Een camper huren voor je volgende vakantie

Een camper huren is de afgelopen jaren populairder geworden. Het is ontzettend leuk om als gezin of stel met de camper op vakantie te gaan. Trek door Europa, of vlieg naar Amerika en huur aldaar een camper.

De camper biedt je veel vrijheid, daar je in verschillende landen op plekken langs de kant van de weg mag overnachten. Iets wat ook in Nederland mogelijk is in diverse steden! Je bent op deze manier niet aangewezen op campings, zoals dat bij het gebruik van een caravan wel het geval is.

Wat zijn de kosten van een camper huren? Welke camper verhuur is de beste in Nederland? In dit artikel lees je er meer over. 

Waarom een camper huren? 

Een camper huren is om verschillende redenen interessant. Zelf een camper kopen vergt een forse investering. Vaak gaat het al snel om minimaal 50.000 tot 60.000 euro voor een basismodel.

Daar waar je mogelijk nog niet zeker weet of een vakantie met de camper echt wat voor je is. Een camper huren is daarnaast interessant, omdat je alleen betaalt voor de periode waarin je de camper gebruikt.

Zou je een camper leasen of kopen, dan staat deze een groot deel van het jaar stil. Niet onbelangrijk: bij het huren van de camper zit de inboedel inbegrepen. Deze hoef je zelf niet bij elkaar te zoeken! 

Waar moet je op letten bij het huren van een camper? 

Lijkt het huren van een camper jou ook interessant? Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden, wanneer je de verschillende opties afweegt. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren toe. 

Bepaal je budget vooraf 

Bij de gemiddelde camperverhuur in Nederland is ontzettend veel mogelijk. Denk aan verschillende modellen campers, aan diverse toevoegingen aan de standaard inboedel van zo’n te huur aangeboden camper, enzovoorts. Om niet voortdurend verleid te worden door deze extra’s, is het slim om vooraf je budget vast te stellen. 

Kies je type camper 

Campers zijn er in verschillende varianten. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen een omgebouwd transportbusje en een volwaardige camper. Het verschil zit hierbij vaak niet alleen de kosten van de huur hiervan, maar ook in de faciliteiten. Een omgebouwd transportbusje is goedkoper, maar heeft vaak geen toilet en douche aan boord.  Let ook zeker op of het mogelijk is om je hond mee te nemen in de camper. Dit is namelijk niet bij iedere camper toegestaan.

Vergelijk prijzen en voorwaarden 

Kies je voor het omgebouwde transportbusje, of ga je toch voor de luxe camper? Houd er rekening mee, dat de prijzen voor de verschillende modellen campers per verhuurder kunnen verschillen. Soms gaat het verschil in prijs gepaard met andere voorwaarden. Mogelijk wordt de camper voor een hele scherpe prijs te huur aangeboden, maar is het aantal kilometers wat je er mee mag rijden zonder extra kosten heel beperkt. Vergelijk de prijzen en voorwaarden om deze reden bij verschillende camperverhuurders. 

Stippel vooraf een route uit 

Aansluitend op het vorige punt, is het verstandig om vooraf te bepalen welke route je wilt volgen tijdens de vakantie met de camper. Op basis van deze route kun je berekenen hoeveel kilometers standaard onderdeel zouden moeten zijn van het contract wat je met de verhuurder afsluit. De kilometers buiten het contract zijn vaak het duurst. 

Let op de verzekering bij de huurovereenkomst 

Een huurovereenkomst sluit je vrijwel altijd af in combinatie met een verzekering voor de camper. Kijk de polisvoorwaarden van deze verzekering goed na, alvorens je de huurovereenkomst ondertekent. Het voorkomt dat je tijdens de vakantie tegen hoge kosten aanloopt. Ook is het belangrijk om naast de verzekering voor de camper een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Zo zijn ook kosten als gevolg van diefstal tijdens je vakantie gedekt. 

Borgsom van een camper 

Het is gebruikelijk dat een camperverhuur je vraagt om een borgsom over te maken, voordat je op pad gaat met de camper. De hoogte van deze borgsom kan per verhuurder van campers sterk verschillen. Het is een punt om in de gaten te houden, als je de prijzen en voorwaarden van verschillende verhuurders met elkaar vergelijkt. 

Laat je informeren over extra kosten 

Niet alleen worden er vaak extra kosten in rekening gebracht als je meer kilometers rijdt dan vooraf in de huurovereenkomst afgesproken is. Ook kunnen er extra kosten gerekend worden als je bijvoorbeeld elementen uit de inboedel verliest onderweg of deze per ongeluk beschadigt. Het is verstandig om je hier vooraf over te laten informeren. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje! Wellicht zijn er andere extra kosten, waar je tot nu toe nog geen rekening had gehouden. 

Boek vroeg in het jaar 

De grote vraag naar te huur aangeboden campers maakt dat het soms best lastig kan zijn om een beschikbare camper te vinden. Daarbij zijn de kosten voor het huren van een camper lager, wanneer je de camper al vroeg in het jaar reserveert. Naarmate het aanbod afneemt, zal de vraag stijgen. Buiten het seizoen om zijn de campers het goedkoopst te huren. 

Controleer je gehuurde camper 

Net als bij het huren van een auto op vakantie, is het ook bij het huren van een camper belangrijk om deze vooraf goed te controleren. Is er ergens schade te zien aan de camper? Branden er lampjes in het dashboard, die duiden op een probleem met het voertuig? Is de inboedel van de camper compleet als je deze ophaalt? Enzovoorts. Het voorkomt discussies en hoge kosten achteraf. 

Parkeren

Let er ook op dat je niet overal mag en kan parkeren met een camper. Natuurlijk heb je tijd nodig om de camper in te ruimen of bijvoorbeeld de koelkast alvast koud te laten worden. Wat nu precies wel en niet mag lees je in dit artikel: Hoe lang mag een camper op je eigen oprit staan?

Tip: Vergeet niet om te bekijken of er ook oprijblokken bij zitten. Deze zal je meestal wel nodig hebben.

Populaire verhuurders van campers in Nederland 

Er zijn verschillende partijen die je de mogelijkheid bieden om een camper te huren voor je vakantie. Hieronder vind je de populairste aanbieders van dit moment. Het zijn veelal grote partijen. Naast deze grotere camperverhuurders vind je in Nederland ook een aantal kleinere partijen. Zij hebben vaak een vloot van drie tot zes campers. 

Goboony 

Goboony is een camperverhuurder die je de mogelijkheid biedt om campers te huren van iemand anders. Je huurt de camper rechtstreeks van de eigenaar, wat veelal iets goedkoper is dan het huren van een camper bij een verhuurder met een eigen vloot. Naar eigen zeggen biedt Goboony het grootste aanbod aan campers in Nederland. Groot voordeel van het grote aanbod is dat je vrijwel zeker een camper vindt die op je wensen aansluit. 


Camptoo 

Update: Camptoo is helaas in 2022 failliet gegaan en overgenomen door Goboony.


Indie Campers 

In tegenstelling tot Goboony en Camptoo beschikt Indie Campers over een eigen vloot met verschillende modellen campers. Het voordeel hiervan is dat de voorwaarden vaak wat flexibeler zijn en het aanbod in het hoogseizoen groter is. Immers, iedereen die een eigen camper verhuurt zal dit voornamelijk buiten het seizoen om doen. In het hoogseizoen gebruikt men de camper zelf. Indie Campers is niet alleen in Nederland actief, maar ook elders in Europa. 


Worldwide Campers 

WorldWide Campers is een combinatie van de diensten die Goboony en Indie Campers bieden. Het is een platform waarop officiële verhuurders van campers hun voertuigen aan kunnen bieden. Consumenten hebben de mogelijkheid om een offerte op te vragen voor de huur van een campers tijdens hun vakantie. Het platform verschilt van Goboony op het punt, dat particuliere verhuurders hier geen campers aan kunnen bieden. 


Camperhuren.nl 

Camperhuren.nl is een Nederlandse verhuurder van campers met een vloot van zo’n veertig campers. Het aanbod is hiermee kleiner dan bij een partij als Indie Campers, welke door heel Europa actief is. Voordeel van Camperhuren.nl is de laagdrempelige werkwijze en het feit, dat men je geen extra kosten laat betalen voor het aantal kilometers wat je met de camper rijdt. 


Wat zijn jouw ervaringen met een camper huren? 

Heb jij in het verleden al eens een camper gehuurd, of ben je voornemens dit op korte termijn te proberen? Laat jouw ervaringen met het huren van een camper hieronder horen. De ervaringen die jij hebt kunnen heel waardevol zijn voor andere mensen die een camper huren overwegen. Overigens kun je er zelf ook eens kijken, als je meer wilt weten over de ervaringen van anderen! 

Meest gestelde vragen over Camper huren in Nederland

Wat kost het huren van een camper?

De kosten voor het huren van een camper zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het type camper wat je huurt, het aantal kilometers wat je hiermee wilt kunnen rijden, de extra’s die je toevoegt aan inboedel van de camper, enzovoorts. In dit artikel vind je factoren waarop je moet letten bij het vergelijken van camperverhuurders.

Waar kan ik het beste een camper huren?

Er zijn in Nederland verschillende camperverhuurders actief. Bekende partijen zijn Goboony, Indie Campers, Camperhuren.nl en Camptoo. Op sommige platforms huur je van een zakelijke verhuurder. Op andere platforms hebben particuliere verhuurders de mogelijkheid om hun camper te huur aan te bieden.

Wat kost een standplaats voor een camper?

Een standplaats voor een camper hoeft niet altijd wat te kosten. Er zijn verschillende plekken in Nederland, waar je langs de kant van de weg of bijvoorbeeld in een dorp mag verblijven. Houd er rekening mee, dat je vaak maximaal twee of drie dagen mag blijven staan. Permanente bewoning van een camper op zo’n plaats is niet toegestaan.

Wat kost een camper huren per dag?

De kosten van een camper huren per dag zijn sterk afhankelijk van de eisen die je aan de camper stelt. Kies je voor een omgebouwd transportbusje, of ga je voor een luxe camper met een toilet en douche? Ook het aantal kilometers wat je met de camper wilt rijden per dag is bepalend voor de kosten hiervan.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *