Ik zie geregeld vragen voorbij komen wat er nu in een bushcraft kit (of survival kit) moet zitten. We gaan er sowieso vanuit dat je bij het bushcraften zo min mogelijk meeneemt natuurlijk. Maar hieronder heb ik een lijst samengesteld waarvan ik denk dat je minimaal mee dient te nemen.

Zakmes

Hoewel een mes met een vast heft sterker is, is een vouwmes een handig hulpmiddel zolang het een mes met een vergrendeling is. Hoewel het een back-up is, moet een zogenaamde lock knife van voldoende kwaliteit zijn om voor diverse doeleinden te kunnen worden gebruikt.

Vergelijk een zakmes niet met een multitool. Dat zijn 2 heel verschillende messen voor andere doeleinden. Vandaar dat we er ook 2 artikelen over geschreven hebben. Voor een zakmes ga je naar het artikel: een zakmes kopen en voor de multitool ga je naar: beste multitool zakmes. Hoe dan ook een zakmes mag niet ontbreken in iedere survival kit.

Firesteel

Een firesteel de meest betrouwbare hulp bij het maken van een vuur. Ze gaan lang mee, dus je hoeft er slechts één bij je te dragen voor zowel dagelijks gebruik als noodsituaties. Met een Firesteel maak je vuur, onafhankelijk van de weeromstandigheden, hoogte of temperatuur waar je je bevind. Een Firesteel is daarom een onmisbaar onderdeel in je uitrusting.

Tip: De Light My Fire Firesteel Bio Army van bushcraftshop bevatten nu plastic onderdelen gemaakt van BioPlastic, waardoor het plastic plastic uit biologische grondstoffen en/of biologisch afbreekbaar is.

Slijpsteen

De Fjallkniven DC4 is een draagbare en efficiënte slijpsteen die gemakkelijk te gebruiken is. Een combinatie van diamant met TAN coating en keramiek.

Fluitjes

Een fluitje blazen kost minder energie dan om hulp schreeuwen en het geluid gaat verder. Draag er altijd een bij je. Een model dat is gemaakt van stevig materiaal en geen bewegende delen heeft, is betrouwbaar. De Fox40 Micro voldoet aan deze criteria en is zeer luid. In de meeste survival kits zit standaard wel een fluitje.

Mini led

Een klein LED-lampje dat je bij je houdt, is handig voor als je een beetje lokale verlichting nodig hebt. Het kan taken die anders in het donker moeilijk zijn, makkelijker maken; bijvoorbeeld het vervangen van de batterijen van je hoofdlamp. Ik gebruik een krachtige LED-zaklamp als mijn hoofdlamp, maar het deze is nogal fel voor taken die minder licht nodig hebben.

De Photon ‘Freedom’ Microlight heeft een dimregeling zodat je het lichtniveau geleidelijk naar het gewenste niveau kan brengen – ideaal voor nachtelijke kaartlezen zonder teveel van je nachtzicht te verliezen. Mini LEDs hebben meestal een lange levensduur, dus heb geen reserve batterij. Als je een reserve wilt meenemen, is het net zo gemakkelijk om een ​​extra LED lampje mee te nemen. Ik draag een Photon ‘Freedom’ Microlight en een Fox40 Micro-fluitje aan een koord om mijn nek.

Paracord

Van onschatbare waarde voor een groot aantal taken, van bow-drilling tot het maken van geïmproviseerde sneeuwschoenen, je moet altijd een paracord bij je hebben. Het echte paracord van 550 lb breukbelasting heeft een aantal interne strengen die kunnen worden verwijderd en gebruikt kunnen worden voor taken zoals naai reparaties of het maken van een vislijn. Tegenwoordig kun je een paracord als armband kopen, ook handig!

Lucifers

Mijn eerste keuze voor dagelijkse vuur maken is de firesteel omdat deze zo lang meegaat – 12.000 stroken volgens de fabrikant. Lucifers worden daarentegen zijn relatief snel opgebruikt (stel je voor dat je 12.000 lucifers mee moet nemen!). Voor sommige situaties maken lucifers je leven echter gemakkelijker.

