Regelmatig horen we de vraag; wat zijn de boetes voor wildkamperen. Gelukkig heb ik er nog nooit een gehad. Wildkamperen klinkt leuk en is vaak nog gratis ook. Kort gezegd is wildkamperen een vorm van kamperen op niet daarvoor aangewezen locaties. Het is echter vrij onduidelijk waar je nu wel en niet mag wildkamperen. De reden dat wildkamperen vaak verboden is is ter bescherming van flora & fauna, de rust in natuurgebieden en uit veiligheidsoverwegingen. Mocht je toch gaan wildkamperen dan zijn de boetes vaak niet misselijk. Ik heb het even voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Daarbij heb ik ook naar de andere landen gekeken zodat ik een duidelijk beeld voor jullie heb. Hou altijd het volgende in gedachten: Leave no trace! 

Wildkamperen in Nederland

In Nederland is het verboden om wild te kamperen. Een boete bedraagt 140 euro en negen euro administratiekosten. De boetes voor wildkamperen in Nederland kunnen behoorlijk oplopen aangezien je voor meerdere feiten op de bon geslingerd kan worden. Zo wordt wildkamperen zelf beboet, maar je kan ook beboet worden voor het maken van vuur, buiten zonsondergang in een natuurgebied zijn en het verstoren van bijvoorbeeld het broedseizoen leveren bekeuringen op. In Nederland zijn er zogenaamde paalkampeerplaatsen waar je wel mag staan.  (LET OP: de terreinen zijn gesloten tot en met 19 mei.)

Wildkamperen in België

In België is het net als in Nederland verboden om wild te kamperen. Wil je toch kamperen dan dien je toestemming te vragen aan de grondeigenaar. Het grote probleem is om de eigenaar van de grond te vinden. Ook België heeft zogenaamde paalkampeerplaatsen, hier mag je dan ook even kamperen, in België worden deze plaatsen bivakzones genoemd.

Wildkamperen in Luxemburg

In Luxemburg is het net als in België en Nederland verboden om wild te kamperen. Wil je toch kamperen dan heb je ook hier toestemming nodig van de grondeigenaar. Zover ik nu weet heeft Luxemburg geen speciale gebieden aangewezen zoals in Nederland en België.

Wildkamperen in Duitsland

Ook in Duitsland is wildkamperen verboden, of je kunt toestemming krijgen van de grondeigenaar. In verschillende gebieden zijn ondertussen wel bivakplaatsen ingericht die je kan reserveren voor 10 euro per nacht. Onder andere in Soonwald, Eifel en Pfälzerwald. Probeer zoveel mogelijk de nationale parken te vermeiden.

Wildkamperen in Frankrijk

Wildkamperen is in Frankrijk niet geheel duidelijk. Officieel is le camping sauvage, wildkamperen, verboden. Le bivouac, bivakkeren is toegestaan 19:00 uur tot 09:00 uur (Let wel op dat je op 1 uur wandelafstand van de openbare weg en 1 uur van de natuurpark grens verwijderd bent), soms zijn er gelden er andere regels in bijvoorbeeld natuurreservaten. Tip: Neem een GPS mee zodat je altijd de afstand kunt meten)

Wildkamperen in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het niet geheel duidelijk.  Als je in de bergen van Oostenrijk wilt kamperen, dien je je aan een aantal regels te houden. Wandelaars die van deze vrijheid houden, blijven vaak in onzekerheid, of je nu nog in het juridische gebied bent of dat je je tent voor nieuwsgierige blikken moeten verbergen. Er is een speciale pagina die per Bundesländ aangeeft wat wel en niet mag. Wil je het zeker weten, vraag het na aan de lokale bevolking of de plaatselijke VVV.

Wildkamperen in Zwitserland

Wildkamperen in Zwitserland is voor één nacht toegestaan. Behalve in natuurparken en (lokale) natuurreservaten. De verschillend Zwitserse kantons kunnen ook zelf beperkingen opleggen. Hou er wel rekening mee dat als je gaat kamperen je minimaal op 100 meter van het water verwijderd bent. Informeer vooraf bij de lokale sectie van de Zwitserse Alpenverein voor lokale beperkingen.

Wildkamperen in ITALIË

Hier is wildkamperen verboden. In Parco Nazionale di Alpi Maritimi is kamperen van 19:00 uur tot 09:00 uur toegestaan. Zolang je op zeker hoogte zit (boven 2000 meter) wordt bivakkeren vaak getolereerd. Indien verboden, toestemming vragen bij de lokale politie of huttenwaard.

Wildkamperen in Spanje en portugal

Wildkamperen in officieel in Spanje niet toegestaan.Uitzonderingen zijn er voor bepaalde situaties. Wanneer je bijvoorbeeld op méér dan een uur van de grens van het park bevindt (bivakkeren voor één nacht is dan toegestaan). Op privé grondgebied mag je ook kamperen mist je toestemming hebt van de eigenaar. Hou er wel rekening mee dat je In alle gevallen je tent pas mag opzetten rond zonsondergang en deze binnen een uur na zonsopkomst weer moet zijn afgebroken. (bivakkeren dus).

Wildkamperen in Denemarken

Kamperen buiten de officiële campings is in Denemarken over het algemeen niet toegestaan. Dat geldt ook voor de Deense stranden. Het is echter mogelijk om, indien men tevoren toestemming heeft gekregen van de eigenaar van het betrokken perceel, op particulier terrein te kamperen.

Wildkamperen in Zweden, Noorwegen of Finland

In deze landen geldt een zogenaamd allemansrecht. Dat wil zeggen dat Je overal mag kamperen. Er zijn wel een paar regels waar je je aan moet houden. Wanneer je wil overnachten in een natuurgebied mag je dit gebied alleen te voet, met de fiets of varend betreden. Ook dien je je tent op tenminste 150 meter van een huis of hut neer te zetten.

Wildkamperen in Schotland

In Schotland mag je overal wandelen en kamperen tenzij expliciet staat aangegeven dat het niet mag. Het zogenaamde right to roam. Je dient je wel aan de basisregels te houden. Zolang je geen rotzooi achterlaat en niet blijft rondhangen kun je gaan en staan waar je wilt.  Lees ook zeker even deze pagina: Wild camping in Schotland: the essentials

Wanneer je daadwerkelijk op stap gaat naar één van bovenstaande landen, kun je het beste altijd nog even informeren bij officiële instanties wat de op dat moment de geldende regels zijn.