Navigatie in de camper

Bereid je jezelf momenteel voor op de eerste vakantie met de camper? Het is goed, dat je nadenkt over de navigatie in de camper. Voorheen koos men voor een klassieke wegenkaart om op de vakantiebestemming aan te komen. Je kan ze gratis ophalen bij de ANWB, wanneer je er lid van bent. Tegenwoordig zijn er slimmere oplossingen.

Toch is een navigatiesysteem voor campers niet hetzelfde, als het systeem wat je in de auto gebruikt. Immers, een camper heeft afwijkende maten en kan niet overal komen. Daar waar dit met een auto vaak wel mogelijk is.

In dit artikel lees je meer over het kiezen van de juiste apparatuur voor navigatie in de camper. In sommige campers zit het navigatiesysteem standaard ingebouwd. 

Verschillende soorten navigatie in de camper 

Men maakt onderscheid tussen drie soorten navigatie in de camper, namelijk: een los navigatiesysteem, een app voor op je mobiele telefoon en een ingebouwd navigatiesysteem. Laten we de verschillende opties en hun voor- en nadelen bekijken.  

Losse navigatiesystemen 

Een los navigatiesysteem is vaak een handzaam apparaat, normaliter voorzien van een zuignap. Je kunt het campernavigatiesysteem hiermee eenvoudig aan de voorruit van de camper bevestigen en hoeft deze niet op het dashboard te laten liggen.

Het zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In sommige gevallen dien je de houder voor het losse navigatiesysteem in de camper zelf nog aan te schaffen. 

VoordelenNadelen 
Je kunt het navigatiesysteem ook in andere voertuigen gebruiken. Ideaal als je een camper huurt. Losse navigatiesystemen zijn gevoelig voor diefstal. Je neemt deze niet altijd mee. 
Stel het navigatiesysteem thuis alvast in, zodat je dit niet in de camper hoeft te doen.Sommige mensen vinden losse kabels door de cockpit van hun camper vervelend. 
Bij een los navigatiesysteem kun je updates van de software thuis installeren, bijvoorbeeld op je computer. 

Navigatie-apps voor telefoons 

Naast de mogelijkheid om een los navigatiesysteem aan te schaffen, kun je ook voor het gebruik van een camper navigatie-app op je telefoon kiezen. Veel mensen gebruiken de apps ook, als ze met de auto op pad gaan.

Let op, Google Maps of Kaarten van Apple zijn niet direct geschikt als navigatie-app. Ze houden geen rekening met het afwijkende formaat van je kampeerauto. Een goed voorbeeld van een app die wel geschikt is: Sygic GPS Truck & Caravan.

VoordelenNadelen 
Een smartphone heeft iedereen bij zich, je hebt geen extra apparaat nodig.  Het scherm van een smartphone kan wat aan de kleine kant zijn.  
Het updaten van de software doe je direct op je telefoon. Je hebt er geen computer voor nodig. Je telefoon ligt de hele tijd aan de kabel, om te voorkomen dat deze uitvalt tijdens het rijden.  
Verschillende apps bieden de mogelijkheid om kaarten vooraf te downloaden en deze offline te bewaren.  
sygic caravan navigatie
© sygic.com

Ingebouwde navigatiesystemen 

Een moderne camper is vrijwel standaard voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem, wat ook terug te zien is in de prijs van deze campers.

Naast een moderne camper die je koopt, wordt ook een te huur aangeboden camper vaak aangeboden met een campernavigatiesysteem zodat je deze niet zelf los hoeft aan te schaffen. 

VoordelenNadelen 
Geen losse kabels en apparaten in de cockpit van je camper.  Het maakt de camper duurder, een los systeem is vaak goedkoper.  
De kans op diefstal van het navigatiesysteem is heel klein.  Het updaten van kaarten in het navigatiesysteem is lastiger. Je moet er in sommige gevallen voor naar de garage.  
Groot scherm, de route is hierdoor duidelijk zichtbaar.  

Navigatiesysteem kiezen 

Bij de aankoop van een navigatiesysteem voor campers zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Vrijwel iedereen kiest voor een los navigatiesysteem of het gebruik van een navigatie-app, daar het vervangen van een ingebouwd navigatiesysteem hoge kosten met zich mee zal brengen.

Een aantal factoren om rekening mee te houden: 

 • Formaat van het scherm, de helderheid ervan en de eenvoud van het bedienen van het navigatiesysteem. Reageert het scherm snel op handelingen die je uitvoert? 
 • Standaard meegeleverde kaarten, mogelijkheid om deze te updaten en de wijze waarop deze worden weergegeven. Zit er bijvoorbeeld een 3D-weergave ingebouwd? 
 • Mogelijkheden om een aantal vaste adressen in te voeren, zoals je woning of de plek waar de camper gestald wordt. 
 • Kwaliteit van de routes. Heb je de keuze tussen de snelste en kortste route? Worden instructies in het Nederlands gegeven? Kun je vooraf een preview van de route zien? Is het mogelijk om een GPX-bestand toe te voegen?
 • Extra’s waarvan het campernavigatiesysteem voorzien is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lijst met telefoonnummers en informatie over de situatie op de weg (files, ongelukken, etc.).       

Getest: het beste camper navigatie systeem

In een uitgebreide test heb ik de Carpuride 903 onder de loep genomen. Bekijk hier mijn review van de carpuride 903.

Dit is een geavanceerd touchscreen-apparaat dat je camper uitrust met een altijd up-to-date navigatiesysteem.

30% extra korting

Carpuride 903

8.5Score

Op zoek naar een veilige manier om je smartphone tijdens het autorijden te gebruiken? De Carpuride 903 biedt de oplossing.

Met de ingebouwde dashcam legt u moeiteloos uw gehele rit vast. Dit innovatieve systeem maakt het mogelijk om Apple CarPlay en Android Auto te gebruiken in iedere auto, zonder de autoradio te vervangen.

UNIEKE KORTINGSCODE van 30%: NEW903

Meest gestelde vragen

Bezoekers stellen regelmatig vragen over de aanschaf van een nieuw campernavigatiesysteem. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Wat is de beste navigatie voor een camper?

De meeste mensen waarbij het navigatiesysteem niet is ingebouwd in de camper kiezen voor een los navigatiesysteem. De Garmin Camper 780 komt hierbij het beste uit de vergelijking van verschillende apparaten.

Wat is de beste GPS voor vrachtwagens?

Het merendeel van de vrachtwagens is uitgevoerd met een ingebouwd navigatiesysteem. Voor vrachtwagenchauffeurs is het belangrijk dat het navigatiesysteem hen over wegen stuurt die bereikbaar zijn voor vrachtwagens. Een laag viaduct of een tunnel is dat bijvoorbeeld niet altijd.

Welk navigatiesysteem moet ik kopen?

De keuze voor de Garmin Camper 780 is een hele goede, wanneer je een los navigatiesysteem voor je camper koopt. In plaats van een los navigatiesysteem, zou je de app Sygic GPS Truck & Caravan op je telefoon kunnen installeren.

Wat is de beste app voor camperplaatsen?

Voor telefoons van Apple is Camperplaats de beste app om camperplaatsen in de buurt te vinden. Voor toestellen met Android als besturingssysteem is dat Campercontact.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

4 reacties op "Navigatie in de camper"

 1. Toon Hermans Toon Hermans schreef:

  Ik gebruik al jaren de Garmin Camper 760. Bijzonder duidelijk in het navigeren, zegt goed op voorhand welke weg of rijbaan genomen moet worden. Uitspraken van sommige (vooral Franse) steden zijn lachwekkend.. Een punt waar ik helemaal niet tevreden mee ben is dat er genavigeerd wordt op wegen waar ik met mijn caravan niet in mag, ook dit jaar gebeurde het alweer tot zelfs 2 x toe, één keer op een splitsing van een expresweg zei de gps mij het linker baanvak aan te houden, terwijl dat verboden was voor caravans, erger nog de 2de keer, waar de gps me een weg deed inrijden met hoogtebeperking tot 2,60 m, terwijl ik 2,60m ingegeven had (als hoogte van mijn caravan) in het systeem (voor ik thuis vertrok). Bij navraag bij Garmin kreeg ik als antwoord dat ik jaarlijks mijn gps moet updaten, maar dat had ik gedaan.. er staan dus nog zware fouten in de Garmin software. Voor Garmin is er nog veel werk aan de winkel om hun systeem optimaal te maken.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Bedankt voor je reactie, goed om te weten inderdaad.

 2. Arno Stoop Arno Stoop schreef:

  in Nederland wel alle campings te vinden , maar over de landgrenzen niet.
  Als je ACSI in druk mag je toch verwachten dat hij die campings kan vinden , ook in buitenland binnen de eu

 3. Marc Marc schreef:

  Ik kan hier wel antwoorden vinden op jullie site. Ik heb nog een ervaring met campers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *