Als wandelaar, hardloper of bijvoorbeeld fietser kun je er vaak niet aan ontkomen: blaren! Ze vormen een grote ergernis tijdens outdoor activiteiten. De vraag die vaak opspeelt wanneer een blaar gesignaleerd wordt: moet ik de blaar doorprikken?
Waar de een adviseert dit te doen, zegt een ander dat het verstandiger is om de blaar onberoerd te laten. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag of het doorprikken van een blaar verstandig is. Ook vind je op deze pagina tips voor het behandelen van blaren.
Moet je een blaar wel of niet doorprikken?
Bij een gesloten blaar is het verstandig deze zo goed mogelijk intact te houden. De huid is nog heel, waardoor de kans op een infectie minimaal is. Onder de huid heeft zich vocht opgehoopt. Herken je bloed onder de huid? In dat geval is er sprake van een bloedblaar. Ook deze bloedblaren kun je het beste zo goed mogelijk intact houden om infecties tegen te gaan.
Het kan voorkomen dat een gesloten blaar hevige hinder veroorzaakt bij het uitvoeren van outdoor activiteiten. Wanneer je niet verder kunt zonder de blaar door te prikken, is dit logischerwijs de beste keuze. Houd er in dit geval rekening mee, dat de blaar goed verzorgd moet worden om infecties tegen te gaan.
Tip: Ook teensokken kunnen helpen tegen de blaren
Hoe verzorg ik een blaar?
Zoals reeds genoemd werd, is het verstandig de blaar zo lang mogelijk intact te houden. Het verkleint de kans op infecties tot een minimum. Mocht je dermate veel last hebben van een blaar dat het je beperkt tijdens het wandelen, dan kun je deze doorprikken. Bekijk hieronder hoe je een open blaar, na het doorprikken hiervan, behandelt.

Gesloten blaar doorprikken en verzorgen
Voordat je een gesloten blaar doorprikt, is het belangrijk de huid rond de gesloten blaar goed te ontsmetten. Het voorkomt dat bacteriën bij het doorprikken van de blaar in de wond kunnen komen. Je kunt hier verschillende ontsmettingsmiddelen voor gebruiken. Vervolgens kun je een gesloten blaar doorprikken met een steriele naald. Een steriele naald kan een reguliere naald zijn, welke je eerst in open vuur hebt gehouden. Eventuele bacteriën op de naald worden zo gedood. Ook een bloedlancet kan uitkomst bieden bij het doorprikken van de blaar.
Prik de gesloten blaar op twee plekken door, bijvoorbeeld aan de boven- en onderzijde. Vervolgens kun je de blaar heel voorzichtig leeg laten lopen. Gebruik hier een wattenstaafje of gaasje bij. Dek de blaar vervolgens zo steriel en schoon mogelijk af. Ook nu kan een gaasje uitkomst bieden. Was je handen goed als de blaar eenmaal verzorgd is.
Gesloten blaar gesloten houden
Een gesloten blaar niet doorprikken betekent niet, dat deze blaar geen verzorging nodig heeft. Aangeraden wordt om een gesloten blaar zo steriel en schoon mogelijk af te dekken. Dit doe je bijvoorbeeld met een steriel gaasje en een verband.
Blaar voorkomen
Een blaar voorkomen doe je door de huid voor een wandeling in te smeren met vaseline of bijvoorbeeld uierzalf. Bij een drogisterij zijn eventueel ook speciale crèmes verkrijgbaar, waarmee je de voeten in kunt smeren. Ook het gebruik van talkpoeder helpt. Je strooit de talkpoeder voor vertrek in je sok en bijvoorbeeld schoenen.
Tip: was je voeten met koud water en gebruik hier geen zeep bij. Warm water en het gebruik van zeep vergroten de kans op blaren en andere irritaties aan de huid tijdens outdoor activiteiten.
Let op de hygiëne
De kans op infecties is relatief groot bij kapotte blaren. Bacteriën kunnen onder meer door zweet in de wond terechtkomen. Iets wat voor infecties en daarmee verdere irritaties aan de huid kan leiden. Het is om deze reden cruciaal om te zorgen voor een goede hygiëne. Zowel bij een gesloten, als bij een kapotte blaar.
Zorg dat de huid regelmatig ontsmet wordt, ook als de blaar nog gesloten is. Dek de blaar daarnaast af, om te voorkomen dat er bacteriën in de wond komen als deze onverhoopt toch knapt. Daarnaast is het belangrijk om je handen goed te wassen na het behandelen van een blaar.
Herstel van de huid na een brandblaar
Net als een blaar die is ontstaan tijdens het wandelen, is het ook bij brandblaren belangrijk deze goed mogelijk intact te houden. Belangrijkste reden hiervoor is het feit, dat een brandblaar de huid onder de blaar beschermt. Op deze manier heeft deze nieuwe huid de tijd om aan te groeien.
Mocht een blaar toch kapot zijn, dan kun je de losse, gedroogde huid voorzichtig wegknippen met een nagelschaartje. Doe dit alleen bij brandblaren met een diameter van minimaal anderhalf tot twee centimeter. Je kunt de huid vervolgens afdekken met een paraffine gaas. Dek het gaasje af met een pleister of een verband.
Blarenpleister
Naast het steriel afdekken van een blaar met een gaasje en een verband, kun je ook kiezen voor het gebruik van een blarenpleister. Net als bij brandblaren vormt een blarenpleister een tweede huid over de oorspronkelijke blaar. Op deze manier heeft de blaar de tijd om zich te herstellen. Tevens zorgt een blarenpleister voor een verminderde druk op de blaar, waardoor je hier tijdens outdoor activiteiten minder last van zal hebben.
Gaat de blaar onder de blarenpleister onverhoopt toch open? In dat geval vangt de blarenpleister het vocht wat vrijkomt uit de blaar op.
De meest gestelde vragen over blaren
Wat gebeurt er als je een blaar niet doorprikt?
Onder de blaar vormt zich een nieuw stukje huid. De gesloten blaar beschermt deze nieuwe huid. Na verloop van tijd zal de blaar uitdrogen en kun je de gedroogde huid voorzichtig wegknippen met een nagelschaartje.
Waarom zou je een blaar doorprikken?
Een blaar doorprikken wordt alleen aangeraden, als je bij outdoor activiteiten veel last hebt van de blaar. In andere gevallen kun je de gesloten blaar het beste intact houden.
Is het goed om een blaar door te prikken?
Nee, het wordt afgeraden om een blaar door te prikken. De kans op infecties is relatief groot bij het doorprikken van een blaar. Verstandiger is het om de blaar intact te houden en bijvoorbeeld een blarenpleister te gebruiken.
Wat moet je doen als je een blaar hebt?
Maak de huid rondom de blaar zo goed mogelijk schoon met een ontsmettingsmiddel. De blaar kun je vervolgens steriel afdekken met een gaasje of bijvoorbeeld een blarenpleister.