Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Bereid je jezelf momenteel voor op de eerste vakantie met de camper? Het is goed, dat je nadenkt over de navigatie in de camper. Voorheen koos men voor een klassieke wegenkaart om op de vakantiebestemming aan te komen. Je kan ze gratis ophalen bij de ANWB, wanneer je er lid van bent. Tegenwoordig zijn er slimmere oplossingen!

Toch is een navigatiesysteem voor campers niet hetzelfde, als het systeem wat je in de auto gebruikt. Immers, een camper heeft afwijkende maten en kan niet overal komen. Daar waar dit met een auto vaak wel mogelijk is. In dit artikel lees je meer over het kiezen van de juiste apparatuur voor navigatie in de camper. In sommige campers zit het navigatiesysteem standaard ingebouwd. 

Verschillende soorten navigatie in de camper 

Men maakt onderscheid tussen drie soorten navigatie in de camper, namelijk: een los navigatiesysteem, een app voor op je mobiele telefoon en een ingebouwd navigatiesysteem. Laten we de verschillende opties en hun voor- en nadelen bekijken.  

Losse navigatiesystemen 

Een los navigatiesysteem is vaak een handzaam apparaat, normaliter voorzien van een zuignap. Je kunt het campernavigatiesysteem hiermee eenvoudig aan de voorruit van de camper bevestigen en hoeft deze niet op het dashboard te laten liggen. Het zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In sommige gevallen dien je de houder voor het losse navigatiesysteem in de camper zelf nog aan te schaffen. 

VoordelenNadelen 
Je kunt het navigatiesysteem ook in andere voertuigen gebruiken. Ideaal als je een camper huurt. Losse navigatiesystemen zijn gevoelig voor diefstal. Je neemt deze niet altijd mee. 
Stel het navigatiesysteem thuis alvast in, zodat je dit niet in de camper hoeft te doen.Sommige mensen vinden losse kabels door de cockpit van hun camper vervelend. 
Bij een los navigatiesysteem kun je updates van de software thuis installeren, bijvoorbeeld op je computer. 

Navigatie-apps voor telefoons 

Naast de mogelijkheid om een los navigatiesysteem aan te schaffen, kun je ook voor het gebruik van een camper navigatie-app op je telefoon kiezen. Veel mensen gebruiken de apps ook, als ze met de auto op pad gaan. Let op, Google Maps of Kaarten van Apple zijn niet direct geschikt als navigatie-app. Ze houden geen rekening met het afwijkende formaat van je kampeerauto. Een goed voorbeeld van een app die wel geschikt is: Sygic GPS Truck & Caravan.

VoordelenNadelen 
Een smartphone heeft iedereen bij zich, je hebt geen extra apparaat nodig.  Het scherm van een smartphone kan wat aan de kleine kant zijn.  
Het updaten van de software doe je direct op je telefoon. Je hebt er geen computer voor nodig. Je telefoon ligt de hele tijd aan de kabel, om te voorkomen dat deze uitvalt tijdens het rijden.  
Verschillende apps bieden de mogelijkheid om kaarten vooraf te downloaden en deze offline te bewaren.  
© sygic.com

Ingebouwde navigatiesystemen 

Een moderne camper is vrijwel standaard voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem, wat ook terug te zien is in de prijs van deze campers. Naast een moderne camper die je koopt, wordt ook een te huur aangeboden camper vaak aangeboden met een campernavigatiesysteem zodat je deze niet zelf los hoeft aan te schaffen. 

VoordelenNadelen 
Geen losse kabels en apparaten in de cockpit van je camper.  Het maakt de camper duurder, een los systeem is vaak goedkoper.  
De kans op diefstal van het navigatiesysteem is heel klein.  Het updaten van kaarten in het navigatiesysteem is lastiger. Je moet er in sommige gevallen voor naar de garage.  
Groot scherm, de route is hierdoor duidelijk zichtbaar.  

Bij de aankoop van een navigatiesysteem voor campers zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Vrijwel iedereen kiest voor een los navigatiesysteem of het gebruik van een navigatie-app, daar het vervangen van een ingebouwd navigatiesysteem hoge kosten met zich mee zal brengen. Een aantal factoren om rekening mee te houden: 

Getest: het beste camper navigatie systeem

Als je een campernavigatiesysteem koopt, wil je er zeker van zijn dat deze betrouwbaar is in zijn werking. Uit een vergelijking van verschillende losse navigatiesystemen die momenteel worden aangeboden blijkt het Garmin Camper 780 navigatiesysteem de beste optie te zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, is het apparaat specifiek bedoeld voor campers. 

Het camper navigatie systeem van Garmin heeft een groot scherm (6.9 inch) en wordt standaard geleverd met de kaart van Europa. Het is een kwestie van bevestigen en op pad gaan! Ook handig: je kunt het systeem met je stem bedienen. Zo hoef je de camper niet eerst te parkeren, als je bijvoorbeeld een volgende bestemming in wilt voeren. Enig nadeel is wel, dat de herkenning van je stem aan de zwakke kant is. Het zal niet altijd goed werken. 

Let op: het apparaat kan verbonden worden met je telefoon, om zo via mobiel internet live updates over het verkeer op te halen. In het buitenland kan dit leiden tot een hoge telefoonrekening. Wees je hier bewust van! 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over de aanschaf van een nieuw campernavigatiesysteem. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Wat is de beste navigatie voor een camper?

De meeste mensen waarbij het navigatiesysteem niet is ingebouwd in de camper kiezen voor een los navigatiesysteem. De Garmin Camper 780 komt hierbij het beste uit de vergelijking van verschillende apparaten.

Wat is de beste GPS voor vrachtwagens?

Het merendeel van de vrachtwagens is uitgevoerd met een ingebouwd navigatiesysteem. Voor vrachtwagenchauffeurs is het belangrijk dat het navigatiesysteem hen over wegen stuurt die bereikbaar zijn voor vrachtwagens. Een laag viaduct of een tunnel is dat bijvoorbeeld niet altijd.

Welk navigatiesysteem moet ik kopen?

De keuze voor de Garmin Camper 780 is een hele goede, wanneer je een los navigatiesysteem voor je camper koopt. In plaats van een los navigatiesysteem, zou je de app Sygic GPS Truck & Caravan op je telefoon kunnen installeren.

Wat is de beste app voor camperplaatsen?

Voor telefoons van Apple is Camperplaats de beste app om camperplaatsen in de buurt te vinden. Voor toestellen met Android als besturingssysteem is dat Campercontact.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!