Binnenkort weer kamperen!? Dat kan, maar er zitten een aantal ‘spelregels’ verbonden aan het opzoeken van de natuur in eigen omgeving. Want hoe zit het nu met sanitair op de camping, is het restaurant gewoon geopend en mogen we weer met z’n allen naar het zwembad? In dit artikel leg ik je uit wat je moet weten als je binnenkort weer gaat kamperen.

Binnenkort weer kamperen!

Begin dit jaar bracht het coronavirus ons allemaal ineens in gevaar en werden alle toekomstplannen onzeker. Met de camper naar Zuid-Portugal of een meerdaagse kanotrip in de Ardennen leek ineens heel ver weg. Gelukkig is de 1,5 meter regeling effectief en dalen het aantal besmettingen in ons land snel. Mits we ons goed blijven gedragen mogen we dus vanaf 1 juli weer het een en ander ondernemen. Het kampeerseizoen is vanaf april natuurlijk weer begonnen en alhoewel we nog niet van alle gemakken van een camping gebruik mogen maken, kunnen we er wel weer op gepaste manier op uit.

Camperen

Kamperen in eigen land

Inmiddels zijn er weer een aantal grenzen geopend en zou je technisch gezien naar het buitenland kunnen gaan. Toch zijn nog lang niet alle campings geopend en loop je het risico voor een gesloten deur te komen staan. Kamperen in eigen land is dus eigenlijk een veel beter idee!

Sanitair op de camping

Op dit moment zijn alle gemeenschappelijke toiletgebouwen nog gesloten. Dat betekent dat je alleen je behoefte kunt doen als je geheel zelfvoorzienend bent of op een camping verblijft met privé sanitair.

Restaurants, het zwembad en de animatie

Helaas kan de 1,5 meter maatregel niet worden nageleefd in restaurants, het zwembad en bij de animatie en zul je nog even moeten wachten tot je gebruik kan maken van deze voorzieningen. Vaak is het wel zo dat je eten kunt bestellen en dan mag komen afhalen. En gelukkig zijn er vaak genoeg dingen te doen rondom de camping, zoals het maken van een prachtige wandeling of wat dacht je van mountainbiken?

Wat verandert er vanaf 1 juli?

In de laatste persconferentie werd duidelijk dat campings vanaf 1 juli weer meer mogen, zo zal het sanitair weer open gaan. Wat er met de overige voorzieningen gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat in restaurants en het zwembad het naleven van de 1,5 meter regel nagenoeg onmogelijk is. Ook de versoepeling van 30 gasten naar 100 wekt vragen op. Gaan de campings dan weer op volle capaciteit open? Helaas hebben we hier nog geen antwoord op. Check dit dus vooraf bij de camping waar je wil verblijven en misschien nog het allerbelangrijkste, gebruik je gezonde verstand.

Nu boeken!

Nu duidelijk is dat we zoveel mogelijk het toerisme in eigen land moeten gaan zoeken zullen de campings het waarschijnlijk druk gaan hebben. Het is dus slim om niet te lang meer te wachten met het reserveren van een plekje in het groen. Bekijk hier nog alle vrije camping plekken.

Let op!

Dat de campings en het bijbehorende sanitair weer open gaan is een versoepeling onder voorbehoud. Als blijkt dat het aantal besmettingen in de komende weken weer oploopt kan het zijn dat het RIVM deze maatregel toch weer intrekt.

Heb jij ook je plannen verandert en ga je binnenkort kamperen?