Bushcraft

Wat is Bushcraft?

Regelmatig  krijgt ik de vraag om uit te leggen wat bushcraft is. Naast wat je al kunt lezen op onze blog ga ik hieronder verder uitleggen wat bushcraft is en inhoud. 

Laten we beginnen om uit te leggen dat bushcraft en survival twee verschillende dingen zijn.

Survival is overleven in de natuur nadat je hier ‘per ongeluk’ in ben beland. Denk aan een het verdwalen, of een auto of vliegtuig ongeluk. 
Bushcraft is het langdurig overleven in de natuur omdat je daarvoor gekozen hebt. Je probeert het zo comfortabel mogelijk te maken met natuurlijke middelen. Je het respect voor de natuur. En wat misschien nog wel belangrijker is, leave no trace.


Bekendheid en bushcraft

De populariteit is sinds de tv programma’s op bijvoorbeeld Discovery of National Geographic. Een aantal bekende personen zijn bijvoorbeeld:

  • Ray Mears, de meeste bekende bushcrafter van de tv series op Discovery Channel
  • Bear Grylls,  bekend van survivalprogramma’s als “Ultimate Survival en Man vs. Wild” op Discovery Channel.

Vaak zijn deze programma’s zeer informatief en geven een redelijk goed beeld van bushcrafting. In Nederland is het onderwerp bushcraft nog steeds aan het groeien, naast een forum zijn er ook diverse websites en facebook groepen over dit onderwerp.

Bekende Technieken

Binnen bushcraft zijn er een aantal technieken die men dient te beheersen om te bekijken hoe je het beste gebruik kunt maken van de middelen die de natuur biedt. Natuurlijk heb je wel een survival kit bij je met een aantal artikelen. Eigenlijk is alles wat nodig is om te leven en overleven in de natuur. Een aantal van deze technieken zijn:

Het herkennen van eetbare planten en vruchten

Voedsel is belangrijk voor een mens, maar hoe maak je nu een vis klaar zonder pan of hoe weet je nu welke planten eetbaar zijn? En niet onbelangrijk, hoe kun je je eten langer bewaren. Bij Buschcraftshop is nu een leuke manier om je kinderen (en jezelf) kennis op te doen van onder andere eetbare planten in Europa. Met deze wilderniskaarten heb je een mooi naslagwerk en makkelijk mee te nemen. Samen heb je met de drie pakjes een uitgebreid naslagwerk en urenlang speelplezier!

Wilderniskaarten

Vuur maken

Vuur is een van de belangrijkste elementen om te verblijven of overleven in de natuur. Het dient vijf doelen:

  • Warmte
  • Licht
  • Ongedierte weg houden
  • Eten te bereiden
  • Zichtbaar maken voor reddingswerkers

Houtbewerking

Het zelf maken van handige tools zoals een lepel of een bijlgreep is iets wat je prima van hout kunt maken. Je maakt het hierdoor voor jezelf niet alleen makkelijker, het helpt ook tegen de verveling.

Campcraft

Het zelf maken van spullen van natuurlijke materialen zoals touw van brandnetels, een kokosnoot mok of een kompas van water en een naald, zijn ook onderdeel van bushcraft. Als je deze en meer voorwerpen kunt maken, wordt het alleen maar leuker.

Schuilplaats of onderkomen

Een goed en droog onderkomen is naast warmte en water van levensbelang. Het houdt je spullen en jezelf door en het houdt de warmte vast. Er zijn verschillende methodes om een onderkomen te maken. Van een primitief onderkomen waar alleen jij en je spullen in kunnen tot bijna complete blokhutten.

Dit en nog veel meer technieken zijn zaken die je moet beheersen als je de natuurlijk in trekt. Zoals je kunt zien brengt bushcraft je dus eigenlijk terug naar de roots, naar het leven zoals onze voorouders dat deden. Je maakt je eigen vork of lepel, maakt vuur met de gevonden materialen in het bos om zo je een stukje vlees boven zelf gestookt vuur te bereiden en je slaap onder een dak van takken en mos. Volgens velen de ultieme vrijheid.

Bushcraft cursus

Tegenwoordig worden door heel het land bushcraft cursussen gegeven. Alle technieken hierboven zoals touw of vuurt maken zijn slechts enkele van de vaardigheden die je tijdens een cursus leert. Op een laagdrempelige, maar leerzame en soms spannende manier, leer je de bij bijvoorbeeld een bushcraft dag de basis-bushcraft technieken.

Zo weet je binnen een dag of deze levenswijze iets voor jou is. Zo leer je bij het vuur maken bijvoorbeeld: hoe bereid je een vuur voor, hoe onderhoud je het vuur en hoe laat je de vuurplaats veilig achter als je vertrekt? Er zijn zelfs meerdaagse cursussen die je kunt volgen in Nederland of zelfs in het buitenland. 

Bekijk goed om wat voor een bushcraft workshop het gaat, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij de meeste cursussen dien je je eigen uitrusting en kleding mee te nemen. 

Bushcraft winkels

Er komen steeds meer bushcraft (web)winkels in Nederland. Laat je vooraf goed informeren of lees reviews van deze winkels. Wij hebben een lijst gemaakt van alle winkels in Nederland die gespecialiseerd zijn op bushcraft gebied. De meeste van deze winkels hebben survival en bushcraft gecombineerd. Dit omdat er een grote overlap is in producten die hetzelfde doel hebben. 

Ik hoop dat je voldoende informatie hebt gekregen over het onderwerp bushcraft. Zijn er nog zaken die je mist of niet begrepen hebt, laat dit dan hieronder in de reacties weten en ik zal je persoonlijk te woord staan en de informatie aan deze pagina toevoegen.

Conclusie

Door de huidige situatie met Corona zijn alle bushcraft cursussen en workshops komen te vervallen. Natuurlijk is her nog wel mogelijk om je spullen nog online te bestellen. Ik ben benieuwd wat jullie voor materiaal hebben gekocht of willen aanschaffen. Of misschien heb je een cursus of workshop gevolgd. Laat het vooral hieronder weten!

Bushcraft FAQ

Wat is bushcraft?

Bushcraft is het langdurig overleven in de natuur omdat je daarvoor gekozen hebt. Je probeert het zo comfortabel mogelijk te maken met natuurlijke middelen.
Hierboven geven een aantal voorbeelden.

Wat moet je meenemen tijdens bushcraft?

Dat is heel moeilijk te zeggen, bushcraften is best breed. Begin daarom met de basis dingen zodat je later altijd kunt uitbreiden, wij hebben al een basis lijst voor je samengesteld.

Waar kun je bushcraften?

Je mag in Nederland niet zomaar bushcraften, daar zijn speciale plekken voor ingericht. De plekken waar het toegestaan is, kun je in dit artikel lezen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