Cabiner: Leven in en met de natuur

Geniet van een moment voor jezelf, weg van de mobiele telefoon en tablet. Cabiner is een organisatie die je deze mogelijkheid aanbiedt. Ver hoef je niet te reizen, daar Nederland twee plekken met deze cabins kent. Wat is een cabin? Welke mogelijkheden biedt de organisatie achter deze huisjes, wanneer je eens een echt vrij gevoel wilt ervaren?

Op deze pagina proberen we je antwoord te geven op deze vragen. Bovenal biedt een overnachting in een cabin je een onvergetelijke ervaring. Combineer een gevoel van vrijheid met een actieve outdoor trekking op weg naar de plek waar je overnacht.

Welke mogelijkheden biedt cabiner?

Cabiner is een organisatie die de verbinding zoekt tussen mens en natuur. Weg uit het alledaagse leven, op zoek naar je innerlijke rust. Deze vind je door te overnachten in de vrije natuur. Geen luxe hotel of grote vakantievilla, maar een klein hutje welke letterlijk op de hei staat. Het idee komt voort uit een ervaring die de oprichters achter Cabiner zelf hadden.

Tijdens een trekking op een klein Noors eiland kwamen zij een verlaten hutje tegen. Ze gebruikten het hutje om te overnachten, alvorens de trekking voort te zetten. Het gaf hen een ultiem gevoel van vrijheid en verbondenheid met de natuur.

Dankzij Cabiner hoef je niet langer naar Noorwegen om diezelfde ervaring mee te maken. In Nederland zijn er twee plekken waar je deze hutjes vindt. Om in een cabin te kunnen overnachten dien je deze vooraf te reserveren. Dit kan via de website van Cabiner.

Houd er rekening mee dat de hutjes ongekend populair zijn. Het maakt dat je soms weken tot zelfs maanden moet wachten, voordat je aan de trekking naar het verlaten hutje op de hei kunt beginnen. Wees om deze reden op tijd met boeken!

cabiner in woods

Netwerk van wandelroutes tussen cabins

De organisatie achter de cabins in de natuur biedt je meer, dan deze kleine hutjes alleen. Doel van de organisatie is het creëren van een landelijk netwerk, bestaande uit verschillende wandelroutes. Deze wandelroutes moet de diverse natuurgebieden in Nederland met elkaar verbinden.

Tijdens je trekking door deze natuurgebieden slaap je in de compacte accommodaties, om het ultieme gevoel van vrijheid vast te houden. Uit het natuurgebied gaan voor een overnachting in een hotel is hierdoor niet langer noodzakelijk.

De harmonie tussen mens en natuur speelt in het bereiken van dit doel een belangrijke rol voor Cabiner. De organisatie doet er alles aan om geen sporen achter te laten in de natuur, wanneer een hutje vervangen of verplaatst wordt. Daarbij zijn de materialen die voor de productie van deze hutjes gebruikt worden, allen opnieuw te gebruiken bij de productie van een volgend verblijf. Op deze manier draagt Cabiner bij aan het behoud van de natuur.

Overnachten op de mooiste plekken in de Nederlandse wildernis

Op dit moment vind je de hutten van Cabiner in twee Nederlandse natuurgebieden, namelijk: het Nationaal Park Drentsche Aa en het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het voordeel van deze natuurgebieden is hun centrale liggen.

Je hoeft niet langer dan een paar uur in de auto te zitten om hier vervolgens dagen te kunnen wandelen. De natuurgebieden zijn erg uitgestrekt en bevatten talloze wandelroutes. Zowel voor de beginnende, als de meer ervaren wandelaar.

De hutten van Cabiner staan op plekken die niet met de auto te bereiken zijn. Je komt er alleen te voet. Dit betekent ook dat je relatief weinig spullen met je mee kunt nemen. Immers, alle spullen moeten op je rug gedragen worden. De hutten staan letterlijk in the middle of nowhere.

cabiner van binnen

Dwars door de natuur

Cabiner biedt je verschillende mogelijkheden, wanneer je in deze unieke accommodaties wilt overnachten. Onderscheid wordt gemaakt tussen unplugged wandelingen, een trekking en een extreme wandeltocht.

Unplugged wandelingen

Bij een unplugged wandeling loop je vanaf de parkeerplaats rechtstreeks richting de cabin, waar je vervolgens eens of meerdere nachten kunt verblijven. De route naar de cabin toe krijg je vooraf. Vervolgens is het aan jou om unplugged van de bestaande routes je eigen route door het natuurgebied uit te stippelen. De ligging van de hutten maakt dat je even helemaal weg bent van de bewoonde wereld en daarmee de alledaagse drukte.

Trekking

Een trekking is een meerdaagse wandeling, dwars door de natuur. Je wordt hierbij steeds wakker in een andere cabin. De spullen om te kunnen overnachten neem je weer mee naar je volgende accommodatie. Een avontuur voor de ervaren wandelaar!

Extreme wandeltochten

Tot slot heb je de extreme wandeltochten. Ook deze routes brengen je van de ene naar de andere cabin. Verschil met een trekking is dat een extreme wandeltocht niet per definitie meerdere dagen hoeft te duren. Daarbij duren deze routes langer; vaak meer dan 10 kilometer. Het leuke aan de extreme wandelingen is dat je een groot deel van het natuurgebied ziet.

cabiner pieaerts

Locaties van de cabins in Nederland

Zoals eerder al genoemd werd, kun je in Nederland op drie plekken overnachten: Nationaal Park Drentsche Aa, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en nieuw is: Nationaal Park Dwingelderveld & Boswachterij Ruinen

Nationaal park Drentsche Aa

Het Nationaal Park Drentsche Aa ligt, zoals je wellicht al vermoedde, grotendeels in de provincie Drenthe. Het was het eerste gebied waar de cabins geplaatst werden in Nederland. Fraai aan de provincie Drenthe is het relatief lage aantal bewoners per vierkante meter. Het betekent dat er nog ontzettend veel natuur te vinden is. In het Nationaal Park Drentsche Aa vind je acht cabins. Deze staan kilometers bij elkaar vandaan, waardoor je steeds van de ene cabin naar de andere kunt wandelen. In augustus 2021 zijn hier 2 cabins verplaatst. Goed om te weten is dat deze cabins altijd op een tijdelijke plek staan.  

Onze cabins staan altijd tijdelijk op een plek, zodat na een aantal jaren het terrein weer helemaal teruggegeven wordt aan de natuur en haar bewoners. De cabins worden vervolgens op een andere plek weer neergezet en voorzien van de nieuwste off-grid technologie. Omdat de cabins zelfvoorzienend zijn, geen fundering hebben en grotendeels van karton zijn gemaakt, kan (ver)plaatsen in korte tijd en zonder de natuur te verstoren. Ook kunnen onze bezoekers zo elke paar jaar weer op een nieuwe plek overnachten!

Cabiner

Nationaal park Sallandse Heuvelrug

Naast de verschillende cabins in het Nationaal Park Drentsche Aa, kan ook Nationaal Park Sallandse Heuvelrug het bezoeken waard zijn. Dit natuurgebied wordt ook wel Dutch Mountains genoemd, door het glooiende karakter hiervan. Bekende heuvels hier zijn de Holterberg, de Noetselerberg en de Hellendoornse berg. Ook hier vind je de cabins zonder routekaart nauwelijks terug. Ze staan goed verstopt tussen de bomen. Iets wat je ervan verzekerd, dat je iedere ochtend wakker wordt met het pure geluid van de natuur.

Nieuw: Nationaal park Dwingelderveld

Vlak bij Dwingelderveld in Nationaal Park Dwingelderveld ligt Boswachterij Ruinen. Hier ligt cabin C1. Vroeger was dit gebied bijna niet toegankelijk door drassige veengronden en grote heide- en stuifzandvlaktes. Dit bos is in de jaren ‘40 van de vorige eeuw aangeplant voor de houtwinning. Enkele delen binnen de boswachterij zijn destijds niet ingepland en hier zie je nog de ruigte van vroeger, zoals bij het Gijsselterkoelen en het Echtenerzand.

Back to Basic

Gedurende een of meerdere nachten een worden met de natuur is het doel van een overnachting in de hutten van Cabiner. De hutten zijn comfortabel, maar bepaalt niet luxe. Dat hoeft ook niet, wanneer je wilt kunnen genieten van al het moois om je heen in de natuur. Geen televisie of snelle internetverbinding, maar een raampje die je uit laat kijken over de hei of naaldbomen om je heen. De cabins zijn in de basis bedoeld voor vier personen. Het maakt dat de hutten behoorlijk ruim zijn, wanneer je bijvoorbeeld samen met je partner op pad gaat.

Op het dak van de cabin vind je zonnepanelen. Deze leveren voldoende stroom om de hut van verlichting en een werkende koelkast te voorzien. Veel punten om je telefoon op te laden heb je niet: een losse USB-poort. Er is geen WiFi-netwerk beschikbaar in de hutten. Zo komt je volledig tot rust! Dus eens een keer geen internet op vakantie.

cabiner mood
cabiner mood

Volgeboekt voor de komende tijd

Eerder in dit artikel noemden we al, dat de cabins momenteel ontzettend populair zijn. De vraag naar de mogelijkheid om het ultieme gevoel van vrijheid te mogen ervaren is groot. Dit betekent dat de cabins voor de komende tijd zijn volgeboekt. Het is raadzaam om je reis door de Nederlandse natuur ruim voor vertrek te plannen. Concreet betekent dit, dat je een reis die je volgend jaar wilt maken nu alvast in zou moeten plannen. Dit verzekert je ervan, dat je in de unieke cabins kunt overnachten tijdens een trekking door een van beide Nationale Parken in Nederland.

Het boeken van een hut in de natuur doe je eenvoudig via de website van Cabiner. Je ziet hier ook direct de beschikbaarheid voor de komende tijd.

Cabiner FAQ

Er worden regelmatig vragen gesteld over de organisatie Cabiner en de hutten die zij in de Nederlandse natuur te huur aanbieden. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden.

Wat kost een cabin?

De kosten van een cabin zijn afhankelijk van je exacte wensen. Denk aan het aantal nachten dat je hier verblijft, het aantal personen waarmee je de cabin bezoekt, enzovoorts. Een weekendovernachting kost rond de 180 euro op basis van 2 personen en een doordeweekse nacht rond de 150 euro inclusief stookhout, toeristenbelasting en boekingskosten.

Waar staan de cabins?

Binnen Nederland vind je de cabins in het Nationaal Park Drentsche Aa en het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De cabins in het eerste Nationaal Park staan op kilometers afstand van elkaar, waardoor je van de ene cabin naar de volgende kunt lopen.

Waar staan de cabins in Drenthe

In Drenthe vind je de cabins in het Nationaal Park Drentsche Aa. Het gebied kent momenteel acht van deze hutten, die op kilometers afstand van elkaar staan. Vier cabins liggen in het Hart van Drenthe, de andere vier op de Hondsrug. Loop van het ene deel van het Nationaal Park naar het andere en overnacht in verschillende cabins.

Mag ik mijn hond meenemen naar een Cabiner?

Nee, honden mogen niet mee. Dit omdat honden een reden voor wilde dieren kunnen zijn om weg te blijven.

Hoeveel cabiners zijn er?

Er zijn 8 cabiners in Drente (Nationaal Park Drentsche Aa) en 2 cabines in Overijssel (Nationaal Park Sallandse Heuvelrug)

Foto’s: Cabiner

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *