Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Hou je van avonturen buiten en wil je meer leren over bushcraft in Nederland?

Bij OutdoorOnly staan we klaar om jou de fijne kneepjes van het overleven in de wildernis bij te brengen. Onze doorgewinterde experts delen hun kennis over hoe je kunt leven met wat de natuur je biedt en hoe je een diepe connectie met de buitenwereld opbouwt.

Of je nou een beginner bent of al enige ervaring hebt, bij ons ontdek je praktische tips en frisse inzichten. We duiken samen in de kunst van bushcraft om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ontdek meer en leer hoe je een ware natuurliefhebber wordt, zodat elk buitenavontuur nog boeiender wordt.

Hieronder vind je onze bushcraft experts die je alles zullen vertellen over bushcraft, ieder in zijn eigen discipline. Samen hebben ze meer dan 20 jaar ervaring en delen graag hun tips en tricks op OutdoorOnly.

Bekendheid en bushcraft

De populariteit is sinds de tv programma’s op bijvoorbeeld Discovery of National Geographic behoorlijk gestegen. Een aantal bekende personen zijn bijvoorbeeld:

  • Ray Mears, de meeste bekende bushcrafter van de tv-series op Discovery Channel
  • Bear Grylls, bekend van survivalprogramma’s als “Ultimate Survival en Man vs. Wild” op Discovery Channel.

In Nederland hebben we natuurlijk een soortgelijk tv-programma genaamd: Expeditie Robinson. Een van onze partners, Backtravel, traint de BN’ers die aan dat programma meedoen.

Vaak zijn deze programma’s zeer informatief en geven ze een redelijk goed beeld van bushcrafting. In Nederland is dit onderwerp nog steeds aan het groeien. Wil je meer weten over bushcraft lees dan ook: Wat is bushcraft?

5 Bekende bushcraft technieken

Binnen bushcraft zijn er een aantal technieken die je dient te beheersen om te bekijken hoe je het beste gebruik kunt maken van de middelen die de natuur biedt. Natuurlijk heb je wel een survivalkit bij je met een aantal essentiële artikelen. Eigenlijk is alles wat nodig is om te leven en overleven in de natuur aanwezig. Een aantal van deze technieken zijn:

1. Het herkennen van eetbare planten en vruchten

Voedsel is belangrijk voor een mens, maar hoe maak je nu een vis klaar zonder pan of hoe weet je nu welke planten eetbaar zijn? En niet onbelangrijk, hoe kun je je eten langer bewaren.

2. Vuur maken

Vuur is een van de belangrijkste elementen om te verblijven of overleven in de natuur. Het dient vijf doelen:

3. Houtbewerking

Het zelf maken van handige tools zoals een lepel of een bijl greep is iets wat je prima van hout kunt maken. Je maakt het hierdoor voor jezelf niet alleen makkelijker, het helpt ook tegen de verveling.

4. Campcraft

Het zelf maken van spullen van natuurlijke materialen zoals touw van brandnetels, een kokosnoot mok of een kompas van water en een naald, zijn ook onderdeel van bushcraft. Als je deze en meer voorwerpen kunt maken, wordt het alleen maar leuker.

5. Een schuilplaats of onderkomen maken

Een goed en droog onderkomen is naast warmte en water van levensbelang. Het houdt je spullen en jezelf droog en het houdt de warmte vast. Er zijn verschillende methodes om een onderkomen te maken. Van een primitief onderkomen waar alleen jij en je spullen in kunnen tot bijna complete blokhutten.

Dit en nog veel meer technieken zijn zaken die je moet beheersen als je de natuur in trekt. Zoals je kunt zien brengt bushcraft je dus eigenlijk terug naar de roots, naar het leven zoals onze voorouders dat deden.

Je maakt je eigen vork of lepel, maakt vuur met de gevonden materialen in het bos om zo je een stukje vlees boven zelf gestookt vuur te bereiden en je slaap onder een dak van takken en mos. Volgens velen de ultieme vrijheid.

Bushcraft in Nederland: cursussen

Tegenwoordig worden door heel het land cursussen gegeven. Alle technieken hierboven zoals touw of vuur maken zijn slechts enkele van de vaardigheden die je tijdens een cursus leert.

Op een laagdrempelige, maar leerzame en soms spannende manier, leer je de bij bijvoorbeeld een bushcraft dag de basis-bushcraft technieken.

Zo weet je binnen een dag of deze levenswijze iets voor jou is. Zo leer je bij het vuur maken bijvoorbeeld: hoe bereid je een vuur voor, hoe onderhoud je het vuur en hoe laat je de vuurplaats veilig achter als je vertrekt? Er zijn zelfs meerdaagse cursussen die je kunt volgen in Nederland of zelfs in het buitenland. 

Bekijk goed om wat voor een bushcraft workshop het gaat, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij de meeste cursussen dien je je eigen uitrusting en kleding mee te nemen. 

Conclusie

Bushcraft is sterk in opkomst, het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ik ben benieuwd wat jullie voor materiaal hebben gekocht of willen aanschaffen. Of misschien heb je een cursus of workshop gevolgd. Laat het vooral hieronder weten. Vergeet ook zeker niet het artikel over de 5 bushcrafts essentials te lezen. Hier verteld Jelle meer over bushcraft en welke 5 zaken je ‘maar’ nodig hebt.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!