Bijvoorbeeld, het aansteken van aanmaakhout die de dikte hebben van een lucifer (denk aan kleine sparren (Picea) of Hemlock (Tsuga) takjes). Dit is veel gemakkelijker met lucifers wanneer je geen tondel hebt waarop je een vonk kunt laten vallen. Ik reserveer de meeste van mijn lucifers voor een noodgeval.

Aansteker

Een aansteker is handig voor het maken van vuur en werkt, in tegenstelling tot lucifers, na een duik in water ook nog steeds. Het is ook handig voor dagelijkse taken zoals het smelten van het einde van een paracord om rafelen te voorkomen.

Tondel

Gewaxed papier is een zeer betrouwbare tondel voor het maken van een vuur. Dit materiaal kan direct worden aangestoken met lucifers of een sigarettenaansteker. Als alternatief kan het met je mes worden geschraapt op dezelfde manier als berkenschors en worden ontstoken met een vonk uit je fireflash. Omdat het met was is doordrenkt, stoot het water af. Ik bewaar dit opnieuw voor noodgevallen.

Zaklamp

Een goede led zaklamp is een must, vooral als je buiten de zomermaanden kampeert. Ik hou van een zaklamp met een krachtige straal die kan worden gebruikt voor het vinden van routes in het donker. Dit maakt het ook meteen geschikt om een noodsignaal af te geven. Een waterdichte zaklamp is ideaal voor gebruik in de wildernis. Ik vind de Surefire ‘Outdoorsman’ zaklampen erg goed. De constructie van dit model maakt het extreem sterk.

Het is waterdicht gemaakt met rubberen O-ringen en werkt op slechts één CR123A lithium batterij. Lithiumbatterijen zijn lichter dan alkalinebatterijen en werken beter bij lage temperaturen. Ik draag altijd 4 reservebatterijen bij me. Over het algemeen is dit een stoere, veelzijdige en krachtige zaklamp.

Waterzuiveringstabletten

Chloor waterzuiveringstabletten zijn compact en gemakkelijk mee te nemen. Het uitvoeren van een chemische behandeling voor water geeft je een alternatief in plaats van koken.
Tevens zijn waterzuiveringstabletten ook te gebruiken bij het wassen van groente, fruit en andere etenswaren.

Hersluitbare plastic zakken

Hersluitbare zakken kun je op veel manieren gebruiken. Zolang de zak niet lek is, kan deze worden gebruikt voor het bewaren van water als je geen waterfles heeft. Als je geen metalen beker of pot hebt om water te koken, kunt je de waterzuiveringstabletten ook in de plastic zak gebruiken. Een plastic zak is ook handig voor het verzamelen en bewaren van voedsel zoals bessen.

Vissen kit

Survival vissen gaat over het vangen van vis. Je visset moet je helpen bij het avondeten in plaats van alleen een aangename dag aan de rivier. Het beste rendement in tijd en energie wordt geleverd door passieve vismethoden, zoals nachtvissen. In mijn set heb ik monofilament, roestvrij staaldraad voor het maken van leaders en een assortiment haakjes, aas en loodjes.

Ik doe dit alles in een klein blikje om de haken veilig te houden en te voorkomen dat kleine voorwerpen verloren gaan. Vergeet niet dat je het binnenste draad van je paracord kunt gebruiken in combinatie met je visset.

Naaidoosje

Een paar naalden, wat sterke draad en wat veiligheidsspelden. Meer is niet nodig. Ik bewaar deze items bij de visset.

Kompas

Hoewel ik altijd een kompas in mijn borstzak of jaszak heb, heb ik graag een back-up kompas bij me. De favoriet van survivalpakketten is het knoopkompas. Navigeren met een knoopkompas is moeilijk. Een plaatkompas of richtkompas is veel beter. De Silva ‘Ranger 27’ is een klein plaatkompas dat fantastisch is als back-up.

Het functioneert net als zijn grote broers de ‘Ranger 16’ en de ‘Expedition 15’ en is in staat om nauwkeurig te navigeren. Net als zijn grotere broers heeft de ‘Ranger 27’ een spiegel. Door zonlicht te reflecteren, kan een spiegel worden gebruikt voor noodsignalering over grote afstanden.

Bovenstaande artikelen kunnen makkelijk in een kleine pouch die je makkelijk om je riem kunt dragen. Het belangrijkste is dat de producten zijn samengesteld met het oog op het dagelijks gebruik. Dus in plaats van een paar scalpelmessen op te nemen, neem ik een zakmes van goede kwaliteit; in plaats van een kleine vuurslag set toe te voegen, neem ik een full-size Swedish Firesteel op; enzovoorts.

Als je buiten leeft, in plaats van alleen te bezoeken, dan is de uitrusting die je hebt om daar te wonen grotendeels je overlevingsuitrusting. Op een paar uitzonderingen na, die uitsluitend voor noodgevallen zijn bedoeld, wordt deze apparatuur regelmatig, zo niet elke dag gebruikt.

Bushcraft Survivalkit

Optionele extra’s in een bushcraft survival kit

De volgende artikelen zijn als gemarkeerd als ‘extra’. Deze zijn niet direct nodig maar zeker handig om ook bij je te hebben. Meestal heb ik een rugzak bij met alle artikelen erin.

Survival bag

Een overlevingszak is een grote plastic zak, die groot genoeg is voor minstens één persoon om in te stappen, voor gebruik als noodopvang of als onderdeel van onderkoeling. Je kunt twee van de drie zijkanten openknippen en de zak tot een enkel vel maken. Dit kan dan worden gebruikt als een zeil of een afdak. Overlevingszakken zijn meestal fel oranje, dus ze zijn van ver zichtbaar en gemakkelijk te zien door zoekers / redders.

Kieuwnet

Een kieuwnet is een zeer onsportieve maar uiterst effectieve manier om vis uit het water te halen. Vissen zwemmen in het net en raken vast en raken verstrikt terwijl ze worstelen. Het is een passieve vismethode, waardoor je je tijd en energie kunt besteden aan andere prioriteiten.

Hoofdnet

Als je door waterige gebieden loopt is een hoofdnet essentieel als je niet gek wilt worden van al het gezoem en gesteek. Een hoofdnet heeft verschillende andere toepassingen, waaronder vissen en het sneeuw smelten voor drinkwater. Veel hoofdnetten zijn geïmpregneerd met insectenwerende middelen, die schadelijk kunnen zijn als ze worden geconsumeerd (zowel door mensen als insecten). Voor het maken van drinkwater uit sneeuw moet je dan ook een onbehandeld net gebruiken.

Insectenspray

Vanuit een overlevings standpunt lijkt insectenwerend spul op het eerste gezicht een luxe. Bijtende insecten kunnen je echter het leven tot een hel maken. Ze kunnen voor zoveel afleiding zorgen dat je geen aandacht schenkt aan gevaren of dat je jezelf verwondt, vooral als je snijgereedschap gebruikt. 

Ehbo-set

Een kleine EHBO-doos die snijwondjes en andere kleine verwondingen aankan is altijd verstandig om bij je te hebben. De kit is niet groot en ik bewaar hem in een waterdichte Aloksac van 11,43 × 17,7 cm. Deze zit dan ook ongemerkt in mijn rechter dijbeenzak totdat ik het nodig heb. Deze kleine kit bevat de volgende items:

Overleving prioriteiten

Ervan uitgaande dat je niet gewond bent, zijn je basisbehoeften onderdak, vuur, water en voedsel, niet noodzakelijk in die volgorde. De volgorde verandert afhankelijk van waar ter wereld je je bevindt en in welke toestand je je bevindt.

Je overlevings prioriteiten kunnen door middel van PLAN-M worden onthouden. PLAN-M staat voor Protection (bescherming), Location (locatie), Acquisition (acquisitie), Navigation (navigatie) en Medical (medisch). De bushcraft survival kit die hierboven is beschreven, komt redelijk overeen met wat je met PLAN-M nodig hebt.

Echter zijn kennis en vaardigheden belangrijker dan je uitrusting en je uitrusting is alleen nuttig als je over de bushcraft-kennis en overlevingsvaardigheden beschikt om deze te gebruiken. Behandel elk artikel of tool die je hebt als een bonus.

Als je het eens of oneens bent, vragen hebt of andere tool hebt die je zou toevoegen aan een bushcraft survival kit, laat het me dan hieronder in de commentaar sectie weten.

Een reactie op "Wat zit er in een bushcraft survival kit?"

  1. Otto schreef:

    top, een mooie lijst van items die je nodig kan hebben!
    Ik ga hier zeker gebruik van maken tijdens mijn survival tochten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *