Een bourrelier, wat is dat dan? Bourrelier is een naam voor een leerbewerker. In de Bushcraft wereld is leer een veelgebruikt product en helemaal hot. Het is natuurlijk en tijdloos, relatief makkelijk in onderhoud en een genot voor het oog. Je vind het terug in de schede van menig mes en bijl en wordt veelal gebruikt voor pouches. Laten we eerlijk zijn, zo’n vuurslag met verkoolde katoen en juchtleer moet natuurlijk wel een bijpassende opbergplek hebben, het oog wil ook wat! Het fijne van een echte leerbewerker ten opzichte van fabriekswerk is maatwerk. Leer bewerken is een echte ambacht, en wanneer goed uitgevoerd een ware kunst. In dit artikel neem ik je mee in een aantal voorbeelden van wat een goede bourrelier voor jou kan betekenen. Wat ik wil bereiken is jou een idee geven wat een bourrelier voor je kan doen, het is geen verkooppraatje maar een uiting van mijn positieve ervaringen en passie voor de ambacht!

Het maatwerk van een Bourrelier, onmisbaar in Bushcraft!

Vorig jaar maakte ik kennis met zo’n bourrelier, genaamd Bastien.

Gedreven in zijn passie voor deze aloude ambacht maakt hij alles met de hand, dat betekent dus ook zonder naaimachine.

Met echte ruilhandel ruilde wij onderling wat vuurstenen uit tegen een bijllus die Bastien had gemaakt. In mijn ogen een ideale Bushcraft gadget. De meeste bijlen hebben een mooi foudraal maar daar blijft het ook bij.

Handiger wordt het niet.

De lus is gemaakt om je bijl uit de weg te houden tijdens het lopen.

Houthakken is niet zo lastig, maar zoveel mogelijk hout in één keer terug dragen naar je kamp soms wel. Zie het als een soort schede van je mes, die blijft ook aan je broek hangen.

Na gebruik steek je de bijl weer netjes terug. Ook in de winter heb ik deze veel kunnen gebruiken, ik draag dan mijn riem vaak over mijn kleding om beter bij m’n materiaal te komen als ik dikke handschoenen aan heb, geen gepriegel en gewoon blindelings je bijltje opbergen!

 

Oog voor detail, kenmerk van de bourrelier

Over riemen gesproken. Deze kun je in een winkel kopen, echter soms wil je wat beters. Iets wat beter zit, mooier oogt en langer mee kan gaan. Zelf ben ik een simpele man, maar met oog voor detail. Ik weet niet waarom, maar ik word er warm van. Het idee dat iemand tijd en moeite heeft gestoken om iets te maken wat bij mij als persoon past, kan ik enorm waarderen. Dat in combinatie met de kwaliteit is iets waar massaproductie gewoon niet bij kan. Deze riem is voor mij een absoluut geschenk om te dragen. Ze zeggen niet voor niets, kleren maken de man!

Zoals gezegd helpt een bourrelier je ook met maatwerk. Ik stelde de proef op de som en gaf mijn bourrelier een uitdaging! Als vliegvisser heb ik altijd een zwak gehad voor zogenoemde “Fly Wallets”. Vliegvissen is vrij klassieke vorm van vissen waarbij je vist met een imitatie van een vliegje, larve of aasvisje alleen maak je deze zelf uit natuurlijke of kunstmatige materialen.

In samenspraak werkte hij stap voor stap verder en hield hij rekening met wat ik zocht in een product als dit. Hij maakte speciale vakken voor extra materiaal kwijt te kunnen, hield rekening met wat ik mooi vond en stond open voor nieuwe ideeën. Een bourrelier kan dus iets maken wat bij jou past, voor jou is gemaakt en waar je een lange tijd tevreden mee kunt zijn. Misschien heb je een fantastisch mes maar vind je die plastic schede maar niets, wellicht zou je zelf graag iets willen maken zoals een tinderpouch, schede of zelfs tas. Er is vaak veel mogelijk, alleen moet je de juiste persoon kennen. Als waardering voor datgeen dat Bastien de afgelopen tijd voor mij heeft kunnen maken wil ik je daarom verwijzen naar zijn Etsy pagina en Facebook. Daar kun je zijn werken beter bekijken en op de hoogte blijven van zijn inspirerende werken.
Tip: Hou de volgende instagram pagina’s in de gaten: bourrelier_bastien,  jelle_outdoors en Outdooronly

Speciale actie

Speciaal voor de lezers van Outdooronly geeft Bastien een custom Bushcraft Belt weg. Houdt de instagrampagina’s bourrelier_bastien,  jelle_outdoors en Outdooronly in de gaten om mee te kunnen doen aan deze actie!