan een waterschoen die te groot is. Tegelijkertijd mag de schoen je voeten niet afknellen.
Er zijn verschillende modellen waterschoenen die een bandje aan de voorzijde of een elastiek aan de bovenzijde hebben, waarmee je het materiaal van de schoen goed aan kunt laten sluiten op de huid. Niet alleen voorkomt dit dat de waterschoen snel uit zal vallen. Ook gaat het irritaties tegen, doordat de randen van de waterschoen niet voortdurend over de huid schuren.
Tip: kies voor waterschoenen met een lipje aan de achterzijde. Het maakt het makkelijker om de strakke schoenen aan- en uit te trekken. Ook helpt het vaak om de waterschoenen nat te maken, voordat je deze aantrekt.
Gewicht van de waterschoenen
Let tot slot op het gewicht van de waterschoenen. Niet alleen bieden lichte waterschoenen een groter draagcomfort. Ook neem je deze waterschoenen makkelijker mee in een rugzak of backpack. Het gewicht van de waterschoenen is afhankelijk van het materiaal waarvan de waterschoen gemaakt is en de dikte van de zool.
Het gewicht van waterschoenen zou niet de meest bepalende factor mogen zijn, bij het vergelijken van modellen. Kies liever voor een iets zwaardere waterschoen met een stevigere zool, dan andersom. Zelfs de relatief zware waterschoenen zijn vaak nog behoorlijk licht. Zeker in vergelijking met een normale schoen.

Voordelen van waterschoenen
Het gebruik van waterschoenen biedt verschillende voordelen. De voornaamste reden om voor waterschoenen kopen te kiezen, is de bescherming die ze bieden aan je voeten. Scherpe voorwerpen in het water zie je over het algemeen niet liggen, waardoor je er al snel op gaat staan. Je kunt je er lelijk aan bezeren! Daarbij helpt de anti-slip zool aan de onderzijde van de waterschoen te voorkomen dat je uitglijdt in het water. Ook bij zo’n glijpartij kun je jezelf pijn doen.
Een andere reden om voor het gebruik van waterschoenen te kiezen, is de isolerende werking van het materiaal. Zeker in het voorjaar is het water vaak nog relatief koud, terwijl het weer watersportactiviteiten al wel toelaat. Met waterschoenen aan voorkom je dat je voeten al snel te koud worden tijdens bijvoorbeeld het surfen of kajakken.
Tot slot biedt het gebruik van waterschoenen demping aan je gewrichten. Wanneer je door een ondiep beekje wandelt, vangt de zool van de waterschoen de schokken grotendeels op. Je knieën en bijvoorbeeld hiel worden hierdoor ontlast.
Nadelen van goedkope waterschoenen
Goedkope waterschoenen lijken qua prijsstelling een interessante koop. Het gebruik van deze waterschoenen zal echter al snel aantonen, dat de investering in iets duurdere waterschoenen het overwegen waard is. Goedkope waterschoenen zullen bijvoorbeeld relatief makkelijk van je voet glijden, door het materiaal niet goed aansluit op je huid. Ook is de demping die deze waterschoenen bieden aan je gewrichten minimaal. De zool is vaak relatief dun, om te besparen op de materialen bij de productie hiervan.
Wanneer zijn deze goedkope waterschoenen wel interessant? Je kunt ze goed gebruiken voor bijvoorbeeld een uurtje dobberen op zee, waarbij je ze voornamelijk aantrekt om de zee in te lopen. Ook wanneer het zand op het strand erg warm is, bieden deze goedkope waterschoenen een uitkomst. Voor watersportactiviteiten of bijvoorbeeld een wandeling door een beekje raad ik ze af.
Conclusie
Om je voeten te beschermen tegen scherpe objecten op de bodem van wateren zoals riviertjes, meertjes en de zee, kun je het beste waterschoenen dragen. Waterschoenen bieden ook een goede grip op gladde oppervlakken. Er zijn verschillende soorten waterschoenen beschikbaar, zoals open watersandalen, gesloten waterschoenen, wandelschoenen voor water en surfschoentjes. De keuze voor de beste waterschoenen hangt af van het doel waarvoor ze gebruikt worden. Door een keuze te maken uit een van de bovenstaande waterschoenen kun je dit tot een minimum beperken.
Meestgestelde vragen over waterschoenen
Regelmatig stellen bezoekers vragen over het kopen van de beste waterschoenen. Waarop moet je letten? In dit artikel heb ik de meeste vragen al voor je beantwoord. Bekijk hieronder het antwoord op andere vragen die vaak gesteld zijn.
Wat zijn waterschoenen?
Waterschoenen zijn schoenen die speciaal ontworpen zijn om te dragen tijdens activiteiten in en rondom het water, zoals zwemmen, snorkelen, kanoën of raften.
Waarom zou ik waterschoenen dragen?
Waterschoenen bieden bescherming tegen scherpe voorwerpen onderwater (zoals rotsen en koraal), voorkomen dat je uitglijdt op natte oppervlakken en geven extra grip op gladde bodems.
Welke soorten waterschoenen zijn er?
Er zijn verschillende soorten waterschoenen: van simpele instappers tot stevige wandelsandalen met een goede zool.
Hoe moet ik mijn maat waterschoenen kiezen?
Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen bij waterschoenen, omdat deze anders niet goed passen en daardoor niet de gewenste bescherming bieden. Meet daarom altijd je voeten op voordat je online bestelt of ga langs bij een winkel om te passen.
Kan ik mijn waterschoenen wassen in de wasmachine?
Het wordt afgeraden om waterschoenen in de wasmachine te wassen, omdat dit vaak schade kan aanrichten aan de materialen waar ze van gemaakt zijn. In plaats daarvan kun je ze het beste handmatig reinigen met lauw water en zeep.