Camper op de zaak kopen 

Het is mogelijk om een camper op de zaak te kopen, bijvoorbeeld wanneer je werkzaam bent als reisjournalist. De camper laat je hierbij aanmerken als bedrijfsauto. Denk aan een omgebouwde bestelwagen. Voordeel van dit model camper is dat je deze vaak op een parkeerplaats mag stallen.

Dit mag niet wanneer de camper wordt aangemerkt als kleine vrachtwagen; er geldt een maximum van drie aaneengesloten dagen voor campers en caravans. 

Voor het zakelijk kopen van een omgebouwde bestelwagen gelden dezelfde regels, als voor een reguliere bestelwagen.

Zo moet je ondernemer zijn voor de omzetbelasting, moet de camper op je naam staan, moet je over een btw-nummer beschikken en moet je de bestelauto voornamelijk voor de onderneming gebruiken. Hierbij geldt een minimum van 10% van de verreden kilometers op jaarbasis. 

camper huren

Voordelen van een camper op de zaak:

 • Flexibiliteit: Ga waar je wilt, wanneer je wilt. Geen vaste hotelboekingen meer, maar spontane uitstapjes naar de mooiste plekjes.
 • Kostenbesparend: In vergelijking met hotelkosten kan een camper op de zaak een stuk voordeliger zijn, zeker voor langere reizen of met het hele gezin.
 • Teambuilding: Een campertrip met collega’s is een unieke teambuildingsactiviteit die de onderlinge banden versterkt.
 • Fiscale voordelen: De kosten van een camper op de zaak zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Nadelen van een camper op de zaak 

Voor de meeste ondernemers zal gelden dat het niet eenvoudig is om aan alle geldende voorwaarden voor bedrijfswagens te voldoen bij de zakelijke aankoop van een camper.

Een camper neem je bijvoorbeeld niet mee naar een bezoek aan een klant.

Ben je echter werkzaam als reisjournalist, of bijvoorbeeld als natuurfotograaf? In dat geval zal het behalen van de criteria voor het zakelijk aanschaffen van een camper (omgebouwde bestelwagen) makkelijker zijn. 

Een ander nadeel kan zijn, dat de camper bij de verkoop hiervan leidt tot een sterke toename in de winst van de onderneming en daarmee tot een verhoging van de te betalen belasting.

Daarbij kan er bijtelling in rekening worden gebracht door de fiscus, wanneer blijkt dat je de camper voornamelijk privé gebruikt. 

camper op de zaak kopen

Wat kost een camper in de wegenbelasting? 

Voor het vaststellen van de kosten van een camper in de wegenbelasting wordt gekeken naar de wegenbelasting die je voor een auto zou betalen, welke hetzelfde ledig gewicht heeft als de camper. Dit betekent dat een camper met een ledig gewicht van 3.000 kilogram circa 235 tot 240 euro per kwartaal aan wegenbelasting zou kosten; circa 950 euro op jaarbasis.

Houd er rekening mee, dat aan verschillende eisen moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor dit lagere tarief. Zo moet de camper onder meer voldoen aan de inrichtingseisen, welke sinds 1 mei 2002 gelden.

Daarnaast is het afhankelijk van de inschaling van een camper hoeveel wegenbelasting er betaald moet worden. Sommige campers worden niet als bestelwagen gezien, maar als een kleine vrachtwagen. De tarieven voor de wegenbelasting liggen in dit geval hoger. 

Laat je waar nodig adviseren door een specialist 

Mocht je twijfelen of je in jouw situatie kunt spreken van een bedrijfsauto wanneer je de aanschaf van een camper overweegt, is het verstandig je hierover te laten informeren door een financieel adviseur of bijvoorbeeld een belastingconsulent.

Het aftrekken van zakelijke kosten kan bij een bedrijfswagen behoorlijk ingewikkeld zijn.

Voorkom problemen op een later moment, zoals het moeten terugbetalen van de onjuist afgetrokken bedrijfskosten, door je vooraf goed te laten informeren door een specialist op dit gebied.

Kan een camper op een grijs kenteken?

Een camper kan inderdaad op grijs kenteken worden gezet. Dit betekent dat je belastingvoordelen kunt behouden, maar je moet wel voldoen aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling.

Zo moet de camper bijvoorbeeld een vaste slaapplaats hebben, een keukenblok en een tafel met stoelen. Daarnaast moet de camper voldoen aan de afmetingen en het gewicht van een bedrijfswagen.

Ook moet je kunnen aantonen dat je de camper voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. Het is daarom belangrijk om goed te kijken of jouw camper aan deze eisen voldoet voordat je hem op grijs kenteken zet. 

De meest gestelde vragen

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het zakelijk aanschaffen van een camper. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina.

Is een camper een bedrijfsauto?

Of een camper kan worden aangemerkt als bedrijfsauto, hangt van verschillende factoren af. Voor een blogger die onderweg verhalen schrijft zal dit beter te verdedigen zijn, dan voor iemand die werkzaam is in de financiële dienstverlening.

Hoeveel kilometer mag je rijden met een camper?

In de basis geldt dat je een bedrijfswagen in beperkte mate voor privé doeleinden mag gebruiken. Er geldt een maximum van 500 kilometer op jaarbasis. Voor de gemaakte kilometers boven deze limiet betaal je een eigen bijdrage; dit noemen we de bijtelling op een auto.

Is een camper fiscaal aftrekbaar?

Kosten die je maakt voor een camper, zowel de aanschaf, brandstof, onderhoud als parkeerkosten, zijn in de basis fiscaal aftrekbaar. Een voorwaarde die hierbij geldt is dat je moet kunnen aantonen dat de auto voornamelijk zakelijk gebruikt wordt. Daarbij geldt logischerwijs dat je in het bezit moet zijn van een btw-nummer en moet worden aangemerkt als ondernemer voor de omzetbelasting.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

3 reacties op "Camper op de zaak kopen "

 1. jan-meine betten jan-meine betten schreef:

  kun je een camper zakelijk kopen en verhuren aan je zelf en bv. de kinderen.
  zo ja wat zijn de nadelen?

 2. Cora Emens Cora Emens schreef:

  Hallo,
  Als je een camper zakelijk koopt en er zakelijk mee gaat rijden, waar en hoe regel je dat, vraag je dat aan zodat het kenteken veranderd kan wordenen hij op de weg mag blijven staan?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Nee, die kun je in je boekhouding boeken en op je zakelijke naam laten zetten. Vraag je boekhouder naar de specifieke regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *