Vuur komt in vele Bushcraft activiteiten terug. Je hebt het nodig om bepaalde materialen te vervaardigen, om zelf vuur te leren maken en om te koken. Daarnaast voegt het heel wat toe aan de gehele sfeer. Het maken van vuur betekent ook risico’s. Risico op beschadiging van de natuur om je heen en risico’s voor jezelf en je kampleden. In deze blog geven we je de basis mee voor het aanleggen van een vuurplek, gericht op het langere tijd gebruik maken van dezelfde plaats.
We gaan ervan uit dat je bij het maken van vuur je gezond boeren verstand gebruikt. Hou deze 3 regels in acht:
- maak daarom geen vuur waar het niet mag
- maak geen vuur wanneer je nog geen blusmateriaal klaar hebt staan
- maak geen vuur wanneer je het niet nodig hebt
Stappenplan voor het maken van een vuurplek
Je hebt voor het maken van een vuurplaats weinig tot niets nodig, al zijn er wel materialen die enorm helpen in zowel efficiëntie als veiligheid. Namelijk een schep en een emmer of zak.
Zoek de juiste plek
We beginnen met kijken waar het handig is om vuur te maken. Uiteraard doe je dit zo ver mogelijk van bomen of struiken af. Is het koud dan kun je kiezen om ergens tegenaan vuur te maken zoals een grotere steen of rots zodat de warmte reflecteert. Je wilt net als met het kiezen van je slaapplek rekening houden met de veiligheid van jezelf, maar ook met de windrichting, waar vocht zal ophopen bij regenval of zelfs het uitzicht … Ik bedoel waarom niet?
Graaf de plek uit
Bepaal waar je je vuur maakt en markeer deze plek, bijvoorbeeld met een steen of stok. Graaf vervolgens een deel van de bovenste laag van de bodem af. Verzamel dit op een plek waar je het ook weer kunt terugleggen mocht je de vuurplek willen opruimen. Kijk wat haalbaar is voor de plek waar je zit, hier hanteren we ongeveer een meter vanaf het midden. We graven de graszoden er uit zodat we deze later of elders kunnen terugplaatsen. Dit voorkomt dat het gras en de wortels eronder zullen verbranden.
Laatste controle
Kijk of er nog takken, planten of andere brandbare dingen in de kring liggen die je wilt beschermen tegen verbranding. Houdt ook rekening met de bodem, bos en veengrond is gevoeliger voor verbranding en kan ook ondergronds blijven branden. Bescherm zo nodig de ondergrond met stenen of extra zand.
De kampvuurplaats wordt gemaakt op eigen terrein, de bodem bestaat hoofdzakelijk uit gras en zand en er is weinig tot geen risico voor een ondergrondse brand. We zorgen ervoor dat we ver genoeg verwijderd zijn van bomen, struiken en grotere grassen. Nadat we de eerste laag hebben verwijderd en netjes opzij hebben gelegd ziet het er ongeveer zo uit:


We bewaren uiteraard de graszoden en andere bodembedekkers zodat we deze na het gebruik kunnen terugplanten, hieronder een voor en een na van deze kampvuurplek!


Klaar om te koken
In dit voorbeeld maken we een kampvuurplek die we gaan gebruiken om te koken, een sleutelgat vuur is daar perfect voor. We maken een grote cirkel en een iets kleinere zodat we steeds kooltjes kunnen verplaatsen.
Zoals we al zeiden is het belangrijk dat je je volle verstand gebruikt bij het aanleggen van een kampvuurplaats en ook tijdens het gebruik. Let op bij vermoeidheid, gebruik van alcohol en stel jezelf de vraag of het echt nodig is om een kampvuurplek aan te leggen.
Hoe maak je een vuurplek tijdens het bushcraften?
Om een vuur te maken tijdens het bushcraften moet je eerst op zoek gaan naar een geschikte locatie. De grond moet vlak zijn en er mogen geen brandbare materialen in de buurt zijn. Vervolgens verzamel je droog hout, takjes en bladeren om het vuur aan te steken.
Welke materialen heb ik nodig om een veilig vuur te maken?
Om een veilig vuur te maken heb je voldoende ruimte nodig, goede ventilatie en water in de buurt om eventuele brandjes snel te kunnen blussen.
Hoe onderhoud ik het vuur als ik hem heb aangestoken?
Als je het vuur hebt aangestoken, voeg dan geleidelijk grotere stukken hout toe aan het vuur. Houd daarbij altijd rekening met de grootte van de vlammen en zorg ervoor dat ze niet overweldigend worden. Houd ook altijd toezicht op het vuur, zelfs als je maar even wegloopt.
Waar moet ik op letten wanneer ik mijn vuurplek verlaat?
Wanneer je klaar bent met kampvuurtje stoken dien je alle houtblokken en takken goed uit elkaar te trekken zodat er geen vonkjes meer zijn en afgekoeld zijn. Eventueel gooi je er nog wat water overheen. Bedek de as daarna met aarde of zand zodat er geen vlammen meer kunnen ontstaan. Controleer de plek na een aantal uur om er zeker van te zijn dat alles veilig is.