Dit is hoeveel wegenbelasting je betaalt voor je camper

Overweeg je een camper aan te schaffen of bezit je er al een? Dan is het begrijpen van de wegenbelasting cruciaal voor een zorgeloze reiservaring. Ik leg je uit hoe de wegenbelasting voor campers werkt en geef nuttige informatie om je kosten te minimaliseren.

Zoals bij personenauto’s het geval is, is het betalen van wegenbelasting ook verplicht voor campers. Maar wat is het tarief voor wegenbelasting bij campers? En wanneer wordt een voertuig als camper beschouwd in plaats van een busje? Sommige mensen bouwen namelijk hun eigen busje om tot een compacte camper. In dit artikel zal ik hierop antwoord geven.

Wat kost een camper aan wegenbelasting?

Een belangrijke eerste vraag bij het berekenen van de wegenbelasting voor campers, is het vaststellen of dat je daadwerkelijk een camper hebt. Bij de meeste voertuigen is dit direct zichtbaar. Omgebouwde transportbusjes zijn vaak moeilijker in te delen. De fiscus heeft verschillende eisen gesteld waaraan de camper moet voldoen om in aanmerking te komen van het kampeerautotarief. 

Voor een kampeerauto, oftewel een camper, geldt dat deze een ruimte achter de bestuurdersstoelen moet hebben. Deze ruimte moet rechthoekige zijn en minimaal 200 bij 90 centimeter groot zijn. Daarnaast moet er een minimale hoogte van 170 centimeter binnen deze ruimte zijn.

Kwarttarief bij wegenbelasting voor campers 

Wanneer je een camper bezit, betaal je het kwarttarief aan wegenbelasting voor het voertuig. Het kwarttarief houdt in dat je slechts één keer per kwartaal belasting betaalt. Dit betekent niet dat je de camper ook alleen in dat kwartaal mag gebruiken. Je kunt er het hele jaar door mee rijden. Campers worden behandeld als personenauto’s en vallen daarmee onder de categorie M1. Een uitzondering hierop zijn zeer oude campers, die soms nog geregistreerd zijn als bedrijfsauto’s. Dit komt echter steeds minder voor.

Update n.a.v. miljoenennota 2023

In de motorrijtuigenbelasting geldt een kwarttarief voor kampeerauto’s. Deze regeling wordt per 1 januari 2026 versoberd naar een halftarief. Dan betaal je dus niet 25% maar 50% van het tarief voor een personenauto. Campers voor eigen gebruik of verhuur krijgen hiermee hetzelfde tarief.

De wegenbelasting van je camper berekenen 

Het is prettig om alvast een indicatie te hebben van de wegenbelasting voor campers, voordat de eerste aanslag op de deurmat valt. Je kunt de wegenbelasting van je camper berekenen aan de hand van de belasting die je zou betalen voor een personenauto met hetzelfde ledig gewicht. Neem vervolgens een kwart van dit tarief.

Wil je precies weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor een camper? In dat geval kun je de onderstaande tool gebruiken. Zoek vóór het gebruik van de tool naar het ledig gewicht van de camper en welke brandstof deze verbruikt. De tool toont direct het kwarttarief.

Wegenbelasting berekenen tool

Ja Nee
Ja Nee
Ja Nee

Tip: controleer bij de eerste aanslag altijd of de camper ook daadwerkelijk als kampeerauto staat geregistreerd bij de Belastingdienst. Als dit (ten onrechte) niet het geval is, betaal je veel meer wegenbelasting dan nodig is. Je maakt dan namelijk geen gebruik van het voordelige kwarttarief voor kampeerauto’s.

camper

Wegenbelasting camper schorsen en opheffen 

Heb je een lange reis buiten Europa op de planning staan? Wil je de komende jaren met een tent in plaats van de camper op vakantie? In dergelijke situaties is het schorsen van de wegenbelasting van je camper het overwegen waard. Het bespaart op de kosten, maar betekent ook dat de camper niet gebruikt mag worden op de openbare weg. Je kunt de wegenbelasting van de camper schorsen voor één, twee of drie jaar.

Het is logischerwijs mogelijk om de schorsing na één jaar opnieuw aan te vragen. Al kun je er ook voor kiezen, om de schorsing van de wegenbelasting voor je camper tussentijds op te heffen. Hef je de schorsing al binnen een maand op? In dat geval zal je alsnog wegenbelasting moeten betalen over de volledige schorsingsperiode. Het voordeel van het schorsen is dat je logischerwijs geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. 

Fijnstoftoeslag oudere diesel campers 

Wanneer je de eigenaar bent of wordt van een oudere diesel camper, dan is het belangrijk om rekening te houden met een fijnstoftoeslag. Deze fijnstoftoeslag is sinds 2020 van kracht. Jaarlijks wordt bepaald hoe hoog deze extra fijnstoftoeslag ligt. Houd er rekening mee, dat de toeslag tot nu toe steeds boven de 15 procent lag. Van een oudere diesel camper wordt gesproken, wanneer de camper minimaal 10 jaar oud is.   

Voor een camper met een leeggewicht van circa 3.000 kilogram zal men zo’n 950 euro per jaar betalen aan wegenbelasting. Is de camper ouder dan 10 jaar en gebruikt deze diesel? In dat geval lopen de kosten al snel op tot een bedrag van 1.100 euro per jaar. 

Vrijstelling voor campers 

Voor campers die minimaal 40 jaar oud zijn, geldt een vrijstelling. Het is belangrijk om op te merken dat deze 40 jaar pas ingaan vanaf het moment dat de camper in gebruik genomen wordt. Dit kan betekenen dat de camper officieel ouder is dan 40 jaar. Men kijkt hiervoor naar de datum van de eerste toelating van de camper. Het is logisch om je af te vragen of de besparing die je verkrijgt door de vrijstelling van wegenbelasting opweegt tegen de kosten voor het onderhoud van de camper en het hogere brandstofverbruik van de motor.

Veelgestelde vragen over wegenbelasting voor campers

Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over de wegenbelasting voor een camper. Onderstaand vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Wat kost het schorsen van je camper?

De kosten voor de wegenbelasting van je camper schorsen liggen op iets meer dan 70 euro per keer. Je betaalt alsnog wegenbelasting over het volledige jaar, als je de schorsing binnen een maand opheft.

Camper schorsen, wel of niet doen?

Het schorsen van je camper voor de wegenbelasting is interessant, wanneer je deze tenminste één jaar niet verwacht te gebruiken. Twijfel je nog of je op vakantie gaat met de camper? Schors deze in dat geval niet.

Hoeveel bespaar je met schorsen?

De besparing die het schorsen van de wegenbelasting voor je camper oplevert, is afhankelijk van het leeggewicht van de camper en de brandstof die deze verbruikt. Gebruik de tool om te zien hoeveel je jaarlijks aan wegenbelasting zal betalen.

Hoe beëindig je een schorsing?

Het beëindigen van de schorsing van de wegenbelasting voor je camper doe je onder meer via het online loket van de RDW. Volg de stappen op deze website om de schorsing op te heffen.

Dennis-Nancy

Dennis en Nancy zijn ervaren reizigers die met hun enthousiasme voor campers een missie hebben: het delen van de ongelooflijke ervaring van avontuurlijk reizen met een camper. Op hun YouTube-kanaal nemen ze je mee op korte weekendtrips. Met hun authentieke en spontane presentatiestijl voor de camera zorgen Dennis en Nancy ervoor dat kijkers zich verbonden voelen met hun bijzondere wereld.

4 reacties op "Dit is hoeveel wegenbelasting je betaalt voor je camper"

 1. Robert Van Engelen Robert Van Engelen schreef:

  Waarom is het schorsen zo duur gemaakt?

 2. Mike Mike schreef:

  Is het mogelijk om met een opzet unit als de Alu Cab Canopy Camper op een pick up ook met kwart tarief te rijden als de unit geschroefd en gelijmd zit aan de pick up?

 3. gijs van holland gijs van holland schreef:

  gda, kan je een camper schorsen en bijv een maand weer in de belasting zetten. en daarna weer schorsen en naar de apk hoelang mag hij bij de garage staan om de apk af te melden?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Als u de schorsing binnen één maand opheft, moet u over deze periode alsnog wegenbelasting betalen.
   Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren.
   Als uw voortuig is goedgekeurd dan is het meestal 1 dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *