Jaarlijks trekken miljoenen toeristen en reizigers naar Duitsland om van alles te ontdekken. Zelfs de Duitse bevolking blijft soms maar al te graag in hun eigen land om te genieten van de vele kastelen, de zee, de traditionele steden en de spannende attractieparken.

En hoewel Duitsland wellicht niet de eerste optie is als je denkt aan een vakantie, is het absoluut een land dat je van de ene verbazing in de andere laat komen. Er zijn namelijk talloze bezienswaardigheden. De een bekender dan de ander, maar elk uniek in zijn soort.

Ook de diversiteit maakt het land tot een van de beste opties in Europa. Het maakt niet uit of het gaat om een stedentrip, een korte vakantie met het gezin of een vakantie met een romantisch stel. Er valt voor iedereen iets te beleven.

Als gevolg hebben wij daarom besloten om ons nog eens extra te verdiepen in onze Duitse buren. En hoewel het nagenoeg onmogelijk is om alle mooie locaties voor je in kaart te brengen, hebben wij een goede poging gedaan en een aantal van de meest bijzondere locaties en bezienswaardigheden in Duitsland voor je op een rij gezet!

tip: boek vandaag nog een van deze vakantiewoningen van Interhome in Duitsland.

Kasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein is internationaal gezien een van de beroemdste bezienswaardigheden van Duitsland en een van de populairste bezienswaardigheden in Beieren. Elk jaar komen meer dan 1,5 miljoen toeristen uit de hele wereld naar het sprookjeskasteel.

Vooral de ligging in de uitlopers van de Alpen maakt het ook een populaire toeristische bestemming in Duitsland. Het indrukwekkende bouwwerk werd halverwege de 19e eeuw gebouwd en het idee was om het kasteel van ruim 200 kamers te voorzien. Als je een bezoek brengt aan het kasteel ontdek je al vrij snel dat dit niet helemaal volgens plan is gelopen. Er zijn namelijk slechts 15 kamers voltooid..

Toch is een bezoek de moeite dubbel en dwars waard. Zo bevat het kasteel bijvoorbeeld een slaapkamer in neogotische stijl, een woonkamer met originele meubels en een rijkelijk versierde troonzaal.

Kasteel Neuschwanstein is net zo geschikt voor een familie-uitje als voor een vakantie met z’n tweeën. En hoewel je zeker niet te lang moet wachten, is het geruststellend om te bedenken dat er tot wel 6000 mensen dagelijks een bezoek kunnen brengen aan dit magische kasteel.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Schloss Neuschwanstein (@neuschwanstein.castle)

Trier

Er is in Duitsland geen stad te vinden die verder terug de geschiedenis in gaat dan het traditionele Trier. Maar het feit dat Trier de oudste stad van Duitsland is, is zeker niet de enige reden waarom er vele toeristen naar de West-Duitse stad trekken.

Trier staat namelijk vol met prachtige monumenten, kerken en kathedralen. De stad is met recht een bezienswaardigheid op zich te noemen. Vreemd is het dan ook niet om te bedenken dat veel van deze plekken deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed.

Ten slotte is ook de ligging nog een enorm voordeel. Trier is namelijk gelegen aan de Moezel, wat het een ideale locatie maakt voor uitgebreide wandelingen en fietstochten. Zo loopt de beroemde Moezel-fietsroute bijvoorbeeld ook langs Trier.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Visit Trier (@visit_trier)

Keizerlijke Kathedraal Van Speyer

De kathedraal van Speyer is de grootste bewaard gebleven Romaanse kerk ter wereld en is een van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Aan het einde van de 20e eeuw verklaarde de UNESCO de kathedraal tot werelderfgoed. Tijdens een wandeling door het oude centrum van Speyer mag een bezoek aan deze kathedraal dan ook eigenlijk niet ontbreken.

In de crypte van de kathedraal vonden 8 keizers en koningen en 4 koninginnen hun laatste rustplaats en vanaf het uitkijkplatform op ongeveer 60 m hoogte heb je bovendien een prachtig uitzicht over Speyer en de regio.

Op weg naar de kerktoren is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de Keizerzaal, welke zich net boven het toegangsportaal van de kathedraal bevindt. In de zaal staan negen monumentale fresco’s van de schilder Johann Baptist Schraudolph, die ooit op de muren van het transept stonden. Bij de renovatie werden ze verwijderd, maar ze zijn hier nog altijd opgeslagen en staan ze nog altijd klaar om te bewonderen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @bistum.speyer

Phantasialand

Goed, even genoeg over allerlei culturele bestemmingen. Soms is het nu eenmaal tijd voor wat meer actie. En hoewel het misschien eerder een activiteit dan een bezienswaardigheid is, kijk je in Phantasialand toch echt elke seconde van de dag je ogen uit!

Het park is gelegen aan de rand van Keulen – wat het ideaal maakt voor een dagje uit vanuit Nederland of België – en is er voor de echte liefhebbers van adrenaline. Je vindt er bijvoorbeeld een van de snelste achtbanen ter wereld en een wildwaterbaan met een enorm steile afdaling. Daarnaast worden er dagelijks verschillende shows opgevoerd en zijn er maar liefst zes gebieden met hun eigen thema om te bewonderen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Phantasialand (@phantasialand)

Miniatur wunderland hamburg

Bij de bouw hadden de makers niet verwacht dat het zo’n groot succes zou worden, maar Miniatur Wunderland is toch echt uitgegroeid tot de grootste modelspoorbaan ter wereld. Eenmaal bij aankomst word je direct op reis gestuurd door de prachtig nagemaakte landschappen en fantasiewerelden. Het is soms echt net alsof je zelf in een magische wereld staat.

Vreemd is het dan ook niet om te bedenken dat het door buitenlandse bezoekers onlangs id uitgeroepen tot de populairste bezienswaardigheid van Duitsland! Daarnaast is het gelegen in het historische stadsdeel van Hamburg, wat je direct de mogelijkheid geeft om dit bijzondere gedeelte van de stad te ontdekken.

Bloemeneiland Mainau

Een van de mooiste Duitse bezienswaardigheden is het bloemeneiland Mainau. Vanaf halverwege de 20e eeuw heeft Lennart Bernadotte, de zoon van de Zweedse koning Wilhelm, Mainau omgevormd tot het nu beroemde bloemeneiland en het opengesteld voor bezoekers.

De koning van Zweden had zich teruggetrokken uit de Zweedse troonopvolging en zette zich volledig in voor het project van het bloemeneiland Mainau. Hierbij werd ook het kasteel op het eiland op prachtige wijze gerenoveerd.

We zijn inmiddels vele jaren verder en het eiland is nog altijd een van de mooiste plekken om te bezoeken in heel Duitsland. Er zijn prachtige parklandschappen, schitterende perken en flora zo ver als dat je kunt kijken. Vooral in het voorjaar ligt de omgeving er werkelijk magisch bij en bloeien er ruim een miljoen tulpen.

Ook voor de zeilers onder ons is Mainau een echte aanrader. Er zijn namelijk verschillende aanlegsteigers, waardoor je het eiland op een net iets specialere manier kunt bereiken!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Insel Mainau (@inselmainau)

Ben jij bij een van deze bezienswaardigheden geweest? Welke vind jij het mooiste om te zien, ik ben benieuwd naar je reactie. Laat deze hieronder achter! En ben ik er een vergeten laat het mij dan ook zeker weten.