Beste zonnebrand voor het wandelen

Onmisbaar in je wandelrugzak is een goed zonnebrandmiddel. Je wilt voorkomen dat je terugkeert met een knalrode huid. Niet alleen is een verbrande huid pijnlijk; het is ook slecht voor je gezondheid. Het risico op huidkanker neemt toe als je regelmatig verbrandt.

Hoe maak je echter een keuze uit het zeer brede aanbod aan zonnebrandmiddelen in de (online) drogisterij? Niet alleen zijn er verschillende merken die zonnebrand aan bieden, ook heb je de keuze uit een lotion, een crème en een spray. In dit artikel vertel ik je meer over de beste zonnebrandmiddelen. 

In dit artikel zet ik de beste zonnebrand producten voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

5

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

235

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

5.5

Bestede uren

Icon bekeken producten

13

Onderzochte producten

De beste zonnecrème van dit moment 

Hieronder vind je een overzicht van de beste zonnecrème van dit moment. We maken hierbij onderscheid tussen de beste lotion, de meest voordelige zonnecrème, de beste spray, het beste zonnebrandmiddel met een verkoelende werking en het beste middel voor tijdens het sporten. 

Decathlon heeft recent de Active SPF30 zonnebrandspray gelanceerd en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben. Het flesje van 50 ml is compact genoeg om overal mee naartoe te nemen, waardoor het perfect is voor een dagje uit of een vakantie. De spray blijft dankzij de afdekking van het mondstuk zelfs in perfecte staat in mijn rugzak.

De zonnebrandspray voelt licht aan op de huid en wordt snel opgenomen, wat betekent dat er geen kleverige resten achterblijven. Daarnaast is het product waterbestendig en biedt het bescherming tegen zowel UVA- en UVB-straling, waardoor het geschikt is voor activiteiten zoals zwemmen.

VoordelenNadelen
Bevat geen allergenenJe verspilt veel zonnebrand
goedkope zonnebrandpompje kan wat verstopt raken
Bestand tegen transpiratie
Klein en plat meeneem formaat

Biodermal Zonnebrand Hydraplus Zonnespray SPF 50 is een uitstekende zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Het biedt niet alleen een hoge bescherming tegen de zon, maar ook hydratatie.

De zonnespray is makkelijk aan te brengen dankzij de sprayflacon. Je kunt de spray eenvoudig op de gewenste delen van je lichaam sprayen en inmasseren. De geur van de zonnebrand is niet overheersend en zonder parfum.

Biodermal is een bekend merk op het gebied van huidverzorging en staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige producten. De Biodermal Zonnebrand Hydraplus Zonnespray SPF 50 is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zonnebrandcrème die hun huid beschermt en hydrateert tijdens het zonnen.

VoordelenNadelen
Is een duurzamere zonnebrandMinder goede bescherming bij outdoor activiteiten
Bevat geen allergenen
Smeert goed uit

De Nivea Sun Babies & Kids Sensitive Protect Zonnebrand Spray SPF50 is een wat verkeerde naam. Het beschermt niet alleen de gevoelige huid van baby’s en kinderen tegen schadelijke zonnestralen, maar natuurlijk ook die van ‘grote mensen’. De spray is waterbestendig en heeft een hoge beschermingsfactor van SPF50. Het product is vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen, wat het geschikt maakt voor de gevoelige huid. Dankzij de handige sprayflacon is de zonnebrand eenvoudig aan te brengen en is het product snel opgenomen door de huid.

Deze zonnebrand van Nivea beschermt niet alleen tegen UVA- en UVB-stralen, maar voedt de huid ook met verzorgende ingrediënten zoals panthenol.

VoordelenNadelen
Een duurzamere zonnebrandlet op met kleren i.v.m. vlekken
Bevat geen allergenen
Je verspilt weinig zonnebrand

De NIVEA Sun Zonnebrand Melk Protect & Hydrate SPF 30 is een aanrader voor degenen die houden van een goede zonbescherming zonder een plakkerig en vet gevoel achter te laten. Deze zonnebrandmelk biedt een hoge bescherming en hydrateert de huid intensief door de toegevoegde Aloë Vera.

Daarnaast is het product waterresistent en bevat het geen parabenen, wat het een geschikte keuze maakt voor mensen met een gevoelige huid. De fles heeft een handige doseerdop en bevat 200 ml.

De zonnebrandmelk trekt snel in en beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering en schade door de zon. Ideaal voor een dagje strand of een lange wandeling in de zon. Kortom, een goede keuze voor wie op zoek is naar een kwalitatieve en effectieve zonnebrand met hydraterende eigenschappen.

VoordelenNadelen
voordelige keuze zonnebrandBevat meerdere allergenen & microplastics 
goed en makkelijk aan te brengen
geen spray dop

De P20 Original SPF 30 zonnebrand spray is een handige en effectieve manier om je te beschermen tegen de zon. Deze spray heeft een hoge factor waardoor je beschermd bent tegen de schadelijke stralen van de zon. Het voordeel van deze spray is dat je hem snel en makkelijk aan kunt brengen en dat hij ook nog eens waterbestendig is.

Zo hoef je je geen zorgen te maken als je gaat zwemmen of sporten in de zon. De spray is verkrijgbaar bij bol.com en is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare zonnebrand.

VoordelenNadelen
duurzamere zonnebrandBevat één of meerdere microplastics
Uv a-bescherming is goedVrij dure zonnebrand
Je verspilt weinig zonnebrand
bevat geen allergenen

Gebruik zonnebrandmiddel bij wisselende zonkracht 

In het weerbericht wordt vaak de verwachte zonkracht genoemd. De zonkracht loopt in Nederland uiteen van 0 tot en met 10. Het vertelt je iets over de hoeveelheid UV-straling wat de aarde bereikt. Blootstelling aan een te grote hoeveelheid UV-straling verhoogt het risico op huidkanker; voldoende reden om je huid goed te beschermen bij een hoge zonkracht. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de zonkracht. Denk bijvoorbeeld aan het moment van de dag en de hoeveelheid bewolking. Je zal in de ochtend minder snel verbranden dan aan het begin van de middag, doordat de zon in de ochtend lager staat. 

Je huidtype heeft invloed op de kans op verbranding 

Niet alleen de zonkracht heeft invloed op de kans dat je verbrandt tijdens outdoor activiteiten. Ook je huidtype speelt hier een bepalende rol in. Er worden vijf huidtypen van elkaar onderscheiden. 

Huidtype Kans op verbranding 
Type 1Je huid wordt niet snel bruin, de kans op verbranding is groot. 
Type 2Je huid zal een lichte bruine tint ontwikkelen, maar ook snel verbranden. 
Type 3Je huid ontwikkelt een duidelijke bruine tint en verbrandt niet snel. 
Type 4We spreken van een Aziatisch huidtype bij type 4. Je zal niet snel verbranden. 
Type 5Bij huidtype 5 is sprake van een negroïde huid. Je zal niet snel verbranden. 

Zonbescherming van zonnecrème 

Wanneer je huidtype 1 of 2 hebt, is het belangrijk zeker de eerste zonnige dagen te kiezen voor zonnecrème met een hoge zonbeschermingsfactor. Deze factor vind je terug op de verpakking van het zonnebrandmiddel, vaak uitgedrukt als SPF. SPF staat hierbij voor Sun Protection Factor

Op het moment dat je voor een zonnecrème met factor 30 kiest, betekent dit dat je tot 30 keer langer in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt dan wanneer je geen zonnebrandmiddel zou gebruiken. Dit betekent overigens niet, dat je de zonnecrème eenmalig aan moet brengen om de hele dag in de zon te kunnen wandelen of sporten. Immers, transpiratie of bijvoorbeeld het water van een beekje wat je passeert zou de beschermende werking van de zonnecrème kunnen verminderen. 

Geschikte SPF per huidtype 

Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de SPF die je per huidtype zou moeten gebruiken om je huid goed te beschermen tegen een hoge UV-straling. Het is slechts een indicatie; voel zelf aan welke SPF jij nodig hebt bij outdoor activiteiten. 

HuidtypeSPF zonnebrandmiddel
Type 1SPF 20 – 30
Type 2SPF 15 – 20 
Type 3SPF 10 – 15
Type 4SPF 5 – 10 
Type 5Zonnecrème niet direct nodig 

Hoe vaak moet je zonnecrème smeren? 

Hoe vaak je zonnecrème op je huid moet smeren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen waterresistente en niet-waterresistente zonnebrandcrème. Aangeraden wordt om in ieder geval eens per twee uur zonnecrème op de huid aan te brengen. In het bijzonder wanneer de zonnekracht hoog is. Gebruik nooit te weinig zonnecrème en kies liever voor een iets te hoge SPF, dan voor een te lage factor. 

Tips bij het kopen van zonnebrandmiddel 

In dit artikel zette ik verschillende aandachtspunten op een rijtje, die je helpen een keuze te maken uit de verschillende soorten zonnebrandmiddel die worden aangeboden bij drogisterijen. Kijk ook nog eens naar onderstaande kooptips om je definitieve keuze te maken. 

Prijs van een zonnebrandmiddel 

Vaak wordt gedacht dat een duurder zonnebrandmiddel een betere bescherming biedt dan een goedkoper alternatief. Die gedacht is onjuist! Vaak zit het verschil in prijs in de smeerbaarheid en geur van het middel. De ene zonnebrandcrème is veel vetter dan de andere. Het zegt echter niets over de beschermende werking hiervan. 

Factor door heel Europa hetzelfde 

Zonnecrème moet voldoen aan Europese richtlijnen voor de SPF (Sun Protection Factor) hiervan. Dit betekent dat een zonnebrandmiddel met SPF 30 in Nederland hetzelfde is als een zonnecrème in Spanje met diezelfde factor. Wel zo makkelijk! 

UVA en UVB

UV-straling komt in twee varianten voor, te weten: UVA- en UVB-straling. Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk te kiezen voor een middel wat je tegen beide vormen van UV-straling beschermt. Je herkent het aan de blauwe cirkel op de verpakking, waarin UVA genoemd wordt. 

Kies voor waterresistente zonnecrème 

Tijdens outdoor activiteiten kun je te maken krijgen met een beekje die je moet passeren, of bijvoorbeeld een kort zomers buitje. Daarnaast leidt transpiratie ertoe, dat de zonnecrème enigszins van de huid verdreven wordt. Door voor een waterresistente zonnebrandcrème te kiezen voorkom je dit. Het biedt een betere bescherming aan de huid. 

Spray of crème 

Over het algemeen moet je zowel een spray, als crème uitsmeren. Het voordeel van een spray is dat dit middel vaak makkelijker over de huid te verdelen is dan een dikke, stugge zonnecrème. Tegelijkertijd biedt een spray het nadeel, dat je niet altijd even goed ziet of je alle plekken op de huid gehad hebt. 

Houdbaarheid van zonnebrandcrème 

De houdbaarheid van een zonnebrandmiddel is beperkt; gebruik het middel niet meer nadat deze een jaar open heeft gestaan. Probeer de zonnecrème dezelfde zomer op te maken, zodat je een volgende zomer een nieuwe, verse verpakking kunt openen. Wil je de zonnecrème bewaren tot volgend jaar? Schrijf er in dat geval met een stift de datum op, waarop je de verpakking geopend hebt.  

beste zonnebrand

Tips voor het gebruik van zonnebrandmiddel

Gebruik de volgende tips wanneer je zonnebrandmiddel aanbrengt op de huid. Ze helpen je jezelf goed te beschermen tegen een hoge zonkracht bij outdoor activiteiten. 

  • Tip 1: kies liever voor een zonnecrème met een iets te hoge factor, dan voor een middel waarvan je twijfelt of de SPF hoog genoeg is. Een te hoge factor kan geen kwaad, een te lage wel. 
  • Tip 2: zorg dat je voldoende zonnecrème op de huid aanbrengt. Zet een wekker voor over twee uur, zodat je niet vergeet een nieuwe laag zonnebrandmiddel aan te brengen. 
  • Tip 3: smeer niet alleen de onbedekte delen van je lichaam in. Wanneer je een luchtig shirt draagt, laat deze de UV-straling door. Het maakt dat het belangrijk is ook de bedekte delen van je lichaam in te smeren. 
  • Tip 4: wacht niet met het aanbrengen van zonnecrème tot je in de zon zit. Het middel heeft ongeveer een half uur nodig, voordat de stoffen werkzaam zijn en je huid beschermen. 
  • Tip 5: zelfs wanneer je huid al een mooie bruine kleur heeft, is het belangrijk de huid in te smeren met zonnecrème. Je loopt nog steeds het risico op huidkanker als gevolg van blootstelling aan een hoge UV-straling. 
  • Tip 6: smeer je kinderen altijd in met zonnecrème SPF 30. De huid van kinderen is kwetsbaarder dan die van volwassenen. Zelfs een kind met huidtype 2 of 3 moet met een hoge SPF worden ingesmeerd om aantasting van de huid te voorkomen.
  • Tip 7: denk ook eens na over andere vormen van bescherming tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een pet om je hoofdhuid te beschermen, en vergeet je zonnebril voor het wandelen niet.

Veel gestelde vragen over zonnebrand

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het kopen van de beste zonnebrandcrème. Waarop moet je letten? Hoe vaak moet je het middel op de huid aanbrengen? Waar staat SPF voor? In dit artikel heb ik de meeste vragen al voor je beantwoord. Bekijk hieronder het antwoord op andere vragen die vaak gesteld zijn.

Wat is de beste zonnebrand voor wandelen?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur en huidtype. Over het algemeen zijn zonnebrandcrèmes met een hoge SPF en waterbestendigheid geschikt voor wandelen.

Moet ik opnieuw insmeren tijdens het wandelen?

Ja, om de twee uur of na transpiratie/zwemmen dien je opnieuw te smeren met zonnebrandcrème om de bescherming te behouden.

Welke SPF zonnebrand heb ik nodig bij een hoge zonkracht?

Het is afhankelijk van het huidtype wat je hebt, welke factor zonnecrème je nodig hebt tegen UV-straling. Kies liever voor een zonnebrandmiddel met een iets te hoge SPF, dan voor een middel welke onvoldoende bescherming biedt.

Op welke moment en hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Breng de zonnecrème bij voorkeur aan het begin van de dag aan; een half uur voordat je in de zon actief bent. Het is verstandig in ieder geval eens per twee uur een nieuwe laag zonnebrandmiddel aan te brengen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *