De 5 beste winter mountainbike handschoenen

Op zoek naar de beste winter MTB-handschoenen? Voor OutdoorOnly heb ik een selectie gemaakt van de beste handschoenen die jouw handen warm en droog houden tijdens de koudste ritten. Of je nu een ervaren mountainbiker bent of net begint, goede handschoenen zijn essentieel om comfortabel te blijven en grip te houden op het stuur. Bekijk onze topkeuzes en maak je klaar om deze winter te blijven rijden, ongeacht het weer.

Wat zijn de beste winter MTB handschoenen? Er zijn veel soorten mountainbike handschoenen te koop. Sommige zijn meer geschikt voor de winter dan andere. Koop dus nooit zomaar een paar handschoenen. Lees je eerst in over de belangrijkste kenmerken van goede mountainbike handschoenen. Je kunt zelfs de dikste handschoenen kopen die jouw handen alsnog niet beschermen tegen alle weersomstandigheden.

De beste winter mtb handschoenen

Heb je nog MTB handschoenen nodig voor de winter? We vertellen je hier precies waar je op moet letten bij de aankoop. 

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. De beste winter fietshandschoenen voor de mtb van dit jaar? Dat zijn absoluut de GripGrab Optimus fietshandschoenen. Deze handschoenen voldoen aan de hoogste verwachtingen. Zowel het strakke uiterlijk als de hoogwaardige kwaliteit maken de GripGrab Optimus tot de beste keuze.

Met deze handschoenen weet je zeker dat jouw handen helemaal droog blijven. Zelfs de zwaarste regenbui maakt geen schijn van kans. Koude handen? Dat is verleden tijd met de hoge isolatiewaarde. Je zit straks met heerlijk warme handen op de mountainbike terwijl de handschoenen ook nog eens genoeg ventileren om zweethanden te voorkomen. Geen zorgen, wind wordt daarentegen niet doorgelaten. De manchetten zijn extra lang zodat je ze onder je mouwen kunt stoppen. Zoek je naar MTB winter handschoenen met extra grip? Hiervoor zijn siliconen grippers toegevoegd op de handpalm.

Toch zijn er wel een paar minpunten op te merken. Zo zitten er bijna geen reflecterende elementen op de handschoenen en hebben ze geen touchscreen ondersteuning. Ook zijn ze vrij stijf, waardoor je niet meteen heel veel bewegingsvrijheid hebt.

Op Amazon.nl zijn 12 reviews te vinden van de GripGrab Optimus Extreem warme waterdichte winter fietshandschoenen, waarbij de gemiddelde score 4.6/5 is.

VoordelenNadelen
zijn extreem warm en waterdichtDe handschoenen zijn relatief duur 
zijn voorzien van een goede gripde handschoenen zijn aan de grote kant
gemaakt van duurzaam materiaal 

Ben je op zoek naar de prijs-kwaliteit verhouding? Je hoeft niet ver te zoeken, want dit zijn namelijk de Belgische WOWOW Atlantis Fietshandschoenen. Vrijwel alle positieve kenmerken die we zojuist besproken hebben, worden bij deze fietshandschoenen waargemaakt. Voor een mooie prijs heb je gelijk waterdichte handschoenen. Ondanks dat er geen druppeltje water doorheen komt, kun je toch genieten van goede ventilatie om zweten te voorkomen. Zo blijven je handen écht droog. De WOWOW Avalanche mountainbike handschoenen zijn heerlijk warm voor in de winter.

Ondanks de dikte van de handschoenen, heb je voldoende grip met het rubber op de handpalm. Andere extra’s? Je bent goed zichtbaar met het grote reflecterende vlak op de bovenkant van de handschoen. Om het complete plaatje af te maken kun je ook nog eens je smartphone bedienen zonder de handschoenen uit te doen.

Je kiest dus voor zeer kwalitatieve mtb winterhandschoenen die erg goed in verhouding staan tot de prijs. Heb je een krap budget voor je MTB uitrusting? Dan zijn ze misschien net iets te prijzig.

Op bol.com zijn 3 reviews te vinden van de Wowow Atlantis Urban Winterhandschoenen, waarbij de gemiddelde score 4.7/5 is.

VoordelenNadelen
De mtb winterhandschoenen zijn waterdicht en ademendWat aan de prijzige kant
zijn voorzien van reflecterende details
voorzien van een goede grip

We hebben zojuist een paar top handschoenen besproken. Wil je er niet al te veel aan uitgeven en ben je op zoek naar een goedkopere optie? Kijk dan niet verder. Je krijgt zeker waar voor je geld met de Triban Fluo 500 handschoenen. Een van de grootste voordelen is dat deze gemaakt zijn van scheur- en slijtvast materiaal. Ondanks de minimale prijs zijn de handschoenen ook nog eens waterdicht en voorzien van een membraan.

Verder beschikken ze over inzetstukken in siliconen, zodat je ook in de winter voldoende grip hebt op je stuur. Alhoewel de MTB handschoenen er vrij dik uitzien, heb je wel voldoende bewegingsvrijheid met de soepele en synthetische materialen. Echter, het wordt niet aangeraden om de handschoenen onder -4 °C te dragen. Andere beperkingen zijn het ontbreken van de touchscreen tips en reflecterende delen.

Voor een kleine prijs scoren ze behoorlijk goed. De MTB handschoenen beschikken over de belangrijkste kenmerken zoals waterdichtheid, sterk materiaal en voldoende grip.

Op Decathlon.nl zijn 1897 reviews te vinden van de Triban winterhandschoen FLUO 500, waarbij de gemiddelde score 4.3/5 is.

VoordelenNadelen
gemaakt van warm en ademend materiaalniet volledig waterdicht
voorzien van reflecterende detailsrelatief dik vergeleken met andere
goede pasvorm en zijn comfortabel 
relatief goedkoop

Wil je niet meer uitgeven dan 50 euro? Gelukkig heb je genoeg keuze in deze prijsklasse. Wij hebben de beste MTB handschoenen onder de 50 euro voor je beoordeeld. De BBB Cycling SubZero winterhandschoenen kwamen duidelijk naar voren als beste keuze. Het eerste wat opvalt is de bijzondere vorm. Het zijn namelijk door de midden gebroken wanten. Zo zijn ze heerlijk warm, maar kun je ook nog gemakkelijk alles bedienen.

Er wordt gebruikgemaakt van een Eurotex membraan om wind en vocht tegen te houden. Deze winter handschoenen voor de mtb beschikken over microscopische gaatjes. Door deze gaatjes kan al het zweet ontsnappen. Voor de warmte is een fleece voering toegevoegd. Ook zijn de handschoenen extra lang zodat er geen wind aan de onderkant doorkomt en je ze onder je trui of jas kunt stoppen.

Je kiest met BBB Cycling Subzero voor stevige handschoenen met een hoop voordelen. Toch zijn hier ook een aantal dingen op aan te merken. Zo zijn de handschoenen wel heel warm, maar niet heel ventilerend. Daarnaast zitten er geen siliconen op voor extra houvast.

Op bol.com zijn 5 reviews te vinden van de BBB Cycling SubZero 2 x 2 Fietshandschoenen Winter, waarbij de gemiddelde score 5/5 is.

VoordelenNadelen
voorzien van een goede gripniet gemaakt voor fijne motoriek
gemaakt van warm en ademend materiaal
goede pasvorm en zijn comfortabel

Op zoek naar iets wat jouw handen echt warm houdt in de winter? Wat dacht je van de Sealskinz Verwarmde handschoenen? Deze beschikken over ingebouwde verwarmingselementen. Je kunt de verwarming op maar liefst 3 standen zetten. De functie werkt op stroom waardoor je de handschoenen moet opladen. De MTB handschoenen zijn waterdicht, wat overigens ook een must is voor de stroomonderdelen.

Verder beschikken de handschoenen over een goede binnenvoering, waardoor ze ook warm zijn als de verwarming uit staat. Het design ziet er erg mooi uit. Het zijn redelijk strakke handschoenen met een handpalm van geitenleer voor extra grip. Het design is afgemaakt met reflecterende elementen zodat je ook tijdens je avondritten zichtbaar bent.

De prijs voor deze speciale handschoenen ligt wel een stuk hoger dan degene die we hiervoor hebben besproken. Je krijgt er wel een hoop voor terug. Zo krijg je prachtige winter MTB handschoenen die je handen heerlijk warm houden. Heb je snel last van zwetende handen? Dan zijn deze handschoenen het misschien niet voor jou. Het materiaal is niet heel ademend en zweet wordt lastig afgevoerd.

⭐ Op amazon.nl zijn 24 reviews te vinden van de Sealskinz Verwarmde handschoenen, waarbij de gemiddelde score 3.7/5 is.

VoordelenNadelen
voorzien van reflecterende detailsrelatief duur
met ingebouwde verwarmingselementenje zweet snel in deze handschoenen
goede binnenvoering

Waar moet een MTB handschoen aan voldoen?

Voordat we verder gaan is het eerst belangrijk om te weten waar je op moet letten. Het lijkt slechts een klein onderdeel van je MTB uitrusting. Toch zijn juist de handschoenen een zeer belangrijk onderdeel van een veilige en comfortabele mountainbike uitrusting. Als je de juiste koopt natuurlijk.

Waterdicht

Als je in de winter gaat mountainbiken zul je ongetwijfeld wel eens een regenbui over je heen krijgen. Niemand vindt het fijn om natgeregend te worden. Zeker wanneer het onder de 0 graden is en het ook nog eens gaat regenen, worden je handen ijskoud. Hierdoor kun je minder goed bewegen en heb je minder grip op je stuur.

Handschoenen zijn natuurlijk de oplossing. Toch zijn niet alle winter MTB handschoenen waterdicht. Sommige beschermen je handen slechts enkele minuten tegen de regen. Let daarom bij de aankoop goed op de waterdichtheid. De meeste waterdichte MTB handschoenen zijn voorzien van een GORE-TEX membraan. Kijk ook of deze waterdichte stof alleen op de bovenkant of ook op de onderkant zit.

Winddicht

Je krijgt alsnog koude handen wanneer er teveel wind door je handschoenen heen waait. De beste MTB winter handschoenen zijn ook winddicht. Dit werkt weer met dezelfde technologie als bij waterdichte handschoenen, namelijk met GORE-TEX. Hoe dit precies werkt?

GORE-TEX bevindt zich tussen de binnen- en buitenlaag van de handschoen. Het dient dus als een membraan omdat het de twee lagen van elkaar scheidt. Hierdoor komen wind en water niet door de handschoen heen. Overigens zijn niet alle GORE-TEX membranen zowel winddicht als waterdicht. Let hier goed op in de productspecificaties.

Waterafstotend

Naast waterdicht kun je ook kiezen voor waterafstotende handschoenen. Alhoewel deze meestal goedkoper zijn, raden we je aan om toch voor waterdicht te kiezen. Waterafstotend betekent namelijk dat je handschoenen minimaal beschermd zijn tegen regen.

Als maatstaf voor waterdichtheid wordt gebruikgemaakt van de ´waterkolom´. Dit is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op je handschoenen kan blijven liggen voordat het water naar binnen lekt. Vanaf 1000 mm zijn handschoenen waterdicht. Alles daaronder mag het label ‘waterafstotend’ krijgen. Hierdoor is het een vrij omstreden begrip. Iets mag al waterafstotend genoemd worden bij een waterkolom van 1 mm, terwijl je handen bijna niet beschermd zijn tegen regen.

winter mtb handschoenen

Ademend

Ook tijdens de winter kunnen je handen gaan zweten. Zeker wanneer je warme handschoenen draagt. Het is daarom ook belangrijk dat je huid kan ademen. Dit is afhankelijk van het materiaal. Vaak wordt er gekozen voor mesh of microperforaties (gaatjes). Zo kan er voldoende zweet worden afgevoerd en lucht worden doorgelaten.

Reflecteren

In de winter is het veel langer donker. Grote kans dus dat jij in het donker gaat mountainbiken. Zo is het schemerig wanneer je in de ochtend naar je werk fietst en wanneer je om zes uur weer naar huis gaat. Je wilt wel goed zichtbaar zijn op de weg. Reflecterende handschoenen helpen je hierbij. Je kunt kiezen voor winter MTB handschoenen met kleine reflecterende deeltjes of voor handschoenen die helemaal reflecterend zijn.

Padding

Vooral wanneer het stuur bevroren of nat is, heb jij baat bij winter MTB handschoenen met een goede padding. Deze dempen namelijk de stoten en trillingen wanneer je over hobbelige ondergronden fietst. Als je handen te veel trillen en op en neer bewegen verlies je je grip op het stuur. Zeker wanneer het stuur glad is door regen of vriezen is dit gevaarlijk. Je kunt kiezen tussen schuimstof of een gelvoering. Beide zijn prima opties, alhoewel de gelvoering over het algemeen als beter wordt gezien.

Isolatie

Het volgende punt heeft alles te maken met wind- en waterdichte handschoenen. Winter MTB handschoenen met goede isolatie zorgen ervoor dat je handen zo warm en droog mogelijk blijven. Hiervoor is een goede voering nodig, zoals een isolerende fleecelaag.

Pasvorm

Ook met de pasvorm heb je nog een hoop opties. Dit is deels een persoonlijke keuze. Vind je dunne handschoenen die nauw op je huid aansluiten lekker zitten? Of heb je liever grotere handschoenen met een dikke voering? Beide hebben natuurlijk voordelen. Met dunne handschoenen heb je over het algemeen meer grip en dikke handschoenen zijn meestal warmer. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

Ook dunne handschoenen kunnen van isolerend en winddicht materiaal gemaakt zijn en dikke handschoenen beschikken vaak over antislip siliconen. Kies je voor duurdere handschoenen, dan kun je alle voordelen combineren en kiezen voor de beste winter MTB handschoenen.

Verder kun je nog kiezen voor MTB handschoenen met of zonder vingertoppen. Handschoenen zonder vingertoppen zijn handig om je smartphone mee te bedienen. We raden het niet aan voor in de winter. Zo kunnen je vingertoppen alsnog bevriezen waardoor je amper kunt typen op je smartphone. Kies liever voor dichte handschoenen met touchscreen tips.

De meest gestelde vragen over winter mountainbike handschoenen

Het kan best lastig zijn om een keuze te maken uit het aanbod aan winter MTB handschoenen. Niet voor niets, stellen bezoekers hier regelmatig vragen over. Onderstaand vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.


Wat zijn de beste handschoenen voor de winter?

De beste winter MTB handschoenen zijn de GripGrab Optimus fietshandschoenen. Hierbij hebben we vooral gekeken naar de grip, isolatie en of de handschoenen water- en winddicht zijn. Ga je in het donker mountainbiken? Zoek dan ook naar handschoenen met genoeg reflecterende delen.

Welke zijn de warmste handschoenen?

De warmste handschoenen zijn voorzien van een goede voering, zoals een fleece voering. Ook een membraan kan veel wind tegenhouden. Kies daarnaast voor lange manchetten zodat er geen wind via de onderkant doorkomt. Of kies voor handschoenen met verwarmingsfunctie.

Waarom handschoenen bij MTB?

Wanneer je geen handschoenen draagt op de mountainbike, loop je het risico om grip te verliezen. Met MTB handschoenen heb je meer grip en controle over het stuur. Heb je last van zwetende handen? Dan kunnen je handen van het stuur glijden. Ook in de winter zijn handschoenen sterk aan te raden, zodat je handen warm en bewegelijk blijven.

Hoe strak moet een fietshandschoen zitten?

Dit is vooral een persoonlijke voorkeur. De een houdt van strakke fietshandschoenen die als een soort tweede huid aanvoelen. De ander heeft ze liever wat losser, zodat er meer bewegingsruimte is. In de ideale situatie vind je een tussenweg met zowel voldoende grip als bewegingsruimte.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *