Dit zijn de 5 beste weer apps

Een snelle blik in de App Store van Apple en de Google Play Store toont dat je keuze hebt uit tientallen apps om het weer bij te houden. Ideaal, wanneer je naar buiten gaat voor een wandeling of fietstocht. Red je het om tijdig thuis te zijn, of moet je het regenpak alvast uit de tas halen? In de basis lijken de verschillende weer apps sterk op elkaar.

Toch vallen er verschillen op te merken! In dit artikel zetten we de beste weer apps volgens de experts voor je op een rijtje. Welke weer app ik zelf fijn vind? De app “Buienradar”, welke voor veel mensen een van de bekendste apps zal zijn. 

Laat alvast in de reacties onderaan het artikel weten wat voor jou de beste weer app is en om welke reden je juist die app gebruikt! 

Top 5 beste weer apps 

Tijd om naar de top 5 beste weer apps van dit moment te kijken. De verschillende apps zijn in willekeurige volgorde opgenomen in dit overzicht. Ze bieden ieder hun eigen voor- en nadelen. 

Buienalarm 

De meest bekende weer app zal voor veel mensen Buienalarm zijn. De app biedt als voornaamste voordeel, dat deze je waarschuwt als er op korte termijn regen wordt verwacht in je omgeving. Nadeel van deze functionaliteit is wel, dat de app voortdurend moet weten waar je jezelf bevindt op basis van de GPS-coördinaten die je telefoon met de app deelt. Je kunt er ook voor kiezen om deze coördinaten niet te delen, maar vooraf een vaste locatie op te geven. 

Een nadeel aan buienalarm kan zijn dat de focus sterk ligt op het weer in je directe omgeving. De getoonde radar in de app is nauwkeurig en accuraat, maar wel wat kleiner dan de radar in andere apps. Buienalarm is een van de beste gratis weer apps

Buienradar 

Buienradar is een weer app die je het weer voor heel Nederland laat zien. Op basis van de grote radar in deze app kun je bekijken of er op korte termijn regen wordt verwacht. Zeker voor de komende twee tot drie uur geeft Buienradar een nauwkeurig beeld. De app biedt de mogelijkheid om in te zoomen op de radar, waardoor je hetzelfde effect krijgt als bij Buienalarm; je kunt voor je directe omgeving zien of er regen verwacht wordt. 

Ook prettig aan Buienradar is de mogelijkheid om het verwachte weer voor de komende vijf dagen per uur te bekijken. Zo weet je precies of je overmorgen in de ochtend of juist in de middag een outdoor activiteit moet plannen. Net als op de website biedt ook de app je de mogelijkheid om te kijken hoeveel muggen er actief zijn in je omgeving. 

Weer & Radar 

Weer & Radar is voor veel gebruikers beter bekend als WetterApp. De app toont je de verwachting voor de komende twee weken, is voorzien van een radar en laat je het weer van de afgelopen 24 uur bekijken. De app is redelijk nauwkeurig en wordt zowel in een gratis, als betaalde variant aangeboden. 

Het nadeel aan de gratis variant van Weer & Radar is dat er relatief veel reclames worden getoond. Dit is niet prettig, wanneer je snel wilt kijken of er regen verwacht wordt tijdens je outdoor activiteit. Reclames vullen het volledige scherm. De betaalde versie biedt je iets meer details en toont geen reclame. 

Yr.no 

Onder Nederlanders zal Yr.no een relatief onbekende weer app zijn. De app komt van oorsprong uit Noorwegen en is daar razend populair. Niet voor niets! Een van de voornaamste voordelen van deze app zit in het feit, dat er geen reclames worden getoond. Ook niet in de gratis versie hiervan. Je ziet hierdoor direct wat de weersvoorspelling is voor de komende uren. 

Net als onder meer Buienradar, biedt ook Yr.no de mogelijkheid om voor de komende drie dagen per uur te bekijken wat de weersverwachting is. Een globale weersvoorspelling wordt voor de komende acht dagen gegeven. Nadeel van de app is dat er geen radar getoond wordt. 

Weeronline 

Net als Buienalarm en Buienradar is ook Weeronline een app van Nederlandse makelij. De app heeft een strakke vormgeving en werkt heel intuïtief. Bij het openen van de app wordt direct een samenvatting gegeven met de belangrijkste data voor de komende uren. Het geeft je een goed beeld van het te verwachten weer. Naast de samenvatting die Weeronline toont, kun je ook de compacte radar gebruiken om te zien of er buien onderweg zijn. 

Een nadeel aan Weeronline ten opzichte van andere apps is de nauwkeurigheid hiervan. De app is minder nauwkeurig en accuraat; een plensbui kan door de app worden aangemerkt als lichte regenbui. Het is een wezenlijk verschil tijdens een wandeling! Ook de reclames die Weeronline bevat kunnen een reden zijn om deze weer app niet te installeren. 


Waar moet een goede weer app aan voldoen? 

Voordat we ingaan op de beste weer apps van dit moment, is het zaak om te kijken waaraan een goede weer app tegenwoordig moet voldoen. Hieronder lichten we een aantal belangrijke factoren uit. Vergelijk de verschillende apps zelf op basis van deze factoren. Welke factor vind jij het meest belangrijk? 

Weer app moet nauwkeurig zijn 

Een belangrijke factor bij het vergelijken van verschillende weer apps, is de nauwkeurigheid hiervan. Het is ook voor experts lastig te voorspellen hoe het weer over twee of drie dagen zal zijn. Voor de komende uren mag je echter een nauwkeurige voorspelling verwachten. Geeft de app aan dat de zon blijft schijn, terwijl het na een uur begint te regenen? Het zal leiden tot frustraties, omdat je mogelijk niet de juiste kleding aangetrokken hebt. 

Accuratesse van de weer app

Enigszins vergelijkbaar met de nauwkeurigheid van een weer app is de accuratesse hiervan. Hoe stipt komen de meldingen over aanstaande buien binnen als pushmelding? Je wilt tijdig gewaarschuwd worden, zodat je nog de tijd hebt om een regenpak aan te trekken of je paraplu uit de tas te halen. Vaak kun je in de app zelf aangeven, wanneer deze je een pushmelding moet sturen. Accuratesse van een weer app zit ook in de temperatuur die gemeld wordt. Het verschil tussen de gemeten temperatuur en de verwachte temperatuur door de weer app kan soms best groot zijn.  

Radar van de weer app 

Het klinkt wellicht gek, maar er kan een verschil zitten in de radar die de verschillende weer apps tonen. Soms toont een weer app uitsluitende de radar van het gebied rondom je locatie. Een voorbeeld van zo’n app is Buienalarm. Zoom je uit, dan gaat dit ten koste van de accuratesse van de weer app. Het geldt voor een app als Buienradar. Andere apps tonen de radar van heel Nederland. Er zijn relatief weinig apps, die de radar van heel Europa tonen. Apps die dat wel doen zijn niet altijd even nauwkeurig. 

Neerslagverwachting per uur 

Vrijwel alle weer apps bieden je de mogelijkheid om de weersvoorspelling voor de komende dagen te bekijken. Wanneer er regen verwacht wordt voor morgen, is het prettig om te kunnen zien hoe laat men een bui verwacht. Soms is het weer in de ochtend heel slecht, terwijl de zon in de middag weer schijnt. De beste weer apps bieden je de mogelijkheid om de neerslagverwachting per uur te bekijken voor de komende drie tot vijf dagen. Zo weet je precies of je in de ochtend of bijvoorbeeld namiddag moet gaan wandelen om de regen te ontlopen. 

Melding voorafgaand aan een bui 

Zoals reeds genoemd werd, bieden verschillende weer apps de mogelijkheid om een notificatie in te stellen op het moment dat men op korte termijn een bui verwacht. Zo heb je de tijd om nog snel een regenpak aan te trekken of ergens te gaan schuilen. Buienalarm is de meest bekende weer app die deze functie biedt. Belangrijk bij apps die deze mogelijkheid hebben is de accuratesse ervan. 

Conclusie: wat is de beste weer app van dit moment? 

In dit artikel hebben we verschillende weer apps voor je op een rijtje gezet. Naast onze top 5 zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan apps als Weer XL, WeatherPro en de KNMI app. Wij vinden de apps uit dit overzicht de beste weer apps van dit moment. Gebruik de besproken factoren om zelf een geschikte weer app te zoeken. 

Wil je vooraf weten of er regen verwacht wordt tijdens een outdoor activiteit? In dat geval raden we Buienradar aan. De app werkt intuïtief, heeft een grote radar en is betrouwbaar. De data voor de komende paar uur is nauwkeurig en accuraat. Onderweg heb je het meeste aan Buienalarm. De app stuurt je een notificatie als er op korte termijn regen wordt verwacht. Zo hoef je niet steeds te kijken of de weersvoorspelling in de andere apps gewijzigd is. 

Veel gestelde vragen over weer apps

Bezoekers stellen ons geregeld vragen over het gebruik van weer apps. Hieronder beantwoorden we de vragen die het meest gesteld worden.

Welke weer app is het meest betrouwbaar?

Op basis van data uit andere onderzoeken blijkt Yr.no de meest betrouwbare weer app van dit moment te zijn. Een nadeel aan de app is dat deze niet over een radar beschikt. De app van het KNMI is eveneens zeer betrouwbaar, maar veel minder gebruiksvriendelijk.

Welke buienradar is het beste?

Zoek je een buienradar voor heel Europa, dan is de Buienradar weer app de beste keuze. Wil je juist heel sterk inzoomen op je eigen locatie? Kies in dat geval voor de Buienalarm weer app.

Welke informatie kan ik vinden in een weer app?

In een weer app kun je informatie vinden over temperatuur, neerslagkans, windrichting- en kracht, luchtvochtigheid en UV-index. Daarnaast bieden sommige apps ook informatie over zonsopgang- en ondergang tijden.

Kan ik weersverwachtingen bekijken voor andere locaties dan mijn huidige locatie?

Ja, bijna alle weer apps bieden de mogelijkheid om weersverwachtingen te bekijken voor andere locaties. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of ergens anders naartoe reist.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *