Ben je gepassioneerd over outdoor avonturen en wil je je bushcraft vaardigheden naar een hoger niveau tillen?

Bij OutdoorOnly nodigen we je uit om de opwindende wereld van bushcraft te ontdekken. Onze experts vertellen je graag over het leren van essentiële overlevingstechnieken, het ontdekken van natuurlijke hulpbronnen en het creëren van een diepere band met de natuur. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt, hier vind je waardevolle informatie, tips en inspiratie om jezelf te testen in de natuur. Lees verder en ontdek hoe je de kunst van bushcraft kunt omarmen en je outdoor avonturen naar een nieuw niveau kunt tillen.

Hieronder vind je onze bushcraft experts die je alles zullen vertellen over bushcraft, ieder in zijn eigen discipline. Samen hebben ze meer dan 20 jaar ervaring en delen graag hun tips en tricks op OutdoorOnly.

Bekendheid en bushcraft

De populariteit is sinds de tv programma’s op bijvoorbeeld Discovery of National Geographic behoorlijk gestegen. Een aantal bekende personen zijn bijvoorbeeld:

 • Ray Mears, de meeste bekende bushcrafter van de tv-series op Discovery Channel
 • Bear Grylls, bekend van survivalprogramma’s als “Ultimate Survival en Man vs. Wild” op Discovery Channel.

In Nederland hebben we natuurlijk een soortgelijk tv-programma genaamd: Expeditie Robinson. Een van onze partners, Backtravel, traint de BN’ers die aan dat programma meedoen.

Vaak zijn deze programma’s zeer informatief en geven ze een redelijk goed beeld van bushcrafting. In Nederland is dit onderwerp nog steeds aan het groeien, naast een forum zijn er ook diverse websites en facebookgroepen over dit onderwerp te vinden.

5 Bekende bushcraft technieken

Binnen bushcraft zijn er een aantal technieken die je dient te beheersen om te bekijken hoe je het beste gebruik kunt maken van de middelen die de natuur biedt. Natuurlijk heb je wel een survivalkit bij je met een aantal essentiële artikelen. Eigenlijk is alles wat nodig is om te leven en overleven in de natuur aanwezig. Een aantal van deze technieken zijn:

1. Het herkennen van eetbare planten en vruchten

Voedsel is belangrijk voor een mens, maar hoe maak je nu een vis klaar zonder pan of hoe weet je nu welke planten eetbaar zijn? En niet onbelangrijk, hoe kun je je eten langer bewaren.

2. Vuur maken

Vuur is een van de belangrijkste elementen om te verblijven of overleven in de natuur. Het dient vijf doelen:

3. Houtbewerking

Het zelf maken van handige tools zoals een lepel of een bijl greep is iets wat je prima van hout kunt maken. Je maakt het hierdoor voor jezelf niet alleen makkelijker, het helpt ook tegen de verveling.

4. Campcraft

Het zelf maken van spullen van natuurlijke materialen zoals touw van brandnetels, een kokosnoot mok of een kompas van water en een naald, zijn ook onderdeel van bushcraft. Als je deze en meer voorwerpen kunt maken, wordt het alleen maar leuker.

5. Een schuilplaats of onderkomen maken

Een goed en droog onderkomen is naast warmte en water van levensbelang. Het houdt je spullen en jezelf droog en het houdt de warmte vast. Er zijn verschillende methodes om een onderkomen te maken. Van een primitief onderkomen waar alleen jij en je spullen in kunnen tot bijna complete blokhutten.

Dit en nog veel meer technieken zijn zaken die je moet beheersen als je de natuur in trekt. Zoals je kunt zien brengt bushcraft je dus eigenlijk terug naar de roots, naar het leven zoals onze voorouders dat deden. Je maakt je eigen vork of lepel, maakt vuur met de gevonden materialen in het bos om zo je een stukje vlees boven zelf gestookt vuur te bereiden en je slaap onder een dak van takken en mos. Volgens velen de ultieme vrijheid.

Bushcraft cursus

Tegenwoordig worden door heel het land cursussen gegeven. Alle technieken hierboven zoals touw of vuur maken zijn slechts enkele van de vaardigheden die je tijdens een cursus leert. Op een laagdrempelige, maar leerzame en soms spannende manier, leer je de bij bijvoorbeeld een bushcraft dag de basis-bushcraft technieken.

Zo weet je binnen een dag of deze levenswijze iets voor jou is. Zo leer je bij het vuur maken bijvoorbeeld: hoe bereid je een vuur voor, hoe onderhoud je het vuur en hoe laat je de vuurplaats veilig achter als je vertrekt? Er zijn zelfs meerdaagse cursussen die je kunt volgen in Nederland of zelfs in het buitenland. 

Bekijk goed om wat voor een bushcraft workshop het gaat, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij de meeste cursussen dien je je eigen uitrusting en kleding mee te nemen. 

Conclusie

Bushcraft is sterk in opkomst, het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ik ben benieuwd wat jullie voor materiaal hebben gekocht of willen aanschaffen. Of misschien heb je een cursus of workshop gevolgd. Laat het vooral hieronder weten. Vergeet ook zeker niet het artikel over de 5 bushcrafts essentials te lezen. Hier verteld Jelle meer over bushcraft en welke 5 zaken je ‘maar’ nodig hebt.

4 reacties op "Bushcraft in Nederland"

 1. Noah schreef:

  Fantastisch hoeveel intresante uitleg ik kon vinden in deze website!
  Ik heb zelf gekozen om mijn werkstuk over Bushcraft te doen en mijn inhoudstafel lijkt sprekend op die van de website.
  GRTS Noah

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Hallo Noah,

   Super dat je interessante uitleg hebt kunnen vinden.
   Succes met je spreekbeurt en ik hoor graag hoe deze is gegaan!

   mvg,
   Patrick

 2. Richard schreef:

  Bedankt voor deze nuttige informatie over bushcraft, ik ben benieuwd of dit ook wat voor mij is dus ga ik na corona eens kijken naar een cursus hiervoor. Als er nog tips voor een goede cursus, laat het mij maar weten!

 3. Otto schreef:

  Een goede opsomming van wat bushcraft is. Ik heb hier wel interesse in. ben benieuwd hoe nu verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *