Welk camper rijbewijs heb ik nodig?

Op vakantie met een camper is populair! Steeds meer liefhebbers van outdoor overwegen de aankoop van een camper. Parkeer langs de kant van de weg, overnacht midden in de natuur of blijf een aantal nachten op een camping staan. Voordat je een camper koopt, is het belangrijk om na te gaan welk rijbewijs je voor de camper nodig hebt. Dit is in de basis afhankelijk van het gewicht van de camper en het aantal personen wat in de camper mee kan rijden. In dit artikel lees je meer over het rijbewijs wat benodigd is om een camper te mogen besturen. 

Geschikt rijbewijs voor een camper 

Voor de meeste campers is rijbewijs B voldoende, dit is het reguliere autorijbewijs. Je kunt dit rijbewijs gebruiken om met een omgebouwd transportbusje op vakantie te gaan, maar ook om te reizen met een camper van maximaal 3.500 kilogram. Let op, het gaat hierbij om het maximaal gewicht van de camper. Bij een zwaardere camper heb je rijbewijs C1, C, D of D1 nodig. 

Niet alleen het gewicht van de camper is bepalend voor het rijbewijs wat je nodig hebt om met de camper op vakantie te kunnen. Ook het aantal personen wat plaats kan nemen in de camper speelt mee. Om met een autorijbewijs een camper te mogen besturen, mag er niet aan meer dan negen personen plek worden geboden. Die negen personen is inclusief de bestuurder van de camper. De meeste campers zijn kleiner, waardoor rijbewijs B al snel volstaat. 

Rijbewijs C1 voor campers 

Zoals reeds genoemd werd, heb je voor een zwaarder model camper rijbewijs C1 nodig. Dit geldt voor campers met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilogram. Is de camper nog zwaarder dan 7.500 kilogram? In dat geval heb je rijbewijs C nodig. Rijbewijs C is het vrachtwagenrijbewijs. Je zou er in theorie ook een vrachtwagen mee mogen besturen. Let er in dat geval op, dat je zeer waarschijnlijk ook Code 95 als toevoeging aan je rijbewijs nodig hebt. Die toevoeging is vijf jaar geldig. 

Rijbewijs C kun je pas halen, wanneer je minimaal 21 jaar oud bent. Rijbewijs C1 kun je al eerder halen, namelijk vanaf je 18e verjaardag. Een uitzondering op deze regels is de situatie, waarbij je rijbewijs C direct combineert met Code 95. In dat geval kun je al examen doen zodra je 18 jaar oud bent. 

camper rijbewijs

Rijbewijs D voor de grootste campers 

Houd er rekening mee, dat rijbewijs C1 of rijbewijs C alleen gebruikt mag worden bij campers waarin niet meer dan negen personen (incl. de bestuurder) /mee kunnen worden genomen. Is de camper geschikt voor het vervoer van meer dan negen personen? In dat geval heb je rijbewijs D1 of D nodig. Rijbewijs D is het busrijbewijs. Net als voor het vrachtwagenrijbewijs geldt ook voor het busrijbewijs dat deze vaak gecombineerd wordt met het bewijs van vakbekwaamheid: Code 95. Het gewicht van de camper speelt voor rijbewijs D en D1 geen rol. Deze informatie is ook terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Camper rijbewijs in 1 dag 

Verschillende rijscholen bieden de mogelijkheid om je camper rijbewijs in 1 dag te halen. Het gaat hierbij om rijbewijs C voor campers. Tijdens een eendaagse cursus leer je alles over het besturen van een camper of compacte vrachtwagen. Zoals eerder genoemd, mag je de vrachtwagen pas voor een werkgever besturen als je ook in het bezit bent van Code 95. Dit is een bewijs van vakbekwaamheid. Voor het besturen van een camper is dit bewijs niet noodzakelijk. Rijbewijs C volstaat in dit geval. 

Houd er rekening mee, dat het rijbewijs C1 een geldigheidsduur heeft van vijf jaar. Zoals eerder genoemd moet je minimaal 18 jaar oud zijn om aan de eendaagse cursus voor het behalen van dit rijbewijs deel te kunnen nemen. Je dient zowel een praktijkexamen af te leggen als twee theorie examens. 

Camper rijbewijs meest gestelde vragen

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over het behalen van een camper rijbewijs. Moet je een los camper rijbewijs halen, of volstaat mijn autorijbewijs? Waar wordt naar gekeken bij het bepalen van het benodigde rijbewijs voor het besturen van de camper? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden. 

Welk rijbewijs heb ik nodig als ik een camper bestuur? 

Welke camper rijbewijs je nodig hebt, is afhankelijk van het gewicht van de camper en het aantal personen wat mee kan rijden. Voor de meeste campers geldt dat rijbewijs B volstaat. Het gaat om campers met een gewicht tot 3.500 kilogram en in totaal negen zitplekken (incl. bestuurder). Voor een zwaardere camper heb je rijbewijs C1 of C nodig. Neem je meer dan acht gasten mee? Dan heb je rijbewijs D of D1 nodig.

Welke types campers zijn er? 

Campers worden onverdeeld in verschillende gewichtscategorieën, namelijk: tot 3.500 kilogram, van 3.500 tot 7.500 kilogram en van meer dan 7.500 kilogram. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen campers met maximaal acht zitplekken (excl. bestuurder), met negen tot en met zestien zitplekken en van meer dan zestien zitplekken.

Is een camper rijbewijs noodzakelijk? 

Bij het gebruik van een camper met een gewicht tot 3.500 kilogram en met niet meer dan acht zitplekken (excl. bestuurder) heb je geen apart camper rijbewijs nodig. In alle andere gevallen heb je rijbewijs C1, C, D1 of D nodig.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

4 reacties op "Welk camper rijbewijs heb ik nodig?"

 1. Suus Suus schreef:

  Stukje over gewicht: ‘Let op, het gaat hierbij om het gewicht van een lege camper.’ Het gaat toch om de toegestane maximummassa en dus juist niet om het leeg gewicht? Ik vind dit best verwarrend zo… Nu is het net of ik met een camper met ledig gewicht 3200 kg en toegestane max massa 3850 kg alleen rijbewijs B nodig heb…

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Hallo Suus, je hebt helemaal gelijk. Het gaat om het Maximaal gewicht camper van de totale camper. Ik heb dit aangepast.

 2. Lano Lano schreef:

  In ben in bezit van Busrijbewijs met code 95, en geen rijbewijs c, als goed begrijp mag dus geen camper rijden omdat er net 1 stoel te weinig in zit wel heel krom dit allemaal 🙂

 3. HPF Hartog den HPF Hartog den schreef:

  voor aanhangers ongeacht gewicht en lading zijn er voor het Rijbewijs BE gehaald voor 2013 geen restricties dus mag je dan wel met een camper van 4000kg rijden????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *