Een camper leasen?

Steeds meer mensen die houden van outdoor en kamperen overwegen de aankoop of het huren van een camper. Naast deze opties, kan ook een camper leasen het overwegen waard zijn. In dit artikel lees je meer over de verschillende financieringsmogelijkheden, wanneer je met een camper op vakantie wilt gaan. Ook wordt dieper ingegaan op de voor- en nadelen van een camper leasen. Het is iets wat steeds meer in opkomst is en aansluit bij de mogelijkheden die er al zijn voor het (private) leasen van een auto. 

Camper financieren: wat zijn de mogelijkheden? 

Zoals reeds genoemd werd, is een camper financieren op verschillende manieren mogelijk. Iemand die niet eerder met een camper op vakantie is gegaan, zal de eerste keer voor een camper huren kiezen. Bevalt het goed? In dat geval kun je een camper kopen of het leasen van een camper overwegen. Laten we de verschillende opties verder bekijken. 

Camper kopen 

Bij een camper kopen valt onderscheid te maken tussen het kopen van een nieuwe camper en het overnemen van een tweedehands model, een occasion. Een camper kopen vergt een behoorlijke investering, zelfs wanneer het om een occasion gaat. Je kunt deze investering terugverdienen, door de camper een deel van het jaar te huur aan te bieden aan andere particulieren. Zo dek je ook de jaarlijkse kosten voor het onderhoud aan de camper. 

Naast het feit dat de camper zelf moet worden aangeschaft, dien je ook rekening te houden met de kosten voor de inboedel. Deze wordt niet altijd bij de camper verkocht, of alleen tegen een meerprijs. 

Camper leasen 

Het bekostigen van de inboedel is vaak ook noodzakelijk, wanneer je voor een camper leasen kiest. Het voordeel van een camper leasen ten opzichte van het kopen hiervan zit in het feit, dat je geen onverwachte kosten hebt voor het onderhoud aan de camper. De onderhoudskosten worden vergoed door de leasemaatschappij en zitten in de prijs verwerkt. Andersom heb je vaak niet de mogelijkheid om de camper te huur aan te bieden op momenten dat je deze niet gebruikt. 

Tegen vast bedrag per maand kun je de camper in de basis onbeperkt gebruiken. Vaak wordt vooraf afgesproken, hoeveel kilometer je er binnen het contract mee mag rijden in het jaar. Extra kilometers zijn vaak relatief duur. 

Camper huren 

Een derde optie is een camper huren. Dit is voornamelijk interessant, wanneer je voor het eerst met de camper op vakantie gaat of dit niet jaarlijks verwacht te doen. Meestal wordt de inboedel met de camper meegegeven, zodat je dit niet zelf hoeft te regelen. Tegen een meerprijs kun je de inboedel uitbreiden met diverse extra’s. 

Nadeel van een camper huren zit in het feit, dat dit best lastig kan zijn nu de vraag naar te huur aangeboden campers toeneemt. Daarbij is een camper huren vaak duurder dan een camper leasen. Logischerwijs zit het voordeel in het feit dat je alleen betaalt voor de periode waarin je de camper ook daadwerkelijk gebruikt.  

camper-leasen

Voordelen van een camper leasen 

Het voornaamste voordeel van een camper leasen zit in het feit, dat je precies weet waar je aan toe bent. Voor een vast bedrag per maand, mag je de camper een vast aantal kilometers per jaar gebruiken. In sommige gevallen is dat aantal nagenoeg onbeperkt, afhankelijk van het contract wat je afsluit. Je betaalt niet voor het onderhoud aan de camper en ook de wegenbelasting is al verrekend. Het levert je onbezorgde vakanties op! 

Een ander voordeel van een camper leasen zit in de mogelijkheid om de camper over te nemen, nadat het leasecontract verlopen is. Let wel, dit is niet altijd mogelijk. Het verschilt per leasemaatschappij. Het voordeel van het overnemen van de camper is dat je deze goed kent. Je weet daarnaast zeker dat de camper goed is onderhouden. Net als bij auto’s wordt in de eerste paar jaar relatief veel op de camper afgeschreven. Dit maakt dat de camper vaak tegen een aantrekkelijk aanbod over te nemen is van de leasemaatschappij. 

Camper leasen: wat zijn de nadelen? 

Toch zitten er niet alleen maar voordelen aan een camper leasen. Een nadeel van het leasen van een camper is bijvoorbeeld dat je ook betaalt voor de periodes dat je de camper niet gebruikt. Het is vaak niet toegestaan om de camper in zo’n periode te verhuren aan anderen. Iets wat wel mogelijk is bij een gekochte camper en je de mogelijkheid biedt om een deel van de kosten voor de investering in de camper terug te verdienen. 

Daarnaast heb je iets minder vrijheid bij het leasen van een camper. In die zin, dat je bij het afsluiten van het leasecontract bepaalt hoeveel kilometers je jaarlijks met de camper zal reizen. Dat aantal kun je vaak niet meer of hooguit eens in de contractduur aanpassen. Mocht het tijdens het jaar meermaals heel mooi weer zijn in het weekend, dan zal je op den duur buiten de kilometers terechtkomen die zijn afgesproken. De extra kilometers zijn vaak erg prijzig. 

Conclusie: camper leasen interessant? 

Al met al valt te concluderen dat er verschillende voor- en nadelen aan een camper leasen zitten. Wanneer je voor het eerst met de camper gaat reizen is het huren hiervan de beste optie. Vervolgens kun je op basis van je budget bepalen wat aantrekkelijker is: een camper kopen of leasen. Wanneer je voor een camper leasen kiest, is het verstandig dit via een leasemaatschappij te doen waar je het eerste recht hebt om de camper over te kopen na het aflopen van het leasecontract. 

FAQ – Camper leasen

Vaak stellen bezoekers vragen over een camper leasen. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties.

Kan je een camper leasen?

Een camper leasen is mogelijk! Het wordt zelfs door steeds meer consumenten overwogen, daar er verschillende voordelen aan zitten. Voor een vast bedrag per maand weet je precies waar je aan toe bent.

Hoe betalen mensen een camper?

Wanneer je een eigen camper wilt hebben, kun je een camper leasen of deze kopen. Al is de camper bij het leasen hiervan niet helemaal van jou. Een derde optie is een camper huren voor een korte periode.

Hoeveel kan ik lenen voor een camper?

Hoeveel je voor de aankoop van een camper kunt lenen is van verschillende factoren afhankelijk. Een kredietverstrekker kan je hier meer over vertellen. Houd ook rekening met de kosten voor de wegenbelasting en het onderhoud.

Kun je wonen in een camper?

Er gelden in Nederland geen wetten, die je verbieden in een camper te wonen. Wel moet je een briefadres doorgeven aan de gemeente als je voornemens bent je eigen woning te verkopen. Dit kan een adres van een familielid zijn. Een postbus is vaak niet toegestaan.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *