Onmisbaar in je wandelrugzak is een goed zonnebrandmiddel. Je wilt voorkomen dat je terugkeert met een knalrode huid. Niet alleen is een verbrande huid pijnlijk; het is ook slecht voor je gezondheid. Het risico op huidkanker neemt toe als je regelmatig verbrandt. Hoe maak je echter een keuze uit het zeer brede aanbod aan zonnebrandmiddelen in de (online) drogisterij? Niet alleen zijn er verschillende merken die zonnebrand aan bieden, ook heb je de keuze uit een lotion, een crème en een spray. In dit artikel vertel ik je meer over de beste zonnebrandmiddelen. 

De beste zonnecrème van dit moment 

Hieronder vind je een overzicht van de beste zonnecrème van dit moment. We maken hierbij onderscheid tussen de beste lotion, de meest voordelige zonnecrème, de beste spray, het beste zonnebrandmiddel met een verkoelende werking en het beste middel voor tijdens het sporten. 

Beste lotion

Meest voordelige keuze

Beste spray

Beste zonnebrandmiddel met verkoelende werking

Beste zonnebrandmiddel voor het sporten

Gebruik zonnebrandmiddel bij wisselende zonkracht 

In het weerbericht wordt vaak de verwachte zonkracht genoemd. De zonkracht loopt in Nederland uiteen van 0 tot en met 10. Het vertelt je iets over de hoeveelheid UV-straling wat de aarde bereikt. Blootstelling aan een te grote hoeveelheid UV-straling verhoogt het risico op huidkanker; voldoende reden om je huid goed te beschermen bij een hoge zonkracht. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de zonkracht. Denk bijvoorbeeld aan het moment van de dag en de hoeveelheid bewolking. Je zal in de ochtend minder snel verbranden dan aan het begin van de middag, doordat de zon in de ochtend lager staat. 

Je huidtype heeft invloed op de kans op verbranding 

Niet alleen de zonkracht heeft invloed op de kans dat je verbrandt tijdens outdoor activiteiten. Ook je huidtype speelt hier een bepalende rol in. Er worden vijf huidtypen van elkaar onderscheiden. 

Huidtype Kans op verbranding 
Type 1Je huid wordt niet snel bruin, de kans op verbranding is groot. 
Type 2Je huid zal een lichte bruine tint ontwikkelen, maar ook snel verbranden. 
Type 3Je huid ontwikkelt een duidelijke bruine tint en verbrandt niet snel. 
Type 4We spreken van een Aziatisch huidtype bij type 4. Je zal niet snel verbranden. 
Type 5Bij huidtype 5 is sprake van een negroïde huid. Je zal niet snel verbranden. 

Zonbescherming van zonnecrème 

Wanneer je huidtype 1 of 2 hebt, is het belangrijk zeker de eerste zonnige dagen te kiezen voor zonnecrème met een hoge zonbeschermingsfactor. Deze factor vind je terug op de verpakking van het zonnebrandmiddel, vaak uitgedrukt als SPF. SPF staat hierbij voor Sun Protection Factor

Op het moment dat je voor een zonnecrème met factor 30 kiest, betekent dit dat je tot 30 keer langer in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt dan wanneer je geen zonnebrandmiddel zou gebruiken. Dit betekent overigens niet, dat je de zonnecrème eenmalig aan moet brengen om de hele dag in de zon te kunnen wandelen of sporten. Immers, transpiratie of bijvoorbeeld het water van een beekje wat je passeert zou de beschermende werking van de zonnecrème kunnen verminderen. 

Geschikte SPF per huidtype 

Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de SPF die je per huidtype zou moeten gebruiken om je huid goed te beschermen tegen een hoge UV-straling. Het is slechts een indicatie; voel zelf aan welke SPF jij nodig hebt bij outdoor activiteiten. 

HuidtypeSPF zonnebrandmiddel
Type 1SPF 20 – 30
Type 2SPF 15 – 20 
Type 3SPF 10 – 15
Type 4SPF 5 – 10 
Type 5Zonnecrème niet direct nodig 

Hoe vaak moet je zonnecrème smeren? 

Hoe vaak je zonnecrème op je huid moet smeren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen waterresistente en niet-waterresistente zonnebrandcrème. Aangeraden wordt om in ieder geval eens per twee uur zonnecrème op de huid aan te brengen. In het bijzonder wanneer de zonnekracht hoog is. Gebruik nooit te weinig zonnecrème en kies liever voor een iets te hoge SPF, dan voor een te lage factor. 

Tips bij het kopen van zonnebrandmiddel 

In dit artikel zette ik verschillende aandachtspunten op een rijtje, die je helpen een keuze te maken uit de verschillende soorten zonnebrandmiddel die worden aangeboden bij drogisterijen. Kijk ook nog eens naar onderstaande kooptips om je definitieve keuze te maken. 

Prijs van een zonnebrandmiddel 

Vaak wordt gedacht dat een duurder zonnebrandmiddel een betere bescherming biedt dan een goedkoper alternatief. Die gedacht is onjuist! Vaak zit het verschil in prijs in de smeerbaarheid en geur van het middel. De ene zonnebrandcrème is veel vetter dan de andere. Het zegt echter niets over de beschermende werking hiervan. 

Factor door heel Europa hetzelfde 

Zonnecrème moet voldoen aan Europese richtlijnen voor de SPF (Sun Protection Factor) hiervan. Dit betekent dat een zonnebrandmiddel met SPF 30 in Nederland hetzelfde is als een zonnecrème in Spanje met diezelfde factor. Wel zo makkelijk! 

UVA en UVB

UV-straling komt in twee varianten voor, te weten: UVA- en UVB-straling. Bij het kopen van zonnecrème is het belangrijk te kiezen voor een middel wat je tegen beide vormen van UV-straling beschermt. Je herkent het aan de blauwe cirkel op de verpakking, waarin UVA genoemd wordt. 

Kies voor waterresistente zonnecrème 

Tijdens outdoor activiteiten kun je te maken krijgen met een beekje die je moet passeren, of bijvoorbeeld een kort zomers buitje. Daarnaast leidt transpiratie ertoe, dat de zonnecrème enigszins van de huid verdreven wordt. Door voor een waterresistente zonnebrandcrème te kiezen voorkom je dit. Het biedt een betere bescherming aan de huid. 

Spray of crème 

Over het algemeen moet je zowel een spray, als crème uitsmeren. Het voordeel van een spray is dat dit middel vaak makkelijker over de huid te verdelen is dan een dikke, stugge zonnecrème. Tegelijkertijd biedt een spray het nadeel, dat je niet altijd even goed ziet of je alle plekken op de huid gehad hebt. 

Houdbaarheid van zonnebrandcrème 

De houdbaarheid van een zonnebrandmiddel is beperkt; gebruik het middel niet meer nadat deze een jaar open heeft gestaan. Probeer de zonnecrème dezelfde zomer op te maken, zodat je een volgende zomer een nieuwe, verse verpakking kunt openen. Wil je de zonnecrème bewaren tot volgend jaar? Schrijf er in dat geval met een stift de datum op, waarop je de verpakking geopend hebt.  

Beste Zonnebrand

Tips voor het gebruik van zonnebrandmiddel

Gebruik de volgende tips wanneer je zonnebrandmiddel aanbrengt op de huid. Ze helpen je jezelf goed te beschermen tegen een hoge zonkracht bij outdoor activiteiten. 

  • Tip 1: kies liever voor een zonnecrème met een iets te hoge factor, dan voor een middel waarvan je twijfelt of de SPF hoog genoeg is. Een te hoge factor kan geen kwaad, een te lage wel. 
  • Tip 2: zorg dat je voldoende zonnecrème op de huid aanbrengt. Zet een wekker voor over twee uur, zodat je niet vergeet een nieuwe laag zonnebrandmiddel aan te brengen. 
  • Tip 3: smeer niet alleen de onbedekte delen van je lichaam in. Wanneer je een luchtig shirt draagt, laat deze de UV-straling door. Het maakt dat het belangrijk is ook de bedekte delen van je lichaam in te smeren. 
  • Tip 4: wacht niet met het aanbrengen van zonnecrème tot je in de zon zit. Het middel heeft ongeveer een half uur nodig, voordat de stoffen werkzaam zijn en je huid beschermen. 
  • Tip 5: zelfs wanneer je huid al een mooie bruine kleur heeft, is het belangrijk de huid in te smeren met zonnecrème. Je loopt nog steeds het risico op huidkanker als gevolg van blootstelling aan een hoge UV-straling. 
  • Tip 6: smeer je kinderen altijd in met zonnecrème SPF 30. De huid van kinderen is kwetsbaarder dan die van volwassenen. Zelfs een kind met huidtype 2 of 3 moet met een hoge SPF worden ingesmeerd om aantasting van de huid te voorkomen.
  • Tip 7: denk ook eens na over andere vormen van bescherming tegen de zon. Draag bijvoorbeeld een pet om je hoofdhuid te beschermen, en vergeet je zonnebril voor het wandelen niet.

Beste zonnebrandmiddel – FAQ

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het kopen van de beste zonnebrandcrème. Waarop moet je letten? Hoe vaak moet je het middel op de huid aanbrengen? Waar staat SPF voor? In dit artikel heb ik de meeste vragen al voor je beantwoord. Bekijk hieronder het antwoord op andere vragen die vaak gesteld zijn.

Op welke moment en hoe vaak moet je zonnecrème smeren?

Breng de zonnecrème bij voorkeur aan het begin van de dag aan; een half uur voordat je in de zon actief bent. Het is verstandig in ieder geval eens per twee uur een nieuwe laag zonnebrandmiddel aan te brengen.

Welke SPF zonnebrand heb ik nodig bij een hoge zonkracht?

Het is afhankelijk van het huidtype wat je hebt, welke factor zonnecrème je nodig hebt tegen UV-straling. Kies liever voor een zonnebrandmiddel met een iets te hoge SPF, dan voor een middel welke onvoldoende bescherming biedt.