De beste wereldstekker

In de hele wereld zijn er veel verschillende stopcontacten te vinden. Als je op reis gaat, is het daarom wel zo handig als je een wereldstekker voor het desbetreffende land meeneemt. Zo hoef je je niet druk te maken dat je bijvoorbeeld je telefoon niet op kunt laden.

In de hele wereld zijn er talloze stekkers die gebruikt kunnen worden en deze hebben allemaal een letter gekregen. Een aantal landen gebruiken wel dezelfde, maar het is goed om voordat je naar een bepaald land reist dit wel even te checken. Wij gebruiken zelf in Nederland type C en F en dit is in Amerika en Groot-Brittannië bijvoorbeeld weer niet te gebruiken.

Sommige wereldstekkers werken voor meerdere landen

Of je nu je telefoon, fototoestel of scheerapparaat wilt opladen, je zult hiervoor een juiste stekker moeten hebben in het buitenland. Wat je ook voor apparaten meeneemt, de stekkers zullen niet in elk stopcontact passen. Helemaal als je buiten Europa komt, zul je een aparte stekker nodig zijn. Voordat je een nieuwe reisstekker gaat kopen, kijk dan eerst even of je niet al een stekker voor het desbetreffende land hebt.

Een stekker die in Polen gebruikt wordt, is namelijk ook geschikt voor Australië. De stekker die geschikt is om te gebruiken op Cyprus is daarnaast ook weer dezelfde als die voor Groot-Brittannië. Je kunt kiezen voor een reisstekker die voor een bepaald land werkt, maar je kunt ook voor een wereld- of universele stekker gaan.

15 verschillende stekkers voor op reis

Als je een wereldstekker aanschaft die enkel voor jouw bestemming geschikt is, dan past deze perfect in het stopcontact waar je naar op reis gaat. In deze reisstekker gaat dan weer de stekker van je apparaat. Er zijn in totaal 15 reisstekkers te vinden welke je in bijna alle landen van de wereld met je Nederlandse stekkers kunt gebruiken.

Bekijk goed welk type je voor welk land nodig bent en kijk daarnaast ook of je hiervoor een geaarde of ongeaarde stekker moet hebben. Meestal heb je voor je smartphone geen geaarde stekker nodig, maar voor een laptop of haardroger is dit vaak wel het geval. Kijk hier dus ook naar voordat je een reisstekker gaat kopen.

Een wereldstekker of een universele stekker voor op reis

Een wereldstekker is dan weer een stekker die geschikt is voor 1 type stopcontact, maar heeft dan weer een universeel stopcontact. Hiermee kun je dus heel veel verschillende stekkers gebruiken. Met dit type stekker kun je bijvoorbeeld voor een Amerikaans stopcontact Chinese, Indiase en Europese apparaten gebruiken. Een universele stekker is het meest veelzijdig. Deze wordt geleverd met verschillende losse opzetstukken. Met deze stekker kun je eigenlijk alle apparaten, ongeacht het type stekker, gewoon in elk land ter wereld gebruiken. Er is ook een universele stekker met zogenoemde schuiven. Hiermee schuif je simpelweg pinnen uit om in een stopcontact te kunnen passen. Dit is een perfecte stekker voor een reis door meerdere landen.

wereldstekker

Zorg dat je een veilige stekker gebruikt op reis

Een wereldstekker moet natuurlijk veilig zijn. Je hebt geen zin dat er wat gebeurt op je hotelkamer doordat je niet de juiste stekker voor je apparaten gebruikt. Wil je veilig gebruik maken van een reisstekker dan is het belangrijk te kijken naar de aarding. Een veilige stekker is over het algemeen een geaarde stekker. Zo’n geaarde stekker of stopcontact staat in contact met de aarde. Dit houdt in dat als er teveel spanning op de stekker staat, de spanning niet naar je apparaat gaat, maar de aarde in gaat. Het is eenvoudig te zien of een stekker geaard is, dan zit er namelijk een gat onder of boven de 2 gaten voor de stekker.

Bekijk of je een omvormer nodig bent

Meestal is een reisstekker genoeg om in een vreemd land je apparaten op te laden. Toch is niet altijd het geval. Het hangt ook af van wat de netspanning is. Wanneer je naar een land gaat met een andere netspanning dan thuis, dan moet je bekijken of je jouw apparaten daar dan wel kunt gebruiken. Het is zeer eenvoudig te zien of je apparaat geschikt is voor het land waar je bent. Op de stekker of adapter van een product staat hoeveel deze aan spanning kan verdragen. In Nederland is 230 volt normaal, maar in een land in Amerika is dat bijvoorbeeld 110 volt. In een geval waar je dus geen gelijke spanning hebt, zul je een spanningsomvormer moeten aanschaffen.

Een veilige keuze voor overal in de wereld

Er zijn verschillende winkels waar je een reisstekker kunt kopen en het is goed om voor je er 1 gaat kopen eerst te kijken welke je moet hebben. Per land kan dit anders zijn en je wilt niet met een verkeerde stekker op reis gaan. Wil je voor save gaan, dan kun je het beste een universele stekker pakken. Deze is aan te passen aan elk mogelijk stopcontact in de wereld. Deze reisstekker is daardoor een goede keuze als je door meerdere landen reist of als je zeker wilt zijn dat je altijd de juiste stekker bij je hebt.

Welke reisstekkers zijn geschikt voor buitenlandse stopcontacten?

Er zijn verschillende soorten reisstekkers die geschikt zijn voor buitenlandse stopcontacten, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Het is belangrijk om te weten welke stekker je nodig hebt voordat je op reis gaat.

Zijn er universele wereldstekkers beschikbaar?

Ja, er zijn universele wereldstekkers verkrijgbaar die in meerdere landen gebruikt kunnen worden. Deze hebben vaak verschillende adapters waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten stopcontacten.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een reisstekker?

Let erop dat de stekker geschikt is voor jouw bestemming en dat het voltage van je elektrische apparaten overeenkomt met dat in het betreffende land. Daarnaast is het handig als de reisstekker compact en lichtgewicht is, zodat deze makkelijk mee te nemen is op reis.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *